ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούνη 2022
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Ομόφωνο «ναι» των εργαζομένων στη νέα Συλλογική Σύμβαση με μεγαλύτερες αυξήσεις

Λίγους μήνες από την υπογραφή της ΣΣΕ, οι μεταλλεργάτες με το Συνδικάτο τους επιβάλλουν νέες αυξήσεις, ως ελάχιστη απάντηση στην ακρίβεια

Από τις εργασίες της χτεσινής Συνέλευσης
Από τις εργασίες της χτεσινής Συνέλευσης
Μπορεί να υπέγραψαν Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς, η οποία μπήκε σε ισχύ μόλις τον περασμένο Οκτώβρη, όμως οι μεταλλεργάτες στο Πέραμα δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια, βλέποντας την ακρίβεια να τους ροκανίζει μέρα με τη μέρα το μεροκάματο.

Ετσι, χωρίς καθυστερήσεις το Συνδικάτο Μετάλλου επεξεργάστηκε ξανά τις διεκδικήσεις για νέες αυξήσεις, ώστε να σταθούν όρθιοι απέναντι στις ασταμάτητες ανατιμήσεις. Και χτες, με τη Γενική τους Συνέλευση αποφάσισαν την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που έχει συμφωνηθεί με τον εργοδοτικό σύνδεσμο (ΣΕΝΑΒΙ). Σε αυτή τη Σύμβαση προβλέπονται επιπλέον αυξήσεις ως εξής: 3% από 15 Ιούλη και ακόμα 2,5% στο τέλος του χρόνου, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις αυξήσεις 4%-5% που είχαν συμφωνηθεί στην προηγούμενη ΣΣΕ.

Οπως είπε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Σωτήρης Πουλικόγιαννης, είναι η πρώτη φορά που συνδικάτο στη χώρα μας υπογράφει ΣΣΕ με αυξήσεις και την καταγγέλλει για να υπογράψει νέα ΣΣΕ μετά από μερικούς μήνες με επιπλέον αυξήσεις. Από την άλλη, σημείωσε ότι στο τέλος του χρόνου οι αποδοχές θα είναι περίπου στα επίπεδα του 2009, όμως το κόστος ζωής είναι μεγαλύτερο από τότε. Ακόμα τόνισε πως ο αγώνας εννέα μηνών που έδωσαν μαζικά οι εργαζόμενοι με το Συνδικάτο τους και κατάφεραν να υπογράψουν την πρώτη ΣΣΕ το 2017, είναι αυτός που συνέβαλε αποφασιστικά ώστε να υπογραφτεί η επόμενη ΣΣΕ το 2021 και η σημερινή. Η πείρα αυτή, σημείωσε, «δείχνει τις δυνατότητές μας».

Παρουσιάζοντας κάποια συμπεράσματα από αυτή την εξέλιξη, υπογράμμισε πως «η πρώτη νίκη μας ξεκινά από το ότι είμαστε εδώ με ψηλά το κεφάλι, μετά από μια πολύ δύσκολη 12ετία», ενώ όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούν να χτυπήσουν το συνδικαλιστικό κίνημα και να ελέγξουν τα συνδικάτα με αποκορύφωμα τον νόμο Χατζηδάκη, ενώ «κάποιοι μας λέγανε τελειώσατε. Ομως είμαστε ακόμα εδώ».

Την επομένη της υπογραφής της ΣΣΕ, επισήμανε, ο αγώνας συνεχίζεται. Τώρα το κύριο είναι να εφαρμοστεί και αυτό σημαίνει ότι ο κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να διεκδικεί την εφαρμογή των όρων της, το Συνδικάτο να παρεμβαίνει άμεσα όταν χρειαστεί με σταθερή απάντηση «κράτει - όλοι κάτω» όταν δεν εφαρμόζονται οι όροι της.

Στην ίδια κατεύθυνση θα πρέπει να δοθεί η μάχη και για να την κηρύξει υποχρεωτική η κυβέρνηση, σημείωσε και υπενθύμισε ότι ούτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η σημερινή είχαν δεχθεί να κηρύξουν υποχρεωτικές τις ΣΣΕ του 2017 και του 2021.

Συμπλήρωσε ότι πέρα από τη ΣΣΕ υπάρχουν κι άλλοι στόχοι που πρέπει να κατακτηθούν, κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την οργάνωση κοινών αγώνων με τους εργαζόμενους άλλων κλάδων, όπως η κατάργηση ή μείωση φόρων στα καύσιμα, στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, η κατάργηση αντεργατικών, αντιασφαλιστικών νόμων κ.ά.

Ανάλογες τοποθετήσεις έγιναν από τον Α. Αντωνίου, πρόεδρο του Παραρτήματος Πειραιά και μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου, και τον Γιάννη Δεληγιάννη, γραμματέα του Παραρτήματος και μέλος του ΔΣ.

Στη Γενική Συνέλευση χαιρέτισε ο Γ. Καλαμαράς, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, λέγοντας ότι «είμαστε σήμερα εδώ» όπως και σε άλλους χώρους δουλειάς, για να στείλουν το μήνυμα της ταξικής αλληλεγγύης, ότι είναι δυνατόν να υπάρχουν κατακτήσεις σε μια περίοδο που άλλοι θέλουν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι δεν γίνεται τίποτα. Αναφερόμενος στον πόλεμο, τόνισε ότι από αυτόν βγαίνουν χαμένοι οι λαοί και ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να διαλέξουνε ληστή.

ΠΑΜΕ
Στο σπίτι του κρεμασμένου η ΓΣΕΕ κρατάει το σχοινί

«Είναι επικίνδυνοι», σχολιάζει για τα πανηγύρια των εργατοπατέρων για τις συμφωνίες στην ΕΕ σχετικά με τον «κατώτατο μισθό»

Ως ...«δικαίωση των πολύχρονων αγώνων των ευρωπαϊκών και ελληνικών συνδικάτων για αξιοπρεπή διαβίωση και κοινωνική δικαιοσύνη (...) για τη διαμόρφωση επαρκών κατώτατων μισθών και με παράλληλη ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της προστασίας των εργαζομένων σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ», χαρακτηρίζει η ηγεσία της ΓΣΕΕ την πρόσφατη συμφωνία για την προώθηση του κατώτατου μισθού στην ΕΕ, με τους εργατοπατέρες μάλιστα να λένε ότι έτσι τάχα θα αντιμετωπιστεί η εργοδοτική παραβατικότητα!

Την προσπάθεια αυτή της ΓΣΕΕ να παρουσιάσει την ΕΕ και τις κυβερνήσεις της ως «φιλεργατικούς» φορείς σχολιάζει το ΠΑΜΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Η ΕΕ υποκριτικά διακηρύσσει ότι απελευθερώνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ στην πράξη βάζει νέα εμπόδια στις εργατικές διεκδικήσεις, ώστε να διασφαλίσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, καθώς βάζει όριο στις οποιεσδήποτε αυξήσεις». Και εξηγεί ότι «με το κατασκεύασμα του "επαρκούς μισθού" η ΕΕ, κυβερνήσεις και επιχειρηματικοί όμιλοι συμπιέζουν τα μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων προς τα κάτω. Θέλουν να επιβάλουν διαιώνιση της απαράδεκτης κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που ισχύει σε 21 από τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ, ενώ σε τουλάχιστον 14 κράτη - μέλη της ΕΕ το 50% και πλέον των εργαζομένων - με βάση τα δικά της στοιχεία - εργάζονται χωρίς καν Συλλογική Σύμβαση.

Τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, τους εργολάβους, σύγχρονους δουλέμπορους, τις ειδικές οικονομικές ζώνες, τη στυγνή εκμετάλλευση των νέων εργαζομένων - πρακτικάριων οι ίδιοι τα προώθησαν και η ΓΣΕΕ (με τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων) τα συνυπέγραψαν. Στην Ελλάδα η ΓΣΕΕ συνυπέγραψε μειώσεις μισθών 25% "για να υπερασπιστεί" τους εργαζόμενους!

Καλά - καλά δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι για τα ψίχουλα της αύξησης - κοροϊδίας της κυβέρνησης της ΝΔ και η ΓΣΕΕ έρχεται να μας πουλήσει νέα φύκια για μεταξωτές κορδέλες, παρουσιάζοντας την ΕΕ, τους μακελάρηδες των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων ως σωτήρες».

«Είναι επικίνδυνοι!», υπογραμμίζει ακόμα το ΠΑΜΕ, που προσθέτει ότι κυβερνήσεις και εργατοπατέρες βλέπουν την οργή και την αγανάκτηση, τους εργατικούς αγώνες, τις απεργίες, τις κινητοποιήσεις να πολλαπλασιάζονται σε όλη την Ευρώπη. «Κόντρα στους νόμους και τις απαγορεύσεις τους, παντού σπίθες διάσπαρτες έτοιμες να γίνουν φωτιά. Αγώνες και κινητοποιήσεις που μπορούν να βάλουν εμπόδια και να ανατρέψουν το σύστημα και τις πολιτικές της ακρίβειας, του πληθωρισμού, της φτωχοποίησης, της ανεργίας και της εκμετάλλευσης.

Τρέχουν να προλάβουν για να προστατέψουν το σύστημα που τους ταΐζει τους παχυλούς μισθούς τους, για να πλασάρουν τα χιλιοειπωμένα παραμύθια περί "κοινωνικών διαλόγων". Την ώρα που ο εργαζόμενος πληρώνει τις συνέπειες ενός ακόμη ιμπεριαλιστικού πολέμου και ξεζουμίζεται για την ασύλληπτη κερδοφορία μιας χούφτας μονοπωλίων.

Εργαζόμενοι και αγωνιστικά συνδικάτα σε όλη την Ευρώπη βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς. Κόντρα σε κυβερνήσεις και μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους εργαζόμενοι πετυχαίνουν νίκες και υπογράφουν ΣΣΕ με σημαντικές αυξήσεις».

Το ΠΑΜΕ θυμίζει τις κατακτήσεις των οικοδόμων και της COSCO σε σχέση με τις ΣΣΕ, ενώ αναφέρεται στις απεργίες που ετοιμάζονται σε μια σειρά κλάδους, αλλά και στους αντίστοιχους αγώνες που αναπτύσσονται σε Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία, εντός και εκτός ΕΕ.

Και καταλήγει: «Κυβερνήσεις και ΕΕ θέλουν να διασφαλίσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Κέρδη που βγαίνουν από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, από την κλοπή του πλούτου που παράγει η εργατική τάξη. Η λεγόμενη "κοινωνική ειρήνη", "ταξική συνεργασία" και οι "κοινωνικοί διάλογοι" έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν, με την εργατική τάξη να πληρώνει βαριά.

Για τα αγωνιστικά συνδικάτα είναι καθήκον πρώτης γραμμής η ενδυνάμωση του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Καμία αυταπάτη για τον ρόλο της ΕΕ και τους διάφορους "σωτήρες" που θέλουν τους εργαζόμενους αδρανείς. Μόνο ο μαζικός, οργανωμένος, αγώνας των εργαζομένων θα επιβάλει το δίκιο μας».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «E-FOOD» ΑΤΤΙΚΗΣ
Στάση εργασίας και μοτοπορεία στις 17 Ιούνη

Την προκήρυξη προειδοποιητικής στάσης εργασίας την Παρασκευή 17 Ιούνη (12 μ. έως 4 μ.μ.) και την οργάνωση μοτοπορείας στα γραφεία της εταιρείας έχει αποφασίσει το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» Αττικής, ενάντια στις προσπάθειες της εταιρείας να προωθήσει το μοντέλο απασχόλησης του «συνεργάτη». Η εργοδοσία επιδιώκει να αλλάξει τον τρόπο διαμόρφωσης του εργασιακού προγράμματος, καλώντας τους 4ωρους εργαζόμενους να δουλέψουν με πρόγραμμα που διαμορφώνει η ίδια με βάση τις δικές της ανάγκες, μια πρακτική που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους εργαζόμενους, η πλειοψηφία των οποίων απασχολούνται και σε άλλες εργασίες, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα που να τους επιτρέπει να ζήσουν. Με τον τρόπο αυτό, ωθούνται είτε να παραιτηθούν είτε να αποδεχτούν να συνεχίσουν να δουλεύουν ως «freelancers», με το μοντέλο δηλαδή που θέλει να επεκτείνει η εταιρεία. Μάλιστα, σε αιτήματα διανομέων να μετατραπούν οι Συμβάσεις τους από 4ωρες σε 6ωρες ή 8ωρες η εταιρεία απαντά αρνητικά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα εργοτάξια του Μετρό και στον ΟΑΣΘ

Συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο Μετρό και στο έργο απόσπασης των αρχαιοτήτων του σταθμού «Βενιζέλου» του Μετρό Θεσσαλονίκης μαζί με το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, όπως και την καταβολή της μισθοδοσίας κάθε πρώτο 10ήμερο του μήνα για όλο το προσωπικό και όχι τμηματικά.

Χτες πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 3.30 μ.μ., την οποία προκήρυξαν το επιχειρησιακό σωματείο του Μετρό και το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της οποίας οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο σκάμμα της πλατείας Δημοκρατίας (Βαρδάρη) και πραγματοποίησαν πορεία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Με ψέματα και λόγια δεν γίνεται μπετό!», μέχρι τα γραφεία του «ΑΚΤΩΡΑ», όπου παραδόθηκαν τα αιτήματα των εργαζομένων.

Στη συγκέντρωση βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, ενώ μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Αγγελος Γεράκης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη οι εργαζόμενοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, κόντρα σε όσους καλλιεργούν κλίμα αναμονής. Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία οργάνωσης των εργαζομένων, ώστε να αντιπαλέψουν τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και να διεκδικήσουν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την ακρίβεια που τσακίζει το εισόδημά τους με σημαντικό βήμα τη σύσκεψη του ΠΑΜΕ.

Επίσης χτες, οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ πραγματοποίησαν κινητοποίηση στα γραφεία του Οργανισμού, στο πλαίσιο στάσης εργασίας, συνεχίζοντας έτσι τον αγώνα για υπογραφή ΣΣΕ, επιστροφή των νομοθετημένων επιδομάτων που περικόπηκαν και μη επιστροφή αναδρομικά μέρους των μισθών τους. Παράλληλα παλεύουν για βελτίωση της συγκοινωνίας, επισκευή των οχημάτων, αγορά νέων λεωφορείων και πρόσληψη οδηγών, και καταγγέλλουν τους σχεδιασμούς για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της αστικής συγκοινωνίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ