ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Απροστάτευτοι για άλλη μια φορά, εκτεθειμένοι στην πολιτική «κόστους - οφέλους»

Οι πρόσφατες ραγδαίες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις αναδεικνύουν ξανά το χρόνιο οξυμένο πρόβλημα

Αλλη μια χρονιά με χαμένους κόπους και κατεστραμμένη παραγωγή
Αλλη μια χρονιά με χαμένους κόπους και κατεστραμμένη παραγωγή
Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών με καλαμπόκι, βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα, όσπρια, αμύγδαλα, βερίκοκα, ροδάκινα, σιτηρά και άλλα αγροτικά προϊόντα έπληξαν οι ραγδαίες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών, οι οποίες πολλές φορές συνοδεύτηκαν με χαλάζι, σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας και αλλού.

Ενδεικτικά, στη Λάρισα, οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται σε χωριά του δήμου Κιλελέρ, ενώ τις προηγούμενες βδομάδες είχαν σημειωθεί ζημιές στον Τύρναβο και τα Φάρσαλα. Πολλοί παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς σε λίγο θα ξεκινούσαν το αλώνισμα και είδαν τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι μέσα σε λίγα λεπτά. Ακόμα, χτες, σημειώθηκαν ζημιές σε δεντροκαλλιέργειες, καρυδιές και αμυγδαλιές, σιτηρά, τριφύλλια σε μια έκταση περίπου 20.000 στρεμμάτων, στα χωριά Κοκκινόγη και Γεράνεια του δήμου Ελασσόνας. Προβλήματα προκλήθηκαν επίσης σε σπίτια, αποθήκες και κτηνοτροφικές μονάδες.

Αντίστοιχα, μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν στο Αμύνταιο της Φλώρινας. Η χαλαζόπτωση έριξε στο χώμα πάνω από το 50% των καρπών, ποσοστό που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει και το 90%, και αυτό συμβαίνει σε όλες τις καλλιέργειες, όπως δημητριακά, σταφύλια κ.ά. Οι καρποί που έμειναν στα δέντρα είναι χτυπημένοι στο 100%, με κίνδυνο δημιουργίας ασθενειών στα κτήματα και στις καλλιέργειες, επιφέροντας επιπλέον κόστος στους παραγωγούς για φυτοπροστασία. Τα οπωροφόρα δέντρα καθώς και τα αμπέλια έχουν πάθει ζημιά σε όλους τους νεαρούς βλαστούς, οι οποίοι θα καρποφορούσαν και θα έδιναν νεαρούς βλαστούς την επόμενη χρονιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από αυτούς τους παραγωγούς κινδυνεύουν να μείνουν για δεύτερη χρονιά χωρίς παραγωγή, αφού και πέρσι είχαν χτυπηθεί οι καλλιέργειές τους από τον παγετό.

Σε απόγνωση βρίσκονται και οι ελαιοπαραγωγοί στην Πελασγία Φθιώτιδας και τα γύρω χωριά, καθώς για μία ακόμη χρονιά οι καλλιέργειές τους χτυπήθηκαν από το χαλάζι, ενώ ήδη προέρχονται από τρία χρόνια μειωμένης παραγωγής λόγω ακαρπίας. Οπως καταγγέλλει ο Αγροτικός Σύλλογος Πελασγίας, «το γεγονός ότι η περιοχή μας είναι χαλαζόπληκτη είναι γνωστό στην κυβέρνηση και σε όλους τους αρμόδιους φορείς, όμως, πρακτικά κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί για αντιχαλαζική θωράκιση και προστασία».

Δεν φταίει μόνο ο καιρός...

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι βιοπαλαιστές αγρότες βλέπουν τους κόπους της χρονιάς τους να πηγαίνουν χαμένοι, να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς παραγωγή και εισόδημα, ενώ έχουν πραγματοποιήσει ήδη τα καλλιεργητικά τους έξοδα, τα οποία φέτος ήταν ιδιαίτερα αυξημένα λόγω του μεγάλου κόστους παραγωγής.

Μόνο το 2021, καταστράφηκαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα από τους πέντε τουλάχιστον παγετούς (Φλεβάρη έως και Απρίλη), τα μπουρίνια, τις χαλαζοπτώσεις, αλλά και τον καύσωνα μέσα στο καλοκαίρι, τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές.

Ολα αυτά, βέβαια, δεν παρουσιάστηκαν φέτος εξαιτίας της «κλιματικής κρίσης» και των «ακραίων καιρικών φαινομένων», όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Συνοδεύουν μόνιμα τους βιοπαλαιστές παραγωγούς, είναι διαχρονικό στοιχείο της μάχης που δίνουν για την επιβίωσή τους, απέναντι στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Η επανάληψη των μεγάλων καταστροφών κάθε χρόνο επιβεβαιώνει ότι δεν υλοποιούνται έργα υποδομής (αντιπλημμυρικά, αντιχαλαζικά κ.ά.) για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, με ολοκληρωμένο κρατικό σχεδιασμό και την αναγκαία χρηματοδότηση.

Η προστασία και η αποκατάσταση των ζημιών στην παραγωγή των βιοπαλαιστών αγροτών αντιμετωπίζονται ως «κόστος» για το κράτος και επαφίενται στην «ατομική ευθύνη».

Από την άλλη, το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας επιτρέπει την ασφαλέστερη πρόληψη των καταστροφών και την προστασία της παραγωγής, αλλά οι βιοπαλαιστές αγρότες συνεχίζουν να είναι έρμαια των καιρικών φαινομένων.

Παρά τις «υποσχέσεις» όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων για στήριξη της αγροτικής παραγωγής, η θέση τους επιδεινώνεται διαρκώς, επειδή η χρηματοδότηση και τα άλλα μέτρα στήριξης από κράτος και ΕΕ αφορούν τα μεγαθήρια του αγροτοδιατροφικού τομέα και την «εξωστρέφειά» τους. Οταν πρόκειται όμως για την προστασία της δικής τους παραγωγής και του εισοδήματός τους, τότε δεν περισσεύει δεκάρα τσακιστή από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Αντιμέτωποι με ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις

Την ίδια ώρα, παρά τις τσουχτερές ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες, στον κανονισμό του ΕΛΓΑ περιέχονται μια σειρά από «κόφτες», που έχουν ως αποτέλεσμα τα χρήματα που παίρνουν οι αγρότες ως αποζημίωση να απέχουν σημαντικά από την πλήρη κάλυψη των απωλειών στην παραγωγή, πολλές φορές δεν καλύπτουν ούτε τα καλλιεργητικά έξοδα, ενώ δίνονται και με μεγάλη καθυστέρηση, που αγγίζει πολλές φορές τον έναν χρόνο.

Είναι χαρακτηριστικές οι καταγγελίες αγροτών από την περιοχή του Αμύνταιου, που πέρυσι υπέστησαν ζημιά στην παραγωγή τους από τον παγετό στο προανθικό στάδιο και μολονότι έχει εγκριθεί ένα ποσό, δεν έχει δοθεί ακόμη, ενώ οι ίδιοι λένε ότι η αποζημίωση που θα πάρουν θα φτάσει τα 300 ευρώ το στρέμμα, όταν το κόστος παραγωγής είναι στα μήλα 800 ευρώ το στρέμμα και στα κεράσια 300 ευρώ.

Ταυτόχρονα, την κατάσταση επιδεινώνουν τα κενά στη στελέχωση του ΕΛΓΑ με μόνιμο, ειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό.

Πάνω σ' αυτό το έδαφος, η κυβέρνηση προωθεί το «μπάσιμο» των επιχειρηματικών ομίλων στο πεδίο της Γεωργικής Ασφάλισης και την ενίσχυση των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας του ΕΛΓΑ. Ετσι, όμως, οι αγροτοκτηνοτρόφοι, προκειμένου να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, θα αναγκαστούν να πληρώνουν υπέρογκα ποσά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αποζημιώνονται έγκαιρα και καλύτερα.

Οργανώνονται και διεκδικούν

Εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών που συμμετέχουν στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες περιοδείες σε χωριά που επλήγησαν. Στις συζητήσεις τους με τους πληγέντες, ανέδειξαν ότι δεν είναι «της μοίρας τους γραφτό» όποτε βρέχει ή όποτε ρίχνει χαλάζι να καταστρέφονται οι περιουσίες τους. Τόνισαν ακόμα πως η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών δεν μπορεί να αποτελεί ατομική ευθύνη κάθε αγροτοπαραγωγού ούτε πηγή κερδών για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Στηλίτευσαν βουλευτές, περιφερειακές και δημοτικές αρχές, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις καταστροφές των αγροτικών καλλιεργειών, αλλά δεν ικανοποιούν το διαχρονικό αίτημα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και υλοποίηση έργων προστασίας της παραγωγής.

Ταυτόχρονα, κάλεσαν τους αγρότες να οργανώσουν την πάλη τους για τη διεκδίκηση υποδομών, μέτρων αποκατάστασης και στήριξης του χαμένου εισοδήματος. Σε αυτήν την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκαν χτες και θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων των Αγροτικών Συλλόγων για να καθοριστούν συγκεκριμένα τα αγωνιστικά βήματα του επόμενου διαστήματος.

Δίκαιες διεκδικήσεις για να πάρουν ανάσα

Με δεδομένο ότι τα έξοδα «τρέχουν», ότι οι αγρότες έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο μέρος από τις καλλιεργητικές δαπάνες, ενώ πολλοί από αυτούς θα μείνουν χωρίς παραγωγή ή με ένα μικρό μέρος της, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλούν την κυβέρνηση να υλοποιήσει άμεσα τα δίκαια αιτήματα που θα δώσουν μια ανάσα στους πληγέντες:

-- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να ασφαλίζονται και να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα φυσικά αίτια και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο. ΕΛΓΑ - δημόσιος φορέας, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

-- Αμεσες εκτιμήσεις και γρήγορη πληρωμή αποζημιώσεων στους παραγωγούς, καθώς το τεράστιο κόστος παραγωγής τη φετινή χρονιά δημιουργεί ζητήματα ρευστότητας. Ιδιαίτερα, άμεση εκτίμηση των ζημιών σε προϊόντα τα οποία είναι στο στάδιο της συγκομιδής. Να εκδοθούν τα πορίσματα και να πληρωθούν οι πληττόμενοι παραγωγοί το συντομότερο δυνατόν, με βάση τις τρέχουσες τιμές πώλησης των αντίστοιχων προϊόντων.

-- Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά, καθώς είναι δεδομένο ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη και τα έσοδά τους λιγότερα.

-- Αμεση πληρωμή προκαταβολής για τις ζημιές. Να παγώσουν τα χρέη των πληττόμενων αγροτών προς τράπεζες, εφορία, ΔΕΚΟ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ κ.ά.

-- Να χρηματοδοτηθούν από το κράτος στο σύνολό τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική και αντιπυρική προστασία, για τον παγετό, αντιπλημμυρικά και αρδευτικά έργα.

-- Να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις στον ΕΛΓΑ, να καλυφθούν τα κενά ώστε οι εκτιμήσεις και οι αποζημιώσεις να γίνονται γρήγορα, και να αποζημιώνονται άμεσα οι παραγωγοί και όχι μετά από μήνες έως και πάνω από έναν χρόνο από τη στιγμή της ζημιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ