ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εως την Κυριακή οι αρχαιρεσίες στο ΣΕΗ

Μέχρι την Κυριακή 19 Ιούνη συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ). Οι εκλογές ξεκίνησαν στην Αθήνα από την Τετάρτη και στη Θεσσαλονίκη από την Πέμπτη και συνεχίζονται, ενώ την Κυριακή διεξάγονται και σε άλλες πόλεις.

Η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» καλεί σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές, τονίζοντας: «Ο κλάδος μας οφείλει να στρέψει τους προβολείς στα δικαιώματά του! Σας καλούμε να στηρίξετε "Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών", που οι άνθρωποί της ήταν και είναι πάντα εκεί, μπροστά στους αγώνες για τα δικαιώματά μας, με ανιδιοτέλεια». Υπογραμμίζει επίσης: «Συμμετέχουμε μαζικά στις εκλογές μας, σπάμε τη λογική της ανάθεσης. Ο καθένας από μας έχει τη δύναμη στα χέρια του, δίνουμε πνοή στους αγώνες μας!».

Μέρες και ώρες διεξαγωγής των αρχαιρεσιών

Σύμφωνα με την Εφορευτική Επιτροπή, οι αρχαιρεσίες θα διεξαχθούν:

Στην Αθήνα μέχρι και την Κυριακή, καθημερινά από τις 10 π.μ. μέχρι και τις 8 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου (Κάνιγγος 33).

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα Παρασκευή από 10 π.μ. μέχρι 7 μ.μ. και την Κυριακή από 5 μ.μ. μέχρι 8 μ.μ.

Στην Πάτρα την Κυριακή από 4 μ.μ. μέχρι 8 μ.μ.

Στον Βόλο την Κυριακή από 10 π.μ. μέχρι 8 μ.μ.

Στη Λάρισα την Κυριακή από 10 π.μ. μέχρι 8 μ.μ.

Στα Χανιά την Κυριακή από 12 το μεσημέρι μέχρι 8 μ.μ.

Στο Ηράκλειο σήμερα Παρασκευή από 10 π.μ. μέχρι 8 μ.μ. και την Κυριακή από 3 μ.μ. μέχρι 8 μ.μ.

«Ερωτόκριτος» διασκευασμένος για παιδιά και νέους

Μία από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις του Ηλία Καρελλά επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι, μετά το πρώτο της ανέβασμα το 2008: Ο «Ερωτόκριτος», το χιλιοτραγουδισμένο έργο της κρητικής λογοτεχνίας, ζωντανεύει διασκευασμένο για παιδιά και νέους, σε μια παράσταση με ταλαντούχους ηθοποιούς και μουσικούς.

Η μοναδική Αρετή Κετιμέ θα μας μαγέψει με τη φωνή και το σαντούρι της, ενώ με πρωτότυπη μουσική και ανατρεπτικές διασκευές το εκρηκτικό δίδυμο εγχόρδων String Demons παίζει και τραγουδά ζωντανά στη σκηνή, δίνοντας νέα πνοή στην κρητική μουσική παράδοση και όχι μόνο. Ο Ηλίας Καρελλάς, με έμπνευση από τον κόσμο του θεάτρου σκιών, παίζει και σκηνοθετεί. Η γνωστή χορογράφος Αντιγόνη Γύρα ζωντανεύει με μαγικό τρόπο επί σκηνής εικόνες του έργου, σε μια παράσταση με έντονες εναλλαγές και υπέροχους φωτισμούς. Παίζουν: Χρύσα Νταή, Ανδρέας Λόντου, Φάνης Παυλόπουλος, Μαρία Μπαλούτσου.

Ενα βράδυ, στον κήπο του παλατιού του βασιλιά Ηράκλη, δύο νέοι διαφορετικής καταγωγής, ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα, συναντιούνται τυχαία. Ο Ηράκλης, όμως, έχει μεγαλεπήβολα σχέδια για την κόρη του και για να τα πραγματοποιήσει θα στείλει μακριά από τη χώρα τον Ερωτόκριτο και θα φυλακίσει την Αρετούσα. Το ταξίδι του Ερωτόκριτου θα είναι μεγάλο και ο χρόνος που περνάει μακριά της πολύς. Τι θα γίνει όταν επιστρέψει εκείνος; Αξίζει να προσπαθήσει για ό,τι αγαπά πιο πολύ;

Το έργο θα παρουσιαστεί τις Κυριακές 29 Ιούνη, 6, 13 και 20 Ιούλη, 24 και 31 Αυγούστου και 7 Σεπτέμβρη, στο «Σινέ Γαλάτσι» στο Αλσος Βεΐκου.

Πέθανε ο ηθοποιός Βασίλης Μαλούχος

EUROKINISSI

Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο ηθοποιός Βασίλης Μαλούχος. Την είδηση έκανε γνωστή η κόρη του Ζωή, με μια συγκινητική ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του ηθοποιού στο Facebook.

Γεννήθηκε στη Δημητσάνα Γορτυνίας, αλλά μικρός ακόμα εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Σπούδασε υποκριτική στη σχολή του Δημήτρη Ροντήρη, ενώ φοίτησε και στο Ωδείο Αθηνών. Την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος την πήρε από την Επιτροπή εξαιρετικών ταλέντων. Ηταν αδερφός του επίσης ηθοποιού Γιάννη Μαλούχου.

Ο Βασίλης Μαλούχος έπαιξε σε δεκάδες ελληνικές ταινίες, βιντεοταινίες που προβλήθηκαν στην τηλεόραση, αλλά και στο θέατρο.

Τραγικές στιγμές για εκείνον ήταν όταν έχασε τον γιο του Μάριο το 2000, που δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τα ναρκωτικά, και εννιά χρόνια μετά έχασε και τον δεύτερο γιο του σε τροχαίο δυστύχημα.

28o ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
«Ωδή στην Ομορφιά» από 15 έως 24 Ιούλη

Με τίτλο «Ωδή στην Ομορφιά» διεξάγεται από 15 έως 24 Ιούλη το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Το Φεστιβάλ φιλοξενεί φέτος 26 συνολικά παραγωγές, 14 ξένες ομάδες από 10 χώρες, 12 ομάδες από την Ελλάδα, 3 παγκόσμιες πρεμιέρες, 6 παράλληλες εκδηλώσεις, ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης επαγγελματιών, καθώς και ένα πρόγραμμα εργαστηρίων χορού και κίνησης για διάφορες ηλικίες και ομάδες πληθυσμού.

Το αμιγώς καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει τις παραστάσεις της Κεντρικής Σκηνής του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, τις μικρότερης κλίμακας παραγωγές στο Black Box, την Εναλλακτική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας και τις παραστάσεις στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, οι οποίες είναι δωρεάν για το κοινό.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραστάσεις χορού που συνδυάζουν διαφορετικά είδη, από σύγχρονο και κλασικό χορό μέχρι ακροβατικά, breaking και krump.

Οι καλλιτέχνες του εξωτερικού που θα παρουσιάσουν τα έργα τους προέρχονται από 10 χώρες: Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Μοζαμβίκη, Ελβετία, Ιταλία, Ουγγαρία και Κύπρο.

Παράλληλα, από 8 μέχρι 24 Ιούλη θα διεξαχθούν τα σεμινάρια και τα εργαστήρια του εκπαιδευτικού προγράμματος για επαγγελματίες και ειδικές ομάδες κοινού, για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Καλαμάτας.

Προπώληση εισιτηρίων για τις παραστάσεις στο Μέγαρο Χορού στο ticketmaster.gr.

«Ακούω ήχον κώδωνος» με χαρακτήρες του Μποστ

«Ακούω ήχον κώδωνος» τιτλοφορείται η νέα παράσταση του θεάτρου «Στοά», με την οποία γιορτάζει τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του. Πρόκειται για μια συρραφή αποσπασμάτων από ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής του Μποστ (θεατρικά, πεζά, ποιήματα, λεζάντες, διαφημίσεις, τραγούδια, επιθεωρησιακά νούμερα) που έκανε και σκηνοθετεί ο ίδιος ο Θανάσης Παπαγεωργίου, για τα 50 χρόνια του θεάτρου του.

Η Φαύστα, ο Γιάννης, το Ριτσάκι, η Μήδεια, ο Ιάσων, η Καλόγρια, η Μαρία Πενταγιώτισσα, ο Κολόμβος, ο κ. και η κ. Ιατρού, ο πάτερ Αμβρόσιος, ο Πάρις, η Μαριάνθη, συνολικά 20 ήρωες του Μποστ, συναντιόνται στους γάμους του Ριτσακίου με τον Πάρι, αμφότεροι ανευρεθέντες μέσα στην κοιλιά ψαριών!

Δεκαπέντε ηθοποιοί και μια μικρή λαϊκή ορχήστρα, αποτελούμενη από τους ίδιους τους ηθοποιούς του θιάσου, με διευθυντή τον Διονύση Τσακνή, θα παραβρεθούν στον γάμο, ο οποίος όμως θα έχει τραγική κατάληξη από την ξαφνική εμφάνιση του Κολόμβου, «που πήγε κι ανακάλυψε την Αμερική» και καθόρισε το μέλλον ολόκληρης της ανθρωπότητας, αλλά και από τη γνωστή απόφαση της Μήδειας να σφάξει τα παιδιά της, λόγω της ερωτικής διαγωγής του Ιάσονα.

Η Λήδα Πρωτοψάλτη και ο Θανάσης Παπαγεωργίου θα γιορτάσουν την επέτειο της «Στοάς» μαζί με πολλούς από τους βασικούς τους συνεργάτες αλλά και νεότερους καλλιτέχνες, απαγγέλλοντας, χορεύοντας και τραγουδώντας τα κείμενα του Μποστ, με μουσικές του αείμνηστου συνεργάτη Βασίλη Δημητρίου, αλλά και με νέα τραγούδια που έγραψε ο Διονύσης Τσακνής, πάντα πάνω σε στίχους του Μποστ. Το σκηνικό είναι της Λέας Κούση, η οποία επιμελήθηκε και τα κοστούμια σε σχέδια του Μποστ.

Παίζουν: Λήδα Πρωτοψάλτη, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αργύρης Παυλίδης, Γιώργος Ζιόβας, Ευδοκία Σουβατζή, Αννα Μονογιού, Εύα Καμινάρη, Αρης Τρουπάκης, Μαρία Νίκα, Αναστασία Κονίδη, Δήμητρα Κόκκορη, Μαριάνα Κιμούλη, Γιλμάζ Χουσμέν, Χρήστος Καρύπης και ο Διονύσης Τσακνής.

Η παράσταση κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα και Τρίτη 20 και 21 Ιούνη στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» (Βύρωνας) και ακολουθεί περιοδεία: Κυριακή 26/6 Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, Τρίτη 28/6 Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, Πέμπτη 30/6 Αθλητικό & Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης, Κυριακή 3/7 Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας, Δευτέρα 4/7 Θέατρο Πέτρας (Πετρούπολη), Τρίτη 5/7 Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου, Τετάρτη 6 και Πέμπτη 7/7 Δημοτικό θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής».

Εκλογές στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών

Την Κυριακή 19 και τη Δευτέρα 20 Ιούνη πραγματοποιούνται εκλογές στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) για νέο Διοικητικό Συμβούλιο, Πειθαρχικό Συμβούλιο και Εξελεγκτική Επιτροπή. Οι εκλογές διεξάγονται από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ. στα γραφεία του ΕΕΤΕ (Βαλτετσίου 42, Εξάρχεια).

Τα μέλη του ΕΕΤΕ που ζουν εκτός Αθήνας ψηφίζουν αποστέλλοντας την ψήφο τους σε θυρίδα, από όπου θα την παραλάβει η εφορευτική επιτροπή, και όσοι θα λείψουν κατά τις εκλογές εκτός Αθηνών μπορούν να ψηφίσουν με τον τρόπο που ψηφίζουν τα μέλη που διαμένουν στην επαρχία (με βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής και αφού παραλάβουν τα ψηφοδέλτια από τα γραφεία του ΕΕΤΕ, να ταχυδρομήσουν την ψήφο τους στη θυρίδα του ΕΕΤΕ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ