ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Ανακοινώθηκαν χτες οι βαθμολογίες

Eurokinissi

Ανακοινώθηκαν χτες το μεσημέρι οι βαθμολογίες των μαθητών στις πανελλαδικές εξετάσεις. Από τα Γενικά Λύκεια πήραν συνολικά μέρος 72.012 υποψήφιοι εκ των οποίων οι 71.710 από Ημερήσια και οι 302 από Εσπερινά Λύκεια. Οι υποψήφιοι από Γενικά Λύκεια με την Ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι συνολικά 18.415, την Ομάδα Θετικών Σπουδών 14.230, την Ομάδα Σπουδών Υγείας 13.749, την Ομάδα Οικονομίας και Πληροφορικής 25.251 και οι 367 με την Ομάδα Μουσικών Σπουδών.

Οι 15.138 υποψήφιοι από ΕΠΑΛ ανά τομέα είναι: Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος 1.007, Διοίκησης και Οικονομίας 3.040, Δομικών Εργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού 338, Εφαρμοσμένων Τεχνών 389 και Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού 1.124, Μηχανολογίας 1.812, Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων 629, Πληροφορικής 1.910, Υγείας - Πρόνοιας - Ευεξίας 4.859 και Μουσικών Σπουδών 30.

Σε ό,τι αφορά τη στατιστική εικόνα των βαθμολογιών παρατηρούνται μεταξύ άλλων τα εξής:

Στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών, τα μεγαλύτερα ποσοστά κάτω από τη βάση του 10 σημειώνονται στην Ιστορία με 47,96% και στα Λατινικά με 45,13%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα Αρχαία Ελληνικά ήταν 37,20%.

Στο πεδίο των Θετικών Σπουδών, κάτω από τη βάση έγραψε το 45,04% στη Φυσική, στη Χημεία το 39,21% και στα Μαθηματικά το 34,9%.

Στο πεδίο Επιστημών Υγείας, χαμηλότερες ήταν οι επιδόσεις στη Φυσική με 49,84% κάτω από το 10, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Χημεία ήταν 38,34%.

Στο πεδίο Οικονομίας και Πληροφορικής, στα Μαθηματικά το 73,46% είχε βαθμολογίες κάτω από τη βάση.

Επισημαίνεται πως από φέτος ισχύουν συντελεστές βαρύτητας για κάθε Τμήμα, Σχολή ή Εισαγωγική Κατεύθυνση των Πανεπιστημίων. Ο συντελεστής βαρύτητας που αποδίδεται σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα εκφράζεται σε ποσοστό επί τοις εκατό και δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 20%. Κάθε υποψήφιος για τα τμήματα που θα δηλώσει στο μηχανογραφικό του δελτίο, θα πρέπει να υπολογίσει τα μόριά του, πολλαπλασιάζοντας τους βαθμούς στα 4 πανελλαδικά μαθήματα (και σε τυχόν ειδικά μαθήματα και αγωνίσματα) επί τους αντίστοιχους συντελεστές για κάθε μάθημα. Ετσι κάθε υποψήφιος φέτος θα έχει πιθανόν διαφορετικό αριθμό μορίων για κάθε Τμήμα/Σχολή. Για τον υπολογισμό των μορίων τους, οι υποψήφιοι μπορούν να επισκέπτονται την εφαρμογή υπολογισμού μορίων στην ιστοσελίδα https://markcalc.it.minedu.gov.gr/.

ΑΣΕ: Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους υποψηφίους

Θερμά συγχαρητήρια και ειλικρινείς ευχές σε όλους τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων, των ΕΠΑΛ και των Εσπερινών Σχολείων που έλαβαν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων εκφράζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ).

Η ΑΣΕ αναφέρεται στις συνθήκες που δημιουργεί η εκπαιδευτική πολιτική όλων των τελευταίων κυβερνήσεων, στις ελλείψεις, στις αντίξοες συνθήκες που διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια ως συνέπεια της έλλειψης σοβαρών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην Εκπαίδευση σημειώνοντας: «Με αυτά τα δεδομένα, οι μαθητές μας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων. Κατέβαλαν υπερπροσπάθεια και τώρα δικαιούνται, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα, τα θερμά μας συγχαρητήρια».

Απευθυνόμενη στους μαθητές εύχεται «καλή σταδιοδρομία, καλή πρόοδο και καλή συνέχεια στον αγώνα σας. Η μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων είναι ο προάγγελος των προκλήσεων που έχετε να αντιμετωπίσετε είτε μέσα στα αμφιθέατρα είτε στον εργασιακό στίβο. Η αγωνιστική στάση και η απαίτηση για δικαίωση των προσδοκιών κάθε νέου είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις συλλογικές διεκδικήσεις της γενιάς σας. Η προσπάθεια που κάνατε στις πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει τώρα να πάρει συλλογικά χαρακτηριστικά. Οι χιλιάδες νέοι που σχεδιάζουν το μέλλον τους συναντιόνται σε κοινούς αγώνες για τη ζωή που κάθε νέος μπορεί και αξίζει να έχει σήμερα».

Η ΑΣΕ συγχαίρει επίσης τους γονείς των μαθητών σημειώνοντας πως «χάρη στην προσπάθεια και τις θυσίες όλης της οικογένειας, οι μαθητές μας στάθηκαν άξιοι να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις των πανελλαδικών εξετάσεων» και απευθύνεται σε όλους τους εκπαιδευτικούς που μοιράζονται με τους μαθητές τα συναισθήματα που δημιουργούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Καταγγέλλει τη δίωξη 8 φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης

Να αποσυρθούν άμεσα οι κατηγορίες σε βάρος 8 φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, απαιτεί η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και στηρίζει τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους διωκόμενους φοιτητές, όπως η κινητοποίηση στο αστυνομικό μέγαρο Χανίων σήμερα στη 1 μ.μ.

«Καταδικάζουμε την απαράδεκτη δίωξη απέναντι σε 8 φοιτητές, οι οποίοι συμμετείχαν σε κινητοποίηση του Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών τον περασμένο Οκτώβρη, μεταξύ των οποίων και πρόεδροι Φοιτητικών Συλλόγων στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Μάλιστα, κατά των φοιτητών σχηματίστηκε δικογραφία μετά τη μήνυση που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας στην Εισαγγελία Χανίων, με την οποία ζητάει να διερευνηθούν αξιόποινες πράξεις.

Η κυβέρνηση φέρει ακέραιη την πολιτική ευθύνη για το απαράδεκτο γεγονός! Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης με στόχο το χτύπημα του φοιτητικού κινήματος», τονίζει το ΜΑΣ.

«Οι βαρύτατες κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου, όπως αυτή της αρπαγής, αποσκοπούν στη δημιουργία κλίματος τρομοκράτησης και αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, που δεν είναι άλλα από την υποχρηματοδότηση, την απαξίωση των πτυχίων και υποβάθμιση των σπουδών, το αβέβαιο μέλλον για χιλιάδες απόφοιτους. Αποσκοπούν στη διατήρηση ενός κλίματος έντασης στα πανεπιστήμια για να δικαιολογηθούν η είσοδος της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που έρχεται να υπερασπιστεί την επιχειρηματική λειτουργία των Ιδρυμάτων, και η προώθηση του νέου νόμου - πλαίσιο, που βάζει στο στόχαστρο τα πτυχία και τη συνδικαλιστική οργάνωση των φοιτητών στους συλλόγους τους. Διαχρονικά η καταστολή πάει χέρι χέρι με την ένταση της επίθεσης στα δικαιώματα των φοιτητών!

Η προσπάθεια ποινικοποίησης και διαμόρφωσης κλίματος τρομοκράτησης των φοιτητών δεν θα περάσει!», σημειώνει το ΜΑΣ, επισημαίνοντας πως «το "μεγάλο πρόβλημα" και η "ανομία" (που επικαλούνται) μέσα στα πανεπιστήμια δεν είναι ο αγώνας των φοιτητών, αλλά η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων που οδηγεί σταθερά σε υποβάθμιση των σπουδών των φοιτητών και σε "νέους ορίζοντες" για την επιχειρηματική δράση των Ιδρυμάτων.

Θα μας βρουν απέναντί τους! Οι φοιτητές, δυναμώνοντας τους φοιτητικούς τους συλλόγους, θα "κουρελιάσουν" τα σχέδια έντασης της καταστολής και διάλυσης των σπουδών τους».

Μουσικό meet up της ΚΝΕ στο «Green Theater»

Την Παρασκευή 15 Ιούλη, με μεγάλη συναυλία της Νατάσσας Μποφίλιου

Το μουσικό meet up της ΚΝΕ είναι γεγονός! Την Παρασκευή 15 Ιούλη, 15 νεανικές μπάντες, μαθητές, φοιτητές, νέοι δημιουργοί δίνουν ραντεβού στη σκηνή του «Green Theater», έναν πανέμορφο χώρο στις Αρχαίες Κλεωνές Κορίνθου.

Μαζί τους θα βρεθεί η Νατάσσα Μποφίλιου, με τον Θέμη Καραμουρατίδη και τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο στο πλευρό της, σε μια ξεχωριστή, ηλεκτρισμένη παράσταση, γεμάτη πάθος, έμπνευση και ανατροπές.

Ωρα έναρξης: 7 μ.μ.

Οδηγίες πρόσβασης:

Ο χώρος του «Green Theater» είναι εύκολα προσβάσιμος από μεγάλες πόλεις και έχει ευκολία στάθμευσης. Απέχει 1 ώρα από την Αθήνα, 1 ώρα και 30 λεπτά από Πάτρα και Καλαμάτα, ενώ από την Κόρινθο μόλις 25 λεπτά. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής οι Οργανώσεις της ΚΝΕ δρομολογούν και πούλμαν, ως εξής:

  • Αθήνα: Αναχώρηση στις 5.30 μ.μ. από την πλατεία Καραϊσκάκη (Μεταξουργείο). Τηλέφωνο επικοινωνίας για κρατήσεις θέσεων: 6972386311
  • Κόρινθος - Αγιοι Θεόδωροι. Τηλέφωνο επικοινωνίας για κρατήσεις θέσεων: 6978597699
  • Καλαμάτα. Τηλέφωνο επικοινωνίας για κρατήσεις θέσεων: 6979904855
  • Ναύπλιο. Τηλέφωνο επικοινωνίας για κρατήσεις θέσεων: 6975907389
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ - ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση - συζήτηση με μέλη ΔΕΠ

Εκδήλωση - συζήτηση με μέλη του Διδακτικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων διοργανώνει η ΤΟ Πανεπιστημίων - Ερευνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ την Παρασκευή 1η Ιούλη, στις 8 μ.μ. στο Μουσείο Μακρονήσου (Αγ. Σωμάτων 31, Θησείο). Θα μιλήσει ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Από αύριο το τριήμερο φεστιβάλ χορού

Από αύριο Πέμπτη μέχρι την Κυριακή 2 Ιούλη, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα (Τροίας 36, Βικτώρια) φιλοξενείται φεστιβάλ χορού από τις ομάδες του Στεκιού με τίτλο «Ολοι του κόσμου οι λαοί...».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

-- Αύριο Πέμπτη στις 8 μ.μ.: Flamenco. Ο χορός των τσιγγάνων της Ισπανίας. Παρουσίαση από την ομάδα του Στεκιού με ζωντανή μουσική. Ανοιχτό μάθημα flamenco. Ανδαλουσιανή βραδιά.

-- Παρασκευή 1η Ιούλη στις 8 μ.μ.: Latin και αφρικάνικοι χοροί. Συνάντηση τριών ηπείρων (Λατινική Αμερική - Ευρώπη - Αφρική). Παρουσίαση των latin χορών και της ιστορίας τους από τις ομάδες του Στεκιού. Ανοιχτό μάθημα αφρικάνικων χορών από την ομάδα «Yeelen - Dance and Music from West Africa». Latin party.

-- Σάββατο 2 Ιούλη στις 8 μ.μ.: Ελληνικοί χοροί - χοροί των Βαλκανίων. Μουσικοί «δρόμοι» της Δύσης και της Ανατολής στο σταυροδρόμι της λαϊκής παράδοσης. Συζήτηση με τον Βασίλη Καρφή, διδάκτορα στη ΣΕΦΑΑ Αθήνας και υπεύθυνο για το μάθημα των χορών. Παρουσίαση μικρασιατικών και μακεδονικών χορών από την ομάδα του Στεκιού. Παρουσίαση βαλκανικών και ουγγρικών χορών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ