ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούνη 2022
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΟΙ ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Απεργιακές κινητοποιήσεις για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς

Απεργούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι σε Αθήνα (24/6) και Θεσσαλονίκη (15/6), στις 30/6 η απεργία σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά, σήμερα στα Ναυπηγεία Σπανόπουλου

Από τη σύσκεψη με μετανάστες εργάτες γης στα Μέγαρα
Από τη σύσκεψη με μετανάστες εργάτες γης στα Μέγαρα
Σε τροχιά απεργιακών κινητοποιήσεων βρίσκονται οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς, με αιχμή των διεκδικήσεών τους την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων. Με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, τις ανατιμήσεις στα καύσιμα και την Ενέργεια να κατατρώνε το εισόδημα των εργαζομένων, τέτοιες διεκδικήσεις αποκτούν ζωτική σημασία και τα συνδικάτα κλιμακώνουν τις προσπάθειες να οργανωθούν οι κινητοποιήσεις, ασκώντας πίεση σε εργοδοσία και κυβέρνηση για την υπογραφή Συμβάσεων.

Στις 30 Ιούνη σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά

Απεργιακή κινητοποίηση στις 30 Ιούνη για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας προετοιμάζει η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών μαζί με Συνδικάτα και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου. Κόντρα στην κοροϊδία που έχουν επιφυλάξει οι βιομήχανοι στους εργαζόμενους σε δύο διαδικτυακές συναντήσεις, χωρίς να δίνουν καμία απάντηση στα αιτήματα για τις Συμβάσεις, οι εργαζόμενοι συντονίζουν τη δράση τους και ετοιμάζονται να απαντήσουν με απεργία.

Με την κλαδική απεργία κλιμακώνονται οι πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς και στα δικαιώματα, που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο της Αττικής, μαζί με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, διαδήλωσαν το προηγούμενο διάστημα έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ, απαιτώντας την υπογραφή ΣΣΕ, που έχουν μπει «στον πάγο» από τις κυβερνήσεις και την εργοδοσία εδώ και 13 χρόνια.

Στην HQF, στην Εύβοια
Στην HQF, στην Εύβοια
Στο ίδιο πλαίσιο, σύσκεψη με μαζική συμμετοχή μεταναστών εργατών γης στα Μέγαρα οργάνωσαν το απόγευμα της Κυριακής το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής και η Επιτροπή των μεταναστών εργατών που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιό του. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να γίνει το επόμενο διάστημα συλλαλητήριο στην περιοχή των Μεγάρων για τα αιτήματα που αφορούν τα εργασιακά, ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα των μεταναστών. Επίσης, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο θα ζητήσουν συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργοδοτών στα φυτώρια της περιοχής, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Εύβοια: Στάσεις εργασίας στην HQF (πρώην «Μιμίκος»)

Στον ίδιο κλάδο, τα επιχειρησιακά σωματεία σε εταιρείες συμφερόντων «Φιλίππου» («ΦΑΓΕ», «ΕΒΓΑ», EMFI, «HQF Μιμίκος» και «Elbisco Πικέρμι») έχουν προχωρήσει σε κοινές συσκέψεις με θέμα την ανάγκη να υπογραφούν Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, ενώ έχουν πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο εργοστάσιο της «ΦΑΓΕ» στη Μεταμόρφωση.

Σε μία από τις εγκαταστάσεις του ομίλου, την «Hellenic Quality Foods» Εύβοιας (πρώην «Μιμίκος»), από χτες οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν δίωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες που ξεκίνησαν, οι οποίες θα συνεχιστούν σήμερα και στις 9 και 10 Ιούνη.

Η απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων πάρθηκε σε μαζική Γενική Συνέλευση που κάλεσε το Σωματείο και στην οποία ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις σχετικά με τις διεκδικήσεις από την εργοδοσία, καθώς επίσης για τον συντονισμό της δράσης με τα υπόλοιπα σωματεία εργαζομένων σε εγκαταστάσεις του ομίλου, για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων HQF Εύβοιας αναφέρει τα δεδομένα και τις δυσκολίες που δημιουργούν στους εργαζόμενους οι ακτίνες της ακρίβειας, σημειώνοντας παράλληλα τις κατακτήσεις που αποσπάστηκαν το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς.

«Στον εργασιακό μας χώρο έχουμε να δούμε αύξηση εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία. Δεν είναι αυξήσεις τα ελάχιστα ψίχουλα που έδωσε η εταιρεία μετά τις συναντήσεις μας, ως οικειοθελή παροχή, που μάλιστα αφορούν ελάχιστους συναδέλφους και μπορούν να κοπούν ανά πάσα ώρα και στιγμή», τονίζει χαρακτηριστικά το Σωματείο και επισημαίνει ότι η εργοδοσία αγνοεί επιδεικτικά τις αιτήσεις του για συνάντηση, ώστε να συζητηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων που αφορούν το μισθολογικό και τις συνθήκες εργασίας.

Μπροστά στην απεργιακή κινητοποίηση, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 26 Ιούνη, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Απεργία στις 24/6 στα ξενοδοχεία της Αττικής, στις 15/6 στη Θεσσαλονίκη

Με 24ωρη απεργία την Παρασκευή 24 Ιούνη στα ξενοδοχεία της Αττικής δυναμώνουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι τη διεκδίκηση τοπικής κλαδικής και επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων. Την απόφαση για την απεργιακή κινητοποίηση πήρε η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Στην Εστίαση, όπως αποφασίστηκε, το Συνδικάτο θα στηρίξει επίσης απεργιακή κινητοποίηση σε επιχειρήσεις όπου θα το αποφασίσουν οι εργαζόμενοι, τα επιχειρησιακά σωματεία, όπου υπάρχουν, οι Σωματειακές Επιτροπές.

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία που έχει προκηρύξει για τις 15 Ιούνη καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου το Συνδικάτο Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, όπως και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 10 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

«Οι συνάδελφοι στη σεζόν έχουν να κάνουν με τα δωδεκάωρα, τα απλήρωτα ρεπό, τις συνθήκες διαβίωσης σε τρώγλες, και να ακούν και τον υπουργό Τουρισμού να εκθειάζει μεγαλοκαρχαρίες του κλάδου ως καλούς εργοδότες!», σημειώνει το Συνδικάτο καλώντας στην απεργία και προσθέτει:

«Οι διανομείς σακατεύονται στα "ατυχήματα", εκτεθειμένοι σε βροχές, χιόνια, καύσωνες, και τους λένε διάφοροι τηλεμαϊντανοί ότι δεν έχουν καλή οδική συμπεριφορά!

Οι καμαριέρες διαλύουν τη μέση τους καθαρίζοντας πάνω από 15 δωμάτια, με τους επόπτες πάνω από το κεφάλι τους.

Οι μάγειρες καίγονται στις κουζίνες με απαγορευτικές θερμοκρασίες και οι σερβιτόροι τρέχουν πανικόβλητοι για να εξυπηρετήσουν όσους πελάτες "χωράει" το μαγαζί κι άλλους τόσους!».

Το Συνδικάτο επισημαίνει ότι πλέον λόγω της ακρίβειας «ένας μισθός δεν φτάνει για τα απαραίτητα», ενώ αναδεικνύει και τις επιπτώσεις από την εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Το ΣΕΤΕΠΕ καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν συλλογικά και οργανωμένα και αυτήν την απεργιακή μάχη, διεκδικώντας την υπογραφή Σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, επίδομα ανεργίας 600 ευρώ, επαναφορά ΒΑΕ και μέτρα προστασίας για τους διανομείς, να είναι πληρωμένες από τους εργοδότες οι βενζίνες και η συντήρηση.

Σήμερα απεργούν στα Ναυπηγεία Σπανόπουλου

Απεργούν σήμερα, με αίτημα την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης, οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σπανόπουλου. Την κινητοποίηση έχει προκηρύξει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, μπροστά στη στάση της εργοδοσίας, η οποία αθετεί τη δέσμευση που έχει αναλάβει να καταθέσει τη δική της αντιπρόταση για ΣΣΕ. Ηδη οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε επιτυχημένη απεργία στις 26 Μάη.

«"Θα τα πούμε από Σεπτέμβρη". Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε η διοίκηση του ομίλου στις ανάγκες των εργαζομένων στον όμιλο του Σπανόπουλου, που διεκδικούν την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ», καταγγέλλει το Συνδικάτο σε ανακοίνωσή του. «Τι κι αν όλα τα είδη έχουν πάρει μεγάλες αυξήσεις το τελευταίο διάστημα; Τι κι αν η βενζίνη που θέλουμε για να πηγαινοερχόμαστε στη δουλειά κοντεύει να φτάσει τα 2,5 ευρώ το λίτρο; Τι κι αν κάθε μήνα ο πληθωρισμός είναι πάνω από 10% (που θα φέρει νέες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων); Η διοίκηση του ομίλου μάς λέει κυνικά "θα τα πούμε από Σεπτέμβρη"», υπογραμμίζει. «Εμείς όμως δεν μπορούμε να πούμε στο σούπερ μάρκετ, στη ΔΕΗ και σε όλες μας τις υποχρεώσεις "θα τα πούμε από Σεπτέμβρη". Δεν μπορούμε να πούμε στα παιδιά μας "ό,τι θέλετε από Σεπτέμβρη"», σχολιάζει. «Τους απαντάμε πως δε θα κάνουμε πίσω, θα παλέψουμε για την υπογραφή της ΣΣΕ», τονίζει το Συνδικάτο και καλεί σε συμμετοχή στη σημερινή απεργία.

Διαμαρτυρία για τους μισθούς - ψίχουλα

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες το πρωί το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote e-Value» Αττικής στο κτίριο του Κεραμεικού, θέτοντας στο επίκεντρο τα αιτήματα για αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και μέτρα στήριξης του εισοδήματος των εργαζομένων στις συνθήκες της ακρίβειας.

«Η εργοδοσία απαιτεί να κάνουμε συνεχώς νέες θυσίες για να αυξάνεται η κερδοφορία του Ομίλου ΟΤΕ. Ενώ το προηγούμενο διάστημα ο Ομιλος ΟΤΕ έδωσε 500 εκατ. ευρώ ζεστό χρήμα στους μετόχους, εμείς οι εργαζόμενοι στην "Cosmote e-Value" καλούμαστε να δουλεύουμε με μισθό που δεν φτάνει ούτε για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες μας», καταγγέλλει το Σωματείο. Καλεί τους εργαζόμενους σε Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 9 Ιούνη, στις 6 μ.μ. στο ΕΚΑ, προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματα στον αγώνα για τους μισθούς, τους όρους και τις συνθήκες εργασίας.

Συνελεύσεις σωματείων

Το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση σήμερα Τρίτη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Πρωτομαγιάς (Πεδίον του Αρεως). Το ΔΣ του Σωματείου έχει ομόφωνα αποφασίσει να προτείνει στη Γενική Συνέλευση την προκήρυξη στάσης εργασίας την Παρασκευή 17 Ιούνη (12 μ. έως 4 μ.μ.).

Το Σωματείο Εργαζομένων σε «Vodafone - 360 Connect» και λοιπές θυγατρικές προχωρά σήμερα Τρίτη σε ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, στις 6.30 μ.μ. στο ΕΚΑ (3ος όροφος).

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ. στο Μουσείο Μακρονήσου (Ασωμάτων 31, Θησείο).

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρων» προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 16 Ιούνη, στις 7 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Θεσσαλονίκης καλεί σε συνέλευση αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ