ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Ιούνη 2022
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Φουντώνουν οι διεκδικήσεις για άμεση ενίσχυση με μέσα και προσωπικό

Αγωνιστική υποδοχή στη Χίο για τον υπουργό Υγείας. Συγκέντρωση και στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» για τις μετακινήσεις παιδοαναισθησιολόγων

Από τη συγκέντρωση στο Νοσοκομείο της Χίου
Από τη συγκέντρωση στο Νοσοκομείο της Χίου
«Εκτακτες» ανάγκες επικαλέστηκε ο διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», στη συνάντηση που είχε με το Σωματείο Εργαζομένων του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και της 5μελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ από το «Αγία Σοφία», στις εύλογες διαμαρτυρίες τους για τα «εντέλλεσθε» μετακινήσεων των ελάχιστων παιδοαναισθησιολόγων που υπηρετούν στα τρία Παίδων της Αττικής προς το «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο της Πάτρας. Η κινητοποίηση στη διοίκηση έγινε στο πλαίσιο στάσης εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι το «Καραμανδάνειο» αποτελεί το μοναδικό αμιγώς παιδιατρικό νοσοκομείο στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και οι τεράστιες ελλείψεις στο Αναισθησιολογικό Τμήμα, που το βγάζουν «εκτός λειτουργίας», είχαν γνωστοποιηθεί έγκαιρα και επανειλημμένα προς όλους τους αρμόδιους φορείς, τόσο από τους εργαζόμενους εκεί όσο και από τη δημοτική αρχή Πάτρας.

Οπως είναι γνωστές και οι ελλείψεις στα τρία Παίδων της Αττικής. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Παίδων «Αγία Σοφία» είναι καλυμμένες μόνο οι 10 από τις 17 οργανικές θέσεις παιδοαναισθησιολόγων και στο «Αγλαΐα Κυριακού» υπηρετούν μόλις 9 παιδοαναισθησιολόγοι από τις 14 οργανικές θέσεις (τις επόμενες μέρες θα απομείνουν 8 μετά και τη συνταξιοδότηση της διευθύντριας του Τμήματος).

Καρδίτσα
Καρδίτσα
Συνεχίζοντας την πρόκληση η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι χτες «υπέγραψε την έγκριση της προκήρυξης των μόνιμων θέσεων αναισθησιολόγων στο Καραμανδάνειο», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «διασφαλίζει την πλήρη και ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και θωρακίζει με πράξεις την αναβάθμισή του». Μέχρι τότε το πρόβλημα θα «μπαλωθεί» με τη μετακίνηση παιδοαναισθησιολόγων από τα Παίδων της Αττικής, οι πρώτοι 3 μετακινούνται σήμερα, ενώ είναι θολή η χρονική διάρκεια της παραμονής τους στην Πάτρα. Οπως κατήγγειλαν, οι μετακινήσεις σηματοδοτούν το κλείσιμο των τακτικών χειρουργείων στα Παίδων, την αναστολή σοβαρών εξετάσεων, την παραπέρα επιβάρυνση της εγκληματικής λίστας αναμονής τακτικών χειρουργείων σε παιδιά. Ηδη η λίστα αναμονής για τακτικά χειρουργεία ξεπερνά τα δύο χρόνια σε κάθε Παίδων, μετά και την πανδημία, ενώ σήμερα και τα παιδιατρικά νοσοκομεία μετρούν λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πριν την πανδημία.

Οι εργαζόμενοι στα Παίδων απαιτούν να στελεχωθεί πλήρως και να λειτουργήσει άμεσα το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου με άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, αλλά και να αναβαθμιστεί περαιτέρω με τις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις. Επίσης, να μην μετακινηθούν παιδοαναισθησιολόγοι από τα υπόλοιπα νοσοκομεία, τα οποία είναι εξίσου ανάγκη να στελεχωθούν άμεσα, καλύπτοντας τουλάχιστον όλες τις κενές οργανικές θέσεις με μόνιμο προσωπικό.

Αγωνιστική υποδοχή στον υπουργό Υγείας στη Χίο

Αγωνιστική υποδοχή επιφύλαξαν χτες οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Χίου «Σκυλίτσειο» στον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη, που πραγματοποίησε επίσκεψη μαζί με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκη. Η κυβέρνηση - και μέσω του δελτίου Τύπου του υπουργείου Υγείας - έθαψε την αγωνία και τα αιτήματα των εργαζομένων του νοσοκομείου και των κατοίκων του νησιού για τα φλέγοντα ζητήματα.

«Το Νοσοκομείο Χίου είναι το ένα και μοναδικό στο νησί που σήμερα καλείται να προσφέρει υπηρεσίες σε 60.000 μόνιμους κατοίκους, 3.000 πρόσφυγες, φοιτητές και ένστολους, με λιγοστό προσωπικό το οποίο στα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου είναι κάτω από το όριο ασφαλείας, με τις ελλείψεις νοσηλευτικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού που ξεπερνούν το 40% και με εργασιακές σχέσεις - λάστιχο», καταγγέλλει το Σωματείο εργαζομένων. Και αναδεικνύει τα μπαλώματα που γίνονται για την «κάλυψη» των κενών με συμβασιούχους, οι οποίοι εργάζονται για πάνω από 5 χρόνια μέσα στην ανασφάλεια. Σημειώνεται ενδεικτικά ότι στα περισσότερα τμήματα οι βάρδιες καλύπτονται αποκλειστικά από συμβασιούχους και η επερχόμενη απόλυσή τους θα επιφέρει τραγικές συνέπειες.

Πιο συγκεκριμένα, η παθολογική κλινική από το 2017 παραμένει ημιτελής, κλινικές στεγάζονται σε κοντέινερ, η μαιευτική κλινική είναι σε εγκατάλειψη, ενώ κτίρια του νοσοκομείου παραμένουν ερείπια. Την ίδια στιγμή τα περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία των χωριών είναι έρημα και με γιατρούς που γυρίζουν από χωριό σε χωριό, ενώ, όπως επισημαίνει το Σωματείο, «οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή μπορούν να πηγαίνουν παντού, ακόμη και ταξίδια σε όλο τον κόσμο, όχι όμως στη δουλειά τους». Επίσης, το Νοσοκομείο της Χίου δεν διαθέτει καν ογκολόγο, ενδοκρινολόγο, ρευματολόγο, φυσίατρο κ.ο.κ., το εργαστήριο απεικονιστικής ιατρικής του νοσοκομείου (το μοναδικό δημόσιο που διαθέτει το νησί) συνεχίζει να υπολειτουργεί.

Μέσω ...e-mail το Σαββατοκύριακο οι διαγνώσεις στην Καρδίτσα

Μαχητική κινητοποίηση στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας πραγματοποίησαν χτες οι υγειονομικοί, μετά από κάλεσμα της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας (ΕΙΝΚΥΝΚ), καταγγέλλοντας τις τραγικές ελλείψεις στο ακτινολογικό τμήμα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως τις προηγούμενες μέρες (4 και 5 Ιούνη) το νοσοκομείο λειτούργησε χωρίς εφημερεύοντα ακτινολόγο, καλύπτοντας την ανάγκη γνωματεύσεων αξονικών τομογραφιών που πραγματοποιούνταν μόνο από τεχνολόγο - ακτινολόγο χωρίς την παρουσία και ευθύνη ιατρού ακτινολόγου, με ηλεκτρονική αποστολή στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων. Οι εικόνες αποστέλλονταν ηλεκτρονικά, με e-mail, στο ακτινολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Τρικάλων, με τον εκεί ακτινολόγο να πρέπει να κάνει τη γνωμάτευση, έχοντας μόνο τηλεφωνική και όχι άμεση εικόνα της κλινικής κατάστασης του εκάστοτε ασθενούς.

Ακόμα, όπως καταγγέλλει η Ενωση Ιατρών, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί υπέρηχος στα έκτακτα και τα επείγοντα περιστατικά!

Την κινητοποίηση στήριξαν ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου, ο Σύλλογος Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων, το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ο Σύλλογος Γυναικών, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου - Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας, Εκτορας Γάζος, χαρακτήρισε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε «προδιαγεγραμμένο έγκλημα», καθώς από τους 5 ακτινολόγους που διέθετε στις αρχές του 2021 το Νοσοκομείο Καρδίτσας, έχουν απομείνει μόνο οι 2, αφού οι 3 συνάδελφοί τους αποχώρησαν για διάφορους λόγους το δεύτερο εξάμηνο της προηγούμενης χρονιάς. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους σημείωσε μεταξύ άλλων τους μεγάλους κινδύνους από αυτή την κατάσταση και μετέφερε την απαίτηση «για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους τους ανθρώπους. Διεκδικούμε εδώ και τώρα νέους συναδέλφους σε όλες τις κενές θέσεις που υπάρχουν στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας ξεκινώντας άμεσα, σήμερα από τους ακτινολόγους. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, θα ενημερώνουμε όλο τον λαό και τους συναδέλφους μας κόντρα σ' αυτή την πολιτική που εμπορευματοποιεί την Υγεία, γιατί εύκολα πήραν τις αποφάσεις να στέλνονται οι αξονικές τομογραφίες σε ιδιωτικά εργαστήρια, αλλά δύσκολα - γιατί δεν θέλουν - λύνουν τα προβλήματα για τις ανάγκες του λαού, για τις ανάγκες των ασθενών».


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η υγεία δεν μπορεί να αποτελεί «ατομική ευθύνη», αλλά κοινωνική μέσω του κράτους

Μήνυμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον 2ο Ποδηλατικό Γύρο του Συλλόγου ΚΕΦΙ στις 5 Ιούνη, με σύνθημα «Τρέχουμε πιο γρήγορα από τον καρκίνο»

Σε μήνυμά του προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Καρκινοπαθών - Εθελοντών - Φίλων - Ιατρών Αθηνών (ΚΕΦΙ), με αφορμή τον 2ο Ποδηλατικό Γύρο του Συλλόγου την περασμένη Κυριακή, με σύνθημα «Τρέχουμε πιο γρήγορα από τον καρκίνο», ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρει τα εξής:

«Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστούμε για τη δυνατότητα να απευθύνουμε χαιρετισμό στην υψηλού συμβολισμού πρωτοβουλία του Συλλόγου σας "Τρέχουμε πιο γρήγορα από τον καρκίνο". Συντασσόμαστε με την προσπάθεια ευαισθητοποίησης και συμβολής στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στον τομέα της πρόληψης, της θεραπείας και της αποκατάστασης των συνανθρώπων μας με καρκίνο.

Θεωρούμε ότι η ευαισθησία, η συμπαράσταση, ο αλτρουισμός για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο είναι απαραίτητα για τη στήριξή τους στον αγώνα τους για να νικήσει η υγεία και η ζωή. Αυτά όμως για να μπορέσουν να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα απαιτούν την ύπαρξη ενός σύγχρονου, πλήρως ανεπτυγμένου και δωρεάν κρατικού συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, όπου οι καρκινοπαθείς θα μπορούν έγκαιρα, με ασφάλεια και απολύτως δωρεάν να έχουν όλες τις αναγκαίες παροχές για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Διότι θεωρούμε ότι η υγεία δεν μπορεί να αποτελεί "ατομική ευθύνη", αλλά κοινωνική μέσω του κράτους.

Είναι βέβαιο ότι μεταξύ των διακηρύξεων και της λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων από τις κυβερνήσεις που αφορούν την πρόληψη, την περίθαλψη, την αποκατάσταση και τη στήριξη των ανθρώπων με καρκίνο και των οικογενειών τους, και της ανάπτυξης, της πλήρους στελέχωσης και του σύγχρονου εξοπλισμού όλων των αναγκαίων δημόσιων υποδομών, υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Εχουμε τη γνώμη ότι το πρόβλημα που σχετίζεται με την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου δεν αποτελεί ένα στενά ιατρικό ζήτημα, αλλά ταυτόχρονα κοινωνικό - οικονομικό. Σήμερα, ενώ υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες, ο ίδιος ο χαρακτήρας της ανάπτυξης, που στηρίζεται στον ανταγωνισμό και την κερδοφορία, εμποδίζει την αξιοποίησή τους από ένα σημαντικό μέρος του λαού. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των καρκινοπαθών αυτό μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες, ακόμα και με την απώλεια της ζωής.

Είναι πολύ γνωστό και οδυνηρό, για τις οικογένειες που κάποιο μέλος τους νοσεί με καρκίνο, ότι έρχονται αντιμέτωποι με την "ατομική ευθύνη" να αντιμετωπίσουν τις λίστες αναμονής για διαγνωστικές εξετάσεις, για χειρουργικές επεμβάσεις, για ακτινοθεραπείες και χημειοθεραπείες, για την έγκαιρη και αδιάλειπτη προμήθεια όλων των φαρμάκων, πολλές φορές τον εξαναγκασμό σε "εσωτερική μετανάστευση" λόγω των τεράστιων προβλημάτων στις δημόσιες μονάδες Υγείας, ενώ ένα σημαντικό τμήμα τους εξαναγκάζεται σε οδυνηρές πληρωμές στους επιχειρηματίες της Υγείας.

Οι καθυστερήσεις ιδιαίτερα στη διάγνωση του καρκίνου, αλλά και μετέπειτα, στην αντιμετώπισή του, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν αποτελούν ένα "αντικειμενικό" γεγονός, αλλά παράγωγο της πολιτικής της εμπορευματοποίησης της Υγείας, των επιχειρηματικών κριτηρίων λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας. Ενός συστήματος αναντίστοιχου με τις λαϊκές ανάγκες, αλλά σε πλήρη αντιστοιχία για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.

Για το ΚΚΕ αποτελεί δέσμευση η διεκδίκηση μέτρων που να ανακουφίζουν έστω και προσωρινά από τις πολλαπλές ανάγκες των καρκινοπαθών και των οικογενειών τους. Για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, τις προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και άλλων υγειονομικών, την προμήθεια σύγχρονου και επαρκούς ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού, τη δωρεάν διάθεση όλων των φαρμάκων και προϊόντων ειδικής διατροφής, την ανάπτυξη υπηρεσιών "κατ' οίκον νοσηλείας", ανάπτυξη δημόσιων δωρεάν ξενώνων, τη δημιουργία "Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών".

Πιστεύουμε ότι η πλήρης και ουσιαστική διασφάλιση των αναγκών στην πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση των ανθρώπων με καρκίνο προϋποθέτει η λαϊκή πάλη να έχει προοπτική την ανάπτυξη εκείνη που θα έχει ως κριτήριο την πλήρη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, απαλλαγμένη από το κριτήριο του κέρδους και του ανταγωνισμού. Που θα διαθέτει στην υπηρεσία των λαϊκών οικογενειών και των καρκινοπαθών τις τεράστιες δυνατότητες των επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων και του πολυάριθμου εξειδικευμένου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων.

Αυτές είναι βασικές προϋποθέσεις για να "τρέχουμε πιο γρήγορα από τον καρκίνο" και όχι "πίσω απ' αυτόν".

Με αυτές τις σκέψεις σάς ευχόμαστε καλή επιτυχία στην πρωτοβουλία σας και ευόδωση των στόχων σας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ