ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η χειραφέτηση της γυναίκας βρίσκεται στον δρόμο του αγώνα για τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες

Σε εκδήλωση για τις σύγχρονες όψεις της ανισοτιμίας των γυναικών και την προσέγγιση του ΚΚΕ μίλησε η Βιβή Δάγκα

RIZOSPASTIS

Μια ενδιαφέρουσα και πετυχημένη εκδήλωση με θέμα «Σύγχρονες όψεις της ανισοτιμίας στις κοινωνικές σχέσεις των γυναικών. Η προσέγγιση του ΚΚΕ» πραγματοποίησε χτες η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στο Αλσος της Ν. Σμύρνης.

Η κεντρική ομιλία έγινε από την Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος της ΚΕ για την ισοτιμία των γυναικών.

Μεταξύ άλλων σημείωσε πως τον 21ο αιώνα «υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, με βάση την πρόοδο της επιστήμης, της τεχνολογίας, της παραγωγικότητας ώστε κάθε γυναίκα να παίρνει τα αναγκαία εφόδια για να μπορεί στην πορεία της ζωής της να στέκεται στα πόδια της, πραγματικά ισότιμη με τον άνδρα. Για να μπορεί να ζει χειραφετημένη.

- Χωρίς να εξαρτώνται η πορεία της στην εργασία, η δημιουργία οικογένειας από οικονομικούς, κοινωνικούς παράγοντες κι εμπόδια.

- Χωρίς να εξαρτάται από τον σύζυγο, τον σύντροφο, το οικογενειακό γενικά περιβάλλον.

- Χωρίς να εγκλωβίζεται σε παθογόνες διαπροσωπικές σχέσεις.

Η χειραφέτηση της γυναίκας βρίσκεται στον δρόμο του αγώνα, της διεκδίκησης των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών της με πρώτο και αδιαπραγμάτευτο το καθολικό δικαίωμα στην κοινωνική εργασία. Αφορά στις σύγχρονες ανάγκες της γυναίκας για σταθερή εργασία, με σταθερό ωράριο, γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου και αυξήσεις σε μισθούς, με μέτρα προστασίας της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού, με κοινωνική στήριξη των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμεΑ».

Σε αυτό το πλαίσιο ειδικότερα στάθηκε στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που έχει μπει για συζήτηση και αφορά την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή (ΙΥΑ). Σημείωσε συγκεκριμένα:

«Στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι σκοπός του είναι "η συμβολή στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υπογεννητικότητας στη χώρα σύμφωνα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και τις σημερινές συνθήκες διαβίωσης, καθώς και η ενίσχυση της οικονομίας μέσω της προσέλκυσης αλλοδαπών πολιτών που επιθυμούν να προσφύγουν σε μεθόδους ΙΥΑ στη χώρα μας".

Ομολογούν ωμά ότι κριτήριο για τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία δεν είναι η αξιοποίηση των επιστημονικών, τεχνολογικών επιτευγμάτων της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για τις ανάγκες των γυναικών και των νέων ζευγαριών.

Κριτήριο αποτελεί η προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης καθώς και των προηγούμενων να διαχειριστούν τα αδιέξοδα της αστικής πολιτικής που επιδρούν στις δημογραφικές εξελίξεις και στην υπογεννητικότητα.

Ανέγγιχτο μένει το πλαίσιο για τη σημερινή βαρβαρότητα που βιώνουν τα νέα ζευγάρια και αναγκάζονται να αναβάλλουν τη δημιουργία οικογένειας για το ...απώτερο μέλλον (...)

Το νομοσχέδιο όχι απλώς δεν θίγει αλλά επεκτείνει την απόλυτη κυριαρχία των ιδιωτικών επιχειρήσεων και σε αυτόν τον τομέα της Υγείας. Από τις περίπου 55 μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και τράπεζες κρυοσυντήρησης που λειτουργούν στη χώρα μας, μόνο 6 λειτουργούν σε δημόσια νοσοκομεία.

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το δυσβάσταχτο κόστος για τις υπηρεσίες της ΙΥΑ, όταν κάθε προσπάθεια εξωσωματικής κοστίζει περίπου 3.000 ευρώ, ενώ πανάκριβα είναι και τα απαιτούμενα φάρμακα, με μικρή αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ.

Ομως, στις διατάξεις του νομοσχεδίου περιγράφεται με σαφήνεια ο βασικός τους στόχος: Η παραπέρα ανάπτυξη του "ιατρικού τουρισμού", του οποίου οι υπηρεσίες της ΙΥΑ θεωρούνται το δυναμικότερο τμήμα».

Για την τοποθέτηση του ΚΚΕ σε αυτό το σύνθετο κοινωνικό ζήτημα, απέναντι στα εκρηκτικά προβλήματα των γυναικών, των υπογόνιμων ζευγαριών τόνισε πως αφετηρία «είναι η δωρεάν κάλυψη από το κράτος όλων των εξόδων της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, του προγεννητικού ελέγχου, του τοκετού, με την ολόπλευρη στήριξη της νέας μητέρας και του νεογνού, στο πλαίσιο ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας. Χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση.

Αντίστοιχα έχουμε καταθέσει προτάσεις για δημόσιες δωρεάν υποδομές οικογενειακού προγραμματισμού. Γιατί να αναγκάζεται σήμερα ένα νέο ζευγάρι να πληρώνει 200 ευρώ σε μια μαία για να προετοιμαστεί ως γονιός για να καλύψει τις ανάγκες του βρέφους;

Σε ένα τέτοιο σύστημα Υγείας δίνεται έμφαση στην πρόληψη, η οποία στηρίζεται σε ένα δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με όλες τις ειδικότητες, ώστε έγκαιρα να αντιμετωπίζονται οι παράγοντες που επιδρούν στη γονιμότητα γυναικών και ανδρών, ανάμεσά τους και οι επιβαρυντικοί παράγοντες των συνθηκών εργασίας, με μέτρα υγείας και ασφάλειας».

  • Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία της Β. Δάγκα θα δημοσιευτούν στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»
ΚΟΒ ΧΑΛΑΣΤΡΑΣ
Πρόκληση η εκδήλωση Κασιδιάρη και η παραχώρηση χώρου από τον δήμο

Πρόκληση στις δημοκρατικές ευαισθησίες και παραδόσεις του λαού της Χαλάστρας χαρακτηρίζει η ΚΟΒ Χαλάστρας της ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ την προαναγγελθείσα εκδήλωση του μορφώματος Κασιδιάρη. Παράλληλα αναδεικνύει τις ευθύνες της δημοτικής αρχής και του δημάρχου Δέλτα, που παραχώρησε την αίθουσα του δήμου στο κόμμα του καταδικασμένου για την υπόθεση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής Κασιδιάρη και τον καλεί να ανακαλέσει την απόφαση.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Χαλάστρας, «οι υπηρεσίες του δήμου αντιμετώπισαν το ζήτημα υπηρεσιακά, χωρίς να μπουν στον κόπο να εξετάσουν ποιος κρύβεται από πίσω, σε ποια εγκληματική οργάνωση παραχωρείται δημοτικός χώρος.

Να "πληροφορήσουμε" λοιπόν τον δήμαρχο και τις υπηρεσίες του ότι το λεγόμενο κόμμα "Ελληνες για την πατρίδα" είναι δημιούργημα και έχει επικεφαλής του τον φυλακισμένο βαρυποινίτη Κασιδιάρη, που καταδικάστηκε ως μέλος της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα και άτυχους μετανάστες, που οργάνωσε πλήθος από δολοφονικές επιθέσεις και άλλες κακουργηματικές ενέργειες, σε πολλές δε από αυτές ήταν και ο ίδιος ο Κασιδιάρης φυσικός αυτουργός.

Καλούμε τον δήμαρχο να ανακαλέσει, έστω και την τελευταία στιγμή, την προκλητική αυτή απόφαση και να μη δώσει δημοτικό χώρο και βήμα στους θαυμαστές και απογόνους των ναζί, τους συνεχιστές της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Καλούμε τους εργαζόμενους της Χαλάστρας και όλου του δήμου σε ετοιμότητα και κινητοποίηση, για να μη βρωμίσουν τη Χαλάστρα των αγώνων και των δημοκρατικών παραδόσεων οι ναζιστικές συμμορίες.

Ούτε στη Χαλάστρα ούτε πουθενά - έξω οι φασίστες από κάθε γειτονιά».

Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ

Σήμερα Τετάρτη

-- Η Τομεακή Οργάνωση Δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί εκδήλωση στις 8 μ.μ. στο Πάρκο Ν. Παπάζογλου (Αγ. Θεράποντας) στην Κάτω Τούμπα, όπου μέσα από μουσικό αφιέρωμα θα γίνει βιβλιοπαρουσίαση της νέας έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» με τίτλο «1922: Ιμπεριαλιστική εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή». Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

-- Οι ΚΟΒ Ελευθερίου Κορδελιού και Ευόσμου καλούν στις 7.30 μ.μ. στον πεζόδρομο του Κορδελιού (Α. Παπανδρέου 47) σε παρουσίαση της ίδιας έκδοσης, με ομιλητή τον Γιώργο Χρανιώτη, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Προβολή ταινίας στο Πάρκο Ρήγα Φεραίου (γέφυρα Αναστεναγμών) στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, στις 9 μ.μ.

-- Η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων πραγματοποιεί εκδήλωση στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Κατσικά με ομιλητή τον Νίκο Εξαρχο, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας.

-- Η ΤΕ Ιωαννίνων πραγματοποιεί εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Μιλάμε στα παιδιά μας για τον πόλεμο» και ομιλητή τον Τάσο Τόκα, μέλος της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας, στις 8 μ.μ. στην πλατεία Καρδαμιτσιών. Στον χώρο θα υπάρχουν δραστηριότητες για μικρά παιδιά.

-- Η ΤΕ Τρικάλων οργανώνει πολιτική συγκέντρωση στην Αγία Μονή (πλατεία Δημήτρη Μητροπάνου) στις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γιάννης Παντελίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας.

Αύριο Πέμπτη

-- Η ΤΕ Ρεθύμνου πραγματοποιεί παρουσίαση της έκδοσης «Πανδημία COVID-19: Ο καπιταλισμός στη δύση του. Επιστημονικές, ιδεολογικές και πολιτικές πλευρές της αντιπαράθεσης με ένα σύστημα που σκοτώνει», του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ. Η παρουσίαση θα γίνει από τον Βασίλη Κούδα, διευθυντή ΕΣΥ Ψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ, στις 7.30 μ.μ. στον Δημοτικό Κήπο.

-- Η ΤΕ Αχαΐας πραγματοποιεί συγκεντρώσεις με θέμα «Τόλμησε στον αγώνα με το ΚΚΕ», στον Αγιο Βασίλειο της Δημοτικής Ενότητας Ρίου στις 8 μ.μ., στο καφενείο «Χρονόπουλου». Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Αχαΐας. Θα συμμετάσχει ο Βαγγέλης Κατσακούλης, αντιδήμαρχος Πάτρας. Επίσης, στην πλατεία των Εργατικών Κατοικιών Ταραμπούρα (Μιλήτου 5), στις 8.30 μ.μ., θα μιλήσει η Αναστασία Αγγελοπούλου, μέλος της ΤΕ Αχαΐας και περιφερειακή σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Θα συμμετάσχει η Τασία Τογιοπούλου, αντιδήμαρχος Πάτρας.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ / ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΤΡΑΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Οδοιπορικό σε Χαλανδρίτσα - Δεμέστιχα - Λεόντιο

Την Κυριακή 17 Ιούλη

Οδοιπορικό στα βήματα του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ στη Χαλανδρίτσα, στη Δεμέστιχα και στο Λεόντιο θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή 17 Ιούλη η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

8 π.μ.: Αναχώρηση από την πλατεία Τριών Συμμάχων της Πάτρας.

9 π.μ.: Αφιξη στη Χαλανδρίτσα και αναφορά στη μάχη του ΕΛΑΣ στις 25/7/1943.

11 π.μ.: Αφιξη στη Δεμέστιχα και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Μπακρόζου και των άλλων νεκρών του ΔΣΕ στην περιοχή.

12 μ.: Εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Λεόντιο για τους νεκρούς της νικηφόρας μάχης του ΕΛΑΣ ενάντια στους Ιταλούς φασίστες κατακτητές στις 15-16/7/1943. Θα ακολουθήσουν γλέντι και αντάρτικα τραγούδια.

Εκδηλώσεις αύριο σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία

-- «Στ' όνομά σου ορκιζόμαστε, Ηλέκτρα Αποστόλου, οι γυναίκες στον αγώνα με το ΚΚΕ». Εκδήλωση για την Ηλέκτρα Αποστόλου, στα 78 χρόνια από την αποτρόπαιη δολοφονία της, πραγματοποιεί η ΚΟ Αττικής αύριο Πέμπτη στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Βικτορίας, στην οδό Ελπίδος. Θα μιλήσει η Χριστίνα Σκαλούμπακα, μέλος της ΚΕ. Στην οδό Ελπίδος βρίσκονταν τα γραφεία της Ειδικής Ασφάλειας Αθηνών, εκεί που μάταια προσπάθησαν να λυγίσουν την Ηλέκτρα και την βασάνισαν φριχτά μέχρι θανάτου.

-- Εκδήλωση με θέμα «Η αναπαραγωγική υγεία των γυναικών στη σήψη του καπιταλισμού - Μια συζήτηση με αφορμή την απαγόρευση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ» πραγματοποιούν οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αύριο Πέμπτη στις 8 μ.μ. στη Θεσσαλονίκη, στον Λευκό Πύργο. Θα μιλήσει η Αθανασία Χατζή, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας και υπεύθυνη για το Τμήμα Γυναικών της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από υγειονομικούς και συνδικαλίστριες για την προστασία της αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών και της μητρότητας στους χώρους δουλειάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ