ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούνη 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τραμπούκικη επίθεση αστυνομικών στους αγωνιστές μέσα στα δικαστήρια!
  • Συνεχίζεται η προσπάθεια κυβέρνησης - κρατικών μηχανισμών να τρομοκρατήσουν όσους παλεύουν ενάντια στη μετατροπή του λιμανιού σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο
  • Αμεση απάντηση από σωματεία και φορείς
  • Παρέμβαση του Θ. Παφίλη στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Τραμπούκικη επίθεση από τους αστυνομικούς που είχαν κληθεί ως μάρτυρες κατηγορίας, αλλά και τους αστυνομικούς που είχαν υπηρεσία στο δικαστικό μέγαρο, δέχτηκαν οι 8 αγωνιστές απεργοί που ήταν να δικαστούν χτες με ανυπόστατες κατηγορίες για την κινητοποίηση στις 6 Απρίλη ενάντια στη μετατροπή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο.

Το νέο περιστατικό αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας σημειώθηκε αφού ανακοινώθηκε η αναβολή της δίκης για τις 21 Μάρτη 2023 και οι αγωνιστές εργαζόμενοι έβγαιναν από την αίθουσα. Εκείνη τη στιγμή οι αστυνομικοί επιτέθηκαν με απρόκλητο και τραμπούκικο τρόπο στα στελέχη του ΚΚΕ, με αποτέλεσμα να σκίσουν τα ρούχα ενός απ' αυτούς και συγκεκριμένα του Γρηγόρη Κλιγκόπουλου, μέλους της ΚΕ του Κόμματος.

Οι συνήγοροι των 8 πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας - ενημέρωση στην Εισαγγελία Εφετών, ζητώντας την άμεση διερεύνηση και απόδοση των ευθυνών σε όσους εμπλέκονται στο πρωτοφανές περιστατικό.

Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης πραγματοποίησε παρέμβαση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκο, μεταφέροντας την έντονη διαμαρτυρία και καταγγελία του ΚΚΕ, μαζί με την απαίτηση για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Και απ' αυτό το γεγονός, που ήρθε να προστεθεί στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία που είχε ασκηθεί κατά την σύλληψη και κράτηση των 8 απεργών, αποκαλύφθηκε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης και των μηχανισμών του κράτους για τη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας και εκφοβισμού.

«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει»

Απάντηση δόθηκε αμέσως από τους εργαζόμενους και τους φοιτητές που ήταν συγκεντρωμένοι από νωρίς το πρωί έξω από τα δικαστήρια, απαιτώντας να αθωωθούν οι 8 συνάδελφοί τους. «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει», βροντοφώναζαν και έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα για «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών».

Τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας είχαν καλέσει εργατικά σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στην κινητοποίηση είχε προκηρυχθεί στάση εργασίας από τις 8 π.μ. έως τις 12 μ.

Οι 8 αγωνιστές απεργοί είχαν συλληφθεί στις 6 Απρίλη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης, επειδή προσέγγισαν τα ΝΑΤΟικά οχήματα που είχαν ξεφορτωθεί νωρίτερα στο λιμάνι και εκφράζοντας τα αισθήματα του λαού της πόλης έγραψαν πάνω τους «ΝΑΤΟ go home». Διώκονται με τις ανυπόστατες κατηγορίες της απείθειας, της ελευθέρωσης φυλακισμένου, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, της βίας κατά υπαλλήλων και της παράβασης του νόμου περί όπλων.

Το σκισμένο πουκάμισο από την τραμπούκικη επίθεση
Το σκισμένο πουκάμισο από την τραμπούκικη επίθεση
Από νωρίς εργαζόμενοι όλων των κλάδων και φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα δικαστήρια διαδήλωναν «ΗΠΑ και Ρωσία τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών, πόλεμος στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών» και απαιτούσαν απαλλαγή των συναδέλφων τους από τις ανυπόστατες κατηγορίες.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, μόλις έγινε γνωστό το νέο περιστατικό βίας σε βάρος των 8 συναδέλφων τους, ξεχείλισε η οργή και εκφράστηκε η καταδίκη με συνθήματα όπως «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάνε τους εργάτες και στους ΝΑΤΟικούς κάνουνε τις πλάτες», «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει των εργατών, η πάλη θα τη σπάσει».

Από την ντουντούκα οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν την προκλητική στάση της αστυνομίας ενάντια στους συναδέλφους τους την ίδια ώρα που οι φασίστες της Χρυσής Αυγής και κάθε είδους συμμορίας σουλατσάρουν ανενόχλητοι και κουστουμαρισμένοι στις δικαστικές αίθουσες. «Με την προκλητική τους στάση προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν. Δεν το έχουν καταλάβει, γι' αυτό θα τους το πούμε ακόμη μια φορά: Το κίνημα δεν τρομοκρατείται. Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας», είπε ο Π. Σημάδης, γραμματέας της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Ανέδειξαν ότι αυτό που πονάει την κυβέρνηση είναι η απαίτηση του λαού για απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο, γι' αυτό αμόλησε ΜΑΤ και ΟΠΚΕ ενάντια στους εργάτες. Γι' αυτό από τη μια ακολουθεί την πρακτική τρομοκρατίας και εκφοβισμού, με συλλήψεις, γκλοπ, βία, χειροπέδες σε τραυματίες απεργούς, και από την άλλη προχωρά στην προκλητική αθώωση ανθρώπων που συμμετέχουν σε φασιστικές συμμορίες.

«Δεν θα επιτρέψουμε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να γίνει ορμητήριο των φονιάδων ιμπεριαλιστών»

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, ξεκαθάρισαν οι απεργοί

MotionTeam

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, ξεκαθάρισαν οι απεργοί
Βγαίνοντας από το δικαστικό μέγαρο, οι 8 στάθηκαν στα σκαλοπάτια και ο Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, πήρε τον λόγο και είπε: «Καταδικάζουμε την απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων την ώρα που βγαίναμε από την αίθουσα του δικαστηρίου. Το τονίζουμε και από εδώ: Δεν τρομοκρατούμαστε, δεν φοβόμαστε, συνεχίζουμε τον αγώνα. Δεν θα επιτρέψουμε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να γίνει ορμητήριο των φονιάδων ιμπεριαλιστών».

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν συγκροτημένα και εργαζόμενοι από τον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους, και ειδικότερα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του «The Met», όπου είχε προηγηθεί μαζική περιφρούρηση της απεργίας.

Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν την τραμπούκικη επίθεση, ενημερώνοντας τον λαό, να διαμηνύουν ότι ο λαός δεν θα επιτρέψει «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» και ταυτόχρονα να απαιτούν «Οι ναζί στη φυλακή».

Η πορεία ολοκληρώθηκε στην Αριστοτέλους. Εκεί ο Θανάσης Κουτσουράς, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, κατήγγειλε ότι για τη νέα απρόκλητη επίθεση, που σημειώθηκε στα δικαστήρια ευθύνεται η ίδια η κυβέρνηση, «που δίνει εντολές να καταστέλλεται και να χτυπιέται κάθε αγωνιστική κινητοποίηση εργαζομένων, συνολικότερα του λαού, η οποία βάζει στο στόχαστρο τα σχέδιά τους για τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών δολοφονικών δυνάμεων. Την ίδια ώρα αυτή και η προηγούμενη κυβέρνηση έχουν φροντίσει να πέσουν στα πούπουλα οι φασίστες δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής.

Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να σηκώσουν κεφάλι. Πρέπει να μείνουν κρυμμένοι στα λαγούμια τους. Και αυτό θα γίνει μόνο όσο θα δυναμώνει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, η πάλη για τα δικαιώματά μας, για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας».

Την απρόκλητη επίθεση που δέχτηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις οι απεργοί που διώκονται με ανυπόστατες κατηγορίες καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ: «Συνεχίζεται η προσπάθεια να τρομοκρατήσουν όποιον σηκώνει κεφάλι, όποιον δεν δέχεται η χώρα του να σέρνεται στον πόλεμο. Οι εργαζόμενοι δεν μασάνε, δεν τρομοκρατούνται. Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά, ακόμα πιο αποφασιστικά! Απαιτούμε να αποδοθούν ευθύνες για την απρόκλητη αστυνομική βία εναντίον των συναδέλφων μας. Εδώ και τώρα να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το εργατικό - λαϊκό κίνημα δεν τρομοκρατείται!

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το πρωτοφανές περιστατικό αστυνομικής βίας εναντίον στελεχών του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη:

«Σήμερα, 15 Ιουνίου 2022 (σ.σ. χτες), ήταν προγραμματισμένη η δίκη των στελεχών του ΚΚΕ, που διώκονται για την κινητοποίηση στις 6 Απρίλη 2022 ενάντια στη μετατροπή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο.

Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία και δόθηκε αναβολή για τις 21/3/2023, κατά την έξοδό τους από την αίθουσα του δικαστηρίου, συνέβη το εξής εξωφρενικό περιστατικό: Αστυνομικοί που βρίσκονταν μέσα στον χώρο του δικαστηρίου ως μάρτυρες κατηγορίας, μαζί με αστυνομικούς που ήταν σε υπηρεσία, επιτέθηκαν με απρόκλητο και τραμπούκικο τρόπο στα στελέχη του ΚΚΕ, με αποτέλεσμα να σκίσουν τα ρούχα ενός από αυτούς και συγκεκριμένα του Γρηγόρη Κλιγκόπουλου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το νέο περιστατικό αστυνομικής βίας κι αυθαιρεσίας, εντός του χώρου του δικαστηρίου, ξεπερνά πλέον κάθε όριο. Απαιτούμε την άμεση διερεύνηση και απόδοση των ευθυνών σε όσους εμπλέκονται στη συγκεκριμένη επίθεση. Η Αστυνομική Διεύθυνση και η Προϊσταμένη Αρχή της Εισαγγελίας είναι υπόλογες γι' αυτό το πρωτοφανές περιστατικό.

Πρόκειται για συνέχεια της προσπάθειας της κυβέρνησης για τη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας και εκφοβισμού. Τους απαντάμε ότι το εργατικό - λαϊκό κίνημα δεν τρομοκρατείται. Θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις να παλεύει για τη Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.

Για το περιστατικό αυτό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης πραγματοποίησε παρέμβαση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τ. Θεοδωρικάκο, μεταφέροντας την έντονη διαμαρτυρία και καταγγελία του ΚΚΕ, μαζί με την απαίτηση για τη διερεύνηση της υπόθεσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ