ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»
Υποκριτική η παρέμβαση θεσμικών φορέων για τις «τηλεδίκες»

Σε σχέση με την παρέμβαση θεσμικών φορέων για τις λεγόμενες «τηλεδίκες» με τη συμμετοχή τουλάχιστον 20 δικηγόρων η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα σε σχετική ανακοίνωσή της:

«Η πρόσφατη ανακοίνωση των "τεσσάρων θεσμικών φορέων", Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, σχετικά με τις λεγόμενες "τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές δίκες" είναι υποκριτική, άλλο ένα ανέξοδο ευχολόγιο για την υπεράσπιση τάχα των "συνταγματικών κατοχυρωμένων δικαιωμάτων".

(...)Παρουσιάζουν τις "τηλεδίκες" σαν φυσικό φαινόμενο και δεν λένε κουβέντα για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, που "θησαυρίζουν" από τα διαφημιστικά πακέτα. Ούτε για το πόσο βολεύουν στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού των τηλεθεατών από τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα της καθημερινότητας. Ούτε πόσο χρήσιμες είναι στο να αναπαράγεται η λογική "της κλειδαρότρυπας" και η εξοικείωση με τον πόνο και το αίμα.

Δεν λένε κουβέντα για την απαράδεκτη άγρα πελατών μέσα από τις "τηλεδίκες", τις δημόσιες σχέσεις και ακόμα περισσότερο τα γνωστά κυκλώματα, που έχουν διασυνδέσεις και με ιδιοκτήτες ΜΜΕ και μεγαλοδημοσιογράφους, "μοιράζοντας τη δικηγορική πίτα" και ευνοώντας γνωστά μεγαλογραφεία και μεγαλοσχήμονες. Φαινόμενα γνωστά, που χρόνια τώρα έχουν κακοφορμίσει και αναδίνουν την ίδια δυσωδία, όπως και αυτά που εκδηλώνονται, στο όνομα της "νομικής υπεράσπισης", με τον προκλητικό και χυδαίο τρόπο που δυστυχώς, όχι σπάνια, αυτή επιχειρείται».

Και καταλήγουν:

«Η "ανεπηρέαστη απονομή της δικαιοσύνης", για την οποία κόπτονται οι θεσμικοί φορείς, είναι αυτή που με όλους τους τρόπους στηρίζει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, των πολυεθνικών, "τρέχοντας" να εγκρίνει επενδυτικά σχέδια, να βγάλει στο σφυρί την πρώτη κατοικία, να κηρύξει όλες σχεδόν τις απεργίες παράνομες ή/και καταχρηστικές, να ποινικοποιήσει την αγωνιστική και συνδικαλιστική δράση, κ.ά. Γι' αυτά τα ζητήματα όλοι θυμόμαστε τις παρεμβάσεις γνωστών μεγαλοδικηγόρων σε τηλεοπτικά κανάλια, που κάτω από το μανδύα του επιστημονικού κύρους συνηγορούσαν υπέρ της κήρυξης απεργιών ως παράνομων, υπέρ της επιστράτευσης απεργών, υπέρ της καταστολής αγώνων στο όνομα της "νομιμότητας" και της "τάξης", υπέρ των ωφελημάτων από τον νόμο Χατζηδάκη κ.ά.

Οι ριζοσπάστες δικηγόροι, που έχουμε μια διαφορετική αντίληψη για τον ρόλο του συνηγόρου υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, προσφέροντας τις επιστημονικές νομικές μας γνώσεις στην υπηρεσία του εργατικού και λαϊκού κινήματος, των διωκόμενων αγωνιστών, όλων των εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων ευρύτερα που πλήττονται από την πολιτική του κεφαλαίου».

Ενοχοι δύο αστυνομικοί για βασανισμό

Ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή επέβαλε χτες το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο σε δύο αστυνομικούς, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για βασανιστήρια που θεωρήθηκε ότι τέλεσαν σε βάρος του Χρήστου Χρονόπουλου, στα καθήκοντα οποίων αναγόταν η φύλαξη και επιμέλεια κρατουμένων.

Η πράξη τελέστηκε το 2007 στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας, όταν προσήχθη ο Χρήστος Χρονόπουλος, ο οποίος αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα μετά από καταγγελία ότι ενοχλούσε πελάτες καφενείου. Αν και στο αστυνομικό τμήμα οδηγήθηκε χωρίς σωματικά προβλήματα, δύο ώρες μετά την προσαγωγή του κλήθηκε το ΕΚΑΒ, το οποίο τον παρέλαβε σε κωματώδη κατάσταση και διακομίστηκε στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο. Εκεί διαπιστώθηκε βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση και άλλες σοβαρές κακώσεις. Κατά την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, που εξέτασε την υπόθεση σε πρώτο βαθμό, οι δύο αστυνομικοί τον χτύπησαν για να τον εκφοβίσουν, με αποτέλεσμα ανεπανόρθωτες βλάβες.

Σε πρώτο βαθμό το δικαστήριο είχε επιβάλει κάθειρξη 8 ετών, ενώ στο Εφετείο καταδικάστηκαν κατά πλειοψηφία (4-3) και τους αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς, με αποτέλεσμα η ποινή να οριστεί στα 3 έτη φυλάκισης.


ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Αποζημίωση στην Μυρτώ θύμα εγκληματικής επίθεσης

Με απόφασή του Α' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, το Δημόσιο πρέπει να αποζημιώσει την Μυρτώ Παπαδομιχελάκη για τον βιασμό και την άγρια επίθεση που δέχθηκε από Πακιστανό δράστη στην Πάρο το 2012, όταν την πέταξε από ύψος, με συνέπεια να βρίσκεται έκτοτε καθηλωμένη με 100% αναπηρία. Η μητέρα της άτυχης κοπέλας έχει ζητήσει ως αποζημίωση για ηθική βλάβη το ποσό των 200.000 ευρώ και μηνιαίως την καταβολή 2.900 ευρώ για τα έξοδα νοσηλείας της στη δύσκολη ζωή της. Το ύψος της αποζημίωσης αναμένεται να καθοριστεί από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

Οι Σύμβουλοι Επικρατείας αναίρεσαν σχετική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, το οποίο είχε απορρίψει το αίτημα της μητέρας της για αποζημίωση, με το αιτιολογικό ότι υπήρξαν παραλείψεις της Αστυνομίας αναφορικά με τον εγκληματία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ