ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούνη 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Κάνουν το επόμενο βήμα στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία

Σχεδιάζουν μεταξύ άλλων και «ολοκληρωμένο» εξοπλιστικό πακέτο για την Ουκρανία αλλά και «στήριξη» στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη / Στην «πρώτη γραμμή» η ελληνική κυβέρνηση

Copyright 2022 The Associated

Τα επόμενα βήματα κλιμάκωσης στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία αλλά και την Κίνα εξετάζουν από χτες στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ, κάνοντας τις τελευταίες ετοιμασίες πριν και από τη Σύνοδο Κορυφής του στα τέλη Ιούνη στη Μαδρίτη.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από την έναρξη της υπουργικής συνόδου, δίνοντας και την ατζέντα, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέφερε ότι στόχος τους είναι «σε αυτόν τον πιο επικίνδυνο κόσμο, να κάνουμε το ΝΑΤΟ ισχυρότερο και να υποστηρίξουμε περαιτέρω τους εταίρους μας». Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, χτες, σε δείπνο εργασίας μετείχαν και οι υπουργοί Αμυνας των Ουκρανίας, Γεωργίας, Σουηδίας και ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, ενώ ο Ουκρανός υπουργός, Α. Ρέζνικοφ, ενημέρωσε για το τι χρειάζεται «επειγόντως» η κυβέρνηση Ζελένσκι κόντρα στη Μόσχα.

Οι ΝΑΤΟικοί, από την πλευρά τους, «δεσμεύονται να συνεχίσουν να παρέχουν τον στρατιωτικό εξοπλισμό που χρειάζεται η Ουκρανία για να επικρατήσει, συμπεριλαμβανομένων βαρέων όπλων και συστημάτων μεγάλης εμβέλειας», είπε χτες σχετικά ο Στόλτενμπεργκ, προαναγγέλλοντας ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, παρουσία και του Ζελένσκι, θα συμφωνήσουν ένα «ολοκληρωμένο πακέτο βοήθειας» για την Ουκρανία «στη μετάβαση από τον εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής στον σύγχρονο εξοπλισμό του ΝΑΤΟ και στη βελτίωση της διαλειτουργικότητας με το ΝΑΤΟ», στην κατεύθυνση παραπέρα κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Χτες το βράδυ, εξάλλου, συνεδρίασε και η καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ Ομάδα Επαφής Υποστήριξης της Ουκρανίας για να συζητήσει τις «επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας σε στρατιωτικό εξοπλισμό» και «να συντονίσει τις προσπάθειες των συμμάχων και των εταίρων του ΝΑΤΟ για την παροχή υποστήριξης».

Θυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρωτοστατεί και εδώ στα ΝΑΤΟικά σχέδια σπεύδοντας να στείλει στην Ουκρανία σειρά όπλων, συστημάτων και πυρομαχικών που ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά, ενώ υπονομεύουν και την αμυντική ικανότητα της χώρας, ανοίγοντας επικίνδυνους δρόμους.

Ο Στόλτενμπεργκ έβαλε, επίσης, πρόταγμα «να ενισχύσουμε την πρακτική υποστήριξη και για άλλους εταίρους που κινδυνεύουν, συμπεριλαμβανομένων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και της Γεωργίας», την ώρα που Βαλκάνια και Καύκασος μυρίζουν μπαρούτι.

«Εύλογες» οι τουρκικές «ανησυχίες»

Αναφέρθηκε, εξάλλου, στα αιτήματα των κυβερνήσεων Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας πως «είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσο μακριά θα μπορέσουμε να φτάσουμε μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής. Η Σύνοδος Κορυφής δεν ήταν ποτέ προθεσμία (για ένταξη των δύο χωρών)» και προσθέτοντας πως ο ίδιος, το επιτελείο του και πολλές άλλες πρωτεύουσες «εργάζονται σκληρά για να λύσουν τις ανησυχίες ή να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες που έχει εγείρει η Τουρκία και ελπίζουμε ότι μπορούμε να έχουμε κάποια πρόοδο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά είναι πάρα πολύ νωρίς να πω».

Ο γγ του ΝΑΤΟ τόνισε, άλλωστε, ότι η Τουρκία, «ένας σημαντικός σύμμαχος, εξέφρασε ορισμένες ανησυχίες για ορισμένα συγκεκριμένα ζητήματα που σχετίζονται ιδίως με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Και όταν ένας σύμμαχος, σε αυτήν την περίπτωση η Τουρκία, εγείρει κάποιες ανησυχίες και αυτές είναι εύλογες ανησυχίες που σχετίζονται με τον αγώνα τους ενάντια στο PKK (...) τότε φυσικά πρέπει να καθίσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανησυχίες, και αυτό ακριβώς κάνουμε, και χαιρετίζω το μήνυμα και τα μηνύματα από τη Φινλανδία και τη Σουηδία ότι είναι έτοιμες να αναλάβουν πραγματικά μέτρα και να συνεργαστούν στενά, πιο στενά, με την Τουρκία για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της, τις ανησυχίες της για την ασφάλεια που σχετίζονται με την τρομοκρατία».

Ο ίδιος αναγνώρισε την αξία της Τουρκίας και στο θέμα διαχείρισης της λεγόμενης επισιτιστικής κρίσης λέγοντας ότι «και την τελευταία φορά που μίλησα με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ένα από τα κύρια θέματα για τα οποία με ενημέρωσε είναι επίσης οι προσπάθειες της Τουρκίας να προσπαθήσει να διευκολύνει κάποιου είδους συμφωνία που θα μπορούσε να επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Ελπίζω πραγματικά ότι αυτές οι προσπάθειες μπορούν να οδηγήσουν σε κάτι, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε σε ποιο βαθμό θα είναι επιτυχείς αυτές οι προσπάθειες. Αλλά η Τουρκία, ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτές τις προσπάθειες, καθώς άλλοι σύμμαχοι προσπαθούν επίσης να υποστηρίξουν και να βρουν τρόπους για να βγάλουν το σιτάρι», είπε.

Ετοιμασίες για «μακροπρόθεσμο» πόλεμο και στο βάθος Κίνα

Στο σημερινό πρόγραμμα, οι υπουργοί Αμυνας θα συζητήσουν και το πώς θα ενισχύσουν τον λεγόμενο μηχανισμό αποτροπής και άμυνας, την επιθετική διάταξη του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία. «Εχουμε ήδη κάνει πολλά. Με ταχύτητα και ενότητα», είπε χτες σχετικά ο Στόλτενμπεργκ, απαριθμώντας πως «διπλασιάσαμε τον αριθμό των Συγκροτημάτων Μάχης του ΝΑΤΟ σε οκτώ και τις επεκτείναμε από τη Βαλτική στη Μαύρη Θάλασσα. Τοποθετήσαμε πάνω από 40.000 στρατιώτες υπό την άμεση διοίκηση του ΝΑΤΟ, κυρίως στην ανατολική πλευρά. Υποστηριζόμενοι από μεγάλη αεροπορική και ναυτική δύναμη. Και αυξήσαμε την ετοιμότητα και τις ασκήσεις μας. Τώρα θα λάβουμε αποφάσεις σχετικά με την κλίμακα και τον σχεδιασμό της στάσης μας για μακροπρόθεσμη βάση. Για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό της συμμαχικής επικράτειας», όπως είπε, προαναγγέλλοντας μακρόχρονο πόλεμο.

«Αυτό θα σημαίνει περισσότερη παρουσία, περισσότερες δυνατότητες και μεγαλύτερη ετοιμότητα. Με περισσότερους Σχηματισμούς Μάχης που αναπτύσσονται στην εμπροσθοφυλακή του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση των ομάδων μάχης μας στην Ανατολή», είπε. Θυμίζουμε ότι τμήμα αντιαρματιστών του Ελληνικού Στρατού έχει ήδη μετακινηθεί στη Βουλγαρία, στον εκεί νεοσύστατο Σχηματισμό Μάχης.

Σημειωτέον, στο κάδρο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ο Στόλτενμπεργκ έβαλε και την Κίνα, δηλώνοντας βέβαιος πως στην επόμενη Στρατηγική Αντίληψη (κείμενο - δόγμα του ΝΑΤΟ - θα υιοθετηθεί και επισήμως στη Σύνοδο της Μαδρίτης) «θα συμφωνήσουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε επίσης τις συνέπειες της Κίνας στην ασφάλεια. Δεν θα αναφερθούμε στην Κίνα ως αντίπαλο, αλλά θα λάβουμε υπόψη ότι έχει επίσης σημασία για την ασφάλειά μας». Πρόσθεσε ότι και «οι εταιρικές σχέσεις θα αποτελέσουν σημαντικό μέρος της Συνόδου Κορυφής. Για πρώτη φορά στην ιστορία μας θα προσκαλέσουμε τους εταίρους μας από την Ασία-Ειρηνικό, τους πρωθυπουργούς της Νέας Ζηλανδίας, της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και επίσης τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία αποτελεί μια ισχυρή απόδειξη της στενής μας συνεργασίας με αυτές τις "ομοϊδεάτισσες" χώρες στην Ασία-Ειρηνικό», είπε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ