ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Ιούνη 2022
Σελ. /32
Η είσοδος της πανεπιστημιακής αστυνομίας αναβάλλεται ξανά!

Δυναμικές φοιτητικές κινητοποιήσεις και άλλες δράσεις τις προηγούμενες μέρες, ενάντια και στον νέο νόμο - πλαίσιο

Με συγκεντρώσεις στις πύλες του Οικονομικού Πανεπιστημίου, της Πανεπιστημιούπολης και της Πολυτεχνειούπολης το πρωί της Παρασκευής, και μαζική πορεία από το ένα κάμπους στο άλλο, οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, από κοινού με εργαζόμενους, είπαν και πάλι ένα μαζικό «όχι» στην πανεπιστημιακή αστυνομία και στον νέο νόμο - πλαίσιο.

Για άλλη μια φορά συζητιόταν έντονα εκείνες τις μέρες η εγκατάσταση στα ιδρύματα των πρώτων Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), όπως λέγεται η πανεπιστημιακή αστυνομία, αλλά όπως τόνισαν σε ανακοίνωσή τους μετά τις κινητοποιήσεις οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ»: «Η είσοδος της πανεπιστημιακής αστυνομίας αναβάλλεται ξανά! Συνεχίζουμε τον αγώνα! Κάτω από τη μαζική και αποφασιστική στάση φοιτητών και εργαζομένων, για άλλη μια φορά η είσοδος της ΟΠΠΙ έμεινε στα χαρτιά!». Σημειώνεται ακόμα μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση: «Η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να εφαρμόσει ένα μέτρο που οι φοιτητές έχουν καταδικάσει με κάθε τρόπο! Το οργανωμένο σχέδιο έντασης της καταστολής και νομιμοποίησης της αστυνομίας μέσα στα Ιδρύματα έπεσε στο κενό. Τα 50 εκατομμύρια να δοθούν ΤΩΡΑ για προσλήψεις καθηγητών, αναβάθμιση των υποδομών και του εργαστηριακού εξοπλισμού, για δωρεάν συγγράμματα, για νέες εστίες, αντί για την πανεπιστημιακή αστυνομία!

Ο αγώνας συνεχίζεται! Για να μην περάσει ο νέος νόμος - πλαίσιο, που κατατέθηκε για άλλη μια φορά μέσα στο καλοκαίρι, για να αποφύγουν τις αντιδράσεις των φοιτητών. Η επίθεση στα πτυχία μας, με την αποσύνδεσή τους από κάθε επαγγελματικό δικαίωμα, η εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας, η περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των Ιδρυμάτων, η υπονόμευση του δικαιώματος των φοιτητών να εκλέγουν τους εκπροσώπους τους και να διεκδικούν το δίκιο τους, θα μείνουν για άλλη μια φορά στα χαρτιά.

Το κάνουμε ξεκάθαρο: Η κυβέρνηση όποτε κι αν επιχειρήσει να βάλει την αστυνομία στα Ιδρύματα θα μας βρει μπροστά της, ακόμα και μέσα στον Ιούλη ή Αύγουστο όπως αφήνει να διαρρεύσει! Δυναμώνουμε τον αγώνα για να σπουδάζουμε δωρεάν και ολοκληρωμένα, για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα!».

Σε άλλες πόλεις

Σε αποκλεισμό της Πρυτανείας, μετά από αποφάσεις των Συλλόγων τους, προχώρησαν την Παρασκευή και φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μαθηματικού, Φυσικού, Φαρμακευτικής, Παιδαγωγικού, Φιλολογίας και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ τον αποκλεισμό στήριζε και ο Σύλλογος Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Μέσα από τις αποφάσεις τους οι φοιτητές κατήγγειλαν παράλληλα τον νέο νόμο - πλαίσιο, που εντείνει την επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου, σημειώνοντας ότι «αυτό το πανεπιστήμιο έρχεται να προστατέψει η αστυνομία και η ένταση της καταστολής από τη φωνή διεκδίκησης των φοιτητών».

Σε δράσεις ενάντια στην είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας προχώρησαν την Παρασκευή και Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Ιατρικής, ΒΕΤ, Φυσικού, Χημικού ΠΤΔΕ), που συγκεντρώθηκαν έξω από την Πρυτανεία και προχώρησαν σε ανακοινώσεις μέσα στα αστικά λεωφορεία που έφταναν στην Πανεπιστημιούπολη. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι έβαλαν στο στόχαστρό τους και τον νέο αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο, που φέρνει τον ευτελισμό των πτυχίων, τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων και άλλες αντιδραστικές πτυχές.

Σε δράσεις ενάντια στον νέο νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ και την πανεπιστημιακή αστυνομία προχώρησε την Παρασκευή και ο Φοιτητικός Σύλλογος Προσχολικής Αγωγής Ρόδου. Αρχικά οι φοιτητές κατέθεσαν στις αρχές του Πανεπιστημίου Αιγαίου το πλαίσιο πάλης τους ενάντια στον νέο νόμο - πλαίσιο, και το ίδιο απόγευμα προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κύπρου, ώστε να γίνει γνωστό και στην τοπική κοινωνία το περιεχόμενο του αγώνα τους.

Επίσης, στην Καβάλα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Χημικού, Φυσικού, Πληροφορικής και Λογιστικής προχώρησαν σε σύσκεψη συντονισμού στον χώρο της νομαρχίας. Συζήτησαν για τον νέο νόμο - πλαίσιο και εξέφρασαν την καταδίκη τους για την πανεπιστημιακή αστυνομία, τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων και κάθε σκέψη για πληρωμή συγγραμμάτων, ενώ κατέληξαν σε κάλεσμα για κινητοποίηση στη διοίκηση του Ιδρύματος αύριο Πέμπτη στις 11 π.μ. και εξόρμηση το απόγευμα της ίδιας μέρας, προκειμένου να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία για τον νέο νόμο - πλαίσιο.

Στη Λάρισα, σήμερα στις 2.30 μ.μ. στο κεντρικό αμφιθέατρο «Γεώπολις» πραγματοποιείται σύσκεψη συντονισμού των Φοιτητικών Συλλόγων ΣΤΕΦ, Περιβάλλοντος, Εστιών και ΣΔΟ.

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
Διεκδικούν το δικαίωμα των φοιτητών στη δωρεάν σίτιση

Μήνυμα καταδίκης της προσπάθειας περικοπής του δικαιώματος στη δωρεάν σίτιση χιλιάδων φοιτητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης έστειλαν με τις κινητοποιήσεις τους οι φοιτητικοί σύλλογοι του ιδρύματος.

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη βδομάδα οι φοιτητές ενημερώθηκαν πως στις φοιτητικές λέσχες της Ξάνθης, της Κομοτηνής, της Ορεστιάδας και της Αλεξανδρούπολης θα σιτίζονται μόνο όσοι διαθέτουν κάρτα σίτισης!

Τη Δευτέρα, οι φοιτητικοί Σύλλογοι Πολυτεχνικής Ξάνθης, Φιλολογικού στην Κομοτηνή, Μοριακής Βιολογίας, Παιδαγωγικού και Νηπιαγωγών και Εστιών στην Αλεξανδρούπολη και η Επιτροπή Αγώνα φοιτητών Ορεστιάδας βρέθηκαν έξω από τις λέσχες τους, διασφαλίζοντας πως κανένας φοιτητής δεν θα αποκλειστεί από τη δωρεάν σίτιση. Οι κινητοποιήσεις αυτές, παρά την απόφαση του ΔΠΘ για επιβολή καρτών σίτισης, πέτυχαν σε όλη τη Θράκη ούτε ένας φοιτητής να μην αποκλειστεί.

Οι φοιτητές έστειλαν μήνυμα στο υπουργείο και τη διοίκηση του ΔΠΘ πως δεν θα ανεχτούν την περαιτέρω υποχρηματοδότηση των τμημάτων τους και την πολιτική που αντιμετωπίζει τις ανάγκες τους ως κόστος, αλλά θα δυναμώσουν τον αγώνα τους για σπουδές με σύγχρονους όρους και δικαιώματα. Εκαναν ξεκάθαρο πως δεν θα δεχτούν την είσοδο των μεγαλοεργολάβων στη φοιτητική μέριμνα, που με ευθύνη των κυβερνήσεων και του ΔΠΘ κερδοφορούν στις πλάτες τους.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΔΠΘ κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, με τη σημερινή συγκέντρωση που έχουν προγραμματίσει στις 12 το μεσημέρι στην Πρυτανεία του ΔΠΘ στην Κομοτηνή, ώστε πιο δυναμικά να πιέσουν για να παρθεί οριστικά πίσω η απόφαση για αποκλεισμό φοιτητών από τη δωρεάν σίτιση.

Ανακοινώθηκαν 8.586 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών

Η πραγματοποίηση 8.586 νέων μόνιμων διορισμών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ανακοινώθηκε χτες. Σημειώνεται πως τη φετινή σχολική χρονιά τα σχολεία λειτούργησαν με πάνω από 50.000 συμβασιούχους.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΘ
Παράσταση διαμαρτυρίας για το ζήτημα του ναρκεμπορίου στην Πανεπιστημιούπολη

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του ιδρύματος πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ, απαιτώντας μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου διακίνησης ναρκωτικών εντός του χώρου του Πανεπιστημίου.

Με το σύνθημα «Εξω από το κάμπους τα ναρκωτικά, οι φοιτητές παλεύουμε για μόρφωση - δουλειά» οι φοιτητές απαίτησαν άμεσα μέτρα για να απομακρυνθούν από τον χώρο του πανεπιστημίου οι ναρκέμποροι που εδώ και χρόνια διακινούν ναρκωτικά εντός του campus του ΑΠΘ.

Επίσης, κατήγγειλαν την υποκριτική στάση του υπουργείου Παιδείας, της κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών, καθώς, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Κώστας Πυρπασόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού του ΑΠΘ, την ίδια ώρα που με πρόσχημα τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του Πανεπιστημίου έχουν στρατοπεδεύσει για 1,5 μήνα ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας στο ΑΠΘ, λίγα βήματα παρακάτω, «δεν μπορείς να περπατήσεις την πλατεία Χημείου χωρίς να σε ρωτήσουν οι ναρκέμποροι εάν θέλεις να αγοράσεις ναρκωτικά», κατάσταση που, όπως πρόσθεσε, επικρατεί εδώ και χρόνια. Αντίθετα, σημείωσε πως οι δυνάμεις της αστυνομίας δεν βρίσκονται εκεί για την προστασία των φοιτητών και παρά το γεγονός ότι «ευαγγελίζονται την ασφάλεια», προχώρησαν πρόσφατα σε ρίψεις χημικών μέσα στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ και στη Σχολή Θετικών Επιστημών ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη μαθήματα.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ καλούν την Παρασκευή 17 Ιούνη, στις 7 μ.μ., σε κοινή εκδήλωση με τον ΕΣΔΕΠ - ΑΠΘ με θέμα το νέο νόμο - πλαίσιο. Θα ακολουθήσει στις 9 μ.μ. συναυλία ενάντια στην καταστολή και τον νέο νόμο - πλαίσιο.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η «Πανσπουδαστική ΚΣ» στις εκλογές

Με αυξημένη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 9 Ιούνη οι εκλογές στον Σύλλογο Εστιακών Φοιτητών Ρεθύμνου. Συμμετείχαν 98 φοιτητές (από 50 το 2018) και το ψηφοδέλτιο της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στήριξαν 86 φοιτητές (από 25). Υπήρξαν 7 άκυρα και 5 λευκά.

Η αυξημένη συμμετοχή και η στήριξη του ψηφοδελτίου της «Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας» έδειξαν τη θέληση των εστιακών φοιτητών για δυνάμωμα του Συλλόγου, για Σύλλογο οργανωτή της πάλης κόντρα στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στις εστίες και στις σπουδές τους, που θα μπαίνει μπροστά στην οργάνωση της πάλης για σύγχρονους όρους σπουδών και ζωής για κάθε φοιτητή.

Το αποτέλεσμα αυτό επιβεβαιώνει τη σημαντική δράση που ανέπτυξε ο Σύλλογος τα τελευταία 4 χρόνια για να διασφαλιστεί το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση ιδιαίτερα μέσα στην περίοδο της πανδημίας που μπλοκαρίστηκε η προσπάθεια να πεταχτούν έξω από τις εστίες δεκάδες εστιακοί, για να δοθούν λύσεις σε οξυμένα προβλήματα τα οποία αφορούσαν τους όρους ζωής μέσα στις εστίες, για να ανεγερθούν νέες φοιτητικές εστίες που θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για όλους τους φοιτητές. Ακόμα αναγνωρίστηκαν η πρωτοπόρα δράση του Συλλόγου ενάντια στον νόμο - πλαίσιο, στην πανεπιστημιακή αστυνομία αλλά και η σθεναρή εναντίωση στην πολεμική εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αγώνας που κορυφώθηκε και με τη μεγάλη συναυλία που πραγματοποίησε ο Σύλλογος το προηγούμενο διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ