ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούνη 2022
Σελ. /32
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για την επείγουσα ανάγκη σχεδίου και έργων αντιπυρικής προστασίας

Τη διαχρονική απουσία ενός ολοκληρωμένου, σύγχρονου σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών, καθώς και τις 3.600 κενές οργανικές θέσεις πυροσβεστών, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτές ακριβώς τις εγκληματικές ελλείψεις, για τις οποίες ευθύνονται οι αστικές κυβερνήσεις και η ΕΕ, επιβεβαιώνει έρευνα του Κοινού Κέντρου Ερευνών της ΕΕ (JRC), που χαρακτηρίζει το 2021 τη δεύτερη χειρότερη περίοδο δασικών πυρκαγιών στην ΕΕ, με μεγάλο ποσοστό των εκτάσεων να αφορούν την Ελλάδα και με το 20% των καμένων εκτάσεων συνολικά να αποτελούν προστατευόμενες περιοχές Natura 2000.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής βίωσαν άλλωστε και οι χιλιάδες κάτοικοι που ήρθαν αντιμέτωποι με τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021 σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και ιδιαίτερα σε Εύβοια, Πελοπόννησο και Αττική. Υπεύθυνες είναι τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες, που υλοποιούν τη δασική στρατηγική της ΕΕ και με τον νέο κλιματικό νόμο, αντιμετωπίζοντας το δάσος ως πεδίο καπιταλιστικής ανάπτυξης και κερδοφορίας, ενώ προωθούν «πράσινες» μπίζνες στα αποκαΐδια, στο πλαίσιο «προγραμμάτων ανασυγκρότησης». Με κριτήριο την πολιτική του κόστους - οφέλους και ενώ αυξάνονται διαρκώς τα κονδύλια για στρατιωτικούς εξοπλισμούς για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες, η ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών είναι ανύπαρκτη. Τα δε αναγκαία σε αυτό το πλαίσιο αντιπυρικά δασοκομικά και διαχειριστικά έργα, η στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό, δεν αποτελούν χρηματοδοτικές προτεραιότητες. Αυτό επιβεβαιώθηκε και με τις πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν 3.600 κενές οργανικές θέσεις πυροσβεστών και αντί για μόνιμες προσλήψεις οι ζωτικές ανάγκες για προσωπικό καλύπτονται με «μπαλώματα» από εποχικούς, εθελοντές, ΜΚΟ και ανακυκλούμενους από άλλες χώρες, στο πλαίσιο του μηχανισμού «rescEU» της ΕΕ, ο οποίος διαιωνίζει τις ελλείψεις στα κράτη - μέλη, με μεταφερόμενες δυνάμεις περιστασιακά από χώρα σε χώρα. Ανάλογα τραγικές είναι οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, οχήματα και υποδομές. Γι' αυτό άλλωστε για το σύνολο του τομέα δασικών οικοσυστημάτων στην Ελλάδα, που αποτελούν το 65% του χερσαίου ελληνικού χώρου, δίνεται το 0,040% από τον προϋπολογισμό, και γι' αυτό επίσης οι αναγκαίες επιστημονικές και λοιπές θέσεις μόνιμου προσωπικού στη Δασική Υπηρεσία είναι στο 25% των αναγκών.

Με βάση τα παραπάνω, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα εξής ερωτήματα:

«Δεδομένου ότι η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου ήδη συνοδεύεται με την εκδήλωση πρόωρων πυρκαγιών, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

- Για ποιο λόγο δεν χρηματοδοτήθηκαν από τον τεράστιο πακτωλό χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, που τελικά καρπώνονται οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, η κάλυψη των 3.600 κενών οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού, η πλήρης στήριξη σε μέσα, εξοπλισμό, οχήματα και υποδομές; Γιατί, αντίθετα, επιλέχθηκαν για μια ακόμα χρονιά οι ανακυκλούμενοι εποχικοί, εθελοντές, ΜΚΟ, καθώς και πυροσβέστες από άλλες χώρες, στο πλαίσιο του μηχανισμού "rescEU" της ΕΕ, ο οποίος διαιωνίζει τις ελλείψεις, με την περιστασιακή μεταφορά προσωπικού και μέσων από χώρα σε χώρα;

- Γιατί δεν έχει εξασφαλιστεί στην Ελλάδα μεταξύ Σεπτέμβρη 2021 και Απρίλη 2022 η χρηματοδότηση της ΕΕ για το σύνολο των αναγκαίων έργων αντιπυρικής προστασίας, όπως για παράδειγμα οι απαιτούμενοι καθαρισμοί που, ενώ έπρεπε να γίνουν σε 4 εκατομμύρια στρέμματα, προγραμματίζεται να γίνουν μόνο σε 38.000 στρέμματα, και μάλιστα μέσα στην αντιπυρική περίοδο ενώ έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τη μέρα έναρξής της, που είναι η 1η Μάη;».

ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Οργανώνουν τον αγώνα τους ενάντια στα φαραωνικά έργα ΑΠΕ

Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα

Από τη σύσκεψη στις 5 Ιούνη ενάντια στα φαραωνικά έργα ΑΠΕ
Από τη σύσκεψη στις 5 Ιούνη ενάντια στα φαραωνικά έργα ΑΠΕ
Τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα ενάντια στα φαραωνικού μεγέθους φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα που σχεδιάζονται στην περιοχή της Πελασγίας στην Ανατ. Φθιώτιδα αποφάσισαν κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 4 Ιούνη στην Πελασγία.

Τη σύσκεψη κάλεσε ο Αγροτικός Σύλλογος Πελασγίας και συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων από τα χωριά της γύρω περιοχής, όπως του Αγροτικού Συλλόγου Στυλίδας - Εχιναίων, του Σωματείου Εργαζομένων Χαρτοβιομηχανία ΠΑΚΟ, του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, Τοπικά Συμβούλια Κοινοτήτων Πελασγίας και Μύλων, το Σωματείο Εργαζομένων Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στυλίδας, καθώς και κάτοικοι από Πελασγία, Κυπαρισσώνα, Βαθύκοιλο και Μύλους. Σκοπός της σύσκεψης ήταν ο συντονισμός της δράσης και η ανάληψη πρωτοβουλιών απέναντι στα σχέδια υλοποίησης τριών μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων, σε έκταση που αγγίζει συνολικά τα 25.000 στρέμματα, καθώς και δύο αιολικών σταθμών στην Οθρυ.

«Το επόμενο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο της λεγόμενης "πράσινης" ενεργειακής μετάβασης, της "πράσινης" μπίζνας δηλαδή, σχεδιάζεται ένα ακόμα έγκλημα με περιβαλλοντικές οικονομικές και κοινωνικές πολιτιστικές και άλλες επιπτώσεις στη ζωή μας και στο βιοτικό μας επίπεδο, καθώς και συνολικά στον τόπο μας», ανέφερε στην παρέμβασή του ο Νίκος Κατσαρός, γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Πελασγίας. Προσδιόρισε μάλιστα ότι τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα σχεδιάζονται σε περιοχές που αποτελούν καταφύγιο άγριας ζωής, έχουν μεγάλη αρχαιολογική σημασία, είναι βασικής σπουδαιότητας για την ύδρευση και την άρδευση της Πελασγίας και των γύρω χωριών, είναι κοντά ή τμήμα γης υψηλής παραγωγικότητας, αποτελούν βοσκότοπο για τους κτηνοτρόφους της περιοχής κ.ά.

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα της μετατροπής της Ενέργειας από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, της περίφημης πολιτικής απελευθέρωσης της αγοράς που προώθηση η σημερινή κυβέρνηση ακολουθώντας την πολιτική της προηγούμενης. Μία πολιτική που έχει κάνει το ηλεκτρικό ρεύμα πανάκριβο οδηγώντας τα λαϊκά νοικοκυριά σε ενεργειακή φτώχεια, τους βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες στην απόγνωση, καταστρέφει το περιβάλλον και τη γη μας, δίνει ένα ακόμη χτύπημα στην αγροτική παραγωγή, την ώρα που μιλούν για επισιτιστική κρίση», ανέφερε ο Νίκος Κατσαρός και πρόσθεσε: «Την ίδια στιγμή μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι επιδοτούνται δεκάδες δισεκατομμύρια μέσα από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα, με τα τέλη που πληρώνει ο λαός τους λογαριασμούς ρεύματος και τους παρέχονται μια σειρά φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις για να θησαυρίζουν μέσα από την παραγωγή και την πώληση της Ενέργειας».

Αντίστοιχες παρεμβάσεις έγιναν και από εκπροσώπους φορέων και συλλόγων και από κατοίκους που συμμετείχαν στη σύσκεψη, όπως ο Θωμάς Νικολάου, από τον Αγροτικό Σύλλογο Στυλίδας - Εχιναίων. Επίσης από την Μαριέττα Αποστολοπούλου τονίστηκε ο σημαντικός κίνδυνος που προκαλείται εξαιτίας αυτών των ζημιογόνων παρεμβάσεων σε οικονομικό, επιχειρηματικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο, για το σύνολο της Ανατολικής Φθιώτιδας, που οι αρχαιολογικοί της χώροι αποτελούσαν τμήμα του βασιλείου του μυθικού Αχιλλέα, στις πλαγιές και στους πρόποδες της Οθρυος, του όρους των Τιτάνων.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα κατά των ΑΠΕ στη ΔΕ Πελασγίας, αποτελούμενη από εκπροσώπους των Κοινοτικών Συμβουλίων Πελασγίας, Μύλων, των Αγροτικών Συλλόγων Πελασγίας και Στυλίδας - Εχιναίων, του Σωματείου Εργαζομένων της Χαρτοβιομηχανίας ΠΑΚΟ, του Συνταξιοδοτικού Σωματείου ΙΚΑ Φθιώτιδας, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λαμίας, του Σωματείου Εργαζομένων Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στυλίδας και του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών - Γάλακτος.

Πυρκαγιά σε εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο

Πυρκαγιά σε αύλειο χώρο εργοστασίου εκδηλώθηκε χτες το βράδυ στον Ασπρόπυργο, στη θέση Δύο Πεύκα, καίγοντας μεγάλη ποσότητα πλαστικών. Μέχρι την ώρα που έκλεινε η ύλη της εφημερίδας μας, ο κίνδυνος να επεκταθεί η πυρκαγιά σε παρακείμενες επιχειρήσεις θεωρούνταν μεγάλος και το έργο της πυρόσβεσης ιδιαίτερα δύσκολο, εξαιτίας του υψηλού θερμικού φορτίου. Κινητοποιήθηκαν 50 πυροσβέστες με οχήματα και υδροφόρες των δήμων της περιοχής. Συγκεκριμένες πληροφορίες για τα αίτια της πυρκαγιάς ή για την ύπαρξη εγκλωβισμένων εργαζομένων δεν υπήρχαν. Δηλητηριώδης καπνός σκέπασε τον Ασπρόπυργο και ήταν θέμα χρόνου να εξαπλωθεί στην Αττική. Αντί όμως για οποιοδήποτε ουσιαστικό και οργανωμένο μέτρο προστασίας, ο κρατικός μηχανισμός περιορίστηκε ξανά στην ...υπενθύμιση της ατομικής ευθύνης, αποστέλλοντας μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους του Ασπροπύργου και άλλων περιοχών της Αττικής, «να αποφύγουν άσκοπες μετακινήσεις και να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους λόγω έκλυσης επικίνδυνων καπνών».

Σοβαρή καταγγελία πατέρα εποχικού πυροσβέστη

Σε μια σοβαρή καταγγελία προχώρησαν οι εποχικοί πυροσβέστες σχετικά με τον συνάδελφό τους που τραυματίστηκε το Σάββατο στη φωτιά που ξέσπασε στη Γλυφάδα και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε Βούλα και Βάρη.

Συγκεκριμένα, δημοσίευσαν στην ιστοσελίδα τους στο Facebook το παράπονο του πατέρα του συγκεκριμένου πυροσβέστη, που αναφέρει ότι ο γιος του μεταφέρθηκε στο 251 ΓΝ της Αεροπορίας, του δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες, αλλά στη συνέχεια τον έδιωξαν «καθώς δεν δικαιούται περίθαλψης καθώς είναι εποχικός».

Αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο πατέρας του πυροσβέστη:

«Καλημέρα, να ευχαριστήσω για την παροχή ιατρικής φροντίδας το 251 ΓΝ Αεροπορίας για τον εποχικό πυροσβέστη που διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, από τη φωτιά της Γλυφάδας εχθές 04/06/2022 και ταυτόχρονα να εκφράσω το παράπονο διότι του είπαν ότι δεν δικαιούται περίθαλψης καθώς είναι εποχικός.

Οπως ενημέρωσαν και την οικογένειά του ότι αν χρειαστεί περαιτέρω ιατρική βοήθεια δεν θα μπορέσουν να του την παράσχουν μετά το εξιτήριο και θα πρέπει να απευθυνθείτε σε άλλο νοσοκομείο».

ΜΑΛΑΚΑΣΑ
Σύλληψη Βρετανού για εμπρησμό

Ενας άνδρας προσήχθη την Κυριακή στο αστυνομικό τμήμα του Αυλώνα, μετά από καταγγελίες που έγιναν από πολίτες ότι προέβη σε εμπρησμό στην περιοχή της Μαλακάσας. Πρόκειται για αλλοδαπό, από τη Μεγάλη Βρετανία, ο οποίος σύμφωνα με τις καταγγελίες προσπάθησε να βάλει φωτιά σε πευκοδάσος.

Συγκεκριμένα, ο 31χρονος Βρετανός με κεριά εκκλησίας και χαρτιά τα οποία έριξε σε ξερά χόρτα προκάλεσε πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Εθνική Οδό Μαλακάσας- Αγίου Μερκουρίου.

Στην υπόθεση ενεπλάκησαν η Αντιτρομοκρατική και η ΕΥΠ, μετά από υποψίες για τον ρόλο του συγκεκριμένου ατόμου.

Πάνω του βρέθηκαν πέντε αναπτήρες, ένα κεράκι και ένα φιαλίδιο από γκαζάκι, υλικά που χρησιμοποιούνται στους εμπρησμούς. Μαζί του είχε τρεις διαφορετικές τηλεφωνικές συνδέσεις, όλες σε πακιστανικούς αριθμούς, χωρίς πραγματικούς συνδρομητές.

Το περιστατικό γεννά πολλά ερωτήματα για τα κίνητρα του δράστη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ