ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Ιούνη 2022
Σελ. /32
Συμπόρευση με το ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων

Πραγματοποιήθηκε με πλούσιο πρόγραμμα το διήμερο Φεστιβάλ των Τομεακών Οργανώσεων ΠαΔΑ - ΑΣΠΑΙΤΕ της ΚΝΕ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ των ΤΟ ΠαΔΑ - ΑΣΠΑΙΤΕ της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλάμβανε μεταξύ άλλων μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση - συζήτηση για τα επαγγελματικά δικαιώματα και την εργασιακή προοπτική των αποφοίτων του ΠαΔΑ, έκθεση με θέμα «Το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών μας», γκράφιτι ενάντια στον πόλεμο, βιβλιοπωλείο, τουρνουά, συναυλίες και στιγμές διασκέδασης.

Στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση που έγινε τη δεύτερη μέρα, χαιρετισμό απηύθυνε η Εύα Νικολινάκου, Γραμματέας του ΤΣ ΣΕΥΠ - ΣΔΟΚΕ - ΣΕΤΠ του ΠαΔΑ της ΚΝΕ. Η κεντρική ομιλία έγινε από την Ιουλία Χρονοπούλου, Γραμματέα της ΤΕ Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων του ΚΚΕ.

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στις εξελίξεις γύρω από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, την ένταση της τουρκικής επιθετικότητας, σημειώνοντας: «Είμαστε αντιμέτωποι με σύνθετες εξελίξεις, με προβλήματα μεγάλα που δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο στη δύσκολη καθημερινότητα για την πλειοψηφία του λαού μας. Οι εξελίξεις με την ακρίβεια, τα Ελληνοτουρκικά, η εμπλοκή της χώρας μας όλο και περισσότερο στους επικίνδυνους σχεδιασμούς επιβεβαιώνουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή λύση στα πλαίσια αυτού του συστήματος», τόνισε και αναφέρθηκε στον νέο νόμο - πλαίσιο, ως ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ των αντιδραστικών αλλαγών που διαμορφώνεται χρόνια τώρα απ' όλες τις κυβερνήσεις προωθώντας τη στρατηγική της ΕΕ και προσθέτοντας πως «το δήθεν σύγχρονο πανεπιστήμιό τους το έχουμε ζήσει, οι φοιτητές του ΠαΔΑ έχουν πείρα από τις τόσες αλλαγές που έχουν γίνει στα πρώην ΤΕΙ, με την κατάσταση όμως να παραμένει ίδια». Κάλεσε τους φοιτητές να αξιοποιήσουν την πείρα από τις εξελίξεις στο ΠαΔΑ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Οι φοιτητές γίνονται "πειραματόζωα" στους σχεδιασμούς για τον χάρτη των ΑΕΙ. Οι συνεχόμενες αλλαγές, οι νέες δηλώσεις για νέο γύρο συγχωνεύσεων και κλεισίματος τμημάτων (όπως τα δύο Τμήματα της Σχολής Επιστήμης Τροφίμων) δείχνουν ότι οι κυβερνήσεις δεν νοιάζονται για τα πτυχία και τις σπουδές των νέων. Επαναφέρουν τα τριετή - συζήτηση που έχει ανοίξει και για τη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού.

Διαμορφώνονται ελλιπέστατοι κρατικοί προϋπολογισμοί, με τα ιδρύματα να καλούνται να αναζητήσουν τα ίδια πόρους από την αγορά, χορηγίες και χρηματοδοτήσεις. Ολα αυτά οδηγούν στην απουσία φοιτητικής μέριμνας, σε τραγικές ελλείψεις υποδομών και εργαστηριακών εξοπλισμών. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αυτές οι συνέπειες είναι ακόμη πιο έντονες: Είναι σε πολλούς φοιτητές γνωστή η τεράστια ουρά στη σίτιση στο εστιατόριο της Π2, καθώς ο χώρος είναι πολύ μικρός και οι εργαζόμενοι πολύ λίγοι για να σιτιστούν όλοι οι φοιτητές της σχολής, τα εργαστήρια που δεν γίνονται πλέον ως εργαστήρια αλλά ως θεωρίες γιατί δεν υπάρχουν οι υποδομές και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

Τα κενά σε θέσεις μελών ΔΕΠ διογκώνονται, όχι μόνο δεν καλύπτονται αλλά δεν αναπληρώνονται ούτε οι συνταξιοδοτήσεις. Ετσι έχουμε φτάσει σε αυτό το τραγικό σημείο το Τμήμα Εργοθεραπείας του ΠαΔΑ να έχει μόνο 3 μόνιμα μέλη ΔΕΠ, το Τμήμα Φωτογραφίας 6, η Κοινωνική Εργασία 8! Η "λάντζα" βγαίνει από συμβασιούχους διδάσκοντες και ακαδημαϊκούς υπότροφους. Επεκτείνονται οι "ελαστικές" σχέσεις εργασίας. Και φτάνουμε στο σημείο το αν θα διδαχθεί ένα μάθημα να κρίνεται από τα ταμειακά διαθέσιμα από τις επιχειρηματικές δράσεις του ιδρύματος για να προσλάβει συμβασιούχους.

Το "δωρεάν" πανεπιστήμιο έχει φοιτητές που ακριβοπληρώνουν όχι μόνο ενοίκια, αφού στο ΠαΔΑ - το 2ο μεγαλύτερο ΑΕΙ της Αττικής - δεν υπάρχει εστία, αλλά και εργαστηριακό εξοπλισμό, σημειώσεις, "φακέλους μαθημάτων". Τα δίδακτρα είναι πανταχού παρόντα σχεδόν σε όλα τα μεταπτυχιακά. Η αρχή στον προπτυχιακό κύκλο έγινε με τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα, η διοίκηση του ΠαΔΑ σε ΣΔΟΚΕ και Μηχανικούς έχει ήδη αποφασίσει για ξενόγλωσσα προπτυχιακά με δίδακτρα και τρέχει να προλάβει φοιτητές - πελάτες απ' το εξωτερικό. Ξεφυτρώνουν όμως όλο και περισσότερα προγράμματα και σεμινάρια κατάρτισης με δίδακτρα, με τα Κέντρα Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης να αποτελούν πλέον βασικές μονάδες των πανεπιστημίων. Για παράδειγμα, στο ΚΕΔΙΒΙΜ του ΠαΔΑ υπάρχει σεμινάριο για τις επιπλοκές που μπορεί να συναντήσει ο απόφοιτος νοσηλευτής κατά τη διάρκεια αιμοληψίας σε ασθενείς με αντιπηκτική αγωγή, πράγμα το οποίο ο φοιτητής Νοσηλευτικής δεν το διδάσκεται υποχρεωτικά στον προπτυχιακό κύκλο σπουδών».

Η νεολαία να διεκδικήσει τα δικαιώματά της απέναντι σε αυτούς που της τα στερούν

Οπως τόνισε, μεταξύ άλλων, «απέναντι στο σημερινό πανεπιστήμιο που συνεχώς προσαρμόζεται στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, που σταθερά λειτουργεί αναπαράγοντας την κυρίαρχη ιδεολογία, που ευθύνεται για την αβεβαιότητα της εργασιακής προοπτικής, η νεολαία μπορεί να διεκδικήσει τα δικαιώματά της, βλέποντας ποιοι και γιατί της τα στερούν, κατανοώντας το πώς και με ποιους μπορεί να τα κατακτήσει. Το πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι το πανεπιστήμιο της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Γι' αυτόν τον σκοπό απευθυνόμαστε σε όλους εσάς. Που μέσα στην πανδημία σάς στέρησαν την ουσιαστική μόρφωση και εκπαίδευση. Που με το άνοιγμα των σχολών κληθήκατε και καλείστε διαρκώς να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη για σίτιση, στέγαση και ό,τι σχετίζεται με τη φοιτητική μέριμνα, αφού οι σπουδές μεταφράζονται σε ατομική ευθύνη των οικογενειών σας για απόκτηση σειράς προσόντων, προσδοκώντας να εξασφαλίσετε ένα καλύτερο μέλλον. Που προβληματίζεστε για την επόμενη μέρα μετά το πτυχίο».

«Ολους εσάς, σας καλούμε να παρακολουθήσετε την πρόταση του ΚΚΕ. Αλλά πάνω απ' όλα να συμπορευτείτε με το Κόμμα στον αγώνα για να λάβει σάρκα και οστά το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας. Γι' αυτόν τον σκοπό επιδιώκουμε να συζητήσουμε ακόμα πιο πλατιά το επόμενο διάστημα τις προτάσεις μας», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως η συζήτηση αυτή δεν αποσπάται στιγμή από τη δράση των φοιτητικών συλλόγων, των εργαζομένων στα ΑΕΙ, των πανεπιστημιακών απέναντι στις συνεχόμενες νομοθετικές επιλογές της κυβέρνησης, απέναντι στις προκλήσεις μέτρων που έχουν ψηφιστεί.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΕΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου στις 17 - 18 Ιούνη

Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στις 18 Ιούνη - Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

Με σύνθημα «Με το ΚΚΕ στη σωστή πλευρά της Ιστορίας! Για τον σοσιαλισμό!» πραγματοποιείται την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Ιούνη το Φεστιβάλ ΑΕΙ της ΚΝΕ στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Το Σάββατο, στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή 17 Ιούνη

19.30 Φοιτητικά συγκροτήματα

20.30 Εκδήλωση - συζήτηση «Πανσπουδαστική 1η δύναμη. Η επόμενη μέρα για το φοιτητικό κίνημα. Οι αγώνες ενάντια στον νέο νόμο - πλαίσιο και την πανεπιστημιακή αστυνομία». Θα μιλήσουν: Παντελής Αρζόγλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και Αφροδίτη Κτενά, ΔΕΠ, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

21.30 Hip Hop live με τον Raibo και τους Rhyme Riot

22.15 Stand up comedy με τον Αριστοτέλη Ρήγα

23.00 Συναυλία με τον Δημήτρη Μυστακίδη

01.00 Νησιώτικο γλέντι

Σάββατο 18 Ιούνη

19.30 Φοιτητικά συγκροτήματα

21.00 Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση. Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

22.00 Συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη

00.30 Λαϊκό γλέντι

Στον χώρο του φεστιβάλ θα λειτουργούν: Εκθεση βιβλίου με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», θεματικές εκθέσεις, τουρνουά σκακιού, quiz ερωτήσεων, αθλητικές δραστηριότητες.


ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΜΕΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στις 24 - 25 Ιούνη στα Λιπάσματα Δραπετσώνας

Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση τη δεύτερη μέρα, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με σύνθημα «Με το ΚΚΕ στη σωστή πλευρά της Ιστορίας! Για τον σοσιαλισμό!» και πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συζητήσεις, συναυλίες, εκθέσεις, αφιερώματα και μια μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, προετοιμάζεται το Φεστιβάλ που διοργανώνουν η ΤΟ Πειραιά και οι κλαδικές Οργανώσεις Αττικής της ΚΝΕ στα Λιπάσματα Δραπετσώνας, την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιούνη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την Παρασκευή συζήτηση για μαθητές, με τίτλο «Με τη δύναμη της γνώσης γνωρίζουμε τον κόσμο... με τη δύναμη της οργάνωσης τον αλλάζουμε», συζήτηση με θέμα: «Οι μεγάλοι αγώνες του σήμερα, πυξίδα της νεολαίας στην πάλη για ζωή και δουλειά με δικαιώματα», καθώς και συναυλίες και stand up comedy.

Το Σάββατο στις 20.30 θα γίνει μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία, καθώς και συναυλία και γλέντι.

Στον χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν: Μαθητικό Στέκι και έκθεση με θέμα «Μια σωστή πλευρά έχει η Ιστορία», Εργατικό Στέκι και έκθεση, Στέκι της ΤΟ Κατάρτισης της ΚΝΕ, έκθεση με θέμα «Μια αναδρομή στις αντιιμπεριαλιστικές κατασκηνώσεις της ΚΝΕ», βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», χώρος του «ΤΡΑΒΕΡΣΟ» (θα πραγματοποιηθούν τουρνουά σκακιού, σεμινάριο ρομποτικής και άλλες δραστηριότητες), χώρος κατά των ναρκωτικών, χώρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, γωνιά του «κόκκινου Αερόστατου».

Σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιούνη στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ πραγματοποιείται το φοιτητικό φεστιβάλ της ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Σε έναν γνώριμο χώρο για όλους τους φοιτητές της πόλης, με πλούσιο πρόγραμμα συζητήσεων - εκδηλώσεων, εκθέσεων, θεματικών γωνιών και συναυλιών, αποτελεί μια μεγάλη γιορτή της νεολαίας!

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

***

Την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιούνη στον Μόλο Αγίου Νικολάου, θα πραγματοποιηθεί το φετινό Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Πάτρα.

Το πρόγραμμα ξεκινά και τις δύο μέρες στις 8 μ.μ. και περιλαμβάνει:

Παρασκευή 24 Ιούνη:

  • Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Πανσπουδαστική ΚΣ - Πρώτη δύναμη. Η επόμενη μέρα για το φοιτητικό κίνημα. Οι αγώνες ενάντια στο νέο νόμο - πλαίσιο και την πανεπιστημιακή αστυνομία». Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ θα συμμετέχουν πρόεδροι φοιτητικών συλλόγων και καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών.
  • Συναυλία με φοιτητικά συγκροτήματα.

Σάββατο 25 Ιούνη:

  • Πολιτική συγκέντρωση με ομιλία του Στάθη Κεντρή, μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα του ΣΠ Δυτικής Ελλάδας.
  • Συναυλίες με το συγκρότημα «Κοινοί Θνητοί» και τον «DASON».
  • Λαϊκό, νησιώτικο γλέντι.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ