ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
«Το κόλπο της νυφίτσας»

Το κόλπο της νυφίτσας
Το κόλπο της νυφίτσας
Κινηματογραφική βδομάδα με 7 νέες ταινίες και 2 υπέροχες επανεκδόσεις, ανάμεσά τους και δυο παιδικές για τους μικρούς σινεφίλ. «Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων» του Αλφρεντ Χίτσκοκ, που είναι γυρισμένη το 1959, με τον Κάρρυ Γκραντ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, συναντιόμαστε με μια από τις κλασσικότερες ταινίες όλων των εποχών. Ενα υπόδειγμα θρίλερ τόσο σε σεναριακό όσο και σκηνοθετικό επίπεδο, που κυριολεκτικά ο μετρ Χίτσκοκ κρατάει τον θεατή σε εγρήγορση έως τα τελευταία λεπτά της ταινίας... Ενας ανυποψίαστος διαφημιστής καταδιώκεται από κατασκόπους που νομίζουν ότι είναι πράκτορας της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Στην προσπάθειά του να σώσει τη ζωή του, μπλέκεται όλο και βαθύτερα σε μια υπόθεση στην οποία κανείς δεν είναι αυτό που φαίνεται... Ενώ η «Γιορτή της Mπαμπέτ» (1987) του Γκάμπριελ Αξελ μας μεταφέρει σε ένα απομακρυσμένο ψαροχώρι της Δανίας του 19ου αιώνα, όπου παρακολουθούμε τη, στερημένη από κάθε απόλαυση, ζωή δυο γυναικών που καθορίστηκε από τον πατέρα τους, έναν προτεστάντη πάστορα και ιδρυτή μιας αυστηρής και κλειστής θρησκευτικής κοινότητας. Η Mπαμπέτ, αρχιμαγείρισσα στο διασημότερο εστιατόριο του Παρισιού, μετά την αιματηρή καταστολή της Κομμούνας, βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι τους και γίνεται υπηρέτριά τους. Μια μέρα η τύχη θα χαμογελάσει στην Mπαμπέτ με τον πρώτο αριθμό του λαχείου. Το ποσό είναι μεγάλο, αλλά η υποχρέωση που νιώθει στις δυο γυναίκες είναι ακόμη μεγαλύτερη κι έτσι αποφασίζει να διοργανώσει ένα γεύμα που όμοιό του δεν έχουν δει... Σπουδαία ταινία, που από τη μια κάνει καυστική κριτική στη θρησκεία με πολύ ξεχωριστή ματιά και από την άλλη αποτελεί ύμνο στην αγάπη και τον έρωτα... Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας 1987.

Το Κόλπο της Νυφίτσας/ The Weasel's Tale/ Χουάν Χοσέ Καμπανέλα/ 2019/ 129 λεπτά

Ο μικρός Νικόλας και το παιχνίδι του θαμμένου θησαυρού
Ο μικρός Νικόλας και το παιχνίδι του θαμμένου θησαυρού
Μια γοητευτική σταρ της χρυσής εποχής του σινεμά, ένας ηθοποιός στο λυκόφως της ζωής του, ένας απογοητευμένος σεναριογράφος και ένας ηλικιωμένος σκηνοθέτης μοιράζονται ένα μεγάλο σπίτι στην εξοχή. Η ήσυχη συμβίωσή τους απειλείται όταν ένα νεαρό ζευγάρι προσπαθεί να τους εξαπατήσει κάνοντάς τους να πουλήσουν το σπίτι. Μαύρη κωμωδία με πολύ έξυπνο σενάριο και διάλογους, που αποτίει φόρο τιμής στις κλασικές κωμωδίες του Χόλιγουντ με στοιχεία θρίλερ και εξαιρετικό σασπένς, που σε παραπλανά έως την τελευταία στιγμή... Τελικά στη μάχη μεταξύ της νεότητας και του γήρατος ποιος κερδίζει; Αναμφισβήτητα η πιο καλοκαιρινή ταινία της βδομάδας, μια ταινία φρέσκια αλλά τόσο «κλασική» που θυμίζει επανέκδοση.

Spencer/ Πάμπλο Λαραΐν /2021/ 117 λεπτά

Ο Λαραΐν αρέσκεται στις βιογραφίες και εδώ επιχειρεί να αναπαραστήσει τις τελευταίες μέρες πριν η πριγκίπισσα Νταϊάνα «πάρει τη ζωή της στα χέρια της», ξεφεύγοντας από το αυστηρό πρωτόκολλο του Μπάκιγχαμ... Ουσιαστικά αφηγείται ότι η Νταϊάνα έφτασε στα όρια του παραλογισμού, η σχέση της με τον Κάρολο είχε καταστραφεί και η ίδια πλέον δεν άντεχε να εξυπηρετήσει τη δημόσια εικόνα του παλατιού... Ο Λαραΐν κάνει μια φλύαρη ταινία, χωρίς ιδιαίτερο νόημα, γεμάτη με παραισθήσεις και ουσιαστικά καταφέρνει να ευτελίσει την υγιή αντίδραση ενός ανθρώπου... Αραγε μας ενδιαφέρει η ζωή της Νταϊάνα; Θα μπορούσε να μας ενδιαφέρει, αφού βρίσκουμε αρκετά «κοινωνιολογικά» στοιχεία για τον θεσμό της βασιλείας, τον απεριόριστο πλούτο και τη σπάταλη του, την ίδια στιγμή που ο λαός στην Αγγλία στερείται των στοιχειωδών και συνεχίζει να συντηρεί αυτόν τον αναχρονιστικό «θεσμό»...

Υγρή Γη / El Lodo/ Ινιάκι Σάντσεθ Αριέτα /2022/ 111 λεπτά

Ενας διακεκριμένος Ισπανός βιολόγος επιστρέφει στην πατρίδα των παιδικών του χρόνων για να προστατεύσει τη λιμνοθάλασσα της περιοχής, την οποία εκμεταλλεύονται ποικιλοτρόπως με παράνομους τρόπους οι ντόπιοι. Ομως θα αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση... Γυρισμένη στη λιμνοθάλασσα της Albufera, με εντυπωσιακή ομορφιά και όμορφη σκηνοθετική ματιά ο Αριέτα επιχειρεί να αναδείξει τη σθεναρή «αντίσταση» των ντόπιων στα σχέδια του νεοφερμένου βιολόγου... αλλά το σενάριό του είναι τόσο υπερβολικό, γεμάτο κλισέ και αχρείαστους μελοδραματισμούς, που τελικά φτιάχνει ένα ανούσιο οικολογικό θρίλερ, χωρίς να καταδεικνύει ποιος πραγματικά είναι ο ένοχος για την καταστροφή του περιβάλλοντος...

Ο Αήττητος /Prizefighter: The Life of Jem Belcher/ Ντάνιελ Γκρέιαμ/ 2022/ 120 λεπτά

Μπρίστολ, Αγγλία, 1800: Ο Τζεμ Μπέλτσερ μεταμορφώνει τη μέχρι τότε πρωτόγονη πυγμαχία σε άθλημα των βασιλιάδων, σε μία ασύλληπτη πορεία που ξετυλίγει την άνοδο και την πτώση ενός καθαρόαιμου ταλέντου και ενός γεννημένου πρωταθλητή. Στηριγμένο στην αληθινή ιστορία του διάσημου πυγμάχου, καταφέρνει να περιγράψει τόσο την εποχή και τη ζωή των φτωχών ανθρώπων, όσο και την εκμετάλλευση των πυγμάχων από την αριστοκρατία για το κέρδος. Ωραίες ερμηνείες από τους Ράσελ Κρόου, Ματ Χούκινγκς και Ρέι Γουίνστον και είναι συνολικά μια αξιόλογη δουλειά τόσο σε φωτογραφία, σκηνικά και κουστουμιά όσο και σε σκηνοθεσία. Ενα πλήρες βιογραφικό πορτρέτο για τους λάτρεις του αθλήματος και όχι μόνο.

Η Οικογένεια του Μεγαλοπατούσα/ Bigfoot Family/ Τζέρεμι Ντέγκρουσον, Μπεν Στάσεν/ 2020/ 90 λεπτά

Λίγους μήνες μετά την επανασύνδεσή της, η οικογένεια του Ανταμ ζει ευτυχισμένη και εκείνος αρχίζει να συνηθίζει σιγά - σιγά τις νέες του δυνάμεις. Αλλά όταν ο Μεγαλοπατούσας αποφασίσει να φύγει για να σώσει μια κοιλάδα από τη σατανική εταιρεία πετρελαίου Χ Tract... Το Χόλιγουντ σε «οικολογικά» κέφια για χάρη της «πράσινης ανάπτυξης» κερνάει ατομική ευθύνη για παιδιά... Σύντομη αλλά περιεκτική περιγραφή, δεν αξίζει περαιτέρω ανάλυσης.

Ο Μικρός Νικόλας και το Κυνήγι του Θαμμένου Θησαυρού /Le Tresor du Petit Nicolas/ Ζουλιέν Ραπενό/ 2022/ 100 λεπτά

Συνέχεια της επιτυχημένης σειράς ταινιών του Μικρού Νικόλα, βασισμένη στους υπέροχους χαρακτήρες του σεναριογράφου Ρενέ Γκοσινί και του σκιτσογράφου Ζαν-Ζακ Σανπέ, μας μεταφέρει σε ένα ιδιαίτερο κυνήγι θησαυρού. Ο πατέρας του Νικόλα παίρνει μια προαγωγή στη δουλειά του, που θα είναι σε άλλη πόλη και ο δαιμόνιος μικρός ψάχνει χρήματα ώστε να κάνει τον πατέρα του να αρνηθεί την καινούργια δουλειά και να μείνει με την παρέα του... Θα τα καταφέρει να βρει τον θησαυρό άραγε; Ο,τι κι αν συμβεί, ένα είναι σίγουρο. Ο πραγματικός θησαυρός κρύβεται στη σχέση του με τον πατέρα του... Με όμορφα νοήματα όπως πάντα, δίχως τόσο ξεκαρδιστικό χιούμορ αυτή τη φορά, κι όμως... ο Μικρός Νίκολας παραμένει μια σταθερή αξία στις παιδικές ταινίες.

Ο Τενόρος /Tenor/ Κλοντ Ζιντί Τζούνιορ/ 2022/ 100 λεπτά

O Αντουάν, ένας φιλόδοξος νεαρός ράπερ, που δουλεύει ως διανομέας, από τα προάστια του Παρισιού, συναντιέται τυχαία με μία επιφανή δασκάλα φωνητικής στην Οπερα του Παρισιού. Εκείνη εντυπωσιάζεται από το καθαρόαιμο ταλέντο του και τον συστήνει στον κόσμο της όπερας. Ο Αντουάν γίνεται μαθητής της, αλλά κρύβει το όνειρό του από την οικογένεια και τους φίλους του από φόβο ότι δεν θα τον καταλάβουν... Το παραμύθι εκείνου που φτάνει στην κορυφή από τα χαμηλά... σε όλο του το μεγαλείο. Πλην όμως με όμορφες ερμηνείες, εξαιρετικές φωνές και ενδελεχή απεικόνιση των συνθηκών στα παρισινά προάστια. Ο πιο υποψιασμένος θεατής θα μετατρέψει το παραμύθι σε προβληματισμό για το πώς σε μια άλλη κοινωνία η παιδεία και ο πολιτισμός θα 'ναι δικαίωμα για όλους και όχι παιχνίδι για τους λίγους κι εκλεκτούς...


Π. Α.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Συνεχίζει τον αγώνα για την επιβίωση

Με τον υφυπουργό Πολιτισμού συναντήθηκε χτες αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ), στο πλαίσιο κινητοποίησης που πραγματοποίησε με αιτήματα τα οποία αφορούν τους μουσικούς που εργάζονται χωρίς σταθερές εργασιακές σχέσεις σε μουσικά σύνολα και εποπτευόμενους από το ΥΠΠΟ φορείς.

Οπως σημειώνει ο ΠΜΣ, «για άλλη μια φορά τον ενημερώσαμε για τα αιτήματά μας που αναφέρουμε στο υπόμνημα του Συλλόγου, καταθέσαμε επίσης υπόμνημα των πρώην εργαζομένων της Ορχήστρας Χρωμάτων και ζητήσαμε λύση της πολύχρονης ομηρίας δεκάδων συμβασιούχων στα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ.

Ως συνήθως, ο υφυπουργός άκουσε με "ενδιαφέρον και συμπάθεια" τα αιτήματά μας. Για μια ακόμη φορά δεν πήραμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Οπως οι εκπρόσωποι των εποπτευόμενων φορέων μεταφέρουν την ευθύνη στο υπουργείο, έτσι κι ο υφυπουργός μετέφερε την ευθύνη στους φορείς. Οταν πιέσαμε για πιο συγκεκριμένες απαντήσεις η συζήτηση οδηγήθηκε στο ότι "δεν υπάρχουν χρήματα", κάνοντας μάλιστα και αναφορά στη δύσκολη κατάσταση που έχει επιφέρει η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία. Δηλαδή, με άλλα λόγια, μας είπε ότι "τη στιγμή της πολεμικής ανάφλεξης και της εμπλοκής της χώρας μας σε αυτήν δεν είναι ώρα για διεκδικήσεις".

Κάναμε καθαρό στον υπουργό ότι αναμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις για τα ζητήματα που του θέσαμε. Κάναμε σαφές ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο για τη νέα γενιά των μουσικών στον χώρο αυτό, όπου μετά από πολύχρονες σπουδές δεν μπορεί να επιβιώσει ακόμα κι όταν εργάζεται. Συγχρόνως, επισημάναμε ότι θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και μέσα στο καλοκαίρι κλιμακώνοντας στις αρχές του φθινοπώρου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ