ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Αποφασιστικό «όχι» στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε χωριά του Ρίου

Κώστας Πελετίδης: «Ο αγώνας δημοτικής αρχής και κατοίκων τώρα ξεκινά»

Ενα αποφασιστικό «όχι» στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε χωριά της ΔΕ του Ρίου ήταν το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση που έδωσαν η αγωνιστική δημοτική αρχή Πάτρας και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατοίκων και φορέων των κοινοτήτων Αγίου Βασιλείου, Ανω και Κάτω Καστριτσίου, Αργυράς, Σελλών, Πλατανίου, Αραχωβιτίκων, Δρεπάνου και Ψαθόπυργου, με τη μαχητική συγκέντρωση - διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας.

Επισημαίνοντας ότι ο αγώνας τους για να μην περάσουν τα σχέδια που θίγουν τις περιοχές τους «τώρα ξεκινά», με ψήφισμά τους που ενέκριναν στον χώρο, δήλωσαν πως θα προχωρήσουν σε παρεμβάσεις στην κυβέρνηση, για να μη δοθούν οι δύο πρώτες άδειες για τις ανεμογεννήτριες στη θέση «Περιστερώνας» του Πλατανίου, αλλά και για τις άλλες 20 που προβλέπεται να τοποθετηθούν στη ΔΕ Ρίου.

«Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατό μέσο», σημειώθηκε, ενώ δόθηκε απάντηση στην προσπάθεια καπήλευσης του αγώνα απ' όσους θέλοντας να θίξουν τη δημοτική αρχή και προσπαθώντας να κρύψουν ότι ψήφισαν υπέρ αυτών των εγκαταστάσεων στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (συνδυασμοί ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ), προσπαθούν συνολικά να αποκρύψουν τη στρατηγική τους συμφωνία με τις ΑΠΕ, την απελευθέρωση της Ενέργειας, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, την «πράσινη μετάβαση» κ.α., για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που όλα αυτά εξυπηρετούν σε βάρος εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων.

«Είναι δίκαιο και κανείς δεν το δέχεται για τα κέρδη των λίγων, να μπουν ανεμογεννήτριες μέσα στην κυριολεξία στα χωριά του δήμου, να υποβαθμιστεί και με αυτόν τον τρόπο η ζωή, η υγεία και το περιβάλλον», ανέφερε στην ομιλία του ο δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, σημειώνοντας πως πρόκειται για σχεδιασμούς που περνούν απ' τη Βουλή με συγκεκριμένα νομοθετήματα. Στάθηκε στις επιπτώσεις για τον λαό και με τις «τσουχτερές» τιμές στο ρεύμα ως αποτέλεσμα της συνολικής πολιτικής που εφαρμόζεται έως σήμερα και σημείωσε ότι χωρίς να λέει κανείς όχι στις ΑΠΕ ως τρόπο εξασφάλισης Ενέργειας, πρέπει να αναδειχθούν τα αίτια που προκαλούν αυτά τα προβλήματα.

Κάλεσε ταυτόχρονα, τέλος, σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα για να αντισταθούν, να αποτρέψουν τυχόν αποφάσεις για εγκατάσταση ανεμογεννητριών, που θα επιχειρηθούν να ληφθούν ερήμην των κατοίκων.

Στις παρεμβάσεις των εκπροσώπων της Συντονιστικής Επιτροπής επισημάνθηκαν τα προβλήματα που θα δημιουργήσουν οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις για την υγεία και το περιβάλλον, σημειώνοντας ότι οι ΑΠΕ πρέπει να εξυπηρετούν τον λαό, όχι να τον επιβαρύνουν, ούτε να εγκαθίστανται «μέσα στα σπίτια» του.

Στηρίζει τους κατοίκους το ΚΚΕ

Την αντίθεσή της στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών εκφράζει και η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ. Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι ενάντια στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι η ανάπτυξή τους δεν μπορεί να γίνεται με κριτήριο την αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών της Ενέργειας. Η ΤΕ συμπαραστέκεται στους κατοίκους και τους καλεί σε αγώνα, ώστε να μη δημιουργηθεί κανένα αιολικού πάρκου, για σημαντική μείωση της τιμής του ρεύματος, καμιά διακοπή του σε λαϊκά νοικοκυριά, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες και ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και του δασικού πλούτου.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
«Βροχή» προνομίων στα αρπακτικά των ΑΠΕ

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα από την κυβέρνηση της ΝΔ ένα ακόμα πακέτο ρυθμίσεων για fast track «πράσινες» μπίζνες σε βάρος δασών, παραλιών, ορεινών όγκων και συνολικά του περιβάλλοντος, για την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων της «πράσινης μετάβασης». Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας ΑΠΕ και για αδειοδότηση παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ενα νομοσχέδιο που τυγχάνει της έγκρισης του ΣΕΒ, όπως ανέφερε άλλωστε ο διευθυντής του, Μ. Μητσόπουλος.

Στην ίδια συζήτηση ξεχώρισε η τοποθέτηση της Βασιλικής Βαρελά, μέλους του ΔΣ του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας, η οποία ανέφερε:

«Ο Σύλλογος που εκπροσωπώ εκφράζει την αντίθεσή του στην ψήφιση ενός νομοσχεδίου για την περαιτέρω απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης εγκαταστάσεων ΑΠΕ, που σημαίνει περισσότεροι αιολικοί σταθμοί χωρίς πρόνοια για την προστασία ευαίσθητων οικοσυστημάτων των ορεινών περιοχών της χώρας, και μάλιστα με συσσώρευση μεγάλων συγκεντρώσεων ΑΠΕ σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός σε ανοιχτή Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Βιομηχάνων.

Πιο συγκεκριμένα, διαφωνούμε με το παρόν νομοσχέδιο διότι προσθέτει ακόμα περισσότερες μονάδες ΑΠΕ, καθορίζοντας δυνατότητα περικοπών Ενέργειας σε σταθμούς ΑΠΕ στη φάση της οριστικής προσφοράς σύνδεσης (άρθρο 5 και 10), ώστε να εγκατασταθούν περισσότερες μονάδες ΑΠΕ.

Προσθέτει επίσης μια νέα κατηγορία ενεργειακών έργων, τις μονάδες αποθήκευσης Ενέργειας, εξομοιώνοντας τους κανόνες χωροθέτησης έργων που δεν είναι ΑΠΕ με αυτούς των έργων ΑΠΕ (άρθρο 4 και 11) και καθορίζοντας εκ των υστέρων τους όρους αδειοδότησης έργων που κατέχουν ήδη άδειες παραγωγής σε θέσεις που έχουν επιλέξει (άρθρα 71, 76 και 78, 80).

Τέλος, προσθέτει νέες μονάδες φυσικού αερίου, ντίζελ και μαζούτ, ακυρώνοντας τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί ότι τα έργα αποθήκευσης θα τις υποκαταστήσουν.

Αυξάνει έτσι ακόμα περισσότερο τα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά κόστη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αναδεικνύοντας τη σπατάλη ενεργειακών πόρων που συντελείται στην "απελευθερωμένη" αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι επίσης απαράδεκτο να αναβάλλεται επ' αόριστον η αναθεώρηση του απαρχαιωμένου χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, που παραμένει το ίδιο από το 2008 ενώ τα δεδομένα εγκατάστασης ΑΠΕ έχουν αλλάξει, όπως το γεγονός ότι οι ανεμογεννήτριες που χωροθετούνται στα βουνά της χώρας είναι πολύ μεγαλύτερες πλέον σε ύψος και διαστάσεις ρότορα.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι ψηφίζεται νόμος για την απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης ΑΠΕ, για την εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης Ενέργειας και άλλα πολλά, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση βιομηχανιών ΑΠΕ παντού στη χώρα, χωρίς να έχει αναθεωρηθεί το απαρχαιωμένο χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, χωρίς δηλαδή καμία μέριμνα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Ειδικά για τη Νότια Εύβοια, που έχει ήδη 411 ανεμογεννήτριες σε λειτουργία και υπερδιπλάσιες αιτήσεις για ΑΠΕ σε διάφορα στάδια αδειοδότησης, αυτό το νομοσχέδιο θα θέσει την ταφόπλακα στο ήδη υποβαθμισμένο φυσικό περιβάλλον των δασικών περιοχών και της προστατευόμενης περιοχής NATURA του όρους Οχη.

Φοβόμαστε επίσης ότι θα είμαστε πρώτοι στον κατάλογο επιλεγμένων περιοχών με σκοπό τη μετατροπή της Νότιας Εύβοιας σε ενεργειακό κέντρο, με συσσώρευση ακόμα περισσότερων αιολικών σταθμών, φωτοβολταϊκών στα πεδινά και μονάδων αποθήκευσης Ενέργειας.

Δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στη συγκεκριμένη ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης, επειδή αγαπάμε τον τόπο μας και δεν θέλουμε να καταστραφεί.

Ηδη ο Σύλλογός μας και ο δήμος Καρύστου από καιρό προβαίνουμε σε αντιρρήσεις και ενδικοφανείς προσφυγές κατά των αποφάσεων αδειοδότησης νέων αιολικών σταθμών, όπως και σε προσφυγές ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Σε απόγνωση ο λαός, που χρυσοπληρώνει τις «πράσινες μπίζνες»

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Η ειδική του αγορήτρια Διαμάντω Μανωλάκου επεσήμανε ότι είναι ενταγμένο στον συνολικότερο σχεδιασμό της «πράσινης μετάβασης», που φέρνει σήμερα σε απόγνωση τη λαϊκή οικογένεια. Και ανέδειξε τι έχουν στοιχίσει μέχρι σήμερα στον λαό η πολιτική της απολιγνιτοποίησης, η αποδοχή των κοινοτικών δεσμεύσεων για το εμπόριο ρύπων και η ανάδειξη του εισαγόμενου φυσικού αερίου σε βασικό καύσιμο μετάβασης. Υπογράμμισε ότι ανακούφιση για το λαό είναι η πρόταση του ΚΚΕ για την απαλλαγή από τις δεσμεύσεις του εμπορίου ρύπων και γενικότερα της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ, για την πλήρη αξιοποίηση των εγχώριων αποθεμάτων λιγνίτη, την κατασκευή νέων μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων που θα συμβάλουν και στις ανάγκες άρδευσης στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, στην αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αλλά και στην αξιοποίηση των ΑΠΕ με ορθή κατανομή και χωροθέτηση, για την προστασία του περιβάλλοντος.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολιτική συγκέντρωση στην Καλλονή

Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ

Πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Καλλονής πραγματοποιεί η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ αύριο, Πέμπτη 30 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., με σύνθημα «Τόλμησε στον αγώνα μαζί με το ΚΚΕ. "Ασπίδα" για το τώρα, ελπίδα για το αύριο». Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. Χαιρετισμό θα απευθύνει η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής Λέσβου του Κόμματος. Αύριο επίσης θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των γραφείων της ΚΟΒ Καλλονής.

Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ

Σήμερα Τετάρτη

-- Στα Ανώγεια, στην πλατεία Αρμί στις 9 μ.μ., πολιτική εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ για την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή». Θα μιλήσει ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ.

Αύριο Πέμπτη

-- Η ΤΕ Λάρισας πραγματοποιεί εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής», «1922: Ιμπεριαλιστική εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», στις 8 μ.μ. στο Φρούριο, στην πλατεία αγάλματος Νίκης. Την παρουσίαση θα κάνει ο Φάνης Παρρής, μέλος της ΚΕ.

-- Η ΚΟ Κρήτης θα πραγματοποιήσει εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, «Πανδημία COVID-19: Ο καπιταλισμός στη δύση του», στα Χανιά, στις 8 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟ Χανίων (λεωφόρος Καραμανλή 8). Την παρουσίαση θα κάνει ο Βασίλης Κούδας, διευθυντής ΕΣΥ Ψυχιατρικής ΠΑΓΝΗ, στέλεχος του ΚΚΕ.

Οχι ανεμογεννήτριες στον Περιστερόβραχο

Την αντίθεσή της στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη θέση Περιστερόβραχος, εντός των ορίων της Δημοτικής Ενότητας Ρίου του δήμου Πατρέων, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ. Πρόκειται για σχέδια που φτάνουν «ακριβώς πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων του Πλατανιού, των Τσελέικων και του Αγίου Βασιλείου και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τους οικισμούς και πραγματοποιούνται με βάση την πολιτική της "πράσινης ανάπτυξης", των ΑΠΕ και της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας, απ' όλες τις κυβερνήσεις έως τώρα, ανοίγοντας τον δρόμο και την όρεξη για ακόμα περισσότερες», Στη συνέχεια η ΤΕ επισημαίνει:

«Είναι χαρακτηριστικό πως για την εγκατάσταση των δύο αυτών ανεμογεννητριών θα αποψιλωθούν περίπου 45 στρέμματα φυσικής βλάστησης σε δασική έκταση, τμήμα της οποίας έχει κηρυχθεί αναδασωτέο. Οι ανεμογεννήτριες θα είναι ορατές από τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής (Φρούριο Ρίου, Ανω Καστρίτσι, Ορος Ορτος, Παλαιομονάστηρο Αραχωβίτικων), ενώ χιλιόμετρα δρόμων πρέπει να διανοιχτούν, καταστρέφοντας δάση και δασικά οικοσυστήματα». Σημειώνει, τέλος, τις «μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση στήριξε την ίδια πολιτική της "απελευθέρωσης" και εμπορευματοποίησης της Ενέργειας, εγκρίνοντας εκατοντάδες άδειες νέων αιολικών πάρκων σε όλη τη χώρα» και δηλώνει τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των κατοίκων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ