ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ
«Ολα τα σφυριά» για την επιτυχία της μεγάλης σύσκεψης στις 21 Ιούλη

Επιτροπές Αγώνα συγκροτούνται στα χωριά για να μην περάσει το έγκλημα

Σε ενημερωτικές συσκέψεις και συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα στα χωριά γύρω από το εργοστάσιο της Λάρυμνας προχωρούν οι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές στη ΛΑΡΚΟ, προετοιμάζοντας τη μεγάλη σύσκεψη της Πέμπτης 21 Ιούλη και οργανώνοντας τη συνέχιση του αγώνα τους ενάντια στο έγκλημα της κυβέρνησης.

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να εφαρμοστεί η απόφαση της κυβέρνησης για σταμάτημα της παραγωγικής δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ την 1η Αυγούστου, οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία τους καλούν σε μαζικό ξεσηκωμό και κλιμάκωση του αγώνα, ενάντια στο έγκλημα που κλείνει τη ΛΑΡΚΟ, απολύει τους εργαζόμενους χωρίς καμία διασφάλιση και μαραζώνει ολόκληρες περιοχές.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η πλατιά σύσκεψη σωματείων, φορέων και εργαζομένων που διοργανώνουν από κοινού τα Σωματεία Εργαζομένων την Πέμπτη 21 Ιούλη, στις 8 μ.μ. στο γήπεδο μπάσκετ του οικισμού ΛΑΡΚΟ με θέμα: «ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, εξασφάλιση εργασίας σε όλους, καμιά έξωση από τους οικισμούς, καμιά παραπέρα μείωση των αποδοχών». Μια σύσκεψη που στοχεύει στον συντονισμό και την περαιτέρω οργάνωση του αγώνα, ώστε οι εργαζόμενοι και ο λαός των περιοχών που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ, έχοντας την αλληλεγγύη της εργατικής τάξης της χώρας, να συνεχίσουν να παλεύουν για το δικαίωμα στην εργασία και τη ζωή.

Στο πλαίσιο αυτό εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ που πρωτοστατούν στην οργάνωση του αγώνα προγραμματίζουν τις ενημερωτικές συσκέψεις και τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα στα χωριά. Συγκεκριμένα, σήμερα, Πέμπτη 14 Ιούλη, στις 8 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Λάρυμνας, αύριο, Παρασκευή 15 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στην Κοινότητα Μαλεσίνας και την Κυριακή 17 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στο Κοινότητα Μαρτίνου.

Επίσης αύριο, Παρασκευή, στις 9.30 π.μ., θα γίνει ενημέρωση των εργολαβικών εργαζομένων και των μικροεργολάβων αυτοκινητιστών στην πύλη του εργοστασίου, ενώ το μεσημέρι αντιπροσωπεία του Σωματείου θα βρεθεί στα δικαστήρια Ευελπίδων για την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν κατατεθεί προκειμένου να εξαιρεθούν από τους διαγωνισμούς εκποίησης τα υποπροϊόντα, όπως η σκόνη και το σκραπ.

Ηδη, συνδικάτα και φορείς εκφράζουν τη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και δηλώνουν τη συμμετοχή τους στη σύσκεψη της Πέμπτης 21 Ιούλη.

«Οι δηλώσεις συμμετοχής στη σύσκεψη είναι πολλές και η έκφραση αλληλεγγύης ήδη μεγάλη. Δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό έτσι ώστε η συμμετοχή να ξεπεράσει κάθε προσδοκία, κυρίως με κατοίκους της περιοχής μας», αναφέρει ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, και προσθέτει:

«Επιδιώκουμε να σταλεί το μήνυμα ότι η περιοχή και οι εργαζόμενοι της χώρας είναι μαζί μας και καλούμε την κυβέρνηση να μη σταματήσει η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, να μη βγούμε από τις βάρδιες, να μη μείνει ούτε ένας χωρίς μεροκάματο».

Κάνει επίσης γνωστό ότι τις επόμενες μέρες θα οριστικοποιηθούν και οι παρεμβάσεις διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθούν στα αρμόδια υπουργεία μέχρι τη διεξαγωγή της σύσκεψης, ενώ επισημαίνει ότι ανάλογα με τα δεδομένα που θα υπάρχουν στη σύσκεψη, θα αποφασιστεί κλιμάκωση του αγώνα με νέες δυναμικές κινητοποιήσεις.

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα»

Καθολική η συμμετοχή και στη χτεσινή απεργία, μαχητική απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία

Με καθολική συμμετοχή στη χτεσινή 24ωρη απεργία συνέχισαν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της «Μαλαματίνα», στη Θεσσαλονίκη, απαντώντας στην επίθεση της εργοδοσίας. Από το πρωί συγκεντρώθηκαν μπροστά στο εργοστάσιο έχοντας στο πλευρό τους συναδέλφους τους από άλλες επιχειρήσεις του κλάδου και άλλους κλάδους, ενώ σήμερα Πέμπτη είναι προγραμματισμένη διμερής συνάντηση με την εργοδοσία.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εκβιασμό της εργοδοσίας να αποδεχθούν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας. Η εργοδοσία μάλιστα, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία διαπραγμάτευσης για την υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης, προχώρησε σε 5 απολύσεις, προκειμένου να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους για να υπογράψουν ΣΣΕ με εξευτελιστικούς όρους. Η απάντηση του Σωματείου ήταν άμεση. Ενώ η εργοδοσία δεσμεύθηκε ότι θα επαναπροσλάβει τους 5 απολυμένους, από την περασμένη Πέμπτη άρχισε να φωνάζει έναν έναν τους εργαζόμενους και να τους πιέζει, απειλώντας τους, να υπογράψουν ατομική σύμβαση, την οποία μάλιστα δεν τους έδινε.

Το επιχειρησιακό Σωματείο καταγγέλλει τον εκβιασμό σε βάρος των εργαζομένων και τις επιπτώσεις που έχει στις οικογένειές τους και ιδιαίτερα στα παιδιά τους που ζουν με τον φόβο της απόλυσης του γονιού τους.

Χτες, η εργοδοσία συνέχισε τις προκλήσεις, στην προσπάθειά της να σπάσει το ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων. Επέμενε να περάσει μέσα στο εργοστάσιο ένα φορτηγό αυτοκίνητο για να βγάλει προϊόντα, μάλιστα κάλεσε για άλλη μια φορά την αστυνομία για να διευκολύνει τις επιδιώξεις της.

Οπως δήλωσε ο Γιάννης Φραγκίδης, πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ και του επιχειρησιακού Σωματείου της «Μαλαματίνα», οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για την επιστροφή των συναδέλφων τους στη δουλειά και την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις. «Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης της επιχειρησιακής Σύμβασης απέλυσε 5 εργαζόμενους, άδικα, εκβιαστικά, για να μας βάλει να υπογράψουμε μια επιχειρησιακή σύμβαση που θα βασιζόταν μόνο στα επιδόματα, με όρους εξευτελιστικούς για τους εργαζόμενους. Μάλιστα προέβλεπε έναν όρο που έλεγε ότι οποιαδήποτε στιγμή θέλει μονομερώς η εταιρεία μπορεί να αφαιρέσει όποιο επίδομα θέλει. Δεν υπογράφουμε τέτοιες επιχειρησιακές συμβάσεις. Ακολούθησαν απειλητικά τηλέφωνα σε συναδέλφους για να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις. Καταγγείλαμε και στην Επιθεώρηση Εργασίας ότι ασκείται ψυχολογική βία στους συναδέλφους, γιατί βία είναι να παίρνουν απόγευμα τηλέφωνο στα σπίτια και να τους λένε ελάτε να υπογράψετε ατομική σύμβαση. Εμείς πιστεύουμε στη συλλογική δράση. Μας στηρίζει όλος ο κλάδος και η εργατική τάξη της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας. Είμαστε εδώ, αποφασισμένοι. Θα συνεχίσουμε μέχρι να υπογράψουμε επιχειρησιακή σύμβαση με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και με μισθούς ικανοποιητικούς. Επί τρία χρόνια αμειβόμαστε με αποδοχές μειωμένες κατά 20%. Αυτοί θέλουν να τα πάρουν όλα. Θα βρουν απέναντί τους όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, όλη την εργατική τάξη».

Την αλληλεγγύη των εργαζομένων του κλάδου και δεκάδων ακόμα σωματείων μετέφερε ο Χάρης Κυριαζίδης, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Γάλατος - Τροφίμων - Ποτών και της διοίκησης του ΕΚΘ, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Κεντρικής Μακεδονίας, καταγγέλλοντας τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας. «Κάνουμε ξεκάθαρο ότι η αλληλεγγύη των εργαζομένων δεν διασπάται, θα είμαστε εδώ, θα συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους μας μέχρι να νικήσουν. Κάθε νικηφόρος αγώνας σε κάθε χώρο δουλειάς είναι νικηφόρος αγώνας για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας», ανέφερε.

Νέα κινητοποίηση ενάντια σε πλειστηριασμό εργατικής κατοικίας

Νέα κινητοποίηση έξω από συμβολαιογραφείο της Θεσσαλονίκης, όπου αναμενόταν να πλειστηριαστεί σπίτι 4μελούς οικογένειας συναδέλφου από την Τούμπα, πραγματοποίησε χτες το πρωί το Σωματείο Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής μαζί με άλλους φορείς, κάνοντας πράξη το σύνθημα «Κανένας μόνος, κανένας φόβος, κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Θυμίζουμε ότι ο πλειστηριασμός έχει θύματα γονείς με προβλήματα υγείας και μακροχρόνια άνεργους, που το σπίτι τους βγαίνει στο σφυρί για χρέη προς τράπεζα.

Ο χτεσινός πλειστηριασμός αναβλήθηκε, καθώς δεν υπήρξαν προσφορές. Ομως, για τη διασφάλιση της διεξαγωγής του χωρίς εμπόδια και την υπεράσπιση των συμφερόντων των funds, κινητοποιήθηκαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, μέχρι και ΜΑΤ. Την παρουσία της αστυνομίας κατήγγειλαν οι διαδηλωτές και απαίτησαν την απομάκρυνσή της.

«Πρόκειται για μια κατοικία ανώγεια, 40 τ.μ., που το fund SEPAL αγόρασε από την Alpha Bank σχεδόν 4.000 ευρώ και τώρα θέλει να την πλειστηριάσει στην τιμή των 40.000 - 43.000 ευρώ», κατήγγειλε ο Γιώργος Μπρανίκας, πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ, και πρόσθεσε: «Δεν θα αφήσουμε κανέναν συνάδελφό μας μόνο. Οι κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα θα είναι ανάλογες της επίθεσης που δέχεται η εργατική - λαϊκή οικογένεια».

«Δεν είμαστε εγκληματίες», τόνισε ο γιος της οικογένειας και μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΕΠΕ. «Η δύναμή μας είναι ο οργανωμένος αγώνας και η αλληλεγγύη. Οπως εμείς δεν είμαστε σήμερα μόνοι, μόνη δεν πρέπει να μείνει καμία λαϊκή οικογένεια».

Στο πλευρό της οικογένειας βρέθηκε και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και δεσμεύτηκε ότι το επόμενο διάστημα θα θέσει το θέμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο. «Δεν επιτρέπεται να ξεσπιτώνονται λαϊκές οικογένειες για τα κέρδη των τραπεζιτών», είπε χαρακτηριστικά.

ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ ΗΛΕΙΑΣ
Το Σάββατο 23 Ιούλη το νέο αντάμωμα Ελλήνων και μεταναστών εργατών

Προχωρούν οι προετοιμασίες των Εργατικών Κέντρων Αμαλιάδας και Πάτρας, καθώς και του Συνδικάτου Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας, από κοινού με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα μεταναστών εργατών γης της Νέας Μανωλάδας και της ευρύτερης περιοχής, για τη μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση του Σαββάτου 23 Ιούλη στις 7.30 μ.μ. στο δημοτικό γήπεδο Νέας Μανωλάδας.

Κινητοποίηση με συντονισμό και κοινή δράση Ελλήνων και μεταναστών εργατών, ενταγμένη στο σύνολο των παρεμβάσεων που έχουν πραγματοποιήσει όλο το προηγούμενο διάστημα τα δύο Εργατικά Κέντρα μαζί με το Συνδικάτο Ποτών - Τροφίμων και τη Συντονιστική Επιτροπή των μεταναστών, και οι οποίες συνεχίζονται με αιτήματα: Αδειες παραμονής μακροχρόνιες, χωρίς παράβολα, πρόστιμα και πολύχρονες καθυστερήσεις. Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν υπό καθεστώς παρατυπίας. Αμεσα να ξαναρχίσει ο εμβολιασμός και να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, με συγκεκριμένο προγραμματισμό. Να ξεκινήσει ο εμβολιασμός και για άλλες ασθένειες. Αριθμός ασφάλισης για όλους τους μετανάστες και με ευθύνη του κράτους απρόσκοπτη πρόσβασή τους σε εξετάσεις, φάρμακα και αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ