ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούνη 2022
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Διεργασίες για τη διαφύλαξη του αντιλαϊκού «πηδαλίου»

«Υπευθυνότητα» για τα ζητούμενα του κεφαλαίου επιδεικνύουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις την «επόμενη μέρα» των βουλευτικών εκλογών

Από τη χτεσινή συνάντηση Μακρόν - Λεπέν
Από τη χτεσινή συνάντηση Μακρόν - Λεπέν
Με αναλύσεις περί κινδύνου «πλήρους παράλυσης» της χώρας (εφημερίδα «Le Monde») και ανησυχίες για το αν θα μειωθεί η επιρροή της γαλλικής ηγεσίας στην «ευρωπαϊκή σκηνή» (συνεργάτες «Ινστιτούτου Ντελόρ») ξεκίνησαν χτες νέοι γύροι εντατικών πολιτικών διαβουλεύσεων στη Γαλλία, πάνω στο νέο τοπίο που διαμόρφωσε ο β' γύρος των βουλευτικών εκλογών.

Μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τον κυβερνητικό συνασπισμό «Μαζί», η πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, έθεσε χτες την παραίτησή της στη διάθεση του Προέδρου, Εμ. Μακρόν, ο οποίος ωστόσο δεν την έκανε δεκτή.

«Ρεπουμπλικάνοι»: «Υπεύθυνη αντιπολίτευση» και τοποθετήσεις για «κυβερνητικό σύμφωνο»

Ο δε Μακρόν ξεκίνησε επαφές και παζάρια με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Οι επαφές του Προέδρου ξεκίνησαν με τον ηγέτη των «Ρεπουμπλικάνων» («LR»), Κρ. Ζακόμπ, ο οποίος σε δηλώσεις του επέμεινε ότι οι «LR» δεν θα συνεργαστούν με το «Μαζί». Ισχυρίστηκε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «προδοσία των ψηφοφόρων μας» και ανέφερε ότι «παραμένουμε στην αντιπολίτευση με αποφασιστικό» αλλά και «υπεύθυνο τρόπο».

Την ίδια στιγμή, βέβαια, αφήνοντας μεγάλα «παράθυρα» συνεργασιών με τον Μακρόν για τα ζητούμενα του μεγάλου κεφαλαίου, ο Ζακόμπ απάντησε σε ερώτηση για τις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές που προωθεί ο Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι θα περιμένει να δει τα κείμενα και σπεύδοντας να επισημάνει ότι «υπάρχει ανάγκη αύξησης των συντάξεων, θα περάσει από παράταση της περιόδου εισφορών, δεν υπάρχουν άλλες λύσεις».

Επίσης, μια σειρά από στελέχη των «LR» επιχειρηματολογούν για την ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας με το «Μαζί», όπως η Κατρίν Βοτρίν, η οποία αρθρογραφώντας χτες στη «Liberation», ζήτησε «να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο που έχουμε μπροστά μας για να καταλήξουμε, γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε μια πλειοψηφία την οποία θα εγγυάται ένα κυβερνητικό σύμφωνο που συσπειρώνει τις δυνάμεις που συνειδητοποιούν πως η Γαλλία δεν μπορεί να μείνει στην ακινησία». Μεταξύ άλλων πρότεινε μάλιστα να καταρτιστεί μέχρι και ημερολόγιο «που θα καθορίζει ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να υλοποιηθούν και μέσα σε τι χρονοδιάγραμμα».

«Είμαστε βουλευτές υπεύθυνοι» διατυμπανίζει και η Λεπέν

Σημαντικά περιθώρια συνεργασίας με τον κυβερνητικό συνασπισμό - έστω και κατά περίπτωση - αναγνώρισε και η επικεφαλής του «Εθνικού Συναγερμού», Μαρίν Λεπέν (που ανακοίνωσε πως θα «παραδώσει» τα ηνία του κόμματος για να εστιάσει στο έργο της κοινοβουλευτικής ομάδας). Μετά τη δική της συνάντηση με τον Μακρόν διαβεβαίωσε πως «αν τα μέτρα που κάθε φορά παρουσιάζονται κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, θα τα ψηφίζουμε. Αν όχι, θα τα τροποποιούμε. Αν οι τροποποιήσεις μας δεν περιλαμβάνονται στα κείμενα τότε θα εναντιωνόμαστε», καταλήγοντας ότι «είμαστε βουλευτές υπεύθυνοι».

Διαθέσεις «διόρθωσης» και κοινής επεξεργασίας των προσπαθειών του κυβερνητικού συνασπισμού εξέφρασαν και οι επικεφαλής άλλων κομμάτων.

Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS - συμμετείχε στη NUPES μαζί με την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λικ Μελανσόν), Ολιβιέ Φορ, που μετά τη συνάντησή του με τον Μακρόν ουσιαστικά άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πίστεψα ότι κατάλαβε το μήνυμα των Γάλλων, με την έννοια ότι δεν μπορεί πια να είναι ο παντοδύναμος Πρόεδρος, ο υπερ-Πρόεδρος», ενώ χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση «πλούσια ανταλλαγή απόψεων» έσπευσε να αναρωτηθεί: «Τι θα κάνει τώρα; Θα είναι (αυτές οι συναντήσεις) απλά ένα πλαίσιο για να πει (ο Μακρόν) ότι είχε διαβουλεύσεις;...».

Οσον αφορά την «Ανυπότακτη Γαλλία», βασική συνιστώσα της NUPES («Νέας Λαϊκής Οικολογικής και Κοινωνικής Ενωσης»), της κεντροαριστερής - σοσιαλδημοκρατικής συμμαχίας υπό τον Ζακ Λικ Μελανσόν, ο επικεφαλής της (που σημειωτέον δεν διεκδίκησε βουλευτική έδρα) τόνισε και χτες ότι «δεν υπάρχει προεδρική πλειοψηφία ούτε κυβέρνηση» και ότι «πρώτιστο καθήκον της κυβέρνησης Μπορν είναι να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, την οποία δεν θα πάρει. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να καταλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας». Σημειωτέον, ο Μελανσόν έχει καταθέσει πρόταση συγκρότησης ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας για τις συνιστώσες της NUPES, που όμως δεν συναντά τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των εταίρων του.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε γίνει ακόμα συνάντηση του Μακρόν με εκπρόσωπο της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (FI).

  • Στο μεταξύ, καθώς οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό εντείνονται και σε άλλες χώρες της ΕΕ, ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο ΥΠΕΞ της χώρας, Λουίτζι Ντι Μάιο, είναι έτοιμος να εγκαταλείψει το «Κίνημα Πέντε Αστέρων». Ο Ιταλός ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι βρίσκεται σε σύγκρουση με τον νυν επικεφαλής του κινήματος, Τζουζέπε Κόντε, και άλλους εκλεγμένους των «Πέντε Αστέρων», οι οποίοι φέρεται να κατηγορούν τον Ντι Μάιο για υπερβολικά «μετριοπαθή», κεντρώα γραμμή. Σύμφωνα με «διαρροές», ο Ιταλός ΥΠΕΞ προτίθεται να δημιουργήσει νέα, δική του ομάδα στη Γερουσία, στην οποία αναμένεται να προσχωρήσουν τουλάχιστον 10 γερουσιαστές των «Πέντε Αστέρων».
ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Ενταση από ελιγμούς πλοίων στον Περσικό Κόλπο

Νέα ένταση σημειώθηκε τη Δευτέρα 20/6 στα Στενά του Ορμούζ, με περιστατικό ανάμεσα σε δύο σκάφη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και ταχύπλοα των Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης», αναδεικνύοντας τη γεωπολιτική αντιπαράθεση των δύο χωρών στο φόντο των αδιέξοδων - μέχρι τώρα - διαπραγματεύσεων στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Τα περιπολικό «USS Sirocco» και το μεταγωγικό «USNS Choctaw County» του αμερικανικού ΠΝ επί μία ώρα έπλεαν σε κοντινή απόσταση από τρία ιρανικά ταχύπλοα των «Φρουρών της Επανάστασης». Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τους Ιρανούς για «αντιεπαγγελματισμό» και ότι διακύβευσαν σύγκρουση με τα αμερικανικά σκάφη, επειδή κάποιες φορές ήρθαν απόσταση περίπου 45 μέτρων. Ενα από τα αμερικανικά πλοία έριξε προειδοποιητική φωτοβολίδα και τα ιρανικά απομακρύνθηκαν.

Από ιρανικής πλευράς δεν ανακοινώθηκε άμεσα τίποτα σχετικά με το συμβάν που ανέφεραν οι Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Το ίδιο 24ωρο, στην έδρα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στη Βιέννη ανακοινώθηκε ότι το Ιράν σχεδιάζει να προχωρήσει στον εμπλουτισμό ουρανίου με νέα παρτίδα προηγμένων φυγόκεντρων συσκευών.

Ανακοινώσεις για συλλήψεις πρακτόρων της Μοσάντ

Ο γενικός εισαγγελέας της νοτιοανατολικής ιρανικής επαρχίας Σιστάν - Μπαλουχιστάν επιβεβαίωσε χτες τη σύλληψη πρακτόρων των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, Μοσάντ, που φέρεται ότι είχαν βάλει στο στόχαστρο επίθεσης Ιρανούς πυρηνικούς επιστήμονες. Οι συλλήψεις έγιναν μετά από σύνθετη επιχείρηση των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών που διήρκεσε οκτώ μήνες, με στενή παρακολούθηση των Ισραηλινών πρακτόρων στην περιοχή.

Τον περασμένο Απρίλη τρεις πράκτορες της Μοσάντ είχαν συλληφθεί, και πάλι στο Σιστάν - Μπαλουχιστάν, με εντολή εισαγγελέα.

Η αντιπαράθεση Ιράν - Ισραήλ συνεχίστηκε το τελευταίο διάστημα και στην Κωνσταντινούπολη, με τον απερχόμενο πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ να ευχαριστεί τη Δευτέρα τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν για τη στενή συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών, λέγοντας ότι απέτρεψε ιρανικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών τουριστών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Αεροσκάφος της συριακής ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας «Cham Wings» προσγειώθηκε χτες στο ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο Χμέιμιμ της Λαττάκειας καθώς το διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή της 10ης Ιούνη, που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ρωσίας και της Συρίας. Στο μεταξύ, το «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που έγινε τη Δευτέρα σε λεωφορείο του συριακού στρατού στα βόρεια της χώρας, με αποτέλεσμα τον θάνατο 11 στρατιωτικών και δύο αμάχων και τον τραυματισμό άλλων 3 στρατιωτικών.

ΡΑΜΑΛΑ.-- Εβραίος έποικος μαχαίρωσε θανάσιμα στην περιοχή της καρδιάς έναν 28χρονο Παλαιστίνιο στο χωριό Ισκάκα κοντά στον εποικισμό «Αριέλ» της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, παρουσία του στρατού και διέφυγε της σύλληψης. Οι έποικοι πήγαν στο χωριό των Παλαιστινίων για βανδαλισμούς.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Στην τρίτη θέση, πίσω από τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU) και τους Πράσινους, κατρακυλά σε νέα δημοσκόπηση το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) στη Γερμανία, με ποσοστό μάλιστα κάτω του 20%. Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της εφημερίδας «Bild», CDU/CSU διατηρούν το προβάδισμά τους με 28% σύμφωνα με προηγούμενη δημοσκόπηση, οι Πράσινοι παραμένουν στο 21% και το SPD περιορίζεται σε 19,5% (-0,5). Ακολουθούν η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 10% (-0,5), οι Φιλελεύθεροι σταθερά στο 9,5% και η Αριστερά με 4% (+0,5).

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ενεργοποιήθηκε από την περασμένη Τετάρτη ένα ετήσιο «πιλοτικό» πρόγραμμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης μεταναστών και προσφύγων που επρόκειτο αρχικά να απελαθούν στη Ρουάντα επειδή εισήλθαν παράνομα στη χώρα. Η εξέλιξη δρομολογήθηκε μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης που εμπόδισε την απογείωση μισθωμένου αεροσκάφους που επρόκειτο να μεταφέρει μετανάστες στη Ρουάντα από το Γουίλτσιρ.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Το Βέλγιο παρέδωσε στην οικογένεια του δολοφονημένου πρωθυπουργού του Κονγκό Πατρίς Λουμούμπα ένα χρυσό δόντι του, το οποίο είναι και το μοναδικό γνωστό λείψανο. Το λείψανο παραδόθηκε στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες με τον Βέλγο πρωθυπουργό να κάνει δηλώσεις ενώπιον του Κονγκολέζου ομολόγου του, Ζαν - Μισέλ Σάμα Λουκόντε και των παιδιών του Πατρίς Λουμούμπα, μπροστά από ένα φέρετρο στο οποίο επρόκειτο να τοποθετηθεί το κουτί που περιέχει το δόντι.

ΝΤΑΚΑ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Πάνω από 9,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε Μπανγκλαντές και Ινδία βρέθηκαν χτες εγκλωβισμένοι μετά από τεράστιες ποσότητες νερού που έχουν πλημμυρίσει μεγάλες περιοχές, δυσκολεύοντας ακόμα και τη μεταφορά βασικών τροφίμων και πόσιμου νερού.

ΗΠΑ
Αγωγή απολυμένων εργαζομένων κατά της «Tesla»

Δύο από τους 500 πρώην εργαζόμενους κατέθεσαν αγωγή κατά της «Τesla», αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτροκίνησης του δισεκατομμυριούχου Ιλον Μασκ, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση της διοίκησης για την άμεση μαζική απόλυσή τους παραβίασε την ομοσπονδιακή νομοθεσία, καθώς δεν είχαν ενημερωθεί έγκαιρα - τουλάχιστον 60 μέρες πριν - για τη μείωση των θέσεων εργασίας. Η αγωγή κατατέθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής στο Τέξας από εργαζόμενους που δήλωσαν ότι απολύθηκαν από τη μεγάλη εργοστασιακή μονάδα της «Tesla» στο Σπαρκς της Πολιτείας Νεβάδα πριν λίγες μέρες. Ζητούν την καταβολή αποζημίωσης και σχετικών παροχών εργασίας για την περίοδο των 60 ημερών.

Οι εργαζόμενοι επιδιώκουν το δικαίωμα κατάθεσης μαζικών αγωγών για όλους τους πρώην εργαζόμενους της «Tesla» στις ΗΠΑ που απολύθηκαν τον Μάη ή τον Ιούνη, χωρίς να έχουν λάβει σχετική προειδοποίηση.

Η εταιρεία δεν έκανε κάποιο σχόλιο για τους αριθμούς των απολύσεων, ούτε για την αγωγή. Νωρίτερα ο ίδιος ο Μασκ είχε δηλώσει προκλητικά ότι έχει ένα «πολύ κακό προαίσθημα» σχετικά με την αμερικανική οικονομία και ότι η «Tesla» θα χρειαστεί να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων της κατά 10%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ