ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούνη 2022
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στους ΟΤΑ φέρουν τη σφραγίδα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ

«Η αναδιανομή του πλούτου σε όφελος του εγχώριου και του ξένου κεφαλαίου είναι αυτή που διαπερνά έναν προς έναν και όλους μαζί τους θεσμικούς φορείς του κράτους, τις διοικητικές λειτουργίες και αναδιαρθρώσεις που προωθούνται, τους προϋπολογισμούς τους που τελικά δείχνουν ποιος πληρώνει και ποιος σταθερά ωφελείται από αυτές τις πολιτικές», ανέφερε ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, χτες, στη Βουλή με αφορμή την Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσε τη Δευτέρα το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ με θέμα: «Οι αντοχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξαντλήθηκαν, απαιτούνται λύσεις τώρα».

Το ΚΙΝΑΛ εγκάλεσε την κυβέρνηση - όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις των βουλευτών του - για καθυστέρηση στις παραπέρα αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις σε βάρος των ΟΤΑ. Το στίγμα έδωσε με ξεκάθαρο τρόπο ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γ. Καμίνης, ο οποίος εγκάλεσε την κυβέρνηση επειδή καθυστερεί μεγάλες μεταρρυθμίσεις όπως αυτή «η οποία θα δώσει τον ΕΝΦΙΑ να τον διαχειριστούν οι δήμοι μέσα σε ανώτερο και κατώτερο πλαίσιο ενός φορολογικού συντελεστή, όπου θα γίνει πιο υπεύθυνη η Τοπική Αυτοδιοίκηση απέναντι στους πολίτες της και περισσότερο διάφανη».

Από την κυβέρνηση, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, ενώ αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης προς τους δήμους και τις Περιφέρειες όχι βέβαια για να ικανοποιήσουν λαϊκές ανάγκες, όπως αντισεισμική, αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση, για τις οποίες δεν ανέφερε κουβέντα, αλλά για να κατευθυνθούν για τις ανάγκες των ομίλων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Χατζηγιαννάκης προσπάθησε να «ξεπλύνει» το κόμμα του, που ως κυβέρνηση πήρε κανονικά τη σκυτάλη και συνέβαλε καθοριστικά με τις δικές του αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, όπως «Κλεισθένης 1» κ.ο.κ., στην παραπέρα προσαρμογή της Τοπικής Διοίκησης στα ζητούμενα του κεφαλαίου, βαθαίνοντας την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, με τις ΣΔΙΤ, το ξήλωμα εργασιακών δικαιωμάτων και της μονιμότητας των εργαζομένων. Ετσι, εμφανίστηκε να βγαίνει στα κεραμίδια για τη ρύθμιση που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση η οποία απαγορεύει στην αντιπολίτευση να φέρνει θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης στα Δημοτικά Συμβούλια.

Δεν έχουν τέλος οι αντιλαϊκές ανατροπές

Ο Χρήστος Κατσώτης ανέδειξε ότι «οι αντιδραστικές ανατροπές έχουν δρομολογηθεί από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, με τον "Καποδίστρια", τον "Καλλικράτη", τον "Κλεισθένη" και με όλες τις άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο πέρασμα της αντιλαϊκής επίθεσης».

Μεταρρυθμίσεις που, όπως σημείωσε, συνδέθηκαν με τον δραστικό περιορισμό της χρηματοδότησης των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, με τη συρρίκνωση κοινωνικών δομών και υπηρεσιών για να προωθηθούν η ανταπόδοση, οι ιδιωτικοποιήσεις σε Πρόνοια, Υγεία, Παιδεία, οι ΣΔΙΤ σε έργα, υποδομές, η ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων.

«Η στοχοπροσήλωση στις "πράσινες" - "ψηφιακές" επενδύσεις, στην προώθηση των πανάκριβων ΑΠΕ είναι ο βασικός κοινός άξονας κυβέρνησης ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, της πολιτικής της ΕΕ και διαπερνά ως κυρίαρχη αντίληψη την πλειοψηφία των οργάνων της Τοπικής Διοίκησης, όπως και την ηγεσία της ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ», τόνισε, για να προσθέσει ότι σε αυτό το έδαφος προβάλλεται η ενίσχυση των δήμων με νέα επιχειρησιακά και χρηματοδοτικά εργαλεία με κύριο στόχο την επιχειρηματική αξιοποίηση τοπικών πόρων (γη, δάση, ακτές και άλλες κρατικές υποδομές) που παραδίνονται στο τουριστικό και άλλο κεφάλαιο, τη διαχείριση των απορριμμάτων με βάση τις επιλογές των επιχειρηματικών ομίλων και με όρους επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, απουσιάζουν «προκλητικά από το πεδίο παρέμβασης της Τοπικής Διοίκησης και των φορέων της οι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε ζητήματα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής - αντιπυρικής προστασίας. Λαϊκά προβλήματα και ανάγκες που έρχονται και επανέρχονται με τραγικό τρόπο στην επικαιρότητα», ενώ «οι ελεύθεροι χώροι και οι παραλίες που έχουν απομείνει παραδίνονται ένας προς έναν στο ιδιωτικό κεφάλαιο προς αξιοποίηση».

Επισήμανε ότι «η νέα ρύθμιση που απαγορεύει στην αντιπολίτευση να φέρνει θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης δείχνει ότι οι ανατροπές έχουν συνέχεια» και κάλεσε σε συμπόρευση με το ΚΚΕ για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην αντιδραστικοποίηση του πλαισίου δράσης και λειτουργίας της Τοπικής Διοίκησης, συνολικά για την ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Ποικιλόμορφες δράσεις για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών

«Για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα ναρκωτικά» γιορτάζει και φέτος το ΕΣΥΝ την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, 26 Ιούνη, ξεδιπλώνοντας ποικιλόμορφες δράσεις σε πολλά μέρη της χώρας.

  • Το παράρτημα Περιστερίου του ΕΣΥΝ πραγματοποιεί διήμερο εκδηλώσεων στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης (Εθνικής Αντιστάσεως 33, Περιστέρι), ξεκινώντας το Σάββατο 25 Ιούνη στις 8 το βράδυ με τη θεατρική ομάδα «Ο θίασος» να ανεβάζει στο σανίδι τα έργα του Αντον Τσέχοφ «Η Επέτειος» και «Πρόταση Γάμου». Την Κυριακή 26 Ιούνη, επίσης στις 8 μ.μ., θα πραγματοποιηθούν χαιρετισμοί από μαζικούς φορείς και σωματεία και ομιλία από τον Βασίλη Παυλόπουλο, καθηγητή Ψυχολογίας στο ΕΚΠΑ και πρόεδρο του ΕΣΥΝ. Η βραδιά θα κλείσει με μουσικό πρόγραμμα από την ερμηνεύτρια Βιολέτα Ικαρη και τον τραγουδοποιό - συνθέτη Νίκο Ξύδη.
  • «Ο αγώνας ενάντια στα ναρκωτικά δεν είναι αγώνας των ειδικών, αλλά κοινός αγώνας φορέων, σωματείων, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, συλλόγων γονέων, μαθητών, επιστημόνων... Μας αφορά όλους!» είναι το μήνυμα του παραρτήματος Βοιωτίας του ΕΣΥΝ, το οποίο όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος έχει πλούσιο πρόγραμμα δράσεων ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας Κατά των Ναρκωτικών. Στις 25 Ιούνη: συναυλία με τους Magic Bus και Natasha & Peggy. Στις 26 Ιούνη: Τουρνουά μπάσκετ 3-on-3 με τη συμμετοχή των ομάδων ΝΓΣ Αλιάρτου, ΓΑΣ Ορχομενού, Κένταυρος Λιβαδειάς και Απόλλων Λιβαδειάς, αλλά και για όλα τα παιδεία από Ε' Δημοτικού έως και Γ' Λυκείου. 1-2-3 Ιούλη στο τριήμερο«Town By The River Festival θα πραγματοποιηθεί δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. 2 Ιούλη: Συμμετοχή στον 1ο νυχτερινό αγώνα δρόμου Livadia night run 2022.
  • Διήμερο Φεστιβάλ για την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών διοργανώνει το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Ιούνη στο Νότιο Πάρκο (πλησίον του ΝΟΠ) το παράρτημα Πάτρας του ΕΣΥΝ, με συνδιοργανωτές τον δήμο Πατρέων, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, τον Σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ - «Οξυγόνο» και την Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου Πατρέων.Θα συμμετάσχουν αθλητικές ομάδες μπάσκετ και πυγμαχίας, χορευτικές ομάδες, μουσικά και χορωδιακά σύνολα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο ΚΕΘΕΑ «ΚΙΒΩΤΟΣ»

Τη Δευτέρα 20 Ιούνη κλιμάκιο της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Διονύση Κλάδη, Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχε και ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Γραμματέας του ΤΣ Εβρου της ΚΝΕ και μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ, επισκέφτηκε το Πολυδύναμο Κέντρο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΕΘΕΑ «ΚΙΒΩΤΟΣ» με έδρα την Αλεξανδρούπολη και συνομίλησε με τον υπεύθυνο του Θεραπευτικού Προγράμματος, Α. Ραφτόπουλο, μπροστά στην Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών (26/6).

Από τη συζήτηση αναδείχτηκε η πλούσια δραστηριότητα του ΚΕΘΕΑ σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, με την καθοριστική συμβολή των εργαζομένων και του επιστημονικού δυναμικού, παρά τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα. Το μισό προσωπικό έχει προσληφθεί και απασχολείται με ολιγόμηνες συμβάσεις (ΕΣΠΑ, ΟΑΕΔ κ.λπ.) χωρίς πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Αναδείχτηκαν επίσης οι μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν για δράσεις πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης, μιας και η περίοδος της πανδημίας όξυνε το πρόβλημα των εξαρτήσεων.

Το κλιμάκιο του Κόμματος ανέδειξε τη θέση του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις, τις κοινωνικές αιτίες που δημιουργούν και εντείνουν το πρόβλημα. Αντάλλαξε σκέψεις για το πώς μπορούν τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος που δραστηριοποιούνται σε διάφορους φορείς σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ, να εντείνουν την παρέμβαση σε αυτό το μέτωπο, ώστε να πολλαπλασιαστούν οι δράσεις, οι εκδηλώσεις, η συζήτηση και η ευαισθητοποίηση για αυτό το πρόβλημα, που αγγίζει χιλιάδες οικογένειες και σε αυτή την περιοχή.

Ακόμη, εξέφρασε την πάγια στήριξή του στους εργαζόμενους στο ΚΕΘΕΑ και στα αιτήματά τους για κάλυψη όλων των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, για την αύξηση της απαραίτητης κρατικής χρηματοδότησης για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες που μεγαλώνουν καθημερινά.

Τέλος, το κλιμάκιο αναφέρθηκε στη στήριξή του στο αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, με τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων των εργαζομένων, των χρηστών και των οικογενειών τους, καθώς και στην ανάγκη ενίσχυσης της θεραπευτικής λειτουργίας και των «στεγνών προγραμμάτων» του κόντρα στη στρατηγική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που επιτάσσουν τη λογική της «μείωσης της βλάβης» ως δήθεν αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Ενισχύει τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης

Διευρύνει με υπηρεσίες το Ανοικτό Κέντρο Ημέρας για κάλυψη περισσότερων αναγκών

Αλλη μια σημαντική προσπάθεια να σταθεί στο πλευρό των ευάλωτων οικογενειών και νοικοκυριών της πόλης, αφουγκραζόμενος τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν, υλοποιεί ο δήμος Πατρέων, αφού με πρωτοβουλία της αγωνιστικής δημοτικής αρχής διευρύνει τις δραστηριότητες της Δομής Αστέγων και του Ανοικτού Κέντρου Ημέρας, ώστε να έχουν πρόσβαση όσοι το έχουν ανάγκη.

Συγκεκριμένα, ο Κοινωνικός Οργανισμός, που έχει στην ευθύνη του το Υπνωτήριο (δομή άμεσης φιλοξενίας καλύπτοντας επείγουσες ανάγκες αστέγων), αλλά και το Ανοικτό Κέντρο Ημέρας που αφορά την άμεση πρόσβαση για την κάλυψη αναγκών ευπαθών κοινωνικών ομάδων, προχωρά σε διεύρυνση των δραστηριοτήτων του τελευταίου, παρέχοντας υπηρεσίες, ατομικής υγιεινής (μπάνιο, ξύρισμα), χρήσης πλυντηρίου και στεγνωτηρίου, συμβουλευτικής ενημέρωσης - πληροφόρησης και στήριξης.

Για τη χρήση των συγκεκριμένων υπηρεσιών οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Κοινωνική Υπηρεσία του Ανοικτού Κέντρου Ημέρας κλείνοντας το ραντεβού τους (στα τηλ. 2610342995 και 2614400300), στη δομή που στεγάζεται στη διασταύρωση των οδών Μπουκαούρη 100 και Γούναρη.

«Τα τελευταία χρόνια, που έχουν χαθεί δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και έχει μειωθεί το οικογενειακό εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών, αρκετές οικογένειες στερούνται να καλύψουν βασικές ανάγκες επιβίωσης όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και η ύδρευση», σημειώνει, μεταξύ άλλων, η δημοτική αρχή ενισχύοντας τις δομές.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
Εκδήλωση σήμερα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

«Γυναίκα και ναρκωτικά» είναι το θέμα της εκδήλωσης που οργανώνει σήμερα Τετάρτη στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία των Εργατικών Κατοικιών Ταραμπούρα (Μιλήτου 5), ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας (μέλος της ΟΓΕ) σε συνεργασία με το παράρτημα του ΕΣΥΝ στην πόλη.

Ο Σύλλογος απευθύνει πλατύ κάλεσμα συμμετοχής, τονίζοντας: «Παλεύουμε ανυποχώρητα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, ενάντια σε καθετί που μας ναρκώνει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ