ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Στον αγώνα για τους εργαζόμενους φαίνεται ποιος είναι μαζί τους και ποιος απέναντι

Ανακοίνωση για την υπόθεση των συμβασιούχων και τη σπέκουλα των παρατάξεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και άλλων που στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική υποχρηματοδότησης των δήμων

Η αγωνιστική δημοτική αρχή με επικεφαλής τον Κ. Πελετίδη πάντα παλεύει υπέρ των εργαζομένων για δουλειά με δικαιώματα
Η αγωνιστική δημοτική αρχή με επικεφαλής τον Κ. Πελετίδη πάντα παλεύει υπέρ των εργαζομένων για δουλειά με δικαιώματα
Απαντήσεις στις προκλητικές κατηγορίες των συνδυασμών της αντιπολίτευσης - της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ και διαφόρων στηριγμάτων τους - που παίζουν παιχνίδια στην πλάτη των συμβασιούχων εργαζομένων των προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας» του ΟΑΕΔ (ετών 2018 - 2020), παρότι ως κυβερνητικά κόμματα αλλά και ως αντιπρόσωποί τους στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχουν κάνει τίποτα για δουλειά για όλους με δικαιώματα, δίνει η αγωνιστική δημοτική αρχή Πάτρας.

Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά για επιστροφή στη δουλειά, έως τις 9/2/2023, άλλων 315 εργαζομένων από πρόγραμμα του 2020, οι εν λόγω δυνάμεις έχουν κηρύξει έναν ανηλεή πόλεμο ενάντια στη δημοτική αρχή. Την ίδια ώρα, δεν βγάζουν «άχνα» για το γεγονός ότι δεν προβλέπεται καμία κρατική χρηματοδότηση για την πληρωμή της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών τους εισφορών, ότι οι κυβερνήσεις τους έχουν απαγορεύσει τις μόνιμες προσλήψεις στους δήμους και ταυτόχρονα έχουν «τσεκουρώσει» τη χρηματοδότησή τους (χαρακτηριστικό παράδειγμα, ότι από τα 91 εκατ. ευρώ που έπρεπε να λαμβάνει ο δήμος τον χρόνο, παίρνει 24 εκατ.).

Συνολικά έχουν επιστρέψει με ανάλογες αποφάσεις 714 συμβασιούχοι εργαζόμενοι προηγούμενων ετών από προγράμματα του ΟΑΕΔ (μαζί με τους τελευταίους 315) και παραμένει άγνωστο πόσοι ακόμα μπορεί να προσφύγουν στα δικαστήρια, από τους συνολικά 4.000 που πέρασαν από τον δήμο από την έναρξη των προγραμμάτων. Για την πληρωμή τους, μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί από τον δήμο Πατρέων 11,5 εκατ. ευρώ, μισθοδοσία που οι κυβερνήσεις αρνούνται να καταβάλουν.

Και ενώ η δημοτική αρχή έχει βρεθεί διαχρονικά στο πλευρό των εργαζομένων και των ανέργων της πόλης, στις κινητοποιήσεις και στους αγώνες που έχουν διεξαχθεί με αιχμή τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής εργασίας για όλους και σύνθημα «Δουλειά για όλους - Δουλειά με δικαιώματα», κύρια γραμμή - σπέκουλα της αντιπολίτευσης αποτελεί το ...άλλα κάνουμε και άλλα λέμε. Επισείουν τον κίνδυνο οικονομικής αιμορραγίας του δήμου, αλλά δεν βγάζουν άχνα για τις πετσοκομμένες κρατικές χρηματοδοτήσεις, ως εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων κρύβουν έντεχνα τον κίνδυνο να φορτωθούν συνολικά τα βάρη στον πατραϊκό λαό.

«Ξεχνάνε» ότι μέσα στο συνολικό ασφυκτικό για τη λειτουργία του δήμου οικονομικό περιβάλλον, που έχει γίνει ακόμα χειρότερο με το τεράστιο κύμα ακρίβειας, η δημοτική αρχή προχώρησε σε μειώσεις δημοτικών και ανταποδοτικών τελών. Προσδοκούν προφανώς στην οικονομική κατάρρευση του δήμου (και μέσω χρησιμοποίησης των συμβασιούχων εργαζομένων), στο φόρτωμα των βαρών στον λαό με μια ληστρική οικονομική πολιτική απέναντί του, όπως συμβαίνει στην πλειοψηφία των δήμων όπου βρίσκονται στη διοίκηση αυτές οι δυνάμεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ.ά.).

«Να ποιοι είναι...»

Σε αναλυτική ανακοίνωσή της για το θέμα, η δημοτική αρχή επισημαίνει ότι όλο το φάσμα των αστικών πολιτικών δυνάμεων λειτουργούν σαν «ένα σώμα - μια ψυχή» και με καταμερισμό:

«Ποιοι είναι όμως όλοι αυτοί οι δήθεν υπερασπιστές των εργαζομένων; Είναι όλοι αυτοί των οποίων τα κόμματα γέμισαν την Ελλάδα άνεργους και τώρα τους έπιασε ο πόνος για τους χιλιάδες συμβασιούχους, που οι ίδιοι έχουν καταδικάσει στη μισή ζωή, στη μισή δουλειά, στη ζωή με επιδόματα.

Είναι η Νέα Δημοκρατία και ο κύριος Παπαδημάτος, του οποίου η κυβέρνηση πέρασε νόμο που υποχρεώνει τους δήμους να κάνουν έφεση σε αποφάσεις που δικαιώνουν εργαζόμενους και συμβασιούχους. Είναι η κυβέρνησή του που συνεχίζει να μην αποδίδει στον δήμο τη χρηματοδότηση που προβλέπεται. Είναι αυτοί που, συνεχίζοντας το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έχουν παγώσει τις προσλήψεις στους δήμους, δημιουργώντας τεράστια κενά ακόμα και σε υπηρεσίες κρίσιμες, όπως η Πολιτική Προστασία, τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, το Πράσινο και η Καθαριότητα. Και είναι "να γελάει κάθε πικραμένος" όταν ακούμε την κυβερνητική παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο να λέει ότι θα κατασκηνώσει έξω από το Μαξίμου μέχρι να κερδίσουμε χρηματοδότηση!

Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Ρώρος, που "διαρρηγνύει τα ιμάτιά του" για τους συμβασιούχους, θέλοντας να ξεπλύνει τις αμαρτίες της δικής του περίφημης "κυβέρνησης της αριστεράς". Ηταν η δική του κυβέρνηση που γιγάντωσε τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, παγώνοντας ταυτόχρονα τις προσλήψεις στο Δημόσιο, που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στα Εργασιακά με τον περίφημο νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, πάνω στον οποίο πάτησε ο σημερινός νόμος Χατζηδάκη. Απ' αυτόν τον νόμο - έκτρωμα ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση ψήφισε πάνω από τα μισά άρθρα. Ηταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που έσυρε τον χορό απαγορεύσεων των διαδηλώσεων με αφορμή τους πλειστηριασμούς. Είναι ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του κυρίου Ρώρου, που πουλάει ψεύτικες ελπίδες, λέγοντας το ανεκδιήγητο, ότι το 2019 οι συμβασιούχοι δεν μπορούσαν να μονιμοποιηθούν ή να πάρουν παρατάσεις γιατί "η χώρα ήταν στα μνημόνια", ρίχνοντας έτσι νερό στον μύλο της κυβέρνησης, που υποστηρίζει ότι πια έχουμε βγει από την εποπτεία και όλα βαίνουν καλώς.

Είναι το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ο κύριος Αλεξόπουλος, που παριστάνουν τους ανήξερους για το "έγκλημα", λες και δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ που έβαλε τη χώρα στα μνημόνια και στο ΔΝΤ, λες και δεν έβαλε τη βάση για τον "εκσυγχρονισμό" της χώρας, που πέρασε σαν οδοστρωτήρας πάνω από τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Λες και δεν είναι ο κ. Αλεξόπουλος εδώ και 25 χρόνια σε ανώτερες θέσεις της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης, στα διάφορα ΔΣ της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας" και της "Αναπτυξιακής Αχαΐας", που χρηματοδοτήθηκαν με πακτωλούς και δεν άφησαν στην πόλη τίποτα. Λες και δεν είναι στην ΚΕΔΕ, όπου είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με την πλειοψηφία. Ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά το σύστημα και τις κυβερνήσεις που υποχρηματοδοτούν τους δήμους και απαγορεύουν τις μόνιμες προσλήψεις.

Είναι ο δήθεν "ανεξάρτητος" και "ακομμάτιστος" κύριος Ψωμάς (ανοιχτός βέβαια σε όλα τα κόμματα για συζήτηση και ενίοτε για "στήριξη"), "κακός αντιγραφέας" της αντιλαϊκής πολιτικής, ο οποίος διατηρεί βαθιά απέχθεια και υποτίμηση για οτιδήποτε εργατικό, λαϊκό και κινηματικό (όψιμα και προσφυγικό), γι' αυτό και τα ειρωνεύεται σε κάθε ευκαιρία. Γι' αυτό χαίρεται όταν πιστεύει ότι ένας αγώνας χάνει και τρέχει να πάρει τα εύσημα ότι το είχε προβλέψει πρώτος (βλέπε τρένο).

Είναι ο κύριος Τζανάκος, που μας έκανε και "μαθήματα Ιστορίας" στο Δημοτικό Συμβούλιο, "ξέχασε" όμως ότι η Ιστορία έχει γράψει την πρωταγωνιστική του στάση, ως προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου στη δημοτική αρχή του Φούρα, στην επίθεση ενάντια στην τότε απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα, στην απεργοσπασία, στη συκοφάντησή τους, που έφτασε μέχρι την ανάρτηση ανακοινώσεων που τους στοχοποιούσαν στους κάδους της πόλης!

Είναι ο κύριος Χρυσανθακόπουλος, γνωστός πολιτικός και κομματικός γυρολόγος, που έχει περάσει από όλους τους μπαχτσέδες και τα "φρούτα" της πολιτικής ζωής του τόπου και ψήφισε με χέρια και με πόδια το μνημόνιο, το οποίο φυσικά καταστρατηγεί τα δικαιώματα των εργαζομένων, που δήθεν σήμερα ο ίδιος υπερασπίζεται.

Και, φυσικά, είναι και ο κύριος Νικολόπουλος στον "χορό", γνωστός επαγγελματίας συκοφάντης και αντικομμουνιστής πανελλαδικής εμβέλειας, με ευσεβή πόθο εδώ και χρόνια να καλύψει το "ακροδεξιό κενό της κεντροδεξιάς", αλλά κατά τ' άλλα υπερασπιστής κι αυτός των εργαζομένων. Είναι δε ιδιαίτερα ενδιαφέρον πόσο αρμονικά "κουμπώνει" ο κύριος Νικολόπουλος στο αντιπολιτευτικό σύνολο στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας.

Είναι όλοι αυτοί που έχουν καταδικάσει για δεκαετίες την πόλη και τον λαό στη φτώχεια και στην ανεργία. Είναι αυτοί που για δεκαετίες διοίκησαν τον δήμο αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια και υποβάθμιση, που άφησαν την πόλη και τον λαό της χωρίς έργα υποδομής, που δεν έκαναν τίποτα για να βελτιώσουν τη ζωή του. Γι' αυτό εξάλλου ο πατραϊκός λαός τούς καταδίκασε σε δύο συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις».

«Πλανώνται πλάνην οικτράν»

Συνεχίζοντας η δημοτική αρχή αναφέρεται στις δικές της δράσεις: «Στον αντίποδα βρίσκεται η δημοτική αρχή της Πάτρας και ο αγωνιστής δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, που ξεχωρίζει για τη στάση υπεράσπισης των εργαζομένων, που βρέθηκε πάντα δίπλα τους, χωρίς να κρύβει ότι ο μόνος δρόμος που μπορεί να φέρει πραγματικό αποτέλεσμα είναι ο δρόμος του αγώνα και της διεκδίκησης.

Πάλεψε και παλεύει από την πρώτη στιγμή για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για να μην είναι οι εργαζόμενοι όμηροι κανενός, να μην είναι υποχρεωμένοι να τρέχουν σε δικηγόρους και δικαστήρια.

Οι όψιμοι υπερασπιστές τους δεν ψελλίζουν κουβέντα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, παρά ορκίζονται στο όνομα των οκταμήνων και των παρατάσεων, ξεκαθαρίζοντας στους εργαζόμενους πως πρέπει να θυμούνται ότι όταν υπογράφεις για 8 μήνες δουλεύεις 8 μήνες, αλλά ας πάνε να βγάλουν την άκρη τους στα δικαστήρια...

Ο δήμαρχος Πατρέων και τα μέλη της δημοτικής αρχής, που για τη στάση τους υπέρ των λαϊκών συμφερόντων βρέθηκαν δεκάδες φορές κατηγορούμενοι στα δικαστήρια, δεν πτοούνται από αυτήν την επίθεση, αντίθετα πεισμώνουν. Δηλώνουν ξανά ότι παρά τα όνειρα ορισμένων, δεν θα υπάρξει απλήρωτος εργαζόμενος στον δήμο Πατρέων.

Και όλοι όσοι πιστεύουν ότι θα οδηγήσουν σε οικονομικό αδιέξοδο τον δήμο, σε σταμάτημα κάθε έργου στην πόλη και έτσι θα απαλλαγούν από τη δημοτική αρχή, πλανώνται πλάνην οικτράν. Σε λίγο θα αρχίσει η κινητοποίηση στο Μαξίμου. Ιδωμεν...».

ΣΑΜΟΣ
Πυροσβεστικό ελικόπτερο έπεσε στη θάλασσα
  • Δύο μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν και άλλοι δύο διασώθηκαν
  • Ανησυχητικές οι διαστάσεις της φωτιάς

Πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου ER-MH4 Mi-8 μεσαίου τύπου με κάδο, το οποίο επιχειρούσε χτες στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Σάμο, στην περιοχή του Αγίου Μηνά, έπεσε στη θάλασσα λίγο πριν τις 6 μ.μ. ενώ έπνεαν πολύ σφοδροί άνεμοι. Κατά την εξέλιξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης που πραγματοποιήθηκε διασώθηκαν ο πιλότος, που έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο, και άλλο ένα μέλος του πληρώματος, ωστόσο άλλα δύο μέλη ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους και κατέληξαν. Το ατύχημα συνέβη στο νοικιασμένο εναέριο μέσο τη στιγμή που είχε φορτώσει νερό και ετοιμαζόταν να επιστρέψει στην κατάσβεση της φωτιάς. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαν δοθεί τα ακριβή στοιχεία για το τετραμελές πλήρωμα (τρεις αλλοδαποί - ο Ρουμάνος πιλότος και δύο Μολδαβοί - και ένας Ελληνας μεταφραστής). Τρία πλωτά του Λιμενικού, δύο ιδιωτικά σκάφη και ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας συμμετείχαν στις έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Η πυρκαγιά στη δασική έκταση στο Παλαιοχώρι, στον Μαραθόκαμπο της δυτικής Σάμου, εκδηλώθηκε χτες το μεσημέρι και το βράδυ είχε πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, με το χωριό Λιμνιώνας να εκκενώνεται. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, κάηκαν διάσπαρτα σπίτια κοντά στο Παλαιοχώρι και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούσαν 49 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 15 οχήματα. Ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το τραγικό δυστύχημα φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για μέτρα

Σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο των δύο μελών του πληρώματος του πυροσβεστικού ελικοπτέρου (η οποία εκδόθηκε ενώ ακόμα αγνοούνταν το ένα από τα τέσσερα μέλη), το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το νέο τραγικό δυστύχημα, με την πτώση του πυροσβεστικού ελικοπτέρου στη Σάμο και τον θάνατο μελών του πληρώματος, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες της πυρόσβεσης, αλλά και την ανάγκη να παίρνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Μαζί με τις άμεσες ενέργειες για την ανεύρεση και διάσωση του τέταρτου αγνοούμενου μέλους του πληρώματος και την κατάσβεση της πυρκαγιάς, επείγει να διερευνηθούν και τα αίτια αυτού του τραγικού δυστυχήματος.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των μελών του πληρώματος που έχασαν τη ζωή τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ