ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά...

Από τη χτεσινή ψηφοφορία στην ιταλική Βουλή

Copyright 2022 The Associated

Από τη χτεσινή ψηφοφορία στην ιταλική Βουλή
Την παραίτησή του από το πόστο του πρωθυπουργού της Ιταλίας ανήγγειλε χτες το βράδυ ο Μάριο Ντράγκι, μετά την απόφαση του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων» - που συμμετέχει στην κυβέρνηση - να απόσχει από την ψηφοφορία επί των μέτρων που εξαγγέλθηκαν υποτίθεται για τη μείωση της ακρίβειας. Η ανακοίνωση της απόφασης για παραίτηση έγινε μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, στη διάρκεια έκτακτου υπουργικού συμβουλίου.

Αργότερα το βράδυ όμως η παραίτηση δεν έγινε δεκτή από τον Ματαρέλα, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές φήμες ότι δεν προτιμά αυτήν την περίοδο τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ο Ματαρέλα καλεί έτσι τον Ντράγκι να πετάξει το «μπαλάκι» στη Βουλή και να ζητήσει εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης, ώστε να αποφευχθεί και σε αυτήν την περίπτωση το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών - εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι εντεινόμενες ενδοαστικές αντιθέσεις στην Ιταλία, σε μία δύσκολη συγκυρία για την οικονομία και τις ενεργειακές ανάγκες της τρίτης μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης στην Ευρωζώνη.

Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός σε σχέση με την απόφασή του για παραίτηση, διευκρινίζει ότι το αποφάσισε επειδή «δεν υφίσταται πλέον η σχέση εμπιστοσύνης που αποτελεί βάση της κυβερνητικής δράσης». Πρόσθεσε πως «η πλειοψηφία εθνικής ενότητας, η οποία στήριξε αυτήν την κυβέρνηση από την πρώτη μέρα της δημιουργίας της, δεν υφίσταται πλέον». Διαβεβαίωσε ότι κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να συνεχιστεί «η κοινή πορεία» της κυβέρνησης συνασπισμού, ωστόσο μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία έκρινε πως οι βασικές προϋποθέσεις πλέον δεν υπήρχαν.

Νωρίτερα χτες το απόγευμα, και παρά το μποϊκοτάζ των βουλευτών του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων», του πρώην πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, η κυβέρνηση Ντράγκι είχε εξασφαλίσει στη Γερουσία την έγκριση του πακέτου μέτρων «για τη μείωση της ακρίβειας στην Ενέργεια» με 172 ψήφους υπέρ και 39 κατά. Το «Κίνημα των Πέντε Αστέρων», όμως, όπως είχε ήδη ξεκαθαρίσει από προχτές, απείχε από την ψηφοφορία, θέτοντας σε αμφιβολία το μέλλον της κυβέρνησης Ντράγκι.

Οπως φαίνεται, πλέον, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Οι εξελίξεις αυτές μπορεί να διατηρήσουν τον Ντράγκι στη θέση του ισχυρότερο από ποτέ, ή να ανοίξουν για τα καλά τον δρόμο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις αρχές Σεπτέμβρη.

ΑΪΤΗ
Αύξηση της βίας συμμοριών, σε φόντο όξυνσης της φτώχειας

Εντείνεται η έκρηξη της βίας ένοπλων συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος στην πρωτεύουσα της Αϊτής, Πορτ-ο-Πρενς, καθώς μέσα σε μια βδομάδα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 89 πολίτες και άλλοι 16 αγνοούνται.

Το χάος συμπληρώνεται από την αύξηση της ακρίβειας και των ελλείψεων σε βασικά τρόφιμα και καύσιμα, ενώ επιδεινώνεται ακόμα και η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Εδώ και μια βδομάδα, μέρα μεσημέρι οι ένοπλες συμμορίες ανοίγουν αδιακρίτως πυρ κατά πολιτών στο προάστιο Σιτέ Σολέιγ, που θεωρείται το πιο παραμελημένο και πιο πυκνοκατοικημένο του Πορτ-ο-Πρενς. Βασικοί πρωταγωνιστές της ένοπλης βίας είναι δύο συμμορίες, που συγκρούονται μετωπικά, χωρίς η αστυνομία, που μαστίζεται από έλλειψη ανδρών και εξοπλισμού, να επεμβαίνει.

Στις παραγκουπόλεις που σχηματίστηκαν τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν καμία άλλη επιλογή από το να κρύβονται μέσα στα σπίτια τους, χωρίς καμία δυνατότητα ανεφοδιασμού με τρόφιμα ή νερό. Ορισμένοι κάτοικοι έπεσαν θύματα αδέσποτων πυρών, που τους χτύπησαν ακόμα και μέσα στα φτωχικά σπίτια τους. Στο μεταξύ, μέσα σ' αυτό το χάος δεν είναι εφικτή η κυκλοφορία ασθενοφόρων για τη διακομιδή τραυματιών.

Εξοργισμένοι για την κατάσταση, οδηγοί μοτοταξί όρθωσαν την Τετάρτη πλήθος οδοφράγματα κατά μήκος των κύριων οδικών αξόνων στο Πορτ-ο-Πρενς. Εξαιτίας της απρόσμενης κινητοποίησης ήταν εφικτές μόνο σύντομες διαδρομές με μοτοσικλέτες στο εσωτερικό συνοικιών.

Εδώ και πάνω από δυο χρόνια οι συμμορίες έχουν πολλαπλασιάσει τις απαγωγές για λύτρα στην πόλη. Δεν κάνουν διακρίσεις: Απαγάγουν ανθρώπους κάθε κοινωνικοοικονομικής προέλευσης και κάθε εθνικότητας. Οι συμμορίες, που συχνά δρουν με απόλυτη ατιμωρησία, κλιμάκωσαν τη δράση τους τις τελευταίες βδομάδες: Τουλάχιστον 155 απαγωγές διαπράχθηκαν τον Ιούνη, έναντι 118 τον Μάη, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που έδωσε η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΗΠΑ
Αντιρρήσεις σε νέες υποψηφιότητες Μπάιντεν και Τραμπ

Η αύξηση του πληθωρισμού και η κλιμακούμενη πίεση στα λαϊκά στρώματα αλλά και οι αντιθέσεις μέσα σε τμήματα της αστικής τάξης φαίνεται πως δυσκολεύουν το ενδεχόμενο νέας υποψηφιότητας του Προέδρου Τζο Μπάιντεν στις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2024. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ολοένα και μειώνονται τα ποσοστά δημοτικότητάς του μεταξύ των Δημοκρατικών ψηφοφόρων με αφορμή την ηλικία του (είναι 79 ετών και είναι ήδη ο γηραιότερος Πρόεδρος των ΗΠΑ) αλλά και την κατάσταση στην οικονομία.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των Δημοκρατικών ψηφοφόρων λένε ότι θα προτιμούσαν κάποιον άλλο εκτός από τον Μπάιντεν στις εκλογές του 2024. Από το 64% των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι ήθελαν έναν διαφορετικό υποψήφιο στις επερχόμενες εκλογές, το ένα τρίτο ανέφερε την ηλικία του Μπάιντεν ως τον βασικό λόγο.

Συνολικά, μόνο το ένα τρίτο των Αμερικανών εγκρίνει τις επιδόσεις του Μπάιντεν ως Προέδρου, ενώ μόνο το 13% είπε ότι το έθνος ήταν στο σωστό δρόμο.

Δεν είναι ανέφελη η κατάσταση όμως ούτε για τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που σκοπεύει να βάλει υποψηφιότητα με το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων.

Την Τρίτη ο δισεκατομμυριούχος Ιλον Μασκ δήλωσε πως θα προτιμούσε άλλο υποψήφιο στις προεδρικές του 2024, καλώντας τον Τραμπ που είναι 76 ετών «να κρεμάσει το καπέλο του και να ανοίξει πανιά στο ηλιοβασίλεμα». Τόνισε πως εάν εκλεγεί ο Τραμπ στις εκλογές του 2024 στο τέλος της θητείας θα είναι 82 ετών. «Είναι πολύ ηλικιωμένος για να είναι διευθύνων σύμβουλος σε οτιδήποτε, πόσο μάλλον για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής», είπε.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι θα επανεξεταστεί η στρατιωτική παρουσία της χώρας σε διάφορα σημεία της Αφρικής και έχει προγραμματίσει σχετικές διαβουλεύσεις με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Το 91% όσων συμμετείχαν στο έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο Αντιπροσώπων που συγκάλεσε η ΕΔΕΚ, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023, συμφώνησε με τη στήριξη της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη. Θυμίζουμε ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης παραιτήθηκε από ΥΠΕΞ την άνοιξη και κατέθεσε μετά ως ανεξάρτητος υποψηφιότητα για τις εκλογές. Ο ΔΗΣΥ - το σημερινό κυβερνών κόμμα του Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη - στηρίζει ως υποψήφιο στις εκλογές τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε πως «η ΕΔΕΚ θα δώσει όλες της τις δυνάμεις στην προεκλογική εκστρατεία» αλλά και ότι «ο στόχος είναι και η συμμετοχή στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής για τα επόμενα 5 χρόνια».

ΣΑΝΓΚΑΗ.-- Κύμα καύσωνα εξακολουθεί να πλήττει μεγάλο μέρος της Κίνας. Για τρίτη φορά φέτος το καλοκαίρι, η Σανγκάη εξέδωσε (τον υψηλότερο) χτες «κόκκινο συναγερμό», εν αναμονή θερμοκρασιών που θα έφταναν τουλάχιστον τους 40 βαθμούς Κελσίου. Από το 1873, έχει εκδοθεί μόλις 17 φορές τέτοια προειδοποίηση.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ενοχος κρίθηκε ο 33χρονος Τζόσουα Σόλτι, πρώην προγραμματιστής της CIA, από δικαστήριο στη Νέα Υόρκη για τη διαρροή το 2017 στην ιστοσελίδα WikiLeaks εργαλείων κυβερνοκατασκοπείας που ανήκαν στην αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, την οποία είχαν καταδικάσει με σφοδρότητα οι αρχές. Ο Σόλτι εργαζόταν σε επίλεκτη ομάδα ειδικευμένη στην κυβερνοκατασκοπεία.

ΚΟΛΟΜΠΟΥΣ.-- Σάλο προκαλεί στις ΗΠΑ η τραγική περίπτωση βιασμού ενός κοριτσιού μόλις 10 ετών στο Οχάιο από τον 27χρονο Γκέρσον Φουέντες που εμφανίστηκε χτες σε δικαστήριο του Κολόμπους με την κατηγορία του βιασμού. Σαν να μην έφθανε ο βιασμός, το 10χρονο κορίτσι χρειάστηκε να αναζητήσει κλινική για άμβλωση σε άλλη πολιτεία, στην Ιντιάνα, καθώς στο Οχάιο οι αμβλώσεις σε κύηση άνω των 6 βδομάδων απαγορεύτηκαν λίγες ώρες μετά την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να άρει τη συνταγματική προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση. Αλλες 25 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν αυστηροποιήσει το νομικό πλαίσιο για τις αμβλώσεις.

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ.-- Το Δικαστήριο της ΕΕ δικαίωσε χτες την Ελλάδα και την προστασία της ελληνικής φέτας, αποφασίζοντας πως η Δανία παρέβη τις υποχρεώσεις της παραλείποντας να λάβει μέτρα ώστε να θέσει τέρμα στη χρήση της ονομασίας «φέτα» για τυριά που προορίζονται για εξαγωγή προς τρίτες χώρες.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Περίπου 17,5 τόνοι ανθρώπινης τέφρας ανακαλύφθηκαν κοντά στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Ντζιαούντοβο στην Πολωνία, που εκτιμάται ότι προέρχεται από 8.000 θύματα των ναζί. Ανθρώπινα λείψανα εντοπίστηκαν στο Ιλοβο Οσάντα, στο δάσος Μπιαλούσκι, κοντά στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ντζιαούντοβο.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ενταση προκαλεί στη Λιβύη η πρόσφατη απόφαση του (ενός εκ των δύο) πρωθυπουργού Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά να αντικαταστήσει τον πρόεδρο της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου, Μουστάφα Σανάλα, με τον Φαρχάτ Μπενγκντάρα, που ήταν επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας επί κυβέρνησης Καντάφι. Η εξέλιξη προκάλεσε χτες τη διαμαρτυρία ομάδων ενόπλων έξω από το «στρατηγείο» της εταιρείας στην Τρίπολη, αυξάνοντας τον κίνδυνο νέας ανάφλεξης συγκρούσεων.

ΕΣΘΟΝΙΑ
Διεργασίες για νέα κυβέρνηση συνασπισμού

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, ανακοίνωσε χτες την παραίτησή της, όπως και όλου του κυβερνητικού σχήματος, με στόχο να καταθέσει σήμερα στο Κοινοβούλιο αίτημα «για τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού», όπως αναφέρει σε ανάρτησή της. Η ίδια αναφέρει ότι η παραίτηση της κυβέρνησης αποτελεί στάδιο της σχετικής διαδικασίας σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας της Βαλτικής.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκά ΜΜΕ, η Κάλας, η οποία ακολούθησε «σκληρή» γραμμή στην αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία, θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση σε συνεργασία με το κόμμα «Πατρίδα» και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Ο Εσθονός Πρόεδρος Α. Κάρις ζήτησε να σχηματιστεί γρήγορα η νέα κυβέρνηση, ενώ σε δήλωσή του τις προηγούμενες μέρες ανέφερε ότι το νέο Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να πιάσει γρήγορα δουλειά με δεδομένες τις «ανησυχίες» για τον πληθωρισμό και την Ενέργεια, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειές του.

Ο πληθωρισμός της Εσθονίας καταγράφηκε τον Ιούνη στο 22%, το υψηλότερο ποσοστό σε όλη την Ευρωζώνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ