ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εκτακτα μέτρα της ΕΕ και «προτεραιοποίηση» για τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Η «Gazprom» δηλώνει ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του «Nord Stream 1»

Πακέτα έκτακτων μέτρων, για τη διασφάλιση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων απέναντι σε μια πιθανή πλήρη διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την ΕΕ, εξετάζουν στις Βρυξέλλες και στα κράτη - μέλη, με το «μάρμαρο» σε κάθε περίπτωση να καλούνται να το πληρώσουν οι λαοί της Ευρώπης.

Προσχέδιο απόφασης της ΕΕ που επικαλέστηκε χτες το πρακτορείο «Bloomberg» - οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται κατά τις 20 Ιούλη - αναφέρεται μεταξύ άλλων στη λήψη τέτοιων πρόσθετων μέτρων για τον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου και την «προτεραιοποίηση» σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού αερίου. Αναφορικά με τις προτεραιότητες που θα δίνονται, η Κομισιόν σχεδιάζει να συστήσει στα κράτη - μέλη να εξετάζουν μια σειρά κριτηρίων, εστιάζοντας στον αντίκτυπο στις αλυσίδες εφοδιασμού, στην ανταγωνιστικότητα και στην παροχή βασικών προϊόντων και υπηρεσιών για την οικονομία.

Προτείνονται μέτρα όπως η αλλαγή καυσίμου τόσο στις βιομηχανίες όσο και στην παραγωγή Ενέργειας, μέτρα στην αγορά, π.χ. πλειστηριασμοί ή διαγωνισμοί, με τις κυβερνήσεις να δίνουν κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης από μεγάλους χρήστες, και «ενημερωτικές εκστρατείες» για τη μείωση της θέρμανσης και της ψύξης, τη στιγμή που όλο και περισσότερα νοικοκυριά στην ΕΕ βρίσκονται αντιμέτωπα με την ενεργειακή φτώχεια...

«Δεύτερες σκέψεις» με παρεμβάσεις των Γερμανών βιομηχάνων

Στο ίδιο μήκος κύματος, μετά και από παρεμβάσεις Γερμανών βιομηχάνων, ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρ. Χάμπεκ σε προχτεσινή συνέντευξη Τύπου άφησε υπονοούμενα για αλλαγές στην προτεραιοποίηση του γερμανικού σχεδίου ενεργειακής έκτακτης ανάγκης, το οποίο σήμερα προβλέπει κατά προτεραιότητα τον εφοδιασμό Ενέργειας πρώτα στα νοικοκυριά και στις ευπαθείς δομές του κράτους και στο τέλος στη βιομηχανία.

«Η βιομηχανία δεν μπορεί να ταξινομηθεί με τρόπο αυτόματο, θα πρέπει να κάνουμε δεύτερες σκέψεις», είπε ο Χάμπεκ, γιατί «μια συνεχής ή μακροπρόθεσμη διακοπή της βιομηχανικής παραγωγής θα είχε μαζικό αντίκτυπο στην εφοδιαστική κατάσταση».

Στο μεταξύ η «Goldman Sachs» εκτιμά ότι σε περίπτωση που κλείσει οριστικά τις κάνουλες Ενέργειας η Ρωσία, το ενεργειακό κόστος θα εκτοξευτεί κατά περίπου 65% σε σχέση με σήμερα (300% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2020), που ήδη η τιμή της μεγαβατώρας βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη, ξεπερνώντας τα 170 ευρώ. Σ' αυτήν την περίπτωση, ένα μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό που καταναλώνει περίπου 3 μεγαβατώρες ρεύματος και 15 μεγαβατώρες φυσικού αερίου ετησίως θα κληθεί να πληρώσει μέσα σε έναν χρόνο περίπου 5.650 ευρώ για ρεύμα και φυσικό αέριο, δηλαδή 470 - 500 ευρώ τον μήνα. Οι δε ευρωπαϊκές βιομηχανίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με αύξηση του ενεργειακού κόστους κατά 65%.

Σε ένα τέτοιο φόντο, η Γερμανία εντείνει τις διαπραγματεύσεις με προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), μεταξύ τους τον ενεργειακό κολοσσό «Shell» και την αμερικανική εταιρεία «Venture Global LNG».

Αντίστοιχα, το γαλλικό ενεργειακό μονοπώλιο της «Total Energies» παζαρεύει την εισαγωγή ντίζελ και άλλων καυσίμων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), ενώ αυξάνει ήδη τις εισαγωγές υδρογονανθράκων από τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Την ερχόμενη Δευτέρα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν θα φιλοξενήσει τον ηγέτη των ΗΑΕ, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ.

Αυξάνει τις πιέσεις η «Gazprom»

Τις ανησυχίες στην Ευρώπη εντείνει η ανακοίνωση του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου «Gazprom» ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του αγωγού «Nord Stream 1», καθώς όπως υποστηρίζει αδυνατεί να επιβεβαιώσει ότι θα ανακτήσει μια γερμανική τουρμπίνα που είχε σταλεί για επιδιόρθωση στον Καναδά.

Παρά τις σχετικές ανακοινώσεις που έχουν προηγηθεί από τη Γερμανία, τον Καναδά κ.λπ. για τη συμφωνία εξαίρεσης από τις κυρώσεις, η «Gazprom» δηλώνει ότι «δεν έχει στην κατοχή της κανένα έγγραφο που επιτρέπει στη "Siemens" να βγάλει από τον Καναδά τον κινητήρα της τουρμπίνας αερίου».

«Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να εξαγάγουμε αντικειμενικό συμπέρασμα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κατάστασης σχετικά με τη λειτουργία με πλήρη ασφάλεια» του αγωγού, προσθέτει ο όμιλος.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση της «Gazprom».

Στο μεταξύ το ρωσικό ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το πρακτορείο «RIA Novosti», δηλώνει ότι η Ρωσία θα εξετάσει το κατά πόσο θα συνεχίσει να στέλνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας μετά το πέρας της ισχύουσας συμφωνίας, που λήγει το 2024, εφόσον οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να επιθυμούν το ρωσικό φυσικό αέριο και το εθνικό σύστημα διαμετακόμισης της Ουκρανίας λειτουργεί.

Προειδοποιήσεις του ΔΝΤ για τις ΗΠΑ

Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η αποτροπή της οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ θα είναι μία «ουσιαστική πρόκληση», καθώς αναθεώρησε και πάλι πτωτικά την πρόβλεψη οικονομικής ανάπτυξης για το 2022, στο 2,3% από 2,9% στα τέλη Ιούνη.

Αναθεώρησε επίσης προς τα κάτω την πρόβλεψη της πορείας του πραγματικού ΑΕΠ για το 2023, στο 1% από 1,7% στις 24 Ιούνη.

Χτες, εξάλλου, ανακοινώθηκε νέο ρεκόρ 40ετίας στον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, καθώς μετρήθηκε στο 9,1% τον Ιούνη.

Στο μεταξύ οι χώρες του ΟΠΕΚ+ αποφάσισαν μεν - κάτω και από τις έντονες πιέσεις των ΗΠΑ - αύξηση της παραγωγής πετρελαίου τον Ιούνη κατά 420.000 βαρέλια τη μέρα, αλλά έμειναν πίσω από τους στόχους που έθεσαν κατά 2,77 εκατ. βαρέλια, αναφέρει έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ).

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απάντηση στις απαράδεκτες δηλώσεις στήριξης υπονομευτικών ενεργειών κατά του κουβανικού λαού

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έδωσε απάντηση στις απαράδεκτες δηλώσεις σε βάρος της Κούβας που έκαναν οι επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής, με αφορμή τον έναν χρόνο από την επέμβαση των ΗΠΑ η οποία είχε στόχο την υπονόμευση και την ανατροπή της κυβέρνησης της Κούβας.

Η τοποθέτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Αυτές τις ημέρες συμπληρώνεται 1 χρόνος από τις 11 Ιούλη 2021, την ημέρα που έπεσε στο κενό το ενορχηστρωμένο σχέδιο επέμβασης στην Κούβα από τις ΗΠΑ, την αντικουβανική μαφία, αλλά και δυνάμεις που δρουν στο εσωτερικό της Κούβας, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.

Παρά τις καλοπληρωμένες στρατιές από trolls, τον ορυμαγδό από fake news, που έφτασαν να επιστρατεύουν φωτογραφίες από κινητοποιήσεις στην Αίγυπτο ή ακόμα και από φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις στην Κούβα, η απόπειρα αποσταθεροποίησης στην Κούβα απέτυχε.

Μέσα σε συνθήκες πανδημίας και απάνθρωπου αποκλεισμού των ΗΠΑ, αλλά και των 243 μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ και διατηρεί η σημερινή του Μπάιντεν, εμποδίζοντας έως και προμήθειες ιατρικού υλικού, η Κούβα δίνει τη μάχη για την προστασία της υγείας του λαού της, προχώρησε στην παραγωγή 5 εμβολίων και έστειλε γιατρούς ως έμπρακτη αλληλεγγύη σε άλλες χώρες. Τελευταία προκλητική κίνηση: Ο αποκλεισμός της Κούβας από τη Σύνοδο Κρατών της Αμερικής, ως "χώρας που δεν λειτουργεί στο δημοκρατικό πλαίσιο".

Με τα πολυφορεμένα προσχήματα περί "ανθρωπίνων δικαιωμάτων", τα οποία υιοθετεί η ΕΕ σε βάρος της Κούβας και επικαλούνται με απαράδεκτες δηλώσεις τους οι επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας του σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής, υπερασπίζονται συλληφθέντες που πριν έναν χρόνο αποδεδειγμένα διέπραξαν ληστείες, βανδαλισμούς και άλλες παραβιάσεις του κοινού ποινικού δικαίου. Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον κουβανικό λαό, στην κυβέρνηση και στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας. Στηρίζουμε και δυναμώνουμε την πάλη του κουβανικού λαού για τον άμεσο τερματισμό του αμερικανικού αποκλεισμού και κάθε επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας, τον αγώνα του για να υπερασπιστεί τις κατακτήσεις της Επανάστασής του».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ιστορικά υψηλά για τις τιμές Ενέργειας

Οι τεράστιες αυξήσεις που καταγράφονται στην Ενέργεια πανευρωπαϊκά και η αντικατάσταση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο σταδιακά από το αμερικανικό LNG αποτυπώνονται και στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικά για την Ελλάδα, οι αυξήσεις στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο τρίμηνο του έτους έφτασαν σε 335% συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 και σε 381% συγκριτικά με το ίδιο τρίμηνο του 2020.

Με τις χρηματιστηριακές τιμές του φυσικού αερίου να πενταπλασιάζονται συγκριτικά με πέρυσι (ως και στα 212 ευρώ/MWh στις 7 Μάρτη) η ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του έτους δαπάνησε σχεδόν 78 δισ. ευρώ για εισαγωγές φυσικού αερίου, εκ των οποίων τα 27 δισ. για ρωσικό. Οι εισαγωγές φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 10% στην ετήσια σύγκριση, ενώ οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αυξήθηκαν κατά 72% από έτος σε έτος καθιστώντας το έτσι τη σημαντικότερη πηγή εφοδιασμού, φτάνοντας στο 34% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου.

Στην έκθεση καταγράφονται επίσης τα «ιστορικά υψηλά επίπεδα» στα οποία έφτασαν οι τιμές ηλεκτρισμού το πρώτο τρίμηνο του 2022 καθώς ανήλθαν κατά μέσο όρο στα 201 ευρώ/MWh, δηλαδή 281% υψηλότερα από πέρσι.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας από έτος σε έτος στις χώρες της ΕΕ καταγράφηκαν στην Ισπανία και την Πορτογαλία (+411%), στην Ελλάδα (343%) και τη Γαλλία (+336%), με την Ιταλία να παρουσιάζει την υψηλότερη τριμηνιαία μέση τιμή (249 ευρώ/MWh), 318% υψηλότερη από πέρσι.

Παράλληλα με τις αυξήσεις στις τιμές φυσικού αερίου και τα «δικαιώματα ρύπων» εμφάνισαν αύξηση από τις αρχές Φλεβάρη, σκαρφαλώνοντας πάνω από 96 ευρώ/τόνο, για να μειωθούν μεταξύ 80-85 ευρώ/τόνο στη συνέχεια. Πάντως, ακόμη και με το αυξημένο «καπέλο» που βάζουν στην τελική τιμή τα «δικαιώματα ρύπων», η τιμή του άνθρακα ήταν πιο χαμηλή από εκείνη του φυσικού αερίου, με την Επιτροπή να καταγράφει... περίλυπη το γεγονός.

Το μερίδιο των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μείγμα έφτασε στο 39%, ξεπερνώντας τα ορυκτά καύσιμα (37%), ενώ την ίδια στιγμή καταγράφεται τεράστια μείωση της υδροηλεκτρικής παραγωγής κατά 27% (-28 TWh).

Την ίδια περίοδο η Ελλάδα αύξανε συνεχώς τις εισαγωγές του πανάκριβου LNG, κυρίως από τις ΗΠΑ (αύξηση πάνω από 130%) και ακολουθούν οι εισαγωγές από Αλγερία (με σημαντική μείωση μεριδίου συγκριτικά με πέρσι), Αίγυπτο κ.ά., ενώ μειώνονταν θεαματικά από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου αντιστοιχούσαν στο 34,25% των συνολικών από 46,1% πέρσι, ενώ οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου αντιστοιχούν στο 44,5% των συνολικών εισαγωγών αερίου στην Ελλάδα από 32% πέρσι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ