ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
ΝΑΤΟ - ΕΕ εντείνουν κινήσεις ενίσχυσης των θέσεών τους

Διαπραγματεύσεις για ΝΑΤΟική βάση στην Αλβανία

Ο Αλβανός πρωθυπουργός με τον Βούλγαρο Πρόεδρο στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Copyright 2022 The Associated

Ο Αλβανός πρωθυπουργός με τον Βούλγαρο Πρόεδρο στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ
Στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες βρέθηκε χτες ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, ο οποίος είχε αναγγείλει από μέρες ότι «σύντομα θα επιστρέψουμε στις Βρυξέλλες για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις σχετικά με την πρότασή μας (...) για την εγκατάσταση ναυτικής βάσης του ΝΑΤΟ στο νέο λιμάνι του Δυρραχίου».

Στη συνάντηση με τον Ράμα, ο επικεφαλής της λυκοσυμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε τη «στρατηγική σημασία» των Δυτικών Βαλκανίων, όπως και ότι «εκτιμάμε την αφοσίωση της Αλβανίας στην προώθηση της σταθερότητας και της συνεργασίας σε όλη την περιοχή».

Ανακοινώθηκε ακόμα ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν «για τον βάρβαρο πόλεμο της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία και τη συνεχή στήριξη του ΝΑΤΟ στο Κίεβο». Αλλες λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι τον Μάη ο Ράμα είχε αναφερθεί και στη ναυτική βάση στο Πασαλιμάν (180 χλμ. νότια των Τιράνων), συνδέοντας και εκείνη με επισημάνσεις για την ανάγκη «να έχει το ΝΑΤΟ μια ναυτική βάση στην Αλβανία».

Βουλγαρία: Διακομματικό «ναι» στη νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, η Βουλή της Βουλγαρίας ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία (195 υπέρ και μόλις 11 κατά) τα πρωτόκολλα ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ετσι, την ώρα που εντείνονται ενδοαστικές διεργασίες και αντιθέσεις στη χώρα, εμποδίζοντας μέχρι τώρα τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού, σχεδόν όλα τα αστικά κόμματα - παρά τις υπαρκτές αποχρώσεις στη στάση απέναντι στη Ρωσία - τάχθηκαν υπέρ της νέας διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Το μόνο κόμμα που καταψήφισε ήταν το φιλορωσικό «Αναγέννηση».

Ο εκπρόσωπος του «Συνεχίζουμε την αλλαγή» (ΡΡ - του υπηρεσιακού πλέον πρωθυπουργού Κ. Πετκόφ) Μπ. Μπέλεφ υποστήριξε ότι η ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ θα συμβάλει στην «ασφάλεια» της Ευρώπης, ενώ ο Α. Σλάβοφ από τη «Δημοκρατική Βουλγαρία» μίλησε για «στρατηγική αλλαγή» στην «ευρωπαϊκή ασφάλεια», ως «αποτέλεσμα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία». Το κόμμα «Υπάρχει τέτοιος λαός» (ΙΤΝ), που έφυγε από την κυβέρνηση Πετκόφ πριν ενάμιση μήνα, συμβάλλοντας στην πτώση της, υπερθεμάτισε, με τον εκπρόσωπό του Α. Μιχαΐλοφ να σημειώνει ότι το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απλά στρατιωτική συμμαχία, αλλά «μια νέα στρατηγική αντίληψη». Από το αντιπολιτευόμενο GERB-UDF η Εκατερίνα Ζαχαρίεβα χαρακτήρισε θετικό το ότι «αντί να αποδυναμώνεται το ΝΑΤΟ και ο δημοκρατικός κόσμος, ο Πούτιν ενδυναμώνει το ΝΑΤΟ».

Ολα αυτά ενώ αναμένεται η παράδοση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στο GERB, μετά την αποτυχία του ΡΡ να διασφαλίσει κυβερνητική συνεργασία με κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το GERB έχει δηλώσει πάντως ότι θα επιστρέψει την εντολή, ενώ άγνωστο μένει ποια θα είναι η τρίτη πολιτική δύναμη στην οποία μπορεί να δοθεί εντολή σχηματισμού μετά.

Ο Βούλγαρος Πρόεδρος Ρ. Ράντεφ δήλωσε ότι «η γοργή και άκαρπη εξάντληση της διαδικασίας σχηματισμού κυβέρνησης πριν τα τέλη Ιούλη ουσιαστικά τερματίζει τις δραστηριότητες της κυβέρνησης και της Βουλής, και πολλά σημαντικά θέματα μένουν ανεπίλυτα».

Βόρεια Μακεδονία: Στη Βουλή η ευρωενωσιακή πρόταση «συμβιβασμού»

Σήμερα έχει προγραμματιστεί στη Βόρεια Μακεδονία να ξεκινήσει η συνεδρίαση της Βουλής σχετικά με την ευρωενωσιακή πρόταση «συμβιβασμού» με τη Βουλγαρία, που θα άρει το βέτο της Σόφιας στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων (άρα και των Τιράνων), προκειμένου να προχωρήσει η «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων.

Στη συνεδρίαση θα παραστεί και θα μιλήσει και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ έγκριση της πρότασης ζήτησε και η πρέσβειρα των ΗΠΑ Κέιτ Μπερνς, μιλώντας για «μια απόφαση που, όσο δύσκολη κι αν είναι, είναι κρίσιμη για το μέλλον της χώρας».

Ο πρωθυπουργός Ντ. Κοβάτσεφσκι, από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM), που τάσσεται υπέρ της πρότασης «συμβιβασμού», είπε χτες ότι αναμένει από τους βουλευτές να θέσουν ως προτεραιότητα την «ευρωπαϊκή προοπτική» της χώρας.

Από την πλευρά του VMRO - DPMNE, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, το οποίο πρωτοστατεί στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις κατά της ευρωενωσιακής πρότασης, ο ηγέτης του Χρ. Μίτσκοσκι χαρακτήρισε «φάρσα» τη σημερινή συνεδρίαση και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 για τις τροποποιήσεις του Συντάγματος που προβλέπει η πρόταση (για την αναγνώριση βουλγαρικής μειονότητας κ.λπ.). Ισχυρίστηκε δε ότι το κόμμα του θα αποσύρει το αίτημα για πρόωρες εκλογές αν η κυβέρνηση απορρίψει την πρόταση της ΕΕ. «Ναι, είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε, αλλά μόνο αν λάβουμε επαρκείς εγγυήσεις από την άλλη πλευρά ότι οι διμερείς συμφωνίες δεν θα είναι μέρος του διαπραγματευτικού πλαισίου».

Στο μεταξύ, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν τα ονόματα και τηλέφωνα βουλευτών του SDSM, με συστάσεις του τύπου «πες τους να μην προδώσουν τον λαό».

ΗΠΑ - ΠΡΩΗΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Κυνική παραδοχή της «συμβολής» σε πραξικοπήματα σε άλλες χώρες

Ο Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στον Λευκό Οίκο (2018 - 2019) και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, παραδέχτηκε κυνικά σε προχτεσινή συνέντευξή του στο CNN τη συμμετοχή του στον σχεδιασμό πραξικοπημάτων σε άλλα κράτη...

Συζητώντας με τον δημοσιογράφο Τζ. Τάπερ για τις ακροάσεις στο Κογκρέσο σχετικά με τα έκτροπα στο Καπιτώλιο στις 6/1/2021 και τον ρόλο του πρώην Προέδρου Ντ. Τραμπ, ο Μπόλτον υποστήριξε ότι ο Τραμπ είναι ανίκανος για πραξικόπημα κατά του Συντάγματος των ΗΠΑ, γιατί κάτι τέτοιο «απαιτεί προηγμένη σκέψη, σχεδιασμό, στρατηγική και οικοδόμηση υποστήριξης». Ο δημοσιογράφος επιχείρησε να αντικρούσει τη θέση περί «ικανότητας», λέγοντας ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς έξυπνος για να κάνει πραξικόπημα, με τον Μπόλτον να λέει κυνικά: «Διαφωνώ! Ως κάποιος που βοήθησε σε πραξικοπήματα, όχι εδώ αλλά σε άλλα μέρη, λέω ότι απαιτείται πολλή δουλειά!».

Ο Τάπερ τον ρώτησε σε ποιες απόπειρες ανατροπής κυβερνήσεων αναφερόταν. «Δεν θα υπεισέλθω σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες», αποκρίθηκε ο Μπόλτον.

Εμμέσως ωστόσο υπέδειξε ως μία τέτοια περίπτωση την αποτυχημένη προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, στην οποία αναφέρθηκε ονομαστικά στη συνέχεια, δηλώνοντας: «Αποδείχθηκε ότι (σ.σ. η απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησής της) δεν ήταν επιτυχής. Οχι πως αναμειχθήκαμε τόσο σε αυτή, όμως είδα τι χρειάζεται προκειμένου μια αντιπολίτευση να προσπαθήσει να ανατρέψει έναν Πρόεδρο που έχει εκλεγεί παράνομα - και δεν το κατάφερε».

«Διαισθάνομαι ότι υπάρχουν κι άλλα πράγματα που δεν μου λέτε», επέμεινε ο παρουσιαστής του CNN, για να λάβει την απάντηση «σίγουρα»...

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπόλτον το 2019, όντας σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, υποστήριξε δημόσια την προτροπή του αχυρανθρώπου των ΗΠΑ, Χ. Γκουαϊδό, προς τον στρατό της Βενεζουέλας, να ανατρέψει τον εκλεγμένο Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο. Τότε μάλιστα είχε κατηγορήσει και τη Ρωσία ότι εμπλεκόταν στην περίπτωση της Βενεζουέλας, χαρακτηρίζοντας την περιοχή ουσιαστικά «γήπεδο» των ΗΠΑ: «Αυτό είναι το δικό μας ημισφαίριο. Δεν θα έπρεπε να παρεμβαίνουν εδώ οι Ρώσοι. Είναι λάθος εκ μέρους τους. Δεν θα οδηγήσει στη βελτίωση των σχέσεων», είχε δηλώσει.

Γνωστός από την άλλη είναι ο βρώμικος ρόλος του Μπόλτον π.χ. στην ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ του 2003 στο Ιράκ, αλλά και σε ό,τι αφορά τις παλιότερες μαραθώνιες διαπραγματεύσεις Αμερικανών και Βορειοκορεατών αξιωματούχων για τα πυρηνικά στην Κορεατική Χερσόνησο, όταν ήταν πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Αλλά και απέναντι στην Κούβα ο Μπόλτον είχε εξαπολύσει κατ' επανάληψη ψευδείς ισχυρισμούς περί ύπαρξης βιοχημικών όπλων, στήνοντας σκηνικό επέμβασης.

  • Στο μεταξύ, στο πλαίσιο του εντεινόμενου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ΗΠΑ - Ρωσίας, αρπάζοντας την ευκαιρία για «αντεπίθεση» η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε ότι οι ομολογίες Μπόλτον απαιτούν «διεθνή έρευνα», ενώ πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη φορά που πρώην κυβερνητικό στέλεχος των ΗΠΑ με ευθύνη στην εξωτερική πολιτική «δηλώνει ανοιχτά ότι σχεδίαζε πραξικοπήματα σε άλλες χώρες, αντί να λέει ότι βοηθούσε τις δημοκρατικές δυνάμεις, όπως συνηθίζεται να λένε».
ΗΠΑ
«Προσφορά» 600 εκατ. δολαρίων σε νησιά του Ειρηνικού

...και άνοιγμα νέων πρεσβειών, με στόχο την «αναβάθμιση» έναντι της Κίνας

Παροχή 600 εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ για τα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού, όπως και άνοιγμα νέων πρεσβειών σε Τόνγκα και Κιριμπάτι, ανακοίνωσε χτες η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, σε ένα ακόμα επεισόδιο στην «κούρσα» ΗΠΑ - Κίνας για το προβάδισμα σε αυτήν τη γεωστρατηγικά κρίσιμη περιοχή.

Οι σχετικές ανακοινώσεις της Χάρις έγιναν κατά τη χτεσινή διαδικτυακή παρέμβασή της σε συνάντηση του Φόρουμ των Νησιών του Ειρηνικού (PIF). Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος κάλεσε τις χώρες της περιοχής «να σταθούν ενωμένες» και «να διεξάγουν τις υποθέσεις τους ελεύθερες από επιθέσεις ή απειλές», σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στην Κίνα, ενώ τόνισε τη δέσμευση της Ουάσιγκτον για «προστασία, προώθηση και οικοδόμηση» πάνω στη σημερινή «διεθνή έννομη τάξη».

Καθώς η Κίνα έχει καταγράψει σημαντικά βήματα το προηγούμενο διάστημα στην ενίσχυση των θέσεών της στην περιοχή, η Χάρις σημείωσε ότι «τα τελευταία χρόνια τα νησιά του Ειρηνικού ενδέχεται να μην έχετε λάβει τη διπλωματική προσοχή και υποστήριξη που χρειαζόσαστε» και υποσχέθηκε ότι «θα το αλλάξουμε αυτό».

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι 60 εκατ. δολάρια θα δοθούν ως στήριξη στην Υπηρεσία Αλιείας του PIF, ενώ επανέλαβε - όπως είχε κάνει τον Μάη και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν στη διάρκεια περιοδείας του στην περιοχή - την ενεργοποίηση ειδικού «σώματος για την ειρήνη» από τις ΗΠΑ στην περιοχή, αναφερόμενη στη θέληση της Ουάσιγκτον «για συνεργασία σε θέματα θαλάσσιας ασφάλειας, ανακούφισης από καταστροφές και σχεδίων για τις υποδομές».

Οι ανακοινώσεις της Χάρις έγιναν ενώ πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση των Νήσων Κιριμπάτι ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το Φόρουμ. Ο πρωθυπουργός Τανέτι Μααμάου επέκρινε τον τρόπο λήψης των αποφάσεων στο Φόρουμ και ανάδειξης των ηγετικών του οργάνων. Ωστόσο η αντιπολίτευση καταγγέλλει «κινεζική δάκτυλο», με την πρώην ΥΠΕΞ Τέσι Λαμπουρνέ να δηλώνει «σοκαρισμένη και εξαιρετικά απογοητευμένη» από την αποχώρηση. Η ίδια είπε πως «υπάρχει κάποιος που λέει στην κυβέρνησή μας ότι δεν χρειαζόμαστε περιφερειακή σταθερότητα, ότι δεν χρειαζόμαστε την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία».

Νέα αμερικανική περιπολία στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις περιπολίες στην ευρύτερη περιοχή, στο όνομα της «υπεράσπισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», παρά τις έντονες κινεζικές αντιδράσεις.

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό «Benfold» έπλευσε χτες πολύ κοντά στις νήσους Παρασέλ, στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, σε περιοχή που η Κίνα διεκδικεί ως μέρος δικής της δικαιοδοσίας.

Το κινεζικό υπουργείο Αμυνας αντέδρασε, ανακοινώνοντας ότι «οι δυνάμεις μας στην περιοχή βρίσκονται σε υψηλή και διαρκή ετοιμότητα για τη διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας, της ειρήνης και της σταθερότητας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ