ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούνη 2022
Σελ. /24
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»
  • Πολλαπλασιάζονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στη μεγάλη Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ
  • Μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ: Τα συνδικάτα κλιμακώνουν με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις
  • Για μια ακόμα φορά, θύματα της κακοκαιρίας και της πολιτικής «κόστους - οφέλους» οι βιοπαλαιστές αγρότες

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πληθαίνουν οι συμμετοχές σωματείων στο κορυφαίο γεγονός για το εργατικό κίνημα

Στις 18 και 19 Ιούνη, στο κλειστό γήπεδο «Αριστείδης Παπαμιχαήλ» της Δραπετσώνας

Εκατοντάδες είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που ήδη έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ, στις 18 και 19 Ιούνη στη Δραπετσώνα.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής συμμετέχουν 12 Ομοσπονδίες, 18 Εργατικά Κέντρα, πάνω από 300 σωματεία και συνδικάτα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, καθώς και 32 συνταξιουχικά σωματεία.

Μια πολυπληθής δηλαδή συμμετοχή στο κορυφαίο γεγονός για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, με το διήμερο να μετατρέπεται σε χώρο συνάντησης για τα συνδικάτα που βρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε κοινή πάλη, σε μεγάλους και μικρούς αγώνες. Τώρα ετοιμάζονται να συζητήσουν για την κλιμάκωση της πάλης, για την ενίσχυση της γραμμής σύγκρουσης με την εργοδοσία, το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Μια συζήτηση δηλαδή που αυτές τις μέρες αποδεικνύεται ακόμα πιο επίκαιρη, με την ακρίβεια να τσακίζει το εργατικό εισόδημα και με μια σειρά από σωματεία να δίνουν τη μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ, έχοντας απέναντί τους την κυβέρνηση, την ΕΕ, τη μεγαλοεργοδοσία και τους συνδικαλιστές τους.

Να αποτελέσει νέο βήμα στην πορεία ανασύνταξης του κινήματος

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημειώνει με αφορμή το κάλεσμα που απευθύνει το Συνδικάτο για τη συμμετοχή στη Σύσκεψη: «Οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής βιώνουμε στο πετσί μας, από πρώτο χέρι, το πώς η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, η τεράστια αύξηση της παραγωγικότητας, αντί να βελτιώνει τη ζωή μας, αντί να βελτιώνει τους μισθούς και τους όρους εργασίας, αντίθετα, επειδή ακριβώς τα μεγάλα μονοπώλια στον κλάδο καρπώνονται αυτήν την εξέλιξη, μας κάνει τη ζωή όλο και πιο δύσκολη. Σήμερα, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι εργαζόμενοι στον κλάδο απειλούνται από τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κάλυψη των ειδών πρώτης ανάγκης και μπαίνει μέχρι και ζήτημα επιβίωσης.

Από εξορμήσεις και συζητήσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές
Από εξορμήσεις και συζητήσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές
Μέσα σε αυτές τις δυσκολίες, το ΣΕΤΗΠ, ένα Συνδικάτο που από τη δημιουργία του, το 2007, συσπειρώνεται στις γραμμές του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, μπαίνει μπροστά και δίνει μάχες. Εδωσε μάχες όλο το προηγούμενο διάστημα για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε κάθε χώρο δουλειάς, έδωσε μάχες ακόμα και μέσα στην περίοδο της πανδημίας ώστε να μην εφαρμοστούν οι αντεργατικές ΠΝΠ, που βρήκε ευκαιρία και αυτή η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική όλων των προηγούμενων, να εφαρμόσει στους εργαζόμενους. Σήμερα δίνουμε τη μάχη για επικαιροποίηση του σχεδίου της κλαδικής Σύμβασης, για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Μπροστά στην Πανελλαδική Σύσκεψη βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε αυτή να γίνει πραγματικά σταθμός για την οργάνωση του αγώνα όλων των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους, για όλη την εργατική τάξη, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να οργανώσουμε την αντεπίθεση που χρειάζεται, ώστε και στο σήμερα να αντιμετωπίσουμε τα τεράστια προβλήματα με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους μισθούς αλλά και το σύνολο της ζωής μας».

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η Σύσκεψη θα αποτελέσει το έναυσμα, το εφαλτήριο για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος», δηλώνει από τη μεριά του ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, και εξηγεί: «Σε αυτήν την Πανελλαδική Σύσκεψη θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν συνδικαλιστές, σωματεία από όλη την Ελλάδα, να μεταφέρουν την πείρα τους, την πείρα από τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος και, το σπουδαιότερο, να οργανώσουμε την πάλη με τους καλύτερους όρους για τους αγώνες που έρχονται στο μέλλον. Είναι σίγουρα ένα μεγάλο προνόμιο που θα απολαύσουμε αυτές τις δύο μέρες να μεταφερθεί η πείρα από όλους αυτούς τους χώρους δουλειάς και βέβαια σε μια ιδιαίτερη εποχή, που τα σωματεία ανέπτυξαν δράση, με αιχμή το να ακυρώσουν στην πράξη νομοθετήματα των κυβερνήσεων, όλων των κυβερνήσεων διαδοχικά και κύρια της τελευταίας κυβέρνησης, τον νόμο Χατζηδάκη, καθώς επίσης και να οργανώσουν την πάλη ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας».


Πιο συγκεκριμένα, για τον κλάδο, μας εξηγεί: «Αυτήν τη στιγμή η προτεραιότητά μας έχει σχέση με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις. Ηδη πολλά σωματεία είναι σε διαπραγμάτευση με την εργοδοσία. Υπάρχει μια δυσκολία από το ότι δεν υπάρχουν πλέον εργοδοτικές οργανώσεις, έτσι η προσπάθεια γίνεται μέσα στους χώρους δουλειάς με τον κάθε εργοδότη ξεχωριστά. Αυτήν τη στιγμή οι εργαζόμενοι έχουν καταλάβει την αξία που έχει ο κοινός αγώνας προκειμένου να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις. Η Ομοσπονδία το προηγούμενο διάστημα πήρε την πρωτοβουλία και πραγματοποίησε σύσκεψη στην Αθήνα, στην οποία πήραν πολλά σωματεία μέρος. Αρα έχουμε βήματα μπροστά και θεωρούμε ότι αυτή η Πανελλαδική Σύσκεψη θα δώσει τη δυνατότητα να γίνουν ακόμα περισσότερα. Είμαστε σίγουροι ότι και από τον κλάδο μας σχεδόν το σύνολο των σωματείων θα ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόσκληση, θα δώσει το "παρών" στη Σύσκεψη, ώστε να αποτελέσει ένα βήμα μπροστά στην οργάνωση και στον αγώνα για να περάσουν οι εργαζόμενοι στην αντεπίθεση, να έχουν κατακτήσεις το επόμενο διάστημα».

Συνδικάτα από όλο τον κόσμο στη Σύσκεψη

Στη Σύσκεψη θα παραβρεθούν συνδικάτα από σχεδόν 20 χώρες, γεγονός που τονίζει τη σημασία της και για το διεθνές εργατικό κίνημα. Επιπλέον, οι ξένες αντιπροσωπείες θα συμμετάσχουν σε διεθνιστική εκδήλωση που θα φιλοξενήσει το ΠΑΜΕ στις 17 Ιούνη με θέμα «Η δράση των συνδικάτων σε όλες τις συνθήκες - Πείρα από τους εργατικούς αγώνες την περίοδο της πανδημίας».

Δραστηριότητα μπροστά στη Σύσκεψη


Καθημερινές εξακολουθούν να είναι οι περιοδείες και οι εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, με τους συνδικαλιστές να μεταφέρουν το κάλεσμα συμμετοχής πλατιά στην εργατική τάξη, σε σωματεία και επιτροπές αγώνα.

Αυτές τις μέρες έχουν μεταξύ άλλων προγραμματιστεί οι εξής δραστηριότητες (περιοδείες, συνελεύσεις, εξορμήσεις κ.ά.):

Σήμερα, Πέμπτη 9 Ιούνη: Σε «Πυραμίς» Κ. Μακεδονία, «Kenotom» Θεσσαλονίκη και στο συνεργείο καθαριότητας στο Νοσοκομείο «Τζάνειο», στα εργοστάσια φαρμάκου «ΦΑΜΑΡ» Αλίμου, «ΦΑΜΑΡ» Ανθούσας, «HELLENICA», «DEMO». Στις φαρμακαποθήκες ΠΡΟΣΥΦΛΑ, ΣΟΦΛΑ και εργοστάσιο φαρμάκου «Rontis» (Λάρισα), ΣΥΝΦΑ (Ηπειρος). Στο εργοστάσιο ΜΙΝΕΡΒΑ, στην επιχείρηση ΜΑΡΑΓΚΑΚΗΣ. Στις ελεγκτικές εταιρείες PwC, EY και ΣΟΛ. Σε καταστήματα στον πεζόδρομο Περιστερίου. Περιοδεία του ΣΕΕΕΝ στο Ορυχείο Κύριο Πεδίο της Πτολεμαΐδας.

Αύριο, Παρασκευή 10 Ιούνη: Στο συνεργείο καθαριότητας στο Νοσοκομείο «Μεταξά», σε σούπερ μάρκετ στο Λαύριο, στην Κερατέα, στην Ανάβυσσο, στα εργοστάσια φαρμάκου «ΒΙΑΝΕΞ» Μεταμόρφωσης, «ΕΛΠΕΝ». Σε παρασκευαστήρια στις Συκιές (Θεσσαλονίκη), σε εργοστάσια της ΔΕΛΤΑ και της ΜΥΘΟΣ (Θεσσαλονίκη). Σε καταστήματα των LIDL (Καλλιθέας και Πετραλώνων). Σε κατάστημα του ΙΚΕΑ (Αιγάλεω). Σε καταστήματα της «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ» (Αργυρούπολης, Ηλιούπολης και στο Avenue). Στο μηχανουργείο ΠΑΠΑΔΑΚΗ (Θριάσιο), στο Ορυχείο Νότιο Πεδίο της Πτολεμαΐδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ