ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δ. Γόντικας μιλά με τη συντάκτρια του «Ρ»
Ο Δ. Γόντικας μιλά με τη συντάκτρια του «Ρ»
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

Ζητήματα που δέσποσαν στην πολιτική ζωή του τόπου μετά το 16ο Συνέδριο

- Βρισκόμαστε έξι μήνες μετά το 16ο Συνέδριο. Ποιο ή ποια θα εντοπίζατε ως κύρια, κεντρικά ζητήματα που δέσποσαν αυτήν την περίοδο στην πολιτική ζωή του τόπου και αποτέλεσαν αντικείμενα δράσης των Κομματικών Οργανώσεων;

- Δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι, στο διάστημα αυτό από το 16ο Συνέδριο, στο επίκεντρο της δράσης των Κομματικών Οργανώσεων βρέθηκε το σύνολο σχεδόν των μεγάλων προβλημάτων που απασχολούν έντονα τα πλατιά λαϊκά στρώματα και τον τόπο. Θυμίζουμε επιγραμματικά: Οι συνέπειες του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και η συνέχιση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της Παιδείας, της Υγείας και ειδικά της Κοινωνικής Ασφάλισης. Τα ναρκωτικά, το πρόβλημα της δημοκρατίας, τα οξυμένα προβλήματα της αγροτιάς και της υπαίθρου, κ.ά. Με άξονα τα προβλήματα αυτά ξεσηκώθηκαν, όπως είναι γνωστό, δυναμικοί και μαζικοί αγώνες με αποκορύφωμα τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων στρωμάτων. Πολύμορφες δραστηριότητες και διαμαρτυρίες.

Αγώνες που προκάλεσαν τριγμούς στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αγώνες που φέρνουν στην επιφάνεια νέα, ποιοτικά στοιχεία στην πολιτική ζωή και πάλη. Το πιο χαρακτηριστικό και ενδιαφέρον συμπέρασμα είναι το εξής:

Ο λαός «δουλεύει» την πολιτική πείρα που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια. Η πείρα αυτή αρχίζει να αποκρυσταλλώνεται σε πιο προωθημένους αγώνες, και σε αιτήματα και σε μορφές πάλης, σε διάθεση για οργάνωση, σε πολύμορφες συσπειρώσεις και συμμαχίες σε όλα αυτά τα μέτωπα, σε αναζήτηση προοπτικής.

Πρόκειται για αποτελέσματα και πείρα που πρέπει να μελετηθούν και αξιολογηθούν προσεκτικά απ' όλες τις οργανώσεις και συνολικά από το Κόμμα, γιατί, εκτός των άλλων, αποκαλύπτουν βαθιές διεργασίες και μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη στην πορεία ενός ισχυρού λαϊκού ρεύματος γενικότερης αμφισβήτησης της εξουσίας των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Η προοπτική σε αυτή την κατεύθυνση θα εξαρτηθεί από ορισμένους παράγοντες που δεν πρέπει να υποτιμηθούν. Οι αγώνες πρέπει να αποκτήσουν σταθερότητα, συνέχεια με εναλλαγή μορφών πάλης και μεγαλύτερο βάθος ως προς τις διεκδικήσεις, καλύτερο συντονισμό ώστε να εξασκείται ουσιαστική πίεση στην κυβέρνηση.

Η λαϊκή αφύπνιση και η δράση του Κόμματος

- Πώς εκτιμάτε τη δράση των Κομματικών Οργανώσεων στα διάφορα μέτωπα που άνοιξαν; Ηταν μέσα στη δράση τα μέλη και στελέχη του Κόμματος ή απλά ακολουθούσαν την ανάπτυξη του μαζικού κινήματος, που μπήκε δυναμικά στο προσκήνιο κάτω από την όξυνση των προβλημάτων;

- Αυτή την περίοδο οι Κομματικές Οργανώσεις εξετάζουν τη δράση τους, βγάζουν συμπεράσματα, γίνεται μια συλλογική και ατομική προσπάθεια κριτικής και αυτοκριτικής ανάλυσης και αξιοποίησης της δράσης τους. Επιδιώκουμε να είναι ουσιαστική αυτή η συζήτηση και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα είναι αποδοτική. Εχει συγκεντρωθεί μια πλούσια πείρα. Οι Κομματικές Οργανώσεις δεν ήταν θεατές αυτών των αγώνων και εξελίξεων. Ηταν στην πρώτη γραμμή με θέσεις, με στόχους, με ισχυρά όπλα. Πρωτοστάτησαν, μαζί με άλλες δυνάμεις, στην οργάνωσή τους, άνοιξαν δρόμους, ένιωσαν τη χαρά της δικαίωσης πολύχρονων προσπαθειών και κυρίως τη χαρά της επιβεβαίωσης, μέσα από τις εξελίξεις, του δυναμισμού και της ορθότητας των προβλέψεων και της πολιτικής του ΚΚΕ.

Οι μεγάλοι αγώνες πάντα αποκαλύπτουν το δυναμισμό της λαϊκής πρωτοβουλίας και αυτενέργειας, αλλά κανένας μεγάλος αγώνας δε γίνεται αυθόρμητα ή γιατί οξύνονται τα προβλήματα. Απαιτούνται και μια σειρά από προϋποθέσεις για να ξεσπάσει ένας αγώνας και, πολύ περισσότερο, να έχει συνέχεια και αποτελέσματα. Για να φτάσουμε σε αυτούς τους αγώνες χρειάστηκε να ξεπεραστούν αρκετές δυσκολίες. Να υπερνικηθούν αντιλήψεις ότι είναι δυνατόν να υπάρχουν άμεσα αποτελέσματα χωρίς γενικότερες αλλαγές πολιτικής.

Να υπερνικηθούν ή να παρακαμφθούν αντιστάσεις και αντιδράσεις που προέρχονται από ισχυρούς κυβερνητικούς και εργοδοτικούς μηχανισμούς, συμβιβασμένες ηγεσίες μαζικών κινημάτων, κλπ. Με αυτή την έννοια η οργάνωση, η ανάπτυξη αγώνων που ζήσαμε και, κυρίως, η κατεύθυνσή τους ήταν αντικείμενο σκληρών αντιπαραθέσεων. Τέτοιες αντιπαραθέσεις γνωρίσαμε πολλές αυτές την περίοδο, όπου το ΚΚΕ μαζί με σύμμαχες δυνάμεις σήκωσε μεγάλο βάρος.

Η πείρα που βγαίνει είναι πολύτιμη και πρέπει να αξιοποιηθεί για τους νέους μελλοντικούς αγώνες που είναι μπροστά μας.

Είναι επίσης αλήθεια ότι οι αγώνες αυτής της περιόδου αποτέλεσαν και δοκιμασία για την πολιτική και οργανωτική ετοιμότητα και ικανότητα των Κομματικών Οργανώσεων, των στελεχών και των μελών ατομικά. Αποκάλυψαν αρκετά προβλήματα και αδυναμίες που πρέπει επίσης να μελετηθούν προσεκτικά. Ειδικά πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα τα στελέχη, τα καθοδηγητικά όργανα για την ετοιμότητά τους να παρακολουθούν τις εξελίξεις στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα και να ενεργούν με πρωτοβουλία, να κρατούν τη συνέχεια σε κάθε αγώνα αναπτύσσοντας την κατάλληλη τακτική πριν, κατά τη διάρκειά τους και μετά. Για την ικανότητά τους να συμβάλλουν στην ενεργοποίηση των δυνάμεων του κλάδου τους, του χώρου τους, στη συσπείρωση δυνάμεων, να μελετούν και να γενικεύουν την πείρα, να ενισχύουν και να εμπνέουν την πρωτοβουλία και την πρωτοτυπία στη δράση.

Η μεγάλη μάχη του Ασφαλιστικού

- Τι βασικά συμπεράσματα βγαίνουν για το Κόμμα από τη μάχη του Ασφαλιστικού;

- Είναι πολλά και πολύπλευρα τα συμπεράσματα που βγαίνουν.

Η κρίση στο Ασφαλιστικό είναι αποτέλεσμα της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης και των μονοπωλίων, της ΕΕ, και δεν μπορεί να λυθεί προς όφελος της εργατικής τάξης και γενικότερα του λαού χωρίς συγκρούσεις με αυτή την πολιτική, χωρίς ανατροπή της. Είναι ένας αγώνας με πολλά μέτωπα και ισχυρά συμφέροντα. Είναι ένα πολύ κρίσιμο συμπέρασμα που χρειάζεται να συνειδητοποιηθεί από τις λαϊκές δυνάμεις και στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα για τη διαμόρφωση του κατάλληλου συσχετισμού δύναμης που θα επιβάλει τις αλλαγές αυτές. Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη.

Οι απεργίες έδειξαν ότι η εργατική τάξη έχει τη δύναμη να υπερασπίσει και να επιβάλει το δίκιο της, αλλά θα χρειαστεί να οργανώσει τις δυνάμεις και τις συμμαχίες της για να υπερνικήσει ή να παρακάμψει την αντίσταση και τους ελιγμούς της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων - που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υποστηρίζουν την πολιτική της ΕΕ - της εργοδοσίας, των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Εδώ θα κριθεί ο αγώνας για το Ασφαλιστικό. Η αρχή έγινε αλλά υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά. Θα είναι μακρόχρονος. Η κλιμάκωση του αγώνα, η εξέλιξή του δεν πρέπει να εξαρτάται από το πότε θα πάει για συζήτηση στη Βουλή το ένα ή το άλλο νομοσχέδιο. Και πριν και κατά τη διάρκεια και μετά να συνεχίζεται ασταμάτητα με εναλλαγή και εμπλουτισμό των μορφών πάλης.

Ο αγώνας για το Ασφαλιστικό συμπυκνώνει την ουσία του κοινωνικού προβλήματος, καθώς το Ασφαλιστικό συνδέεται άμεσα με την αντιμετώπιση της ανεργίας, με τις εργασιακές σχέσεις, με τα ζητήματα Υγείας, με τα επίπεδα αμοιβών και συντάξεων, με τη λειτουργία των Ταμείων, με την ασυδοσία της εργοδοσίας, με τον ταξικό ρόλο του κράτους και του Κρατικού Προϋπολογισμού. Είναι αγώνας που έχει να κάνει με τον πυρήνα της αντίθεσης κεφαλαίου-εργασίας. Με αυτή την έννοια είναι αποφασιστικός κρίκος που μπορεί να αποτελέσει πόλο συσπείρωσης, συμμαχίας και αγώνα ευρύτατων λαϊκών δυνάμεων, κρίκος για γενικότερες αλλαγές και ταυτόχρονα απόδειξη ότι αλλαγές σε πολιτικό επίπεδο, στο επίπεδο της εξουσίας, θα προέλθουν μέσα από τέτοιους, μεγάλης κλίμακας, ταξικούς αγώνες.

Βγαίνουν ακόμα χρήσιμα συμπεράσματα σε ζητήματα τακτικής όπως: Η καλή γνώση των θέσεων του Κόμματος και της γενικότερης πολιτικής του από όλα τα μέλη και τους οπαδούς, ο σωστός συνδυασμός της έντονης κομματικής δράσης με τη συνδικαλιστική δράση και πάλη, η οργάνωση και ενότητα από τα κάτω, πολύμορφα, μέσα από συλλογικές μορφές συζήτησης και πάλης, η επιλογή των κατάλληλων μορφών πάλης, προετοιμασίας και διεξαγωγής του αγώνα, η αυξημένη επαγρύπνηση και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των ελιγμών και τρικλοποδιών των κάθε λογής αντιπάλων. Είναι μερικά συμπεράσματα που πράγματι έχουν γενικότερη σημασία.

Να αξιοποιηθούν τα συμπεράσματα των αγώνων

- Πώς σκέφτεστε να αξιοποιηθούν αυτά τα συμπεράσματα από το όλο το Κόμμα; Τι μέτρα επιπλέον θα πάρετε;

- Η κύρια προσπάθεια κατευθύνεται στο να καταφέρουμε να γίνει ο κάθε κομμουνιστής και κομμουνίστρια λαϊκός ηγέτης στο χώρο του, πόλος συσπείρωσης δυνάμεων και συμμαχιών, δύναμη που θα εμπνέει και θα οργανώνει τη λαϊκή αυτενέργεια και πρωτοβουλία στα μεγάλα μέτωπα πάλης. Παράλληλα και σε συνδυασμό με τις κεντρικές πρωτοβουλίες και ενέργειες του Κόμματος. Πρόκειται για στόχο και καθήκον, που απαιτεί από μας, από τα στελέχη και τα καθοδηγητικά όργανα έως το Γραφείο της ΚΟΒ να δουλέψουμε και σωστά και πολύ. Για παράδειγμα, οι κοινωνικές συμμαχίες, που αποτελούν τον πυρήνα της πολιτικής για το Μέτωπο, δεν είναι δυνατό να οικοδομούνται με σταθερότητα και προοπτική αν τα καθοδηγητικά όργανα δεν αποκτήσουν την ικανότητα να χειρίζονται και να καθοδηγούν αυτή την υπόθεση. Δε φτάνει ένα γενικό σχέδιο, αν σε κάθε κρίκο, σε κάθε πρόβλημα, σε κάθε μέτωπο πάλης δε γίνεται συγκεκριμένη δουλιά.

Οι κατευθύνσεις του 16ου Συνεδρίου και η πείρα που έχει συγκεντρωθεί είναι ισχυρά όπλα. Χρειάζεται να τα κατακτήσουμε και να τα χειριζόμαστε καλά, αποτελεσματικά. Κυρίως χρειάζεται να πλουτίζουμε αυτές τις κατευθύνσεις με την πείρα της δράσης, πράγμα που σημαίνει ουσιαστικές και πιο ζωντανές συζητήσεις στις Οργανώσεις.

Πλατιά δράση για δημοκρατικά δικαιώματα

- Ενα άλλο μεγάλο μέτωπο που άνοιξε είναι ο «τρομονόμος». Το Κόμμα από την πρώτη στιγμή έδωσε τη μάχη. Προετοιμάζεται η οργάνωση να αντιμετωπίσει την κατάσταση που δημιουργεί ο «τρομονόμος» για το χτύπημα του λαϊκού κινήματος; Τι έχει γίνει στην κατεύθυνση της ανάπτυξης πλατιάς δράσης για το θέμα;

- Είναι θετικό το ότι εκδηλώθηκε μια πλατιά ευαισθησία και έχουν προκληθεί σοβαρές αντιδράσεις στα σχέδια που προωθούνται. Εχουν συγκροτηθεί σε πολλές πόλεις Επιτροπές για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Οι Επιτροπές αυτές πρέπει να στηριχτούν και να γίνουν ασπίδα και δόρυ των λαϊκών αγώνων. Το ζήτημα ποιο είναι: Το λαϊκό κίνημα να προετοιμαστεί, τουλάχιστον, όχι χειρότερα απ' ό,τι προετοιμάζεται η άρχουσα τάξη. Το σύνθημα «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» πρέπει να αποκτά ουσιαστικό νόημα και να γίνει τρόπος καθημερινής ζωής και δράσης. Πεποίθηση και ανυποχώρητη στάση, όχι μόνο των πρωτοπόρων αγωνιστών, αλλά να κατακτά όλους όσοι αισθάνονται άμεσα το βαρύ χέρι της εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Οι κομμουνιστές και κομμουνίστριες έχουν ένδοξες, ηρωικές παραδόσεις και πρέπει να τις συνεχίσουν και στις νέες συνθήκες.

Αμεσος καθοδηγητής ο «Ριζοσπάστης»

- Αρχές του χρόνου εξαγγείλατε εξόρμηση για τη διάδοση του «Ριζοσπάστη». Πώς προχώρησε; Είστε ικανοποιημένοι από την προώθηση αυτού του καθήκοντος; Τι νομίζετε ότι εμποδίζει μια δυναμική ανάπτυξη της κυκλοφορίας της εφημερίδας; Μήπως δεν είναι αρκετά ελκυστική; Μήπως δεν καλύπτει τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των κομματικών μελών; `Η τι άλλο;

- Περιθώρια βελτίωσης του «Ριζοσπάστη» υπάρχουν. Σε αυτή την κατεύθυνση γίνονται προσπάθειες, υπάρχουν αποτελέσματα και μπορεί να τεθούν πιο φιλόδοξοι στόχοι.

Ποιο είναι, όμως, το πρόβλημα που δεν έχει λυθεί: Ενας αριθμός μελών του Κόμματος δε διαβάζει σταθερά, καθημερινά, το «Ριζοσπάστη». Δεν αισθάνονται το «Ριζοσπάστη» ως πρώτο και άμεσο καθοδηγητή τους. Φαίνεται ότι η κομμουνιστική διαπαιδαγωγητική δουλιά στις γραμμές του Κόμματος και της ΚΝΕ, αλλά και στον περίγυρο του Κόμματος, δεν είναι επαρκής, έχει κενά, δεν είναι πάντα αποτελεσματική.

Κομμουνιστής σημαίνει αυξημένη προσωπική ευθύνη για τη διάδοση των ιδεών, της πολιτικής και των στόχων του Κόμματος στον τόπο που εργάζεται, ζει, δραστηριοποιείται.

Προσωπική ευθύνη για την προετοιμασία και ένταξη στις γραμμές του Κόμματος νέων αγωνιστών στα πλαίσια της γενικής προσπάθειας για οργάνωση των εργαζομένων.

Επόμενα, το κύριό του όπλο είναι η γνώση, το βιβλίο και σε πρώτη γραμμή ο «Ριζοσπάστης». Ο «Ριζοσπάστης», ως πηγή γνώσεων, πολιτικού εξοπλισμού και πληροφοριών, ως καθοδηγητής τους, αλλά και ως αποφασιστικό μέσο διάδοσης των θέσεων του Κόμματος καθημερινά.

Η δουλιά μας στη διαπαιδαγώγηση τέτοιων μαχητών δεν είναι ακόμα επαρκής, δεν αγκαλιάζει ακόμα το σύνολο των κομματικών δυνάμεων, με σταθερότητα, υπομονή, συνέχεια, συνέπεια και κομματική ανησυχία.

Το πρόβλημα τελικά δεν μπορεί να λυθεί με εντολές και καμπανιακή δουλιά. Συνδέεται με ουσιαστικές βελτιώσεις στη λειτουργία και στο περιεχόμενο δράσης των Οργανώσεων και εκεί χρειάζεται να δυναμώσει η συλλογική προσπάθεια και η ευθύνη των καθοδηγητικών οργάνων.

Ζωτικής σημασίας η ένταξη νέων δυνάμεων στο ΚΚΕ

- Ορισμένοι λένε ότι πλέον ο κόσμος δεν οργανώνεται σε πολιτικά κόμματα και νεολαίες. Ιδιαίτερα στο ΚΚΕ και στην ΚΝΕ. Ισχύει αυτή η άποψη κι αν όχι πώς προχωρά η δουλιά των ΚΟ για την ανάπτυξη των οργανωμένων δυνάμεων;

- Για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ η ένταξη νέων δυνάμεων στις γραμμές τους είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, και ειδικά στην εργατική τάξη, στους τόπους δουλιάς, στη νεολαία, δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συνεχή ανάπτυξη και ανανέωση, με νέο αίμα, των γραμμών τους. Φαίνεται ότι δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να εδραιώσουμε αυτή την αντίληψη σε όλο το Κόμμα, σε όλες τις Οργανώσεις. Δεν καταγράφονται ανάλογα αποτελέσματα σε αυτόν τον τομέα. Δε θα ισχυριστούμε ότι είναι ένα απλό ζήτημα. Οι επιδράσεις από την ανατροπή του σοσιαλισμού είναι ένας ισχυρός ανασταλτικός παράγοντας. Ωστόσο, οι δυσκολίες δεν οφείλονται τόσο στην απουσία διάθεσης και ενδιαφέροντος για οργανωμένη πάλη μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ. Δυνάμεις και δυνατότητες υπάρχουν και μεγαλώνουν. Η συνεχής ανάπτυξη της ΚΝΕ είναι μια πρόσθετη απόδειξη. Είναι θέμα καλύτερης οργάνωσης, πιο σχεδιασμένης και συνεχώς ελεγχόμενης δουλιάς. Συνδέεται με την κατάκτηση ενός υψηλότερου επιπέδου ικανότητας στην οργάνωση των λαϊκών μαζών, ζωντανής και πλούσιας εσωτερικής λειτουργίας, ενεργότερης συμμετοχής των μελών του Κόμματος στη διαμόρφωση της πολιτικής του, στην προώθηση των αποφάσεών του, στη διάδοση των ιδεών του. Συνδέεται, σε τελευταία ανάλυση, με τη συστηματική διάδοση των ιδεών του επιστημονικού σοσιαλισμού. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Πρέπει να κατακτήσουμε αυτό το επίπεδο και να ξεπεράσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα όποιες αδυναμίες και καθυστερήσεις, φαινόμενα ρουτίνας, τυποποίησης και προχειρότητας.

Ειδικότερα θα χρειαστεί να εκφραστεί αυτή η αλλαγή στον προσανατολισμό και στη λειτουργία της ΚΟΒ, στη μεγαλύτερη φροντίδα για την ανάπτυξη και το δυνάμωμα της ΚΝΕ. Η διάδοση του Προγράμματος του ΚΚΕ και του Καταστατικού του και η εκλαΐκευσή τους είναι ένα από τα πιο σπουδαία καθήκοντα για κάθε μέλος του Κόμματος και ένα βασικό κριτήριο μιας ποιοτικά ανώτερης κομματικής δράσης.

Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο στην προώθηση συσπειρώσεων και συμμαχιών

- Το 16ο Συνέδριο ως ένα από τα βασικά καθήκοντα που έθεσε για το Μέτωπο ήταν να προχωρήσουν συσπειρώσεις, συμμαχίες, συνεργασίες, γύρω από συγκεκριμένα μέτωπα πάλης. Πώς προχωρά αυτό το ζήτημα; Σε ποια φάση βρισκόμαστε σήμερα; Τι έχει πραγματοποιηθεί και τι άλλους στόχους βάζουν οι ΚΟ σε σχέση με αυτό;

- Θα λέγαμε χωρίς ταλάντευση ότι σε αυτή την κατεύθυνση έχουν δημιουργηθεί καλύτερες προϋποθέσεις για να προχωρήσει το μεγάλο αυτό καθήκον. Οι συσπειρώσεις και συμμαχίες, που έχουν δημιουργηθεί στα βασικότερα μέτωπα πάλης, δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Το ΠΑΜΕ στο εργατικό κίνημα, η Παναγροτική Συσπείρωση στην αγροτιά, οι Επιτροπές κατά του Πολέμου και του ΝΑΤΟ, οι Επιτροπές για τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, για την Παιδεία, το περιβάλλον, της πάλης κατά των ναρκωτικών, κλπ. είναι πρακτικές αποδείξεις της προόδου και των δυνατοτήτων που έχουν δημιουργηθεί. Τα αποτελέσματα αυτά και η πείρα που έχει κατακτηθεί μάς επιτρέπουν να θέσουμε νέους και πιο φιλόδοξους στόχους.

Να απλωθούν αυτές οι συσπειρώσεις μέσα στο λαό και στη νεολαία, να εδραιώνονται ως μοχλός συσπείρωσης και ενεργοποίησης διαρκώς νέων εργατικών και λαϊκών δυνάμεων και ταυτόχρονα να καλλιεργείται το έδαφος του συντονισμού, της συνεργασίας των επιμέρους μετώπων, της ανάπτυξης και εδραίωσης των κοινωνικών συμμαχιών και της κοινής πάλης με τις κυρίαρχες επιλογές της φιλομονοπωλιακής, ιμπεριαλιστικής πολιτικής. Η οργάνωση των δυνάμεων της εργατικής τάξης, η ισχυροποίηση του ταξικού ρεύματος στο συνδικαλιστικό κίνημα μέσα από την άνοδο της επιρροής και του κύρους του ΠΑΜΕ, από άποψη ιεράρχησης, είναι στόχος απόλυτης προτεραιότητας.

Οι επιμέρους αυτές συμμαχίες και συνεργασίες με συγκεκριμένα αντιμονοπωλιακά αντιιμπεριαλιστικά αιτήματα δεν αποτελούν, κιόλας, Μέτωπο. Μπορούν όμως να γίνουν χείμαρροι, ρυάκια, να αποτελέσουν τα φύτρα που θα οδηγήσουν στη δημιουργία του Μετώπου.

Εκείνο, όμως, που θα δώσει αποφασιστική ώθηση και θα διευρύνει τις δυνατότητες για την οικοδόμηση του Μετώπου είναι η πιο ολοκληρωμένη προβολή και εκλαΐκευση των πολιτικών επιδιώξεων του Μετώπου, που είναι η λαϊκή εξουσία και η λαϊκή οικονομία, ως μόνη ρεαλιστική απάντηση και εναλλακτική λύση για το λαό. Είναι στόχος προς κατάκτηση.

Κριτήρια αποτελεσματικότητας στη δουλιά μας

- Ποια πλάνα και καθήκοντα θεωρείτε ότι είναι μετρήσιμα για την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας κάθε καθοδηγητικού οργάνου, κάθε ΚΟΒ, αλλά και κάθε στελέχους και μέλους ξεχωριστά;

- Αν επιχειρήσουμε να δώσουμε κάπως συμπυκνωμένα τα βασικότερα κριτήρια απόδοσης και αποτελεσματικότητας της δουλιάς των καθοδηγητικών οργάνων και των ΚΟΒ, μελών και στελεχών, είναι το πώς συμβάλλουν και διευκολύνουν στην άνοδο της οργάνωσης των λαϊκών μαζών, της λαϊκής πρωτοβουλίας και αυτενέργειας.

Είναι η διάδοση των κομμουνιστικών ιδεών και αξιών και η ικανότητα συνεργασίας και κοινής δράσης με ευρύτερες δυνάμεις που δε συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ, αλλά αναζητούν δρόμους κοινής δράσης.

Επόμενα, πόσους εργάτες και εργάτριες βοήθησε ένα μέλος του Κόμματος, να γραφτούν στα σωματεία τους και να γίνουν δραστήρια μέλη τους. Είναι ένα πρακτικό κριτήριο.

Η συνεχής διεύρυνση του κύκλου επιρροής κάθε μέλους με νέες δυνάμεις είναι ένα άλλο πρακτικό κριτήριο. Το ίδιο και η αύξηση της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη», της ένταξης νέων μελών στο Κόμμα.

Η συμβολή στη συσπείρωση και ενεργοποίηση νέων δυνάμεων στα κύρια μέτωπα πάλης είναι επίσης μετρήσιμο στοιχείο.

Η συγκέντρωση οικονομικών σε τακτική βάση είναι ένα ακόμα μετρήσιμο αποτέλεσμα και δείκτης σταθερών αγωνιστικών δεσμών με τους εργαζομένους και μόνιμης πολιτικής δράσης.


Β. Ν.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΟΝΤΙΚΑ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Βαθιές διεργασίες - μεγάλες δυνατότητες - αυξημένες απαιτήσεις

Με τη συμπλήρωση 6 μηνών πλούσιας δράσης όλου του Κόμματος, μετά τη λήξη των εργασιών του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, κι ενώ έχουν μεσολαβήσει μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις γύρω από κορυφαία ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον του λαού και της χώρας, μια συνέντευξη του «Ριζοσπάστη» με τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνου της Γραμματείας της ΚΕ του Κόμματος, είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμη και ενδιαφέρουσα. Αποτελεί εργαλείο για αξιοποίηση στη δουλιά των καθοδηγητικών οργάνων των περιοχών και πόλεων, των Νομαρχιακών και Αχτιδικών Επιτροπών, των ΚΟΒ, που αυτό το διάστημα πραγματοποιούν τις χρονιάτικες εκλογικο- απολογιστικές συνελεύσεις τους, όπου χαράσσουν νέους στόχους πάλης, βάζουν τα νέα πιο ανεβασμένα πλάνα και καθήκοντα, πατώντας στην όποια πείρα απέκτησαν στην πορεία της λαϊκής πάλης το χρόνο που πέρασε. Ταυτόχρονα δίνει το στίγμα των πολιτικών εξελίξεων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η παραπέρα μελέτη και αξιολόγηση της πείρας των αγώνων από τις Κομματικές Οργανώσεις «αποκαλύπτουν εκτός των άλλων βαθιές διεργασίες και μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη στην πορεία ενός ισχυρού λαϊκού ρεύματος αμφισβήτησης της εξουσίας των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ