ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούλη 2022
Σελ. /32
Συνάντηση φοιτητών από όλη τη χώρα μετά την πρωτιά της «Πανσπουδαστικής»

Με φοιτητές από όλη τη χώρα που συναντήθηκαν στις Νηές να φωνάζουν μαζί ρυθμικά «"Πανσπουδαστική" πρώτη δύναμη», ξεκίνησε η εκδήλωση που διοργανώθηκε το πρωί της Κυριακής στον χώρο της Κατασκήνωσης. Η κατάκτηση της πρωτιάς, η επόμενη μέρα για το φοιτητικό κίνημα, η διεκδίκηση των πραγματικά σύγχρονων αναγκών, η ισχυροποίηση της ΚΝΕ που τροφοδοτεί την αγωνιστική ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος βρέθηκαν στο επίκεντρο.

Παίρνοντας τον λόγο η Αννα - Μαρία Ηλιού, Γραμματέας της ΠΟ ΑΕΙ Θεσσαλονίκης, σημείωσε πως η πείρα από τους αγώνες που προηγήθηκαν επιβεβαιώνει πως κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση των κομμουνιστών μπορούν να εκφραστούν ελπιδοφόρες διεργασίες στους Συλλόγους, περισσότεροι νέοι και νέες να εμπιστευτούν τη δύναμη της συλλογικής οργάνωσης, να μπουν στον αγώνα, να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα από τη δράση τους. Μετέφερε πείρα από τη διαρκή αυτή παρέμβαση που δημιουργεί, όπως είπε, υποδομή ώστε με καθοριστικό τρόπο να δοθεί απάντηση σε εξελίξεις όπως στο οργανωμένο σχέδιο έντασης της καταστολής στο ΑΠΘ. Ιδιαίτερα στάθηκε στις πρωτοβουλίες οργάνωσης και συλλογικής δράσης που αναπτύχθηκαν στο ΔΙΠΑΕ, παρά τον αρνητικό συσχετισμό, που έσπασαν το απόστημα του εκφυλισμού που είχε επιβάλει η ΔΑΠ και συνέβαλαν στην οργανωτική ισχυροποίηση της ΚΝΕ.


Η Παρασκευή Κατεβάτη, μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΕΙ Πάτρας, μετέφερε εικόνα από τον τρόπο με τον οποίο οργανώθηκε η παρέμβαση στις σχολές, οδηγώντας στην πρωτιά της ΠΚΣ. Σημείωσε τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η ψήφος των φοιτητών που προσήλθαν στις εκλογές για πρώτη φορά, ιδιαίτερα τους φοιτητές των τριών πρώτων ετών και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες όλο το προηγούμενο διάστημα. Με πολύμορφες παρεμβάσεις - και στη διάρκεια της πανδημίας - ώστε το πλαίσιο διεκδίκησης να φτάνει σε όλους, να συζητείται η γνώμη τους, ανάπτυξη αντανακλαστικών απέναντι στα νέα μέτρα και με διευρυμένο πλαίσιο για πραγματική αναβάθμιση των σπουδών. Με τον αγώνα για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα κατορθώθηκε οι φοιτητές να συμμετέχουν στον Σύλλογό τους, σημείωσε, τονίζοντας πως τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ είναι σε θέση να αναδεικνύουν την προοπτική.

Ο Παντελής Αρζόγλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, τόνισε πως το αποτέλεσμα διαμορφώνει νέο, καλύτερο συσχετισμό στους φοιτητικούς συλλόγους, με νέα καθήκοντα για τα μέλη της ΚΝΕ, φωτίζει την ανάγκη και δυνατότητα να μετρηθούν βήματα στην αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος. Πυρήνας να δυναμώσει και να ζωντανέψει ο φοιτητικός σύλλογος, σημείωσε, αναφερόμενος σε συγκεκριμένους όρους λειτουργίας και ουσιαστικής συμμετοχής στις διαδικασίες του για ό,τι αφορά τις σπουδές και τη ζωή, με διάφορες μορφές για κάθε πτυχή, σε σύνδεση με τα σωματεία. Οπως σημείωσε, σε αυτήν την προσπάθεια είναι κρίσιμο να δώσουν τον τόνο οι 118 Σύλλογοι όπου πλέον η «Πανσπουδαστική ΚΣ» είναι 1η δύναμη και στην πλειοψηφία τους αυτοδύναμη. «Εχουμε ένα πράγμα ξεκάθαρο. Δυνατό φοιτητικό κίνημα σημαίνει να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών», που συντονίζει τη δράση σε πανελλαδικό επίπεδο και θέτει επιθετικά τις σύγχρονες διεκδικήσεις για σπουδές και ζωή με δικαιώματα, οι οποίες συνδέονται με την πάλη για κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων της τωρινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Η Δήμητρα Τσιουπρά, επικεφαλής της Φοιτητικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, αναφέρθηκε στον νόμο - πλαίσιο που συζητείται στη Βουλή τονίζοντας πως έχει ήδη απορριφθεί από φοιτητές, διδακτικό προσωπικό και εργαζόμενους στα πανεπιστήμια. Τόνισε πως ο αγώνας πρέπει να δυναμώσει μπροστά στην ψήφιση και στην προσπάθεια εφαρμογής αυτής της πολιτικής μέσα στα πανεπιστήμια, με τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ να ετοιμάζονται για τα συλλαλητήρια που διοργανώνονται. Θύμισε πως οι φοιτητές έχουν τη δική τους πείρα, έχουν καταφέρει με τον αγώνα τους να μείνουν στα χαρτιά διατάξεις ενώ και οι «νέοι ορίζοντες» είναι από τα ίδια παλιά υλικά που χρησιμοποίησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αναφέρθηκε σε κεντρικά σημεία του νομοσχεδίου αναδεικνύοντας πως το «νέο» που λέει ότι φέρνει η κυβέρνηση μεταφράζεται σε ζοφερή πραγματικότητα για τις σπουδές, τη λειτουργία των ιδρυμάτων, την προοπτική των αποφοίτων.

Μπροστά στη διεκδίκηση των πραγματικά σύγχρονων αναγκών

Στη δράση των δυνάμεων της ΚΝΕ που όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα από μεγάλες μάχες πρωτοστάτησαν στην πάλη για τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών αναφέρθηκε ο Νίκος Καραγιάννης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της Οργάνωσης. Σε όλη αυτή την προσπάθεια, σημείωσε, εφόδιο αποτέλεσε η ανάλυση του Κόμματος για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων, με βάση την οποία οι δυνάμεις της ΚΝΕ αντιπαρατίθενται με όσους προσπαθούν να εγκλωβίσουν τη δυσαρέσκεια των φοιτητών σε ένα μοντέλο κυβερνητικής εναλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις υποσχέσεις για κατάργηση του νόμου - πλαισίου από τον ΣΥΡΙΖΑ που, όπως σημείωσε, έχουν τόση αξία όσο οι υποσχέσεις για κατάργηση των μνημονίων. Στάθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια της σοσιαλδημοκρατίας να ενσωματώσει την αγανάκτηση και αντίθεση των φοιτητών στα μέτρα, αντιτάσσοντας την πάλη για τη διεκδίκηση τώρα του πανεπιστημίου των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων.

Στις δυνατότητες που υπάρχουν για να μετρηθεί ουσιαστικό βήμα στην ενδυνάμωση της ΚΝΕ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Αλέξανδρος Μπουγάς, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΠΣ Σπουδάζουσας Αθήνας, τονίζοντας πως σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις έτσι ώστε η άνοδος της ΠΚΣ να συνοδευτεί από οργανωτικό δυνάμωμα της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια, σε κάθε τμήμα και έτος. Αναφερόμενος στη δράση και τη στάση της ΚΝΕ, σημείωσε πως μαζί με τις δυνάμεις του ΚΚΕ κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να δώσουν ανάσα ελπίδας και αισιοδοξίας στον λαό, κουράγιο, δύναμη και έμπνευση στη νεολαία. «Η ΚΝΕ λοιπόν έχει τη δύναμη», πρόσθεσε, «έχει επεξεργασμένο σχέδιο και μαχητική οργάνωση για να μπει μπροστά στην πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας, για να ανασυγκροτηθεί το φοιτητικό κίνημα και να περάσει στην αντεπίθεση σε συμμαχία με το εργατικό - λαϊκό κίνημα».


Ηχηρό μήνυμα ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών από την κορυφή του Ολύμπου!

Ηχηρό μήνυμα ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών από... την κορυφή του Ολύμπου έστειλαν μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, στο πλαίσιο της 31ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ.

Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε στο βουνό του Ολύμπου στις 7 και 8 Ιούλη και αποτέλεσε μία πρωτοβουλία που πήραν το Τμήμα Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και η Επιτροπή Αθλητισμού του ΚΣ της ΚΝΕ.

Σκοπός του όλου εγχειρήματος ήταν η ανάρτηση δύο πανό στο βουνό του Ολύμπου με συνθήματα ενάντια στην εμπορευματοποίηση των βουνών, καθώς και ενάντια στον πόλεμο και στα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή.

Η ομάδα κατάφερε με απόλυτη επιτυχία να στείλει το μήνυμα:

«Ούτε σκέψη για εμπορευματοποίηση του Ολύμπου - Τα βουνά και τα δάση είναι λαϊκή περιουσία», από τον Μύτικα (2.917 μ.), την ψηλότερη κορυφή της χώρας μας.

«Με την κοινή πάλη των λαών ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, έτσι γράφεται η Ιστορία», μπροστά από τον «θρόνο του Δία», το επιβλητικό Στεφάνι.

Η ανάβαση στην κορυφή του Ολύμπου έγινε με ασφάλεια, με τη χρήση του απαραίτητου εξοπλισμού και τη συμμετοχή έμπειρων συντρόφων. Την ομάδα οδήγησε ο σύντροφος Διονύσης Βασιλόπουλος, με μεγάλη εμπειρία στα βουνά και αρκετές αναβάσεις και αναρριχήσεις σε μεγάλες ορθοπλαγιές σε Ελλάδα και εξωτερικό.


Αργά το μεσημέρι το σύνολο της ομάδας ξεκίνησε την κατάβαση για το καταφύγιο στη θέση Πριόνια. Οπως ήταν αναμενόμενο - αφού παρακολουθούσαν συνεχώς και τις προγνώσεις - η δυνατή βροχή πέτυχε την ομάδα σε χαμηλότερα υψόμετρα και μέσα στο πυκνό δάσος.

Η δράση είχε πραγματοποιηθεί. Η ομάδα έφτασε στα Πριόνια βρεγμένη «ως το κόκαλο», αλλά με μεγάλη χαρά, καλή διάθεση και ενθουσιασμό, ατενίζοντας στο μέλλον τις επόμενες ανάλογες δράσεις... Πάντα ψηλά!




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ