Με αρνητικό ισοζύγιο στην πρόληψη βρίσκει και φέτος τη χώρα μας η Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, ενώ το τελευταίο διάστημα περίσσεψε η ναρκω-λογία
Απ' τη μια μεριά ήταν η πρόταση νόμου των πέντε βουλευτών (Μ. Δαμανάκη και Φ. Κουβέλης του ΣΥΝ, Στ. Μπένος και Σπ. Βούγιας του ΠΑΣΟΚ και Π. Τατούλης της ΝΔ) για τα ναρκωτικά. Το νέο στοιχείο αυτής της πρότασης είναι η ελεγχόμενη χορήγηση ναρκωτικών ουσιών - μια πρόταση που είχε υποστηρίξει απ' το 1999 ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.
Ακολούθησε η ιστορία με το κότερο της Μυκόνου, όπου συνελήφθη ο ιδιοκτήτης ιδιωτικής κλινικής, στην οποία γινόταν σωματική αποτοξίνωση - και όχι απεξάρτηση - και τις υπηρεσίες της οποίας χρησιμοποιούσε το «χάι σοσάιτι».
Μετά ήρθε η δημοσιοποίηση της έκθεσης της αστυνομίας με παρεμφερείς προτάσεις με όσα ζητούν οι πέντε βουλευτές.
Η κυβέρνηση, εν πρώτοις, είπε ότι η πρόταση των «πέντε» θα συζητηθεί στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής. Κινούμενη στη λογική της «μείωσης της βλάβης», η υφυπουργός Υγείας Χρ. Σπυράκη ανακοίνωσε την εφαρμογή και νέου πιλοτικού προγράμματος με την ουσία βουπρενοφρίνη, που είναι πιο εύχρηστη απ' τη μεθαδόνη. Πρόκειται για προγράμματα συντήρησης των χρηστών - όπως μετατράπηκαν σε προγράμματα συντήρησης και τα προγράμματα μεθαδόνης που πιλοτικά είχαν ξεκινήσει με τελικό στόχο την απεξάρτηση.
Και σε επίφαση αυτής της πολιτικής, αναμένεται να ασχοληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο, που θα γίνει στο τέλος της ερχόμενης βδομάδας. Το πιο πιθανό είναι να ανακοινωθεί η συγκρότηση ενός ακόμα οργανισμού που θα παράγει πολιτική για τα ναρκωτικά και θα είναι υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του πρωθυπουργού.
Στον αντίποδα αυτών των εξελίξεων ήταν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (14.6.2001) και μπορούν να δώσουν εφόδια στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η έρευνα του ΚΕΘΕΑ έχει και το θετικό μήνυμα πως συντομεύει ο χρόνος που οι χρήστες απευθύνονται σε θεραπευτικές κοινότητες, ζητώντας αποθεραπεία. Πρόκειται για ένα στοιχείο, που «συμβάλλει στη διατύπωση ενός γενικού μηνύματος απόρριψης της χρήσης των ουσιών και προοπτικής κοινωνικής ένταξης για τους χρήστες», όπως επισημαίνει η ίδια η έκθεση.
Γι' αυτές τις πλευρές γράφουν σήμερα στο «Ριζοσπάστη» η Κ. Μάτσα, επιστημονική υπεύθυνη της θεραπευτικής κοινότητας «18 Ανω», ο Α. Φάκος, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ο Φ. Μανώλαρος, πρόεδρος των Πρωτοδικών.
Η εγκατάλειψη του σχολείου συμπίπτει χρονικά με τους πρώτους πειραματισμούς με τις ουσίες, αναφέρει η μελέτη του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων
«Το στοιχείο αυτό, συνεχίζει η έρευνα του ΚΕΘΕΑ, πρέπει να μελετηθεί προσεκτικότερα και να ληφθεί σοβαρά υπόψη κατά το σχεδιασμό προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης σε "ηλικίες υψηλού κινδύνου", που πρέπει να γίνονται έγκαιρα και μέσα στο πλαίσιο του σχολείου. Αυτά τα προγράμματα επιδιώκουν να περιορίσουν το φαινόμενο της εγκατάλειψης του σχολείου, αλλά συγχρόνως να αυξήσουν και την αντίσταση των μαθητών στις ουσίες. Παράλληλα, πρέπει να απευθύνονται στο σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας: μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Η δραστηριοποίηση στο χώρο της σχολικής κοινότητας μπορεί να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις που θα ενισχύσουν το ρόλο του σχολείου με αναμφισβήτητα παιδαγωγικά αποτελέσματα. Οι κρίσεις της εφηβικής ηλικίας ευνοούν εξ ορισμού την επικίνδυνη συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα τη χρήση ουσιών. Η ευθύνη για την αντιμετώπιση και την επίλυσή τους ανήκει, σε μεγάλο βαθμό, και στο σχολείο που συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτύξει δραστηριότητες πρόληψης».
Οι χρήστες, σύμφωνα με την έκθεση, που προσέγγισαν τις θεραπευτικές υπηρεσίες δεν απομακρύνονται από τη γονική οικογένεια στην εφηβική ηλικία. Αυτό δείχνει τη σπουδαιότητα που έχει η εκπαίδευση της οικογένειας για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην πρώιμη φάση του. Αλλωστε, και το μεγάλο ποσοστό των χρηστών μεγαλύτερης ηλικίας που εξακολουθεί να συγκατοικεί με τη γονική οικογένεια δικαιολογεί το βαρύνοντα ρόλο της στην κινητοποίηση του χρήστη για θεραπεία.
«Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης της χρήσης και της κατάχρησης ουσιών θα πρέπει να προετοιμάζονται να υποδεχτούν πληθυσμούς με διαφορετικές πολιτισμικές αναφορές και διαφορετική γλώσσα επικοινωνίας, υπογραμμίζει η έρευνα του ΚΕΘΕΑ. Από τον τρόπο με τον οποίο οι υπηρεσίες θα προετοιμαστούν για την αντιμετώπιση των ειδικών προβλημάτων των εθνικών μειονοτήτων αυτών στην κοινωνική πραγματικότητα της σύγχρονης Ελλάδας και η χρήση υπηρεσιών από όσους έχουν ανάγκη»
Ενα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που επισημαίνεται στη μελέτη αυτή είναι η ανυπαρξία κοινωνικού δικτύου συμβουλευτικής που θα συνέβαλε στη διαμόρφωση του αιτήματος για θεραπεία και θα παρέπεμπε στα θεραπευτικά κέντρα. Από την έρευνα δεν προκύπτει ότι οι χρήστες που προσήλθαν για θεραπεία παραπέμφθηκαν από άλλες υπηρεσίες Υγείας ή άλλους κοινωνικούς φορείς, οι οποίοι ασχολούνται με το συγκεκριμένο ζήτημα. Εκείνο που βάρυνε στην απόφασή τους ήταν το αυστηρά ατομικό τους περιβάλλον (οικογένεια) ή η συνειδητοποίηση της κατάστασής τους (προσωπική απόφαση και επιλογή). Εξαίρεση, ίσως, και μόνο για τις μικρότερες ηλικίες, αποτελούν οι δικαστικές αρχές, οι οποίες φαίνεται ότι αντί της ποινικής αντιμετώπισης προτείνουν στους νεαρούς χρήστες τα θεραπευτικά κέντρα χωρίς, ωστόσο, να υιοθετούν την ίδια στάση απέναντι στους χρήστες μεγαλύτερης ηλικίας. Η σύνδεση, επομένως, των θεραπευτικών υπηρεσιών με μηχανισμούς που έχουν την εξουσία δικαστικής παραπομπής μπορεί να περιορίσει την επέκταση και την όξυνση του φαινομένου χρήσης από εφήβους και όχι μόνο.
Στο κεφάλαιο «Υγεία Απασχόληση» η έρευνα του ΚΕΘΕΑ επισημαίνει τα εξής:
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το 70% των 7.449 ήταν άνεργοι. «Είναι λοιπόν, σημαντική για την κοινωνική επανένταξη των αποθεραπευμένων χρηστών η περαιτέρω ανάπτυξη προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, υποστήριξης και διαμεσολάβησης στην αγορά εργασίας, αναφέρεται στη μελέτη. Η ανάπτυξη δικτύων υποστήριξης, όπου θα συμμετέχουν εργοδοτικοί οργανισμοί και οργανισμοί επαγγελματικής εκπαίδευσης μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τους πρώην χρήστες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δυσχεραίνουν την προσπάθειά τους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας».
Ως επίλογο κρατήσαμε τις παρακάτω διαπιστώσεις - προτάσεις του ΚΕΘΕΑ
(Ενας μεγάλος αγώνας)
ΞΑΦΝΙΑΖΕΙ συνήθως, και όχι άδικα, η αναφορά που γίνεται στα χρόνια τα μακρινά, όταν ανοίγεις στους νεότερους τη σελίδα που έγραψε τότε η θρυλική Οργάνωσή μας, η ΕΠΟΝ, για να καταπολεμήσει τα ναρκωτικά. Ενας μεγάλος αγώνας, που ξεκινούσε από τα χρόνια της Κατοχής και που συνεχίστηκε έντονος και αποφασιστικός κι έπειτα με την Απελευθέρωση.
ΕΙΝΑΙ ακριβό, πολύτιμο της Αντίστασης ντοκουμέντο ένα μικρό, αλλά περιεκτικό φυλλάδιο, που είχε βγάλει τότε η ΕΠΟΝ Αθήνας και στο οποίο παρουσιαζόταν ο μεγάλος κίνδυνος που απειλούσε τα νιάτα. Είναι ένα αποκαλυπτικό γραφτό, που έδινε όλες τις διαστάσεις που ολοένα και περισσότερο έπαιρναν τα ναρκωτικά και ιδιαίτερα το χασίς.
ΓΡΑΦΑΜΕ τότε επιγραμματικά σ' εκείνο το φυλλάδιο: «Ενας θανάσιμος κίνδυνος απειλεί τη νεολαία μας. Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ! Το χασίς, τα ναρκωτικά, η έκλυση των ηθών πήραν τρομακτικές διαστάσεις από τις αρχές του 1945 και δώθε. Καθημερινά, νέοι άνθρωποι, γεμάτοι ζωή, πέφτουν στα θανατερά δίχτυα των ναρκωτικών και της εκπόρνευσης, για να μην ξεμπλέξουν ποτέ πια! Μια κραυγή απόγνωσης φτάνει από τους νέους, που καθημερινά κυλούν στον αργό θάνατο της διαφθοράς». Αυτά τα λέγαμε, τα γράφαμε, τα φωνάζαμε με τα χωνιά το 1945.
«ΑΝΘΡΩΠΟΙ, νέοι, γεμάτοι σφρίγος, μ' ελπίδες και όνειρα για το μέλλον - γράφαμε σ' εκείνο το κάλεσμα - παρασύρονται στον "ντεκέ", για να βγουν από κει ανθρώπινα κουρέλια, άβουλα πλάσματα, χωρίς προσωπικότητα, με τη σφραγίδα της αποχαύνωσης, τσακισμένοι σωματικά και ψυχικά...».
Η ΜΕΓΑΛΗ εξόρμηση, που έκανε τότε η ΕΠΟΝ, δεν περιορίστηκε στα λόγια και στις καταγγελίες. Ηταν, παράλληλα, μια ενεργητική αγωνιστική έφοδος σ' όλους τους τόπους και τις περιοχές, που τα ναρκωτικά παρουσίαζαν ανησυχαστική έξαρση, ώστε ν' αποτελούν εθνικό κίνδυνο.
ΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ κάνει μια λεπτομερή «τοπογραφική» παρουσίαση στις γειτονιές, στους δρόμους, εκεί που λειτουργούν οι τεκέδες, εκεί που διακινούν οι έμποροι το χασίς. Είχαμε επίσης με ρεπορτάζ, αλλά και της ΕΠΟΝ την άγρυπνη δράση, εντοπίσει και όλες εκείνες τις περιοχές, όπου καλλιεργούσαν την κανναβουριά, στην Κωπαΐδα, στη Μεσσηνία κι αλλού.
ΕΚΕΙΝΟ που πρέπει να υπογραμμιστεί ιδιαίτερα είναι πως ο αγώνας καταπολέμησης των ναρκωτικών συνδυάστηκε μοναδικά και αποτελεσματικά με την πολύπλευρη, πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα, που ανέπτυξε η ΕΠΟΝ από τα πρώτα κιόλας βήματα της δράσης της. Η μικρή μπροσούρα που βγήκε το 1945 με φροντίδα της ΕΠΟΝ Αθήνας υπογράμμιζε πως «η ζωή των νέων δε βρίσκεται στους "ντεκέδες", όπου παραμονεύει ο πιο φρικτός θάνατος, αλλά στον αθλητισμό, στις λέσχες, στις βιβλιοθήκες, στις εκδρομές, στις πολιτισμένες συντροφιές, στις γιορτές, στις χορωδίες και φιλολογικές και καλλιτεχνικές συγκεντρώσεις».
ΟΙ ΛΕΣΧΕΣ αναδείχτηκαν κιόλας η κυψέλη της πολιτιστικής δραστηριότητας της ΕΠΟΝ, η μοναδική προσφορά τους στάθηκε πολύτιμη για τις πόλεις και τα χωριά και μέσα σ' αυτές χιλιάδες νέοι και νέες έζησαν στιγμές δημιουργίας. Κι αυτά όλα, δίχως να ξεχάσουμε πως τις λέσχες της ΕΠΟΝ στη μεταβαρκιζιανή περίοδο οι μοναρχοφασιστικές συμμορίες, αντάμα με τα «κρατικά» όργανα, τις είχαν βάλει στόχο. κατάστρεφαν και σκότωναν. Τις κατέστρεφαν τη νύχτα και την άλλη μέρα τις ανοίγαμε ξανά...
ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ την εξόρμηση που άρχιζε η ΕΠΟΝ για να καταπολεμήσει τα ναρκωτικά μέσα σ' εκείνη τη μεταδεκεμβριανή ζούγκλα, και που παράλληλα τα ΕΠΟΝίτικα έντυπα που εξακολουθούσαν να κυκλοφορούν δημοσίευσαν λεπτομερή στοιχεία για την επικίνδυνη, τη φοβερή έκταση, που έπαιρνε η διάδοση του χασίς στη χώρα μας.
ΟΛΑ τα στοιχεία της μεγάλης αυτής εξόρμησης και έρευνας, που τα παρουσίαζε σε συνέχεια η «Νέα Γενιά», το δημοσιογραφικό όργανο του ΚΣ της ΕΠΟΝ, ξάφνιαζαν ευχάριστα τους μεγάλους δημοσιογράφους, όπως ήταν ο αξέχαστος μάρτυρας και δάσκαλος, ο πολιτικός συντάκτης του «Ρ» και της «Ελεύθερης Ελλάδας» Κ. Βιδάλης.
ΜΕ τη δική του καθοδήγηση, νεαροί συντάκτες, που δούλευαν στα δύο αυτά έντυπα, άρχιζαν μεγάλες έρευνες, οι οποίες έφερναν και νέα στοιχεία. Η δημοσιογραφική έρευνα προχωρούσε περισσότερο κι αποκάλυπτε το ρόλο που έπαιζαν οι Σκόμπηδες, οι οποίοι κουβαλούσαν τα ναρκωτικά και τα μοίραζαν σ' όλη τη χώρα.
ΚΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ όλοι ανοιχτοί, για να προωθηθεί το χασίς και στο απόμακρο χωριουδάκι και που για τη μεταφορά του μεταχειρίζονταν τα πιο απίθανα μέσα. Και πολύ χαρακτηριστικά έγραφε: «...Τώρα το χασίς μπόλικο, τα ναρκωτικά κινούνται πάνω στους δημόσιους δρόμους και χαίρουν "συμμαχικής προστασίας"».
ΜΠΟΡΕΙ, βέβαια, το πολύπτυχο που τύπωσε το 1945 η ΕΠΟΝ να έχει πάνω του την πατίνα του χρόνου, αλλά οι αλήθειες που φέρνει και οι στόχοι του έχουν και σήμερα όλη τους την αξία. Γράφαμε, αλλά και μ' όλους τους αγώνες μας διακηρύχναμε πως αυτή «η κατάρα των ναρκωτικών», που προπολεμικά βάραινε λίγους πάει τώρα ν' αγκαλιάσει ολόκληρη τη νεολαία. Και προσθέταμε:
ΠΟΙΟΣ Ελληνας πατριώτης μπορεί να μένει αδιάφορος μπροστά σ' αυτήν τη συμφορά, που απειλεί τη νέα γενιά... Είναι ένας εθνικός αγώνας για τη σωτηρία της νεολαίας. Ολούθε σ' όλες τις περιοχές συγκροτιέται ένα γερό μέτωπο για τη σωτηρία της νέας γενιάς. Αυτό το πανεθνικό μέτωπο το απαιτεί περισσότερο από ποτέ το σήμερα.
Σήμερα η θεραπευτική κοινότητα του «18 ΑΝΩ», πραγματοποιεί ανοιχτή συζήτηση - εκδήλωση, στις 7μ.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Τραπέζης Ελλάδας (Σίνα 16). Στην Πάτρα, ο ΟΚΑΝΑ, Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών, θα γιορτάσει την Παγκόσμια Mέρα στις 11.30 π.μ., στη Δυτική Προβλήτα του Ρίου. Τα παιδιά θα κολυμπήσουν μέχρι το Αντίρριο.
Στις 26. 6. 2001: Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), οργανώνει συγκέντρωση στα Προπύλαια, ώρα 6.30μ.μ. Η Ιθάκη διοργανώνει αγώνα δρόμου (Λαϊκό Δρόμο) στη Θεσσαλονίκη, στις 7μ.μ. από το πάρκο δίπλα στα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας. Μέλη της «Στροφής» και της «Πλεύσης» θα περπατήσουν στις 4.30 το μεσημέρι ταυτόχρονα από Ομόνοια, πλατεία Κάνιγγος, πλατεία Εξαρχείων και Κοτζιά και θα καταλήξουν στις 6μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος. Ο Σύλλογος Οικογένειας της «Παρέμβασης», θα πραγματοποιήσει συναυλία στο Λυκαβηττό στις 9.30μ.μ. Η «Διάβαση», στήνει Ανοιχτό Καφενείο για τους χρήστες στην Ομόνοια. Το Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών και Προαγωγής της υγείας θα πραγματοποιήσει ανοιχτές εκδηλώσεις στις 6μ.μ., στην πλατεία Τερζάκη, στα Ιλίσια. Το Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Εξάρτησης των Δήμων Καλλιθέας, Μοσχάτου και Ταύρου «Σταθμός», διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση στην πλατεία Δαβάκη της Καλλιθέας, στις 8.30 το βράδυ.
Την επιμέλεια του αφιερώματος είχε ο Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ