ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Δόξα και τιμή στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και στον Πρωτοκαπετάνιο Αρη Βελουχιώτη

77 χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από τον θάνατό του

Πέρασαν 77 χρόνια από τις 16/6/1945, όταν ο Πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ Αρης Βελουχιώτης, κυκλωμένος στη Μεσούντα Αρτας από τις ένοπλες φασιστικές και παρακρατικές συμμορίες των ταγματασφαλιτών, ΜΑΥ κ.ά., έβαλε τέλος στη ζωή του, περνώντας στην αιωνιότητα για την τεράστια συνεισφορά που είχε ως Πρωτοκαπετάνιος του θρυλικού ΕΛΑΣ στην απελευθέρωση της χώρας μας από τους Γερμανούς φασίστες - ναζί κατακτητές. Ηταν η περίοδος μετά την απαράδεκτη Συμφωνία της Βάρκιζας και την παράδοση των όπλων από τον ΕΛΑΣ, κατά την οποία οι φασιστικές συμμορίες, έχοντας αποθρασυνθεί, προχωρούσαν σε ένοπλη τρομοκρατική δράση ενάντια στον λαό και στο κίνημά του.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τονίζει:

«Αιώνια τιμή και δόξα στον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη, όπως και σε όλους τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης, πολλοί από τους οποίους έδωσαν και τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας μας, ενώ συνέχισαν τον αγώνα για μια Ελλάδα χωρίς αφεντικά, μια Ελλάδα του λαού της, δίκαιη και κοινωνικά απελευθερωμένη.

Ο Αρης Βελουχιώτης, γέννημα - θρέμμα του τιμημένου ΚΚΕ, έμεινε πιστός στο Κόμμα μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του. Πρωτοστάτησε - με την καθοδήγηση του ΚΚΕ και ως στέλεχος του Κόμματος - στην οργάνωση της ένοπλης αντίστασης του λαού μας από την πρώτη στιγμή, για τη συγκρότηση, την ανάπτυξη και τη νικηφόρα δράση του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ), που υπήρξε το οπλισμένο χέρι της μεγάλης λαϊκής ΕΑΜικής Αντίστασης κατά του ναζί κατακτητή. Την εποποιία στην οποία οργανωτής, καθοδηγητής και αιμοδότης, ψυχή και νους, ήταν το ηρωικό ΚΚΕ.

Στη λαϊκή συνείδηση ο Αρης Βελουχιώτης είναι ταυτισμένος με την ηρωική πορεία του ΚΚΕ, τον αγώνα του για την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας και την κοινωνική απελευθέρωση. Ο Αρης Βελουχιώτης, όπως και το ΚΚΕ, τάχθηκε υπέρ της ένοπλης πάλης για την απελευθέρωση της Ελλάδας, σε συνθήκες που οι αστοί καλούσαν σε υποταγή στον κατακτητή ή εγκατέλειπαν τον λαό, θεωρώντας τον εχθρό ανίκητο. Αλλά η απελευθερωτική πάλη των ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΟΠΛΑ, έδειξε πως όταν ο λαός το αποφασίσει γίνεται ανίκητος απέναντι σε κάθε αντίπαλό του, όσο κι αν φαντάζει παντοδύναμος.

Ο Αρης Βελουχιώτης έχει τη δική του συμβολή σε αυτό που απορρίπτουν, την πάλη με όλες τις μορφές και τη λαϊκή χειραφέτηση, όσοι με την αστική και οπορτουνιστική προπαγάνδα και ιστοριογραφία επιχειρούν να τον οικειοποιηθούν, παίρνοντας δήθεν υπό την προστασία τους τον Αρη, με μοναδικό σκοπό να επιτεθούν στο ΚΚΕ.

Ομως καμία συκοφαντία και κατευθυνόμενη παραπληροφόρηση δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια και να αμαυρώσει την ηρωική δράση του Πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη και του ΚΚΕ, του οποίου ήταν στέλεχος. Ο Αρης Βελουχιώτης ανήκει και θα ανήκει πάντα στο πάνθεον των ηρώων του λαού μας και του τιμημένου ΚΚΕ, του Κόμματος της Αντίστασης και της εποποιίας του ΔΣΕ, για τη μεγάλη προσφορά στον λαό μας.

Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνει η απόφαση του ΚΚΕ στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψή του στις 23/6/2018 για την κομματική αποκατάσταση του Αρη Βελουχιώτη, συνέχεια εκείνης της 16/7/2011, για την πολιτική αποκατάστασή του.

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), που εκφράζει τα ιδανικά και τα οράματα της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, στην επέτειο των 77 χρόνων από τον θάνατό του, αποτίει φόρο τιμής στον Πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη για την τεράστια προσφορά του στο πλαίσιο του ΕΑΜικού αντιστασιακού κινήματος και του ΚΚΕ.

Από αυτήν την ηρωική δράση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ την περίοδο της ναζιστικής Κατοχής ο λαός μας διδάσκεται και εμπνέεται στους νέους αγώνες του για κοινωνικά δικαιώματα, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτόν, ενάντια στη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και συνασπισμούς και στη δράση τους, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Δεν ξεχνάμε, συνεχίζουμε!».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι αυτοαπασχολούμενοι να συμπορευτούν με το ΚΚΕ

Στην ανάγκη συμπόρευσης και των μικρών επαγγελματιών και εμπόρων με την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ αναφέρθηκε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτής Αχαΐας, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε πρόσφατα στην Πάτρα η ΚΟΒ ΕΒΕ της Τομεακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ.

Στην εισηγητική του παρέμβαση αναφέρθηκε στα ζητήματα που απασχολούν τους αυτοαπασχολούμενους έμπορους και επαγγελματίες, μπροστά και στις εκλογές στον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης.

«Κάθε τέτοια αναμέτρηση παίρνει πολιτικά χαρακτηριστικά», τόνισε, εξηγώντας ότι «τα αποτελέσματα θα αξιοποιούνται ανάλογα: Είτε για την καλλιέργεια αυταπατών, είτε για τη χειραφέτηση των μικρών επαγγελματιών και εμπόρων από την πολιτική που τους συσσωρεύει χρέη, προβλήματα και αδιέξοδα».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν δυνατότητες σήμερα ώστε ευρύτερα εργατικά - λαϊκά στρώματα να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, να αντιπαρατεθούν με την ασκούμενη πολιτική, καθώς ο αγώνας που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν εργαζόμενοι σε χώρους όπως η COSCO, η ΛΑΡΚΟ και η «e-food», όπως και ευρύτερα λαϊκά στρώματα, δείχνει τον δρόμο θετικών δειγμάτων οργάνωσης της πάλης και αποτελεσμάτων που αυτή μπορεί να έχει.

Στάθηκε στις συνέπειες που βιώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός από τις εξελίξεις με την ακρίβεια στην Ενέργεια, ως αποτέλεσμα της συνολικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, επίσης με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τους κινδύνους που δημιουργούνται για τον λαό από την εμπλοκή της χώρας σ' αυτόν, καθώς και με την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι μικροεπαγγελματίες διαχρονικά, με αποτέλεσμα τη δυσκολία επιβίωσής τους.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση για 100% φοροαπαλλαγή των επιχειρήσεων που θα προχωρήσουν σε αντικατάσταση του εξοπλισμού τους στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης» και του «ψηφιακού μετασχηματισμού» τους, ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέδειξε ότι οι προϋποθέσεις που θέτουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις δεν «ακουμπάνε» τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια (σε τζίρο ή από δανεισμό) για τέτοιου είδους επενδύσεις. Επί της ουσίας, εξήγησε, πρόκειται για μέτρα που εξυπηρετούν ξανά τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Για τα προβλήματα βεβαίως ευθύνονται οι κυβερνήσεις και οι πολιτικές που εφαρμόζουν για εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματιών, αλλά για την κατάσταση που επικρατεί συνολικά ευθύνεται η ίδια η λειτουργία της καπιταλιστικής αγοράς και των νόμων της. Δηλαδή ότι το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, σε έναν αδυσώπητο ανταγωνισμό κερδών. Δεν μπορεί να ανταγωνιστεί ένας μπακάλης μια μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

«Απέναντι σ' αυτήν την εξέλιξη των πραγμάτων, που συνθλίβει και τον αυτοαπασχολούμενο, είτε λόγω της καπιταλιστικής ανάπτυξης είτε λόγω της καπιταλιστικής κρίσης, σήμερα διέξοδο αποτελεί η πρόταση του ΚΚΕ: Οργάνωση της οικονομίας και της παραγωγής με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, αναπτύσσοντας το σύνολο των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, εξυπηρετώντας τα συμφέροντά τους με κεντρικό σχεδιασμό και αξιοποίηση της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας γι' αυτόν τον σκοπό, και όχι με βάση το πώς θα εξυπηρετηθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των ανταγωνισμών τους», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας με παραδείγματα ότι μόνο από μια τέτοια πορεία μπορούν να υπάρχουν και επιμέρους κατακτήσεις σήμερα.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εκδήλωση για τις σύγχρονες όψεις της ανισοτιμίας

Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Οι Οργανώσεις Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Σύγχρονες όψεις της ανισοτιμίας στις κοινωνικές σχέσεις των γυναικών. Η προσέγγιση του ΚΚΕ».

Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο 18 Ιούνη, στις 19.30 στην καφετέρια «Μύλος 1927», θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκεντρώσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις

Σήμερα, Παρασκευή

-- Στις 9 π.μ., κλιμάκιο του ΚΚΕ θα επισκεφτεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία Νέας Μάκρης.

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Μαρκόπουλου - Πόρτο Ράφτη καλούν σε συγκέντρωση στον υπαίθριο χώρο του Πολυχώρου Πόρτο Ράφτη, με θέμα: «Τα σχέδια παραχώρησης των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης - Η θέση του ΚΚΕ». Θα μιλήσουν ο Ανδρέας Συλλελόγλου, δημοτικός σύμβουλος Μαρκόπουλου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Βαγγέλης Ρεμπάπης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Μεσογείων - Λαυρεωτικής.

-- Στις 7.30 μ.μ., η ΚΟΒ Ελευσίνας καλεί σε συγκέντρωση στον προαύλιο χώρο της Ελαιουργικής (Ι. Οδός & Αδελφών Μουρίκη). Θα μιλήσει ο Κώστας Κώνστας, Γραμματέας της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής.

Την Κυριακή 19 Ιούνη

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΚΟΒ ΜΜΕ καλεί σε σύσκεψη στα γραφεία της ΚΟ Αττικής (Αχαρνών 241). Θα μιλήσει ο Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής.

Παρουσιάσεις της έκδοσης για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Εκδηλώσεις παρουσίασης της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «1922: Ιμπεριαλιστική εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», επιμέλειας του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, πραγματοποιούν οι εξής Οργανώσεις του Κόμματος:

Το Σάββατο 18 Ιούνη

-- Στις 7 μ.μ, η ΤΟ Βόρειου Τομέα καλεί σε παρουσίαση της έκδοσης, στη Σκάλα Ωρωπού - ΦΕΡΙ ΜΠΟΤ. Την παρουσίαση θα κάνει ο Θανάσης Λεκάτης, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Τετάρτη 22 Ιούνη

-- Στις 8 μ.μ., η ΤΟ Ανατολικών στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής (πίσω από το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης). Την παρουσίαση θα κάνει ο Αναστάσης Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τιμάνε τον Καπετάν Διαμαντή (Γιάννη Αλεξάνδρου)

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Καπετάν Διαμαντή (Γιάννη Αλεξάνδρου) διοργανώνουν η ΕΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η Ενωση Φίλων Μνήμης Διαμαντή την Κυριακή 19 Ιούνη, στις 11 π.μ., στη γενέτειρά του, Λιλαία Φωκίδας.

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο της 73ης επετείου θανάτου του ηρωικού διοικητή της 2ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, στις 21 Ιούνη 1949, έξω από το χωριό Μάρμαρα Φθιώτιδας. Θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του «Μουσείου Διαμαντή, Εθνικής Αντίστασης και Λαογραφίας» που στεγάζεται στο πατρικό σπίτι του Καπετάν Διαμαντή στη Λιλαία (Κάτω Αγόριανη) Φωκίδας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει ομιλία από τον Αντώνη Αλεξό, μέλος της ΕΠ Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

Για τη μετάβαση από την Αθήνα δρομολογείται λεωφορείο (7 π.μ.). Κρατήσεις θέσεων στο 6972.005.040.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ