ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Γκέτεμποργκ. Γενεύη και τώρα... Γένοβα!

Associated Press

Ο απόηχος των διαδηλώσεων στο Γκέτεμποργκ κάλυψε την ειδησεογραφία και αυτής της εβδομάδας. Από την περασμένη Κυριακή, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τις δηλώσεις τους προετοίμασαν την «κοινή γνώμη» για το πώς θα αντιμετωπιστούν στο μέλλον οι εκδηλώσεις κατά της πολιτικής τους. Μετά τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Γκ. Πέρσον που χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «ομάδες δολοφόνων» (την ώρα μάλιστα που ένας διαδηλωτής ήταν κλινικά (;) νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών), το λόγο πήραν οι υπόλοιποι. Μεταξύ αυτών και ο κ. Σημίτης που κατήγγειλε τη βία των διαδηλωτών.

Το πρώτο δείγμα γραφής θα δοθεί, όπως όλα δείχνουν, στη Γένοβα όπου το τριήμερο 20- 22 Ιούλη θα γίνει η συνάντηση «G7», των ηγετών των επτά μεγαλύτερων βιομηχανικών κρατών (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία) και του Προέδρου της Ρωσίας. Υπολογίζεται, όμως, ότι στην ιταλική πόλη θα συγκεντρωθούν και χιλιάδες διαδηλωτές από όλες τις χώρες της Ευρώπης για να καταδικάσουν την «παγκοσμιοποίηση» και την πολιτική των ιθυνόντων της. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι παραπέμπουν σε «κατάσταση πολιορκίας».

Οποια πάντως και αν είναι τα μέτρα, η δυναμική αυτού του κινήματος που αμφισβητεί και αντιμάχεται τον ιμπεριαλισμό, σε όλες τις εκφράσεις του, αποδεικνύει ότι οι πολιορκημένοι στη Γένοβα δε θα είναι οι διαδηλωτές, αλλά οι οκτώ ηγέτες και η πολιτική τους.

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Στο Γκέτεμποργκ, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, εκτός των άλλων, ανέδειξε τους ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα σοβαρά προβλήματα στις ευρωαμερικανικές σχέσεις. Φυσικά, η σημαντικότερη πτυχή της Συνόδου ήταν οι μεγάλες και μαχητικές διαδηλώσεις που έφεραν στην επιφάνεια το χάσμα που χωρίζει την ΕΕ από τους λαούς (σελίδες 6-7)

Ανάγλυφες οι κοινωνικές ανισότητες, στην Κωνσταντινούπολη, την πόλη που προσπάθησε να παντρέψει Ανατολή και Δύση, που μεγάλωσαν απότομα από το οικονομικό κραχ, που έχει γεμίσει τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης με άστεγους και ζητιάνους. Κι η υποψηφιότητα της Πόλης για την Ολυμπιάδα του 2008 φαντάζει απλώς ως ανέκδοτο... (σελίδες 20-21)

Είναι εμφανές ότι η νομισματική - συναλλαγματική πολιτική δεν είναι κάτι το «ουδέτερο» και το «άχρωμο», αλλά είναι πέρα για πέρα ταξική. Είναι επίσης καθαρό ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χαράσσει τη νομισματική και συναλλαγματική της πολιτική, με βάση τα συμφέροντα των πιο ισχυρών χωρών της ΕΕ, βασικά των εξής δύο, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Οι υπόλοιπες χώρες απλώς ακολουθούν... (σελίδα 22)

Στοιχεία του ΣΔΟΕ και του ΙΟΒΕ για την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή, είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και οι κυβερνώντες επιχειρούν μ' αυτά να αλλοιώσουν την εικόνα της Ελλάδας των πατρικίων και των πληβείων, χαρακτηρίζοντας τους δεύτερους ως φοροφυγάδες (σελίδα 23)

Εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση, αυτό προβάλλεται από το υπουργείο Παιδείας ως φάρμακο που θα γιατρέψει τις ασθένειες του εκπαιδευτικού συστήματος, ενώ φιλοδοξεί ανάμεσα σε άλλα να μειώσει και το κόστος της (σελίδα 24)

Καλοκαίρι και ξεκινούν και τα πρώτα σχέδια των διακοπών. Ετσι η ΚΝΕ παίρνει φέτος μια πολύ ελκυστική πρωτοβουλία: οργανώνει στις αρχές Αυγούστου, ένα δεκαήμερο κάμπινγκ στην πανέμορφη Μυτιλήνη, με πραγματικά φθηνή τιμή συμμετοχής (σελίδα 25)

Εξακολουθεί η θρησκεία να θεωρεί τη γυναίκα ως το "δεύτερο φύλο" με την έννοια του κατώτερου, του εξαρτημένου, που πρέπει να υπακούει και να καθαγιάζεται μόνο μέσα από τη μητρότητα (σελίδα 26)

Είναι «μύθος» ότι η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στην οικονομία και ο «Ρ» δίνει συνέχεια στην οικονομική πλευρά της διοργάνωσης (σελίδα 27)

Ετοιμο το ΝΑΤΟ για τη νέα επέμβαση

Οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας υπογραμμίζουν τους κινδύνους μιας γενικευμένης σύρραξης στα Βαλκάνια, την εγκληματική πολιτική του «ευρωατλαντισμού», όπως και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τη συμμετοχή της στη νέα ΝΑΤΟική επέμβαση.

Η διακοπή των συνομιλιών μεταξύ των πολιτικών κομμάτων (αλβανικών και σλαβομακεδονικών) στην ΠΓΔΜ την περασμένη Πέμπτη και η απόφαση του ΝΑΤΟ, την ίδια μέρα, για την αποστολή στρατιωτικής δύναμης, ήταν οι σημαντικότερες εξελίξεις της βδομάδας. Παράλληλα, παρά τις επίσημες δηλώσεις περί εκεχειρίας, οι συγκρούσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της ΠΓΔΜ και του UCK συνεχίστηκαν.

Η επίσκεψη του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χαβιέ Σολάνα στα Σκόπια, την Παρασκευή, δεν απέδωσε καρπούς. Ομως, η δήλωση του κ. Σολάνα στις αρχές της βδομάδας ότι «το αδιέξοδο, όπως έχει τώρα διαμορφωθεί, μετά βίας θα γίνει αποδεκτό από τη Διεθνή Κοινότητα», μοιάζει περισσότερο με απειλή.

Επί της ουσίας, η παρουσία του ΝΑΤΟ θα σημάνει την παγίωση μιας κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τα όπλα. Από όλους εκφράζεται η βεβαιότητα ότι ο διαμελισμός της χώρας έχει συντελεστεί και μένει να προσδιοριστεί η μορφή της συμβίωσης των δύο κοινοτήτων - κρατών. Βεβαίως, μέχρι την οριστικοποίηση του νέου σχήματος της ΠΓΔΜ στο χάρτη θα χυθεί και άλλο αίμα για τις ανάγκες της «Νέας Τάξης».

«Οχυρωματικά έργα» στο ΠΑΣΟΚ ενόψει σύγκρουσης

Η ανακοίνωση του κ. Σημίτη, την περασμένη Πέμπτη, για την επίσπευση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και την πραγματοποίησή του το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη, προκάλεσαν πλήθος ερμηνειών, συζητήσεων και αντεγκλήσεων. Μετά από μια θυελλώδη, όπως ανέφεραν όλα τα μέσα ενημέρωσης, συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την «ομόφωνη απόφαση».

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός βρέθηκαν τους τελευταίους μήνες σε έναν ασφυκτικό κλοιό προβλημάτων. Το σημαντικότερο από αυτά ήταν η καταγεγραμμένη αντίθεση του ελληνικού λαού στην κυβερνητική πολιτική. Οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των εργαζομένων κατά των αντιασφαλιστικών σχεδίων λειτούργησαν ως καταλύτης, ενώ η εικόνα συμπληρώθηκε με τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοσκόπησης όπου φαίνεται να παγιώνεται η προοπτική της εκλογικής ήττας του ΠΑΣΟΚ.

Αν, όπως δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ο κ. Σημίτης, προέχει η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής, τότε και η απόφαση για την επίσπευση του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ερμηνευτεί υπό αυτό το πρίσμα. Αν, λοιπόν, η απόφαση του πρωθυπουργού είναι να περάσει την πολιτική του «διά πυρός και σιδήρου», τότε με το συνέδριο επιδιώκει την αποκατάσταση των ρωγμών στο κυβερνητικό στρατόπεδο για να είναι αποτελεσματικότερο στη σχεδιαζόμενη επίθεση κατά των εργαζομένων και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων αμέσως μετά.

Για τους εργαζόμενους, αυτή η εξέλιξη σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, να τις κλιμακώσουν, να τις θωρακίσουν απέναντι σε μια πολιτική που θα γίνει ακόμη σκληρότερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ