ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενίσχυση των σχέσεων με το Ισραήλ με το βλέμμα στο Ιράν και συμμάχους του

Ο Μπάιντεν με την ισραηλινή ηγεσία

AFP or licensors

Ο Μπάιντεν με την ισραηλινή ηγεσία
Για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ - Ισραήλ διαβεβαίωσε χτες το απόγευμα φθάνοντας στο Ισραήλ ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν. Οπως ανέφερε, οι ΗΠΑ και το «ανεξάρτητο εβραϊκό κράτος» θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις τους, προχωρώντας άμεσα σε σύμπραξη που αφορά «τα πιο προηγμένα συστήματα άμυνας στον κόσμο». «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την προώθηση της ενσωμάτωσης του Ισραήλ στην περιοχή», πρόσθεσε με νόημα στη συνέχεια αναφερόμενος στον δρόμο που άνοιξαν οι λεγόμενες «συμφωνίες του Αβραάμ», οι οποίες αφορούν την ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές και μουσουλμανικές χώρες δίχως την αλλοτινή προϋπόθεση επίλυσης του Παλαιστινιακού.

Ο Μπάιντεν, που θα συναντηθεί αύριο, Παρασκευή, με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Μαχμούτ Αμπάς, στη Βηθλεέμ της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, επιβεβαίωσε τάχα πως στηρίζει τη λύση των δύο κρατών λέγοντας ότι κατά τη γνώμη του «παραμένει η καλύτερη», αν και παραδέχθηκε πως δεν είναι εφικτή στο εγγύς μέλλον...

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, που θα μεταβεί αύριο στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, επανέλαβε τη «σταθερή» δέσμευση των Αμερικανών «στην ασφάλεια του Ισραήλ», ενώ είπε πως ετοιμάζεται να λάβει πληροφορίες για τις ισραηλινές δυνατότητες αντιπυραυλικής άμυνας, μεταξύ των οποίων το σύστημα «Σιδηρούς Θόλος», που υποστηρίζεται από την Ουάσιγκτον, αλλά και ένα νέο σύστημα απόκρουσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών με ακτίνες λέιζερ που αποκαλείται «Σιδηρά Ακτίνα».

Οι απειλές έναντι του Ιράν

Σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε ο Πρόεδρος Μπάιντεν στο ισραηλινό «Κανάλι 12» και μεταδόθηκε χτες, εκτόξευσε απειλές κατά του Ιράν λέγοντας πως επιφυλάσσεται να χρησιμοποιήσει βία έναντι της Τεχεράνης, ως «τελευταίο μέσο», προκειμένου να το εμποδίσει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Πέταξε στη συνέχεια το «μπαλάκι» στο Ιράν λέγοντας πως είναι στο χέρι του να αποφασίσει εάν θέλει να κλείσει συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ερωτηθείς εάν έχει πάρει δέσμευση από την ισραηλινή ηγεσία πως δεν θα ενεργήσει δίχως να ειδοποιήσει τις ΗΠΑ σε περίπτωση απόφασης για επίθεση στο Ιράν απέφυγε να το συζητήσει.

Νωρίτερα, στη διάρκεια της πτήσης από τις ΗΠΑ προς το Ισραήλ ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας που συνοδεύει μεταξύ άλλων τον Πρόεδρο Μπάιντεν, κάλεσε το Ιράν να «αδράξει την ευκαιρία» και να συμφωνήσει στο σχέδιο για συμφωνία σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Για το ίδιο θέμα παρέμβαση έκανε και η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, η οποία είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει ακόμη παράθυρο ευκαιρίας, ανοικτός χώρος, ώστε το Ιράν να αποφασίσει εντέλει να αποδεχθεί τη συμφωνία που συνέβαλε να καταρτιστεί, αλλά ο χρόνος εξαντλείται γρήγορα».

Αμεση απάντηση από το Ιράν

Σε μια άμεση απάντηση ο Πρόεδρος του Ιράν, Ε. Ραϊσί, δήλωσε: «Αν οι επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων σε χώρες της περιοχής έχουν στόχο να ενισχύσουν τη θέση του σιωνιστικού καθεστώτος (σ.σ. Ισραήλ) και να εξομαλύνουν τις σχέσεις του με κάποιες χώρες, οι προσπάθειες αυτές δεν θα φέρουν ασφάλεια». Δήλωσε επίσης ότι παρακολουθεί στενά «όλες τις εξελίξεις» στην περιοχή και ότι η χώρα του «θα απαντήσει με αποφασιστικό τρόπο στην παραμικρή κίνηση εναντίον της εδαφικής ακεραιότητάς της», ενώ επισήμανε ότι η χώρα του δεν θα υποχωρήσει από τη «δίκαιη και λογική» στάση της στις συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015.

Στο μεταξύ, την Τρίτη στην Τεχεράνη συναντήθηκαν ο επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμαντ Εσλαμί, και ο αναπληρωτής διευθυντής της ρωσικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας «Rosatom», Νικολάι Σπάσκι, συζητώντας τρόπους διεύρυνσης της διμερούς πυρηνικής συνεργασίας για ειρηνικούς σκοπούς. Επίσης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας Μπάιντεν θα πραγματοποιηθεί στις 19/7 επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Τεχεράνη όπου συγκαλείται τριμερής Σύνοδος Κορυφής (συμμετέχει και η Τουρκία) για τη Συρία.

Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη είναι συζητήσεις για την ένταξη του Ιράν στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης εντός του 2022, όπου συμμετέχουν η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, το Καζακστάν, η Κιργισία, το Πακιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η επιλογή του Ιράν να συμμετάσχει τον Αύγουστο σε σειρά στρατιωτικών ασκήσεων στη Νότια Αμερική, και δη στη Βενεζουέλα, μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα.

«ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ» ΣΤΗ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Ο λαός συνεχίζει να διαδηλώνει

Εντολή στον στρατό της Σρι Λάνκα «να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της τάξης» έδωσε χτες ο Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, τον οποίο χτες το πρωί ο πρόεδρος της Βουλής διόρισε προσωρινό Πρόεδρο της χώρας, ύστερα από τη φυγή του Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα στο εξωτερικό.

Ο Βικρεμεσίνγκε, ο οποίος μέχρι χτες το πρωί εκτελούσε χρέη πρωθυπουργού, σε διάγγελμά του ανέφερε ότι οι διαδηλωτές «θέλουν να με εμποδίσουν να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου ως προσωρινός Πρόεδρος» και ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους φασίστες να καταλάβουν την εξουσία (...) Δεν μπορούμε να σκίσουμε το Σύνταγμά μας. Πρέπει να βάλουμε τέλος σε αυτήν την απειλή στη δημοκρατία». Νωρίτερα η κυβέρνηση κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας καταρχάς στην επαρχία που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα Κολόμπο.

Είχε προηγηθεί τα ξημερώματα η φυγή του Ρατζαπάξα στο γειτονικό νησιωτικό κράτος των Μαλβίδων, μετά από απανωτές αποτυχημένες προσπάθειές του να βρεθεί εκτός συνόρων. Ενδεικτικές ήταν οι αντιδράσεις που συνάντησε σε μια σειρά πύλες της χώρας, όπου υπάλληλοι των αρμόδιων υπηρεσιών αρνήθηκαν να διευκολύνουν το ταξίδι του. Ακόμα και για να απογειωθεί το αεροπλάνο που τον μετέφερε τελικά στις Μαλβίδες υπήρξε καθυστέρηση μίας ώρας στο να δοθεί σχετική άδεια. Ενώ, χτες, τοπικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι τελικά δεν θα έμενε εκεί αλλά επρόκειτο να κατευθυνθεί σε τρίτη χώρα.

Θυμίζουμε ότι μέχρι και χτες τόσο ο Ρατζαπάξα όσο και ο Βικρεμεσίνγκε είχαν πει ότι επρόκειτο να παραιτηθούν.

Παρά το όργιο τρομοκρατίας και την ενίσχυση της καταστολής, οι μαζικές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και χτες, ενάντια στη χρήση δακρυγόνων και στα κανόνια νερού που επιστράτευσαν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Διαδηλωτές παρενέβησαν και σε εκπομπή του κυριότερου δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου, του «Rupavahini», ζητώντας να μεταδίδονται μόνο ειδήσεις για τις κινητοποιήσεις. Η σχετική εκπομπή διακόπηκε.

Τα αδιέξοδα για τον δοκιμαζόμενο λαό της χώρας μεγαλώνουν τραγικά τους τελευταίους μήνες, μετά την εξάντληση των αποθεμάτων συναλλάγματος, που οδήγησε σε τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα, τρόφιμα, καύσιμα κ.λπ. Νοσοκομεία, σχολεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες έχουν σταματήσει να λειτουργούν.

Χτες ανακοινώθηκε ότι στις 20 Ιούλη η Βουλή θα εκλέξει νέο Πρόεδρο της χώρας, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, με συμμετοχή όλων των κοινοβουλευτικών δυνάμεων.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εντείνεται η κούρσα διαδοχής στους Συντηρητικούς

Ενώ οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους αποφάσισαν νέα 24ωρη απεργία

Στους έξι από οκτώ μειώθηκαν χτες οι υποψήφιοι διεκδικητές της ηγεσίας των Συντηρητικών στη Βρετανία, μετά την ψηφοφορία από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Στην κούρσα διαδοχής παραμένουν ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, που πήρε τις ψήφους 88 βουλευτών, δηλώνοντας «θατσερικός» και έτοιμος να μειώσει τους φόρους για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, η πρώην υπουργός Αμυνας Πένι Μόρντοντ, που πήρε 67 ψήφους, και η νυν υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, που πήρε 50.

Στην εξάδα παραμένουν η υφυπουργός Τοπικής Διακυβέρνησης Κέμι Μπέιντενοκ με 40 ψήφους, ο επικεφαλής κοινοβουλευτικής επιτροπής Τομ Τούγκενχατ με 37 ψήφους και η γενική εισαγγελέας Σουέλα Μπράβερμαν με 32 ψήφους.

Αποκλείστηκαν, καθώς δεν συγκέντρωσαν τουλάχιστον 30 ψήφους βουλευτών του κόμματος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι (πήρε 25 ψήφους) και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ (πήρε 18 ψήφους).

Σήμερα Πέμπτη θα γίνει νέος γύρος ψηφοφορίας στην κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών, όπου αναμένεται να αποκλειστεί άλλος ένας υποψήφιος, και η διαδικασία θα επαναληφθεί άλλες τρεις φορές στις αρχές της επόμενης βδομάδας, ώστε να μείνει το τελικό ζευγάρι των υποψηφίων που θα τεθούν στην κρίση και στην ψήφο των μελών του Συντηρητικού Κόμματος. Ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτέμβρη.

Στο μεταξύ, χτες εκπρόσωπος του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι κατατίθεται πρόταση που δίνει στη Βουλή των Κοινοτήτων «την ευκαιρία να αποφασίσει αν εμπιστεύεται την κυβέρνηση». Η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα.

Νέα απεργία στα τρένα στις 27/7

Εντείνουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στους βρετανικούς σιδηροδρόμους. Μετά τις 4 μαζικές 24ωρες απεργίες που πραγματοποίησαν στα τέλη Ιούνη (κάνοντας τον μεγαλύτερο απεργιακό τους αγώνα μετά από 30 χρόνια), αποφάσισαν χτες και νέα 24ωρη απεργία για τις 27 Ιούλη, απορρίπτοντας την πρόταση της «Network Rail» για αυξήσεις μισθών στο 4% την ώρα που ο πληθωρισμός «τρέχει» με 11%.

«Οι εργαζόμενοι στα τρένα θα απεργήσουν και πάλι, με αντικείμενο την ασφάλεια των θέσεων εργασίας, τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας», αναφέρει το συνδικάτο RMT σε ανακοίνωσή του.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Μετά την Ισπανία και την Πορτογαλία, που ήδη πλήττονται εδώ και μέρες από καύσωνα, η Βρετανία και η Γαλλία μπαίνουν στον «φούρνο» καθώς προετοιμάζονται από χτες για ένα δεύτερο κύμα ακραίων θερμοκρασιών μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα.

ΟΣΤΙΝ.-- Βίντεο που είναι σχεδόν αδύνατο να παρακολουθήσει κανείς παραμένοντας ψύχραιμος και το οποίο δημοσιοποίησαν την Τρίτη δύο τοπικά μέσα ενημέρωσης του Τέξας δείχνει ότι αστυνομικοί περίμεναν 74 λεπτά προτού επέμβουν και σκοτώσουν τον νεαρό οπλοφόρο Σαλβαδόρ Ράμος, που σκότωσε 19 παιδιά και δύο δασκάλες στο πρωτοβάθμιο σχολείο Ρομπ, στην πόλη Ουβάλντε, στις 24 Μάη.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Χτες, η διοίκηση της εταιρείας «Twitter Inc» προσέφυγε σε δικαστήριο του Ντέλαγουερ εναντίον του Ιλον Μασκ κατηγορώντας τον πως παραβίασε τη συμφωνία εξαγοράς της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης έναντι τιμήματος 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο να τον αναγκάσει να ολοκληρώσει την εξαγορά για την τιμή των 54,20 δολαρίων ανά μετοχή.

ΙΤΑΛΙΑ
Ενδοαστικές αντιθέσεις στην κυβερνητική συμμαχία

Αμείωτες παραμένουν οι ενδοαστικές αντιθέσεις στην Ιταλία. Το μέλλον της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι παρέμενε ως χτες αβέβαιο καθώς το λαϊκιστικό «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» αμφιταλαντευόταν για το εάν θα του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα, Πέμπτη, κατά την ψηφοφορία στη Γερουσία πάνω στο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης υποτίθεται για τη μείωση του κόστους ζωής.

Οπως ανέφερε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, εάν το «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» δεν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τότε ανοίγει ο δρόμος κυβερνητικής κρίσης ή και πρόωρων εκλογών.

Την Τρίτη ο Μάριο Ντράγκι είχε προειδοποιήσει πως δεν πρόκειται να παραμείνει στο «τιμόνι» της χώρας χωρίς την ενεργή στήριξη του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων» στην κυβέρνησή του ακόμη και εάν ψηφιστεί σήμερα στη Γερουσία το πακέτο μέτρων που προτείνει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, μην αποκλείοντας (ως την ύστατη στιγμή) την ικανοποίηση αιτήματος από τα «Πέντε Αστέρια» για θέσπιση κατώτατου μισθού.

Ο γραμματέας της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, αναφερόμενος στις εξελίξεις δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αν αύριο (σ.σ. σήμερα) στη Γερουσία τα "Πέντε Αστέρια" δεν υπερψηφίσουν τα μέτρα οικονομικής στήριξης των πολιτών, πάμε σε εκλογές. Τέλος, ο λόγος θα πρέπει να επιστρέψει στους Ιταλούς». Πρόσθεσε ότι «δεν είναι η Λέγκα εκείνη που θέλει να ρίξει την κυβέρνηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ