ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Ιούνη 2001
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Ατζέντα Εκδηλώσεων
ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
«Καράβι» της μουσικής του κόσμου

Οι «Afro Celt Sound System»
Οι «Afro Celt Sound System»
Ενας ολόκληρος κόσμος μουσικής, τεχνών, χορού, το πασίγνωστο και πολυταξιδεμένο Φεστιβάλ «Womad», που γεννήθηκε πριν είκοσι χρόνια από τον Πίτερ Γκάμπριελ, ανοίγει τις πύλες του, την Παρασκευή (22/6) στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ιππασίας, στο Γουδί (κοντά στη συμβολή Μεσογείων και Κατεχάκη). Για τρεις μέρες (μέχρι 24/6), από τις 7 μ.μ. μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, από τις τρεις σκηνές του, θα παρελάσουν σημαντικοί εκπρόσωποι της world music: Δεξιοτέχνες από διάφορες γωνιές του πλανήτη, διάσημα ονόματα της διεθνούς σκηνής, παραδοσιακοί καλλιτέχνες και, βεβαίως, Ελληνες ερμηνευτές και δημιουργοί. Η τριήμερη αυτή πολυπολιτισμική συνάντηση, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας, γίνεται υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ, στο πλαίσιο των διοργανώσεων της Επικράτειας Πολιτισμού. Αξίζει να σημειωθεί πως το «Womad», εδώ και δύο δεκαετίες, περιοδεύει κάθε χρόνο σε πολλά διαφορετικά σημεία του πλανήτη, αναδεικνύοντας την οικουμενικότητα των διαφορετικών πολιτισμών των λαών, ενάντια στα υποπροϊόντα της βιομηχανίας του μαζικού «πολιτισμού».

Ο γύρος του κόσμου, λοιπόν, μέσα από τρεις μέρες γεμάτες μουσική. Η αυλαία του Φεστιβάλ θ' ανοίξει την Παρασκευή στις 7 μ.μ., με τον Σύρο δεξιοτέχνη στο ούτι Ziad Rajab, που εδώ και αρκετά χρόνια εργάζεται στη χώρα μας. Θα ακολουθήσουν οι Βρετανοί «Transglobal Underground» με ηλεκτρονικό έθνικ, το Χοροθέατρο «Sine qua non», ο Youssou' n' Dour από τη Σενεγάλη - ηγετική μορφή της σύγχρονης αφρικανικής μουσικής, οι αγαπημένοι στο ελληνικό κοινό Πορτογάλοι «Madredeus», η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Yugchen Lhamo από το Θιβέτ, ενώ η βραδιά θα κλείσει με Djs.

Το Σάββατο οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν (5 μ.μ.) με το Μουσικό Εργαστήρι (στο χώρο του φεστιβάλ θα διοργανωθούν εκπαιδευτικά εργαστήρια και εικαστικές εγκαταστάσεις), ενώ το πρώτο σχήμα που θα εμφανιστεί θα είναι οι Σκοτσέζοι «Capercaillie», ένα σχήμα που ασχολείται με την αναβίωση του κέλτικου ήχου. Θ' ακολουθήσει η Pina από την Αυστρία, ενώ λίγο πριν τις 8 μ.μ., στη σκηνή θ' ανέβει η Κουβανέζικη Ορχήστρα «Sierra Maestra». Στη συνέχεια, θα εμφανιστεί ο Papa Wemba, η πιο συναρπαστική φωνή της αφρο-ρούμπα του Ζαΐρ, οι εξαίρετοι «Afro Celt Sound System» που μετουσιώνουν στη δουλιά τους τα κοινά στοιχεία της αφρικάνικης και κέλτικης παράδοσης, οι Πακιστανοί «Rizwan Muazzam Qawwali & The temple of sound», ο Διονύσης Σαββόπουλος, οι «Tarika» από τη Μαδαγασκάρη και οι Papa Noel (Κονγκό) - Adan Pedroso (Κούβα).

Θα λειτουργεί παιδότοπος, ενώ για τα παιδιά μέχρι 12 ετών η είσοδος είναι ελεύθερη. Τα εισιτήρια κοστίζουν 10.000 δρχ. για κάθε μέρα, ενώ για τις ηλικίες 12-18 χρόνων 8.000 δρχ. Για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν όλες τις εκδηλώσεις του τριήμερου, υπάρχει ενιαίο εισιτήριο 24.000 δρχ. Εισιτήρια προπωλούνται στα δισκοπωλεία «Μετρόπολις».


Ατζέντα εκδηλώσεων
Κυριακή (17/6)
  • Στο Φεστιβάλ Πέτρας, τραγουδά ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου
    Στο Φεστιβάλ Πέτρας, τραγουδά ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου
    Η θρυλική παρέα του «Μικρού Ηρωα» σας περιμένει, στο Θέατρο του Λυκαβηττού, (σήμερα και αύριο) στις 9 το βράδυ. Η σκηνοθεσία της παράστασης, συμπαραγωγή του Ελληνικού Φεστιβάλ και της εταιρείας θεάτρου Commedia, είναι του Δ. Πιατά.
Δευτέρα (18/6)
  • Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης και η Ελένη Πέτα τραγουδούν, στις 9 μ.μ., στο Θέατρο Πέτρας, προσκαλώντας σ' ένα γοητευτικό μελωδικό «ταξίδι» με φρέσκα, αλλά και παλιότερα τραγούδια.
  • Στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», θα δώσει συναυλία, στις 9.30 μ.μ., ο Πέτρος Δουρδουμπάκης, με τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία, καθώς και επιλογές από δημιουργίες άλλων συνθετών. Μαζί του θα εμφανιστούν οι Παντελής Θαλασσινός, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Παντελής Θεοχαρίδης, Ειρήνη Νικολάου, Βάσια Βουγιουκλή.
  • Οι «Ενδελέχεια θα δώσουν συναυλία, στις 9.30 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων, στο Μαρούσι, με τραγούδια από τον τελευταίο δίσκο τους «Στα σύνορα της μέρας», αλλά και με παλιότερα αγαπημένα κομμάτια. Θ' ακολουθήσει συναυλία με τα «Διάφανα Κρίνα».
Τρίτη (19/6)
  • Ο Γάλλος συνθέτης Ζαν Μισέλ Ζαρ πραγματοποιεί (9 μ.μ.) την πρώτη από τις δύο συναυλίες του στο Ηρώδειο. Θα παρουσιάσει το νέο του έργο «Υμνος στην Ακρόπολη», στο οποίο συνυπάρχουν τα συνθεσάιζερ και τα κλασικά όργανα μαζί με εκκλησιαστικές χορωδίες, βίντεο και κομπιούτερ.
  • Μιχάλης Χατζηγιάννης
    Μιχάλης Χατζηγιάννης
    Ομαδική έκθεση ζωγραφικής - χαρακτικής - γλυπτικής με τίτλο «Τέλος εποχής» φιλοξενείται στην αίθουσα «Περί - Τεχνών» (Ρίζου και Νικαίας 10, πλατεία Βικτωρίας).
Τετάρτη (20/6)
  • Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, στις 9 μ.μ., δίνει ραντεβού για άλλη μια φορά στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη, με τους πολυπληθείς φίλους των τραγουδιών του. Μια συναυλία σμιλεμένη με την απαράμιλλη ερμηνεία του, σε δυνατά ροκ κομμάτια και τρυφερές μπαλάντες.
  • Στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (πάρκο Ελευθερίας), εγκαινιάζεται (8 μ.μ.) έκθεση ζωγραφικής της Αλίς Παπαδοπούλου - Τουρνικιώτη. Πρόκειται για γυναικείες φιγούρες, στις οποίες κυριαρχεί το χρώμα, το φως και η ρομαντική διάθεση.
  • Στις 11 π.μ. και τις 6 μ.μ., ο διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου Δημήτριος Κωνστάντιος και ο αρμόδιος επιμελητής θα ξεναγήσουν το κοινό στην έκθεση που φιλοξενείται στους χώρους του Μουσείου, «Μυστήριον Μέγα και Παράδοξον».
Πέμπτη (21/6)
  • «Θεσσαλονίκη 1913 και 1918. Οι τύχες των Βαλκανίων», είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Αλμπερτ Καν.
Παρασκευή (22/6)
  • Η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Μόσχας, ένα από τα καλύτερα συμφωνικά σύνολα στον κόσμο, θα δώσει (9 μ.μ.), την πρώτη από τις δύο συναυλίες της στο Ηρώδειο, με μαέστρο τον Γιούρι Σιμόνοφ. Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τα έργα: «Ξημέρωμα στον ποταμό Μόσκοβα» του Μουσόργκσκι, «Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 3 σε ρε ελάσσονα έργο 30» του Ραχμάνινοφ με σολίστ τον Μ. Πετουκόφ και την Πέμπτη Συμφωνία του Σοστακόβιτς.
  • Στην «Αίγλη» Ζαππείου συνεχίζονται οι μελωδικές διαδρομές. Από σήμερα (9.30 μ.μ.) μέχρι τις 28/6, φιλοξενούνται ο συνθέτης Νίκος Πλατύραρχος και το σύνολο «Μείζονες απουσίες». Παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με μουσική από τον «Σεπτέμβριο», τον ορχηστρικό δίσκο του Ν. Πλατύραρχου, από το «Χαμόγελο της Τζοκόντα» του Μάνου Χατζιδάκι και θέματα από τον κινηματογράφο.
  • Πέτρος Δουρδουμπάκης
    Πέτρος Δουρδουμπάκης
    Εγκαινιάζεται (8.30 μ.μ.) στη «Βίλα Στέλλα» (Σοφίας και Γαλήνης, Ηράκλειο Αττικής), έκθεση φωτογραφίας της Ασπασίας Βουδούρη. Τίτλος της, «Μια αέναη αρχή».
Σάββατο (23/6)
  • Η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Μόσχας παρουσιάζει στο Ηρώδειο τα έργα «Πυγμαλίων» του Γ. Α. Παπαϊωάννου, το «Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα αρ. 2» του Μπέλα Μπάρτοκ (με σολίστ τον Γ. Δεμερτζή) και αποσπάσματα από το «Ρωμαίο και Ιουλιέττα» του Προκόφιεφ.
  • Το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Πετρούπολης παρουσιάζει στις 9 μ.μ., στο Θέατρο Πέτρας, ένα απάνθισμα ελληνικών παραδοσιακών χορών. Είσοδος δωρεάν.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ