ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Ιούνη 2022 - Κυριακή 5 Ιούνη 2022
Σελ. /40
SUPER LEAGUE 1
Εξαρση της βίας και όξυνση των ανταγωνισμών στιγμάτισαν τη φετινή σεζόν

Σε νέα φάση όξυνσης μπήκαν οι ανταγωνισμοί στο πλαίσιο του «προϊόντος»

Eurokinissi

Σε νέα φάση όξυνσης μπήκαν οι ανταγωνισμοί στο πλαίσιο του «προϊόντος»
Με τον πρόσφατο τελικό Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ, ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, έπεσε η αυλαία της ποδοσφαιρικής σεζόν 2021 - 2022. Ηταν μία ακόμα σεζόν κατά την οποία τα όσα έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου δεν προξένησαν έκπληξη σε κανέναν, ούτε σε αγωνιστικό ούτε σε εξωαγωνιστικό επίπεδο. Μία ακόμα σεζόν που στιγματίστηκε από την έξαρση της οπαδικής βίας, με κύριους πρωταγωνιστές τους «στρατούς» των οργανωμένων οπαδών. Μία ακόμα σεζόν με τραγωδία, καθώς η δολοφονία του 19χρονου οπαδού του Αρη Αλκη Καμπανού έριξε βαριά σκιά σε όσα έγιναν μέσα στα γήπεδα...

Ηταν επίσης μία ακόμα σεζόν που χαρακτηρίστηκε από όξυνση των συγκρούσεων μεταξύ αντιπαρατιθέμενων συμφερόντων, ως συνήθως και για τα ποδοσφαιρικά πρωτεία αλλά και ως έκφραση ευρύτερων επιχειρηματικών ανταγωνισμών. Τέλος, ήταν μία ακόμα σεζόν κατά την οποία δεν έγινε κατορθωτό να κρυφτεί η σαπίλα του «προϊόντος» και των παρασκηνιακών διεργασιών, όσο κι αν προσπάθησαν να εξωραΐσουν την όλη κατάσταση οι παράγοντες και ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ.

Οι εξελίξεις στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά φέτος τη θέση του ΚΚΕ: Το ποδόσφαιρο της αγοράς βρωμάει και ζέχνει από όλες τις πλευρές. Στο καπιταλιστικό σύστημα το επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχει μετατραπεί σε θέαμα, με λίγους πρωταγωνιστές και πολλούς θεατές, με επικίνδυνες λογικές και βάζοντας στο περιθώριο ό,τι δεν πουλάει. Μοναδική λύση απέναντι σε αυτήν τη σήψη, που δημιουργεί και ενισχύει την αποστροφή του φίλαθλου κόσμου, είναι να απαλλαγεί το ποδόσφαιρο, συνολικά ο αθλητισμός, από τη θηλιά της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής δράσης.

Η έξαρση της βίας και η προσπάθεια διαχείρισης των κακώς κειμένων

Για άλλη μια χρονιά δεν έλειψε η γνωστή «παράσταση» με τα επεισόδια οπαδών

Eurokinissi Sports

Για άλλη μια χρονιά δεν έλειψε η γνωστή «παράσταση» με τα επεισόδια οπαδών
Στα τέλη Γενάρη η ποδοσφαιρική και ευρύτερη κοινωνία συγκλονίστηκε από τα νέα της δολοφονίας του 19χρονου οπαδού του Αρη, Αλκη Καμπανού, κοντά στο γήπεδο «Κλεάνθης Βικελίδης», όπου μαχαιρώθηκε έπειτα από επιδρομή οπαδών αντίπαλης ομάδας, και μάλιστα σε μέρα και ώρα που δεν γινόταν κάποιος αγώνας. Το αποτρόπαιο γεγονός αποτέλεσε το αποκορύφωμα του σκηνικού βίας που επικράτησε από την αρχή της σεζόν, με ουκ ολίγα περιστατικά καταδρομικών επιθέσεων και επεισοδίων μεταξύ οπαδών αντίπαλων ομάδων, συχνά σε ώρες, μέρες και σημεία άσχετα με τη διεξαγωγή των αγώνων.

Και, βέβαια, η «παράσταση» της οπαδικής βίας δεν σταμάτησε με τη δολοφονία του Αλκη, όπως υπενθύμισαν, μεταξύ άλλων περιστατικών, τα πρόσφατα επεισόδια στη διάρκεια του τελικού Κυπέλλου. Για άλλη μια φορά έγινε εμφανές ότι η αυστηροποίηση των ποινών και η ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων, που διαφήμισε ως «λύση» η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τη δολοφονία στη Θεσσαλονίκη, ακολουθώντας την πεπατημένη όλων των κυβερνήσεων, δεν μπορούν να αποτρέψουν τέτοιου είδους καταστάσεις και γενικά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σε καμία περίπτωση.

Και αυτήν τη φορά, παρά τα ευχολόγια και τις μεγαλοστομίες για το «μαχαίρι» που θα έφτανε «στο κόκαλο», αποδείχθηκε ότι κύριο μέλημα ήταν το ίδιο όπως και σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν: Η καλύτερη διαχείριση των κακώς κειμένων, ειδικά όταν τα πράγματα ξεφεύγουν, αποφεύγοντας το χτύπημα στις αιτίες που γεννούν και συντηρούν το φαινόμενο της οπαδικής βίας, δηλαδή την επιχειρηματική δράση στο ποδόσφαιρο και τους γενικότερους ανταγωνισμούς που τη συνοδεύουν.

Στη σκιά των οξυμένων ανταγωνισμών

Η δολοφονία του 19χρονου Αλκη Καμπανού σημάδεψε τη σεζόν

MotionTeam

Η δολοφονία του 19χρονου Αλκη Καμπανού σημάδεψε τη σεζόν
Πολύ πριν την έναρξη της σεζόν στη Super League 1, στα μέσα Σεπτέμβρη 2021, είχε γίνει φανερό ότι θα σημειωνόταν νέα όξυνση στους ανταγωνισμούς, ιδίως μεταξύ των ισχυρών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αρχικά προγραμματισμένη έναρξη του πρωταθλήματος αναβλήθηκε για τρεις βδομάδες, εξαιτίας ζητημάτων που αφορούσαν τα τηλεοπτικά, με αρκετές από τις λεγόμενες «μικρομεσαίες» ομάδες να βρίσκονται «στον αέρα» μετά την αποτυχία της Λίγκας να υλοποιήσει την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών, καθώς οι ισχυροί τράβηξαν τον δικό τους δρόμο. Αφορμή δε για αντιπαράθεση μεταξύ αντίπαλων «συμμαχιών» στις τάξεις των ΠΑΕ έδωσαν και οι αλλαγές που έγιναν το περσινό καλοκαίρι στη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας.

Τα διαιτητικά θέματα συνέχισαν να αποτελούν πεδίο διαμάχης και αμφισβήτησης καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν, ακουμπώντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τους ξένους διαιτητές που διεύθυναν τα ελληνικά ντέρμπι - και οι οποίοι ήρθαν κατ' απαίτηση των ίδιων των ΠΑΕ μια διετία πριν.

Στο ξεκίνημα της σεζόν αυτό που «τάραξε τα νερά» ήταν η ξαφνική παραίτηση του προέδρου της ΕΠΟ Θοδωρή Ζαγοράκη, μόλις λίγους μήνες μετά την ανάληψη της θέσης, κατόπιν πρότασης της κυβέρνησης και με τη σύμφωνη γνώμη του «Big 4» του ελληνικού ποδοσφαίρου (Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ). Παράλληλα ξέσπασαν νέες αντιπαραθέσεις όσον αφορά την «επόμενη μέρα» στην Ομοσπονδία. Το ίδιο σκηνικό των ανταγωνισμών παρατηρήθηκε και στις πρόσφατες αλλαγές στην Ομοσπονδία, με την ανάδειξη στη θέση του προέδρου του Τάκη Μπαλτάκου, δικηγόρου, πρώην στελέχους της ΝΔ και γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση της ΝΔ, ο οποίος αποπέμφθηκε από τη θέση αυτή ύστερα από δημοσιοποίηση συνομιλιών του με τον Κασιδιάρη της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής. Ο ίδιος έχει υπάρξει στέλεχος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός και δικηγόρος σε υποθέσεις της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Τα συμφέροντα των επιχειρηματιών ο μπούσουλας και για την κυβέρνηση της ΝΔ στην πολιτική της για το ποδόσφαιρο

Eurokinissi

Τα συμφέροντα των επιχειρηματιών ο μπούσουλας και για την κυβέρνηση της ΝΔ στην πολιτική της για το ποδόσφαιρο
Μέσα σε όλα αυτά, για μία ακόμα σεζόν η κυβέρνηση αναλώθηκε σε προσπάθειες να τηρήσει τις ισορροπίες στους ανταγωνισμούς εντός του «προϊόντος», αλλά και να λειτουργήσει ως σανίδα σωτηρίας στα αδιέξοδα των επιχειρηματιών του χώρου, παρέχοντας λύσεις.

Νέες κόντρες και η «επόμενη μέρα» του «προϊόντος»

Μ' αυτά και μ' αυτά, η σεζόν μπορεί να έφτασε στο τέλος της, όχι όμως και οι ανταγωνισμοί, όπως αποδείχθηκε άλλωστε και στο πρόσφατο ΔΣ της Λίγκας, όπου και πάλι κυριάρχησαν οι κόντρες αντίπαλων «στρατοπέδων» των ΠΑΕ, τόσο για παλιά ανοιχτά ζητήματα όσο και για νέα, που αφορούν την «επόμενη μέρα» του «προϊόντος». Ετσι, μέχρι στιγμής παραμένει «στον αέρα» η επικύρωση της βαθμολογίας για τις θέσεις 7 - 14, καθώς μέχρι πριν λίγες μέρες εκκρεμούσαν η ένσταση του Απόλλωνα Σμύρνης κατά του κύρους του αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης (απορρίφθηκε) και η εξέταση του Παναιτωλικού στην Επιτροπή Δεοντολογίας (απαλλάχθηκε). Παράλληλα, το θέμα που προέκυψε με το πιστοποιητικό συμμετοχής της ΠΑΕ Αρης (τελικά χωρίς πρακτικές συνέπειες για τους «κίτρινους») ανέβασε ξανά τους τόνους της αντιπαράθεσης, μετά και την παρέμβαση του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στη συζήτηση για την «επόμενη μέρα» του «προϊόντος», όπου με μπροστάρη την ΠΑΕ ΠΑΟΚ αρκετά μέλη ζητούν πλήρη αναδιάρθρωση και κατάργηση των πλέι οφ, με τον «Δικέφαλο του Βορρά» μάλιστα να στρέφεται για μία ακόμα φορά κατά της διοίκησης της Λίγκας.

Την ίδια στιγμή πάντως, πέραν των εσωτερικών αντιμαχιών σε κάποια άλλα ζητήματα που αφορούν τα «θέλω» και την προσπάθεια για όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη, αντίθετα με τις εσωτερικές ίντριγκες για κυριαρχία, το μέτωπο των επιχειρηματιών φαντάζει «μπετόν». Αυτό αποδείχθηκε πρόσφατα, με τις ΠΑΕ και τη Λίγκα να εκφράζουν ομόφωνα τη δυσαρέσκειά τους για την καθυστέρηση στην καταβολή του ποσοστού που δικαιούνται - βάσει του κυβερνητικού νόμου - από τη φορολόγηση του στοιχήματος, καθώς και τον προβληματισμό τους για την αθέτηση των διαβεβαιώσεων που είχαν δώσει κυβερνητικά στελέχη για άμεση καταβολή των χρημάτων...


Μπ. Τσ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ