ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούνη 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η σημαία της προστασίας του περιβάλλοντος είναι κόκκινη!

Με επιτυχία η εκδήλωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για τις θέσεις του Κόμματος για την προστασία του περιβάλλοντος

Η πραγματική απάντηση στα μεγάλα προβλήματα της προστασίας του περιβάλλοντος, της κοινωνικής αδικίας, του κινδύνου επέκτασης του πολέμου είναι η κόκκινη απάντηση του σοσιαλισμού. Αυτό αναδείχθηκε μέσα από την εκδήλωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία του περιβάλλοντος στον αντίποδα των "πράσινων" υποστηρικτών του πολέμου και της ενεργειακής φτώχειας».

Στην εκδήλωση μίλησε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακολούθησαν παρεμβάσεις που φώτισαν τη στρατηγική του κεφαλαίου στην περιοχή, τον ρόλο των αστικών κομμάτων και των εκπροσώπων τους σε τοπικό επίπεδο, και κυρίως τις θέσεις, τις δράσεις και πρωτοβουλίες του ΚΚΕ.

«Πράσινα γεράκια» του πολέμου

Ο Μάκης Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στην υποκριτική ανησυχία των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ιδιαίτερα των σοσιαλδημοκρατών και των πρασίνων, για την προστασία του περιβάλλοντος και στους πραγματικούς στόχους της στρατηγικής της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση», σημείωσε μεταξύ άλλων: «Οι πράσινοι και οι σοσιαλδημοκράτες βουλευτές στη Γερμανία, οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ, αναδεικνύονται ως τα "πράσινα γεράκια", οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της κλιμάκωσης της πολεμικής αναμέτρησης του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Πρωταγωνιστούν στις αποφάσεις για αποστολή σύγχρονου βαριού οπλισμού και τεχνολογικής υποστήριξης στην Ουκρανία για να συνεχιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία. Ηδη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποστολή προηγμένων εκτοξευτήρων πολλαπλών ρουκετών στο μέτωπο στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχει πιο εγκληματική παρέμβαση στο περιβάλλον απ' τη διεξαγωγή του πολέμου. Τις τραγικές απώλειες που αφορούν άμεσα την ανθρώπινη ζωή, με τους νεκρούς, τους τραυματίες, τους πρόσφυγες, συνοδεύουν οι καταστροφικές συνέπειες για το έδαφος, τη βλάστηση, το νερό, το κλίμα, δηλαδή το φυσικό περιβάλλον.

Ορισμένες βαριές αρνητικές συνέπειες φαίνονται άμεσα, όπως η αδυναμία του οικοσυστήματος να απορροφήσει γρήγορα τη ζημιά που δέχεται απ' τα εμπρηστικά όπλα, τις εκρήξεις, τις εκτεταμένες φωτιές, τη μεταφορά βαριών οπλικών συστημάτων, η αδυναμία δηλαδή του οικοσυστήματος να ανακάμψει, να επανέλθει στην πρότερή του κατάσταση.

Αλλες αρνητικές συνέπειες θα φανούν σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, όπως για παράδειγμα η μεγάλη τοξικότητα του εδάφους και του νερού απ' τη διαρροή επικίνδυνων χημικών ουσιών».

Ανέδειξε ότι «οι αρνητικές συνέπειες πολλαπλασιάζονται όταν η κλιμάκωση του πολέμου οδηγήσει στη χρήση χημικών και βιολογικών όπλων μαζικής καταστροφής. Γίνονται ανυπολόγιστες, αν υπάρξει επιλογή χρήσης πυρηνικών όπλων».

Επίσης αναφέρθηκε στους περιβαλλοντικούς κινδύνους του LNG, άλλο ένα αποκαλυπτικό παράδειγμα υποκρισίας, καθώς η Κομισιόν αποφάσισε να διαθέσει 10 δισ. ευρώ για την κατασκευή νέων υποδομών για τη διευκόλυνση των αυξημένων εισαγωγών του αμερικανικού (κυρίως) υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG. Οπως είπε, η αύξηση της μεταφοράς LNG θα αυξήσει τις διαρροές μεθανίου αλλά και εκπομπών CO2, επίσης θα ρυπάνει το θαλάσσιο περιβάλλον και την ιχθυοπανίδα με επιπτώσεις στην αλιεία.

Ενώ ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Μάκης Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε ότι «η σημαία της προστασίας του περιβάλλοντος και της πραγματικής διασφάλισης της ειρήνης δεν είναι η "πράσινη" των μονοπωλιακών ομίλων. Είναι η κόκκινη σημαία της κοινωνικής απελευθέρωσης, η σημαία του σοσιαλισμού. Κάτω απ' αυτή την κόκκινη σημαία προχωράμε αποφασιστικά για να οργανωθεί και να νικήσει η λαϊκή αντεπίθεση.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στη νέα Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για να απεμπλακεί άμεσα η χώρα απ' τη συμμετοχή στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ, για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου.

Η αγωνιστική, λεβέντικη παρουσία των δυνάμεών μας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έκανε τον γύρο της Ελλάδας και σχολιάστηκε διεθνώς. Οπως και τα πανό του Κόμματος στην Ακρόπολη και το μπλόκο στη φάλαγγα των ΝΑΤΟικών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Ιδιαίτερα εδώ στη Θεσσαλονίκη οι κομμουνιστές έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να δίνουν και να κερδίζουν τέτοιες μάχες. Ακόμα συζητιούνται τα παθήματα των ΝΑΤΟικών στην πόλη, την εποχή του αγώνα ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία το 1999.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ δίνουμε συνεχώς μάχες σε όλες τις περιοχές της χώρας, ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού, για τον περιορισμό της βιομηχανικής ρύπανσης, για την προστασία του δασικού πλούτου, για την αναβάθμιση των υποδομών πολιτικής προστασίας, για την πρόληψη των Βιομηχανικών Ατυχημάτων Μεγάλης Εκτασης.

Παλεύουμε για να ανακουφιστεί ο λαός απ' την ακρίβεια, για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, κατάργηση των έμμεσων φόρων στα καύσιμα και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Σας καλούμε όλους και όλες να συμπορευτείτε με το ΚΚΕ για να βάλει ο λαός τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. Ελάτε μαζί μας για να τους χαλάσουμε τα σχέδια, για να ρίξουμε κόκκινο στη νύχτα που μας ετοιμάζουν».

Συνένοχες οι διοικήσεις Περιφέρειας και δήμων

Ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος, στην παρέμβασή του σημείωσε μεταξύ άλλων ότι διοίκηση της Περιφέρειας, διοικήσεις των δήμων, παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, άλλων αστικών κομμάτων συμμετέχουν στην προσπάθεια να παρουσιαστεί η στρατηγική της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» ως η λύση για την προστασία του περιβάλλοντος και για μια υποτίθεται «δίκαιη και συμπεριληπτική» καπιταλιστική ανάπτυξη, που θα εξασφαλίζει ταυτόχρονα τα κέρδη των λίγων και πολλές και καλές δουλειές για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους.

Ενώ επεσήμανε πως με επιμέρους ενστάσεις και αστερίσκους προωθούν και στηρίζουν τη μετατροπή της υπαίθρου, αγροτικών εκτάσεων, ορεινών όγκων σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής Ενέργειας από ΑΠΕ.

«Κάπως έτσι το Βέρμιο και άλλοι ορεινοί όγκοι γεμίζουν ανεμογεννήτριες.

Κάπως έτσι χιλιάδες στρέμματα π.χ. στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς, που θα μπορούσαν να παράγουν αγροτικά προϊόντα και να στηρίζουν την κτηνοτροφική παραγωγή και συνολικά να συμβάλλουν στη διατροφική επάρκεια της χώρας, μετατρέπονται σε φωτοβολταϊκά πάρκα.

Κάπως έτσι χιλιάδες στρέμματα στην πεδιάδα των Σερρών αλλάζουν είδος καλλιέργειας, προωθούνται τα λεγόμενα ενεργειακά φυτά που είναι απαραίτητα για την παραγωγή πρώτης ύλης για τα εργοστάσια βιοαερίου.

Συνεχίζουν ακόμα και σήμερα, που έχει εκτοξευτεί η τιμή των ζωοτροφών και αποτελεί θηλιά στον λαιμό για κτηνοτρόφους και καταναλωτές, να χαρακτηρίζουν ως βιοαπόβλητα τα ενσιρώματα καλαμποκιού που αποτελούν μια άριστη ζωοτροφή και να τα κατευθύνουν στην παραγωγή Ενέργειας».

Σημείωσε ακόμη πως πυλώνας της λεγόμενης «πράσινης» και «κυκλικής» οικονομίας, που προωθούν όλοι τους, αναδεικνύεται και στην περιοχή η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της αλυσίδας συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας απορριμμάτων που μεταφέρει επιπλέον κόστος στα λαϊκά στρώματα, η προώθηση της παραγωγής SRF - RDF (καύσιμο σκουπίδι) και η καρκινογόνα καύση τους για την παραγωγή Ενέργειας άμεσα η έμμεσα με την αξιοποίησή του στην ενεργοβόρο βιομηχανία όπως είναι η τσιμεντοβιομηχανία.

Ταυτόχρονα χωροθετούνται οι νέες ΜΕΑ, που θα παράγουν το SRF-RDF σε ακατάλληλες τοποθεσίες όπως αυτή της Γ' Ζώνης Προστασίας της Λίμνης Κορώνειας, που δικαιολογημένα έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφέρθηκε ακόμα στη βιομηχανική ρύπανση στη Δυτική Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, στην πολιτική προώθησης της εμπορευματοποίησης της γης, τις τραγικές ελλείψεις σε όλη την Περιφέρεια σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, δασοπροστασίας και πυροπροστασίας.

Και τέλος, παρουσίασε τις παρεμβάσεις των κομμουνιστών στο Περιφερειακό και στα Δημοτικά Συμβούλια, τις πρωτοβουλίες των Οργανώσεων του ΚΚΕ.

Σημαντική αγωνιστική παρακαταθήκη ο αγώνας των κατοίκων στη Δ. Θεσσαλονίκη

Ο Μάριος Παλάντζας, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλο Παύλου Μελά, αναφέρθηκε στα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα στη Δυτική Θεσσαλονίκη από τη δραστηριότητα των ΕΛΠΕ και του ΤΙΤΑΝ και την πείρα που προέκυψε για το πώς μπορεί να εκφραστεί με αγωνιστικούς όρους η ανησυχία για το περιβάλλον, η προστασία της δημόσιας υγείας.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην έκφραση της λαϊκής δυσαρέσκειας απέναντι σ' αυτή την πολιτική, που βρήκε διέξοδο με τη δημιουργία συντονιστικής επιτροπής και τη συσπείρωση δεκάδων φορέων, συλλόγων και σωματείων με αφορμή τη δεύτερη αδειοδότηση καύσης σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία του ομίλου ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία μέσα σε λίγα χρόνια.

Ανέδειξε ότι κρίσιμο ζήτημα είναι η χάραξη αυτοτελούς γραμμής του κινήματος, η προώθηση της αντικαπιταλιστικής - αντιμονοπωλιακής γραμμής πάλης, μακριά από τις σειρήνες των αστικών πολιτικών δυνάμεων, των κομμάτων της «πράσινης μετάβασης».

Και σημείωσε: «Είναι σημαντική παρακαταθήκη ότι οι αγώνες αυτοί αγκαλιάστηκαν από ευρύτερο τμήμα του λαού, που μπορεί να μην είχε σημαντική πείρα από συμμετοχή σε οργανωμένη διεκδικητική δράση αλλά δεν έδειξε ανοχή στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς. Ο συλλογικός, οργανωμένος αγώνας, οι Γενικές Συνελεύσεις, η λειτουργία των συντονιστικών επιτροπών, το σύνολο της αγωνιστικής δραστηριότητας που ξετυλίχθηκε τα προηγούμενα χρόνια, είχε σημαντική συμβολή ώστε να μπουν νέες δυνάμεις στη μάχη, να κάνουν το πρώτο βήμα, να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα.

Τέλος, αναδείχθηκε πόσο σημαντικό είναι το καθήκον των κομμουνιστών που δρουν ως πρωτοπόροι αγωνιστές μέσα στο ταξικό κίνημα και τα σωματεία, να αποκαλύψουν στα μάτια της εργατικής τάξης ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση, η περιβαλλοντική υποβάθμιση, οι μεγάλες οικολογικές καταστροφές δεν είναι τίποτα άλλο, παρά αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, ο οποίος παράγει και αναπαράγει διαρκώς αδιέξοδα.

Αλλωστε, η πείρα των αγώνων που έλαβαν χώρα στη Δυτική Θεσσαλονίκη επιβεβαιώνει ότι όσο κατανοείται η παραπάνω πραγματικότητα από ευρύτερες λαϊκές μάζες, τόσο καλλιεργούνται η αντοχή και η διάρκεια στη διεκδίκηση, το αίτημα δεν γίνεται αυτοσκοπός αλλά το μέσο για να ανοίξει πιο πλατιά ο δρόμος της συσπείρωσης δυνάμεων για τη ρήξη και την ανατροπή».

Τα μεγαλόπνοα projects δεν έχουν στο επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες

Ο Βασίλης Μπαλτίκας, επικεφαλής της Ομάδας Υποδομών και Περιβάλλοντος της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου όπως αυτή προωθείται και βρίσκεται σε αντιδιαστολή με τις ανάγκες των εργαζομένων για αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής.

Οπως είπε, «επικρατεί η κατάτμησή του, η άναρχη χωροθέτηση χρήσεων γης και η μεταξύ τους σύγκρουση. Ο λαός είναι αποκλεισμένος από μεγάλα τμήματα και ο Θερμαϊκός είναι οικολογικά υποβαθμισμένος. Αυτά είναι αποτέλεσμα του άναρχου καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, της εμπορευματοποίησης της γης, της ασυδοσίας του κεφαλαίου.

Ειδικά όταν όλα τα μεγαλόπνοα projects, τα οποία προωθούν, δεν έχουν στο επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες.

(...) Στόχος είναι η γρήγορη προώθηση έργων και παρεμβάσεων, που υποστηρίζουν ή προετοιμάζουν το έδαφος για κερδοφόρες επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων».

Ανέφερε το παράδειγμα παρεμβάσεων που προτείνονται σε εκτός σχεδίου περιοχές που περικλείονται από το πολεοδομικό συγκρότημα: «Στον δήμο Θεσσαλονίκης υπάρχουν δυο τέτοιες περιπτώσεις: α) η περιοχή του παλιού εμπορευματικού σιδηροδρομικού σταθμού και β) οι εκτάσεις στην περιοχή ΟΜΜΘ - Ποσειδώνιο - Αλλατίνη. Και στις δυο η απόδοση ελεύθερου χώρου είναι μικρότερη από τις σημερινές ανάγκες, οι προτεινόμενες χρήσεις και όροι δόμησης ευθυγραμμίζονται με τις ανάγκες των μελλοντικών επενδυτών.

(...) Το δήθεν "ενιαίο και αδιάσπαστο" παραλιακό μέτωπο, που προπαγανδίζεται, είναι ψέμα. Στηρίζεται μόνο στην ύπαρξη μιας διαδρομής πεζών - ποδηλάτων, η οποία δεν είναι σε όλο το μήκος της κοντά στην παραλία. Αυτό είναι και το φύλλο συκής του εγχειρήματος.

(...) Αλλες ασυνέχειες αφορούν τη Μαρίνα Αρετσούς, το Στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά, τη Μαρίνα Πυλαίας, το Τεχνολογικό Πάρκο Thess-Intec στην Περαία. Η ύπαρξη ξεχωριστών επιχειρηματικών σχεδίων αντικειμενικά υπονομεύει την "ενιαία" αντιμετώπιση του παραλιακού μετώπου και την πρόσβαση του λαού σε αυτό».

Τέλος παρουσίασε τις θέσεις για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, και ειδικότερα για το δυτικό παραλιακό μέτωπο, τη δυτική είσοδο της πόλης, τον χώρο της ΔΕΘ, την περιοχή Μέγαρο Μουσικής - Ποσειδώνιο - Αλλατίνη, αλλά και τη Μαρίνα και την Πλαζ Αρετσούς, το πρώην Στρατόπεδο Κόδρα.

  • Εκτενέστερα αποσπάσματα από την εισηγητική ομιλία του Μ. Παπαδόπουλου στην εκδήλωση θα δημοσιεύσει ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» 11-12/6.
Δράσεις για το περιβάλλον

Με κινητοποιήσεις και ενημερωτικές δράσεις στις 4 και 5 Ιούνη, οι φορείς της Δυτικής Θεσσαλονίκης ανέδειξαν τις επιπτώσεις από την πολιτική που θυσιάζει την υγεία εργαζομένων και κατοίκων και την προστασία του περιβάλλοντος στον βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, όπως τα ΕΛΠΕ, η «ΤΙΤΑΝ» κ.ά.

Η Πρωτοβουλία φορέων ενάντια στην καύση απορριμμάτων στην «ΤΙΤΑΝ» Ευκαρπίας πραγματοποίησε ενημερωτική δράση στο στρατόπεδο Καρατάσου στην Πολίχνη. Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων ενάντια στη Δυσοσμία - Ρύπανση από τα ΕΛΠΕ πραγματοποίησε αυτοκινητοπορεία στις γειτονιές του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου.

Παρέμβαση στο φράγμα της Θέρμης

Η ΚΟΒ Θέρμης της Τομεακής Οργάνωσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ πραγματοποίησε εξόρμηση στο φράγμα τής Θέρμης μαζί με τον Λεωνίδα Στολτίδη, βουλευτή του Κόμματος.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ
Σύσκεψη φορέων την Πέμπτη 9 Ιούνη

Δίνοντας αγωνιστική συνέχεια στη δράση ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος για τα κέρδη των μονοπωλίων και στην παράδοση σε αυτά του φυσικού και ενεργειακού πλούτου, το Συντονιστικό Αγώνα για τα Αγραφα, το οποίο έχουν συγκροτήσει δεκάδες εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς, οργανώνει σύσκεψη φορέων την Πέμπτη 9 Ιούνη στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, με σκοπό να συζητηθούν νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ