ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούνη 2022
Σελ. /24
Η ΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ο πόλεμος στην Ουκρανία «κλήση αφύπνισης» απέναντι στη Ρωσία

Στην περιοχή περιοδεύει ο Γερμανός καγκελάριος που έρχεται και στην Ελλάδα

Από πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ των Δυτικών Βαλκανίων με τον Ζ. Μπορέλ στις Βρυξέλλες

Copyright 2022 The Associated

Από πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ των Δυτικών Βαλκανίων με τον Ζ. Μπορέλ στις Βρυξέλλες
«Ο πόλεμος που η Ρωσία άρχισε στην Ευρώπη αποτελεί κλήση αφύπνισης για την ανάγκη να επιταχυνθεί η ενταξιακή διαδικασία» των Δυτικών Βαλκανίων, που αποτελεί «γεωστρατηγική επένδυση στη σταθερότητα και την ασφάλεια όλης της Ευρώπης». Αυτά δήλωσε ο επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Ολ. Βαρχέλι, πριν πάρει μέρος στη Σύνοδο των «Ανοιχτών Βαλκανίων», που ολοκληρώθηκε χτες στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας.

Στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία συμμετέχουν Σερβία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας καταρχάς σε τομείς της οικονομίας. Στη συγκεκριμένη συνάντηση συμμετείχε ως παρατηρητής και το Μαυροβούνιο. Ακόμα παραβρέθηκε και η Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Ο Βαρχέλι καλωσόρισε «την ανανεωμένη ορμή των ηγετών στα Δυτικά Βαλκάνια για να προχωρήσει η περιφερειακή ενσωμάτωση».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια ξεκινάει αύριο και ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, που αφού βρεθεί σε Κόσοβο και Σερβία, θα πάει στη Θεσσαλονίκη για να πάρει μέρος στη Σύνοδο για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία.

Εντείνεται ο «ειδικός πόλεμος» κατά της Σερβίας

Στο μεταξύ, καθώς εντείνονται πολύμορφες πιέσεις στη Σερβία για τη στάση της απέναντι στη Ρωσία, περισσότερα από 200 σχολεία στο Βελιγράδι δέχθηκαν προειδοποίηση για βόμβα και έμειναν κλειστά. Ανάλογες προειδοποιήσεις είχαν διατυπωθεί και στα μέσα Μάη.

Τους τελευταίους τρεις μήνες υπήρξαν περίπου 1.250 προειδοποιήσεις για τοποθέτηση βόμβας σε σχολεία, νοσοκομεία, κυβερνητικά κτίρια, δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά κέντρα, αλλά και γέφυρες. Σύμφωνα με έρευνα των αρχών, μόνο οχτώ από τα μηνύματα στάλθηκαν από τη Σερβία και οι αποστολείς συνελήφθησαν, ενώ τα άλλα μηνύματα φέρεται να έχουν σταλεί από το εξωτερικό.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Αννα Μπρνάμπιτς, δήλωσε πρόσφατα ότι «πρόκειται για έναν "ειδικό πόλεμο" που γίνεται κατά της Σερβίας. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία και οι πιέσεις από το εξωτερικό γίνονται όλο και πιο έντονες».

Την ίδια στιγμή, αν και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν ανοίξει πάνω από 1.000 ρωσικές επιχειρήσεις στη Σερβία, η ιστοσελίδα «Serbian Monitor» μετέδωσε ότι «νέες επιχειρήσεις, αλλά και οι πολιτικές συνθήκες και η αυξανόμενη πίεση επί της Σερβίας αναφορικά με τις σχέσεις με τη Ρωσία έχουν πρόσφατα κάνει τους Ρώσους να επανεξετάσουν την εγκατάστασή τους στη Σερβία (...) Η Σερβία γίνεται τώρα ένας ενδιάμεσος σταθμός γι' αυτούς καθ' οδόν προς το Ντουμπάι (...) Σχεδόν όλοι οι κτηματομεσίτες λένε ότι το Ντουμπάι προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στους Ρώσους και αποτελεί καλό προορισμό για τις επιχειρήσεις. Πολλοί φοβούνται τώρα την αυξανόμενη πολιτική πίεση στη Σερβία».

«Κυβερνητική κρίση» στη Βουλγαρία;

Το κόμμα «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» ανακοίνωσε χτες ότι αποσύρεται από την κυβέρνηση συνασπισμού στη Βουλγαρία. Ο πρωθυπουργός, Κ. Πέτκοφ, δήλωσε ότι το κόμμα του, «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», είναι έτοιμο για μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ο συμπρόεδρος της «Δημοκρατικής Βουλγαρίας» (που συμμετείχε στον συνασπισμό), Χρ. Ιβάνοφ, δήλωσε ότι τα κόμματα του συνασπισμού πρέπει να επανεξετάσουν το σχήμα και τη συμφιλίωση του συνασπισμού «γιατί έχουμε ευθύνη στη χώρα αυτή».


ΡΩΣΙΑ
Προωθεί τη δική της στρατιωτική συμμαχία ως «αντίβαρο» στο ΝΑΤΟ

Την πρόθεση της Ρωσίας να ισχυροποιήσει τον Οργανισμό Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (ΟΣΣΑ), ως «αντίβαρο» στο ΝΑΤΟ, εξέφρασε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, καθώς η ρωσική αστική τάξη προχωρά τα σχέδια της καπιταλιστικής ενοποίησης σε εδάφη της πρώην ΕΣΣΔ, εδραιώνοντας τη θέση των μονοπωλίων της, στη διαπάλη για ενεργειακό πλούτο, δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων, μερίδια αγορών.

Τέτοιες «συμμαχίες» αποτελούν σε οικονομικό επίπεδο η Ευρασιατική Οικονομική Ενωση, σε πολιτικό επίπεδο το «Ενωσιακό Κράτος» Ρωσίας - Λευκορωσίας και σε στρατιωτικό το «αμυντικό» σύμφωνο ΟΣΣΑ, στο οποίο συμμετέχουν Ρωσία, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν.

Σε συνέντευξή του σε ντοκιμαντέρ με τίτλο «Σύμμαχοι ΟΣΣΑ - 30 χρόνια σε ετοιμότητα για τη συλλογική ασφάλεια», ο Λαβρόφ είπε ότι η συγκεκριμένη ιμπεριαλιστική στρατιωτική συμμαχία, στην οποία η Μόσχα έχει ηγετικό ρόλο, θα πρέπει να είναι ένας «παράγοντας εξισορρόπησης στην ευρωατλαντική περιοχή».

«Ενας έντονος διάλογος βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του ΟΣΣΑ για την εξασφάλιση αδιαίρετης ασφάλειας», είπε.

«Θέτουμε αυτά τα ζητήματα στους συνομιλητές μας διότι εκτός από τη δέσμευση να μην ενισχύουμε την ασφάλεια κανενός σε βάρος των άλλων, όλοι έχουν αναλάβει τη δέσμευση να εμποδίσουν οποιαδήποτε οργάνωση - στην προκειμένη περίπτωση, το ΝΑΤΟ - να διεκδικήσει έναν εξαιρετικό ρόλο σε γεγονότα και διαδικασίες που σχετίζονται με την ασφάλεια στην ευρωατλαντική περιοχή», συνέχισε ο Λαβρόφ.

Η ανάπτυξη του ΟΣΣΑ «δεν αρέσει στο ΝΑΤΟ»

Ολα αυτά τα σχέδια, βέβαια, έρχονται σε αντίθεση με αντίστοιχους σχεδιασμούς δυτικών μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών ενώσεων στις ίδιες κρίσιμες περιοχές, κάτι που παραδέχθηκε ο Λαβρόφ, λέγοντας ότι η ανάπτυξη του ΟΣΣΑ δεν αρέσει στις χώρες του ΝΑΤΟ. «Ο ΟΣΣΑ θα αναπτυχθεί ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν στην πρακτική ζωή. Δεν αρέσει σε όλους η ανάπτυξη του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων των συναδέλφων μας στο ΝΑΤΟ», είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, ο ΟΣΣΑ καλεί το ΝΑΤΟ να δημιουργήσουν μηχανισμούς διαβουλεύσεων, ανταλλαγής πληροφοριών και συνεργασίας σε διάφορους τομείς της ευρωατλαντικής ασφάλειας, κυρίως στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ. «Τα μέλη του ΝΑΤΟ, που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν άλλα κράτη και οργανισμούς με αλαζονεία, αγνόησαν αυτά τα αιτήματα», ανέφερε ο Λαβρόφ.

Να σημειωθεί ότι ενδεικτικό για τον χαρακτήρα και αυτής της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας είναι το γεγονός ότι η πρώτη φορά που ενεργοποιήθηκε το σχετικό άρθρο για παρέμβαση στρατιωτικών δυνάμεων του ΟΣΣΑ ήταν τον περασμένο Γενάρη, όταν στρατεύματά του κλήθηκαν να επέμβουν στο Καζακστάν, προκειμένου να καταστείλουν τις μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στην ακρίβεια, στην ανεργία και στα άλλα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, που μαστίζουν τη χώρα, 30 χρόνια μετά την αντεπαναστατική ανατροπή και τη διάλυση της ΕΣΣΔ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ