ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η δουλιά του Κόμματος στην Αυτοδιοίκηση και η προετοιμασία μας για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές

Η ΚΕ του ΚΚΕ δίνει στη δημοσιότητα την Απόφασή της για τη δουλιά του Κόμματος στην Αυτοδιοίκηση και την προετοιμασία μας για τις ερχόμενες Νομαρχιακές και Δημοτικές Εκλογές.

Η δουλιά μας στην ΤΑ και μέσα απ' αυτή, αλλά και η προετοιμασία για τις Δημοτικές Εκλογές δεν είναι ένα ανεξάρτητο καθήκον. Δεν αρχίζει και δε σταματά με τις εκλογές. Αναπτύσσεται συνεχώς. Με τις εκλογές επιδιώκουμε να κατακτάμε νέες θέσεις, ώστε να δίνονται πιο αποτελεσματικά οι μάχες για τα μεγάλα προβλήματα του λαού. Γι' αυτό τα μεγάλα προβλήματα του λαού βρίσκονται στο κέντρο και αυτής της μάχης.

* * *
Α. Οι εξελίξεις στην Πρωτοβάθμια και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

Η εφαρμοζόμενη πολιτική από την κυβέρνηση, που χαράσσεται στην ΕΕ, με τη συναίνεση της ΝΔ και του ΣΥΝ, έχει μετατρέψει την ΤΑ σε βασικό μοχλό και μέσο για την προώθηση και υλοποίηση αντιλαϊκών επιλογών.

Το συγκεντρωτικό κράτος ενισχύεται, με την Περιφέρεια να παρεμβαίνει στο έργο, στη λειτουργία της ΤΑ, για να εφαρμόζει αυτή, χωρίς παρεκκλίσεις, τις κυβερνητικές επιλογές.

Διατηρούνται και ενισχύονται αντιδημοκρατικές διατάξεις. Δεν εφαρμόζεται η απλή αναλογική.

Αναβαθμίζεται η ΤΑ σε αντιλαϊκή κατεύθυνση με την ανάθεση σ' αυτήν αρμοδιοτήτων που βοηθούν τη συντήρηση, τη λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος. Οπως η φορολογική εξουσία ή κατασταλτικές δράσεις (Δημοτική Αστυνομία), αλλά ακόμη και με την ανάθεση αρμοδιοτήτων τομέων αποκλειστικής ευθύνης του κράτους, όπως Παιδεία - Υγεία, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη διάσπαση του Δημόσιου Ενιαίου χαρακτήρα τους.

Ανατίθενται σ' αυτήν αρμοδιότητες κοινωνικού χαρακτήρα χωρίς πόρους, όπως Παιδικοί Σταθμοί, Αθλητικά κέντρα, ΚΑΠΗ, η διαδικασία νομιμοποίησης των μεταναστών, Ολυμπιακές παρεμβάσεις. Μεταφέρεται σ' αυτή η ευθύνη λειτουργίας κοινωνικών υπηρεσιών με ανταποδοτικότητα. Δηλαδή, νέα βάρη στους δημότες.

Μειώνονται τα χρήματα που παίρνει η ΤΑ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τα αντικατασταθούν από τοπική φορολογία σε βάρος των δημοτών, με την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών παροχών κλπ.

Υποβαθμίζεται ο ρόλος των εκλεγμένων οργάνων της ΤΑ και λειτουργεί με δείκτες «αποτελεσματικότητας» σαν επιχείρηση. Καλλιεργείται η συνείδηση στους εργαζόμενους ότι για να έχουν κάποιες κοινωνικές υπηρεσίες, πρέπει να ξαναπληρώσουν. Για τη λειτουργία της επιδιώκουν την εκλογή αιρετών σε ρόλο μάνατζερ.

Οι ρυθμίσεις για την ΤΑ αξιοποιούνται από την κεντρική εξουσία να αποποιηθεί των ευθυνών της για την ικανοποίηση λαϊκών αιτημάτων. Χρησιμοποιούνται ως πελατειακοί μηχανισμοί, καθώς και για την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, εφαρμόζοντας τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης.

Σήμερα προωθούνται νέα σχέδια ώστε να περνάνε πιο εύκολα τις αντιλαϊκές επιλογές και γι' αυτό επιδιώκουν να κερδίσουν νέους Δήμους και Νομαρχίες.

Β. Τι τοπικές αρχές θέλουμε

Προβάλλει επιτακτικά αναγκαία η πλατιά εκλαϊκευση των θέσεών μας για την ΤΑ και τι τοπικές αρχές θέλουμε.

Μας βρίσκει αντίθετους η πολιτική με την οποία αντιμετωπίζουν την ΤΑ οι άλλες δυνάμεις. Η διαφορετική μας τοποθέτηση βασίζεται στο ρόλο - πολιτικό, κοινωνικό - που μπορεί να παίξει η ΤΑ για την αντιμετώπιση των πιεστικών και αφόρητων για το λαό, κοινωνικών προβλημάτων.

Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ χρησιμοποιούν τα όργανα της ΤΑ για την προώθηση γενικότερα της πολιτικής τους και για μικροκομματικές σκοπιμότητες, για την κατάληψη θέσεων, για πελατειακές σχέσεις. Αποδέχονται και συναινούν στις εντολές και οδηγίες της ΕΕ για μια ΤΑ μηχανισμό προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Προωθούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών και μέσα από την ΤΑ. Πιο συγκεκριμένα:

- Αποδέχονται τη φορολογική «εξουσία» της ΤΑ.

- Συμφωνούν στην ανάπτυξη και μετεξέλιξη του ρόλου της Δημοτικής Αστυνομίας, σε κατασταλτικό μηχανισμό κλπ.

- Δε διεκδικούν τα παρακρατηθέντα από την ΤΑ, δηλαδή τα λεφτά των δημοτών.

- Ενίσχυσαν, με απόφαση της ΚΕΔΚΕ, με πολλά δισ. την πολιτική της «σύγκλισης».

Σήμερα αναπτύσσουν δραστηριότητα για να προωθήσουν παραπέρα τους πολιτικούς και κομματικούς τους στόχους.

Οι διεργασίες που γίνονται στο πολιτικό σκηνικό στη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η κινητικότητα με την εμφάνιση νέων κομμάτων, σχηματισμών και κινήσεων αξιοποιούνται από την άρχουσα τάξη, που ενδιαφέρεται να διαμορφωθεί και στην Ελλάδα ένα όσο γίνεται πιο σταθερό συναινετικό πολιτικό σύστημα στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού, απαλλαγμένο από κάθε μορφής αντίσταση.

Ο δικομματισμός προσπαθεί να προσεταιριστεί δυνάμεις ή πρόσωπα για να επιτύχει τις κομματικές του επιδιώξεις στο χώρο της ΤΑ και μέσα απ' αυτή. Η ενωτική πολιτική του Κόμματος βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής τους.

Αντιλαμβανόμαστε μια ΤΑ και τοπικές αρχές σε αντίθεση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που τη χρησιμοποιούν για να περάσουν τις αντιλαϊκές επιλογές στο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Σε αντίθεση με την παθητική στάση και μοιρολατρική λογική της προσαρμογής.

- Προβάλλουμε την απαίτηση για τοπικές αρχές που να διευκολύνουν τη συσπείρωση, την οργάνωση, την αγωνιστική δράση του λαού. Να αποκρούουν την αντιλαϊκή πολιτική. Με έγκαιρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση για όλα τα ζητήματα. Η αποσιώπηση ή η απόκρυψη της ουσίας των προβλημάτων, ο συμβιβασμός, αφήνουν τους εργαζόμενους βορά στην πολυγλωσσία και σε αντιλαϊκές επιλογές.

Αποτελεί παράδειγμα η πλούσια αγωνιστική εμπειρία τοπικών αρχών στη μεταπολεμική περίοδο, που κατάφεραν, σε αρκετές περιπτώσεις, να κερδίσουν με τον αγώνα αυτά που η κεντρική εξουσία αρνιόταν. Π.χ. ελεύθερους χώρους για τους δημότες, πάλη κατά των καταπατηθέντων, για κοινωνικές εξυπηρετήσεις, υποδομές χρήσιμες για την ανάπτυξη της περιοχής τους. Αντιστάθηκαν στην τρομοκρατία, πάλεψαν για πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, ενίσχυσαν τον αγώνα για ειρήνη και εθνική ανεξαρτησία.

Η διεκδικητική αντίληψη για την ΤΑ απαιτεί:

- Την απόκρουση κάθε μεθόδευσης ή πρακτικής που προσπαθεί να περάσει το ξεπούλημα της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας και μεγάλων αναπτυξιακών έργων μέσα από την ΤΑ, χρησιμοποιώντας την ως προκάλυμμα.

- Την ενεργητική αντίδραση σε κάθε προσπάθεια για την ιδιωτικοποίηση αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών και μηχανισμών λειτουργίας της.

- Την αντιπαράθεση στις προσπάθειες κατάργησης ή εμπορευματοποίησης υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα.

- Την αντίθεση στη χρησιμοποίηση των κονδυλίων από την ΕΕ με τρόπους και διαδικασίες που αμβλύνουν και διαβρώνουν συνειδήσεις.

- Η ΤΑ να αναδειχτεί σε θεσμό υπεράσπισης της ειρήνης. Να αντιταχθεί σε κάθε μορφής εμπλοκή της χώρας μας σε επεμβάσεις άμεσα ή έμμεσα, μέσω των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ.

- Ζητάμε την ψήφο του λαού όχι απλά για μια φιλολαϊκή διαχείριση στο δήμο, στο νομό, αλλά και για να αντιπαλέψουμε, να εμποδίσουμε να υλοποιηθούν αντιλαϊκές επιλογές της ΕΕ και της εφαρμοζόμενης πολιτικής και να συμβάλουμε στη δημιουργία προϋποθέσεων ανατροπής αυτής της πολιτικής.

- Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η εργατική τάξη, ο λαός δεν πρέπει να συμφιλιωθεί και να προσαρμοστεί στις αλλαγές στην ΤΑ. Πρέπει να παλέψει για να αποκτήσει αυτή το διεκδικητικό της χαρακτήρα προς όφελος των εργαζομένων και των δίκαιων αιτημάτων τους. Η υπεράσπιση αυτού του χαρακτήρα αποτελεί κύριο πρόβλημα, αφού οι άλλες δυνάμεις τον ακυρώνουν. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η πάλη, η λαϊκή συσπείρωση για την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων.

Γ. Η πολιτική σημασία των εκλογών και η εκλογική μας επιδίωξη

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε 15 μήνες. Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από την όξυνση όλων των προβλημάτων. Η επίθεση της άρχουσας τάξης και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων θα ενταθεί. Ο διεθνής περίγυρος, αλλά και η εσωτερική επίθεση στη διαδικασία των αναδιαρθρώσεων (Ασφαλιστικό, «τρομονόμος», ένταση της λιτότητας, επιχείρηση περιορισμού δημοκρατικών δικαιωμάτων κ.ά.) δημιουργούν ασφυκτικό πλαίσιο.

Οι τοπικές εκλογές χρησιμοποιούνται, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ως πρόκριμα των εθνικών εκλογών, ως μέσο για την προώθηση γενικότερων σχεδίων. Το κύριο που τους ενδιαφέρει είναι να σταματήσουν οι διεργασίες μέσα στο λαό, να δημιουργήσουν συνθήκες για να τον εγκλωβίσουν στην κυρίαρχη πολιτική, για να περάσουν ευκολότερα τις αναδιαρθρώσεις που προωθούν.

Οι εκλογές θα χρησιμοποιηθούν ξανά για τη δοκιμασία κεντροαριστερών, κεντροδεξιών λύσεων. Αξιοποιούν τα αντιδεξιά αισθήματα ή την αντικυβερνητική δυσαρέσκεια. Προωθούν την παραπλανητική θεωρία ότι καταργήθηκαν οι διαχωριστικές γραμμές στην κοινωνία, κρύβοντας την ταξική ουσία των αντιθέσεων.

Επιδιώκουν να εμφανίσουν σαν κύριο το θέμα της καλύτερης διαχείρισης της δοσμένης αντιλαϊκής πολιτικής και όχι την ανάγκη αμφισβήτησης και ανατροπής της. Γι' αυτό επιδιώκουν την εκλογή Δημοτικών και Νομαρχιακών Αρχών, για να παίξουν ενεργητικό ρόλο στην προώθηση αυτής της πολιτικής.

Επομένως όσοι θέλουν να αντισταθούν σ' αυτή την αντιλαϊκή πολιτική είναι ανάγκη να αξιοποιήσουν και τις εκλογές ώστε:

Να καταδικάσουν την κυβερνητική πολιτική, αλλά και όσους τη στηρίζουν, όπως κάνει πρωτίστως η ΝΔ και στους δύο γύρους.

Να αναδείξουν όσο γίνεται περισσότερες τοπικές αρχές που θα διεκδικούν, θα παλεύουν για φιλολαϊκές λύσεις, θα επιδρούν και στις γενικότερες εξελίξεις, δε θα είναι το «δεκανίκι» στην κυρίαρχη πολιτική.

Το θέμα, συνεπώς, δεν είναι αν οι δήμαρχοι, νομάρχες, οι υποψήφιοι είναι τίμιοι και ικανοί, που κι αυτά είναι κριτήρια, αλλά το κύριο είναι οι εγγυήσεις με βάση την προηγούμενη θητεία τους, η γενικότερη κοινωνική, πολιτική δράση τους, η δυνατότητά τους να συμβάλουν στην οργάνωση του λαού κατά της ανεργίας, στην πολιτική κατά του πολέμου, κατά των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, να μπορούν να φτάσουν ως την απειθαρχία στις αντιλαϊκές επιλογές.

- Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ανάπτυξη πάλης κατά των αντιλαϊκών επιλογών που καλούνται να εφαρμόσουν οι τοπικές αρχές. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την αντίσταση, την απειθαρχία σε αντιλαϊκές πολιτικές, τη στήριξη στο λαϊκό κίνημα, τη συμπαράταξη του λαού με εκείνες τις τοπικές αρχές που είναι διατεθειμένες να διεκδικήσουν φιλολαϊκές λύσεις. Επομένως, απαιτείται να ανεβάσουμε τον πολιτικό χαρακτήρα των εκλογών ως προς τις γενικές εξελίξεις, τις αναδιαρθρώσεις, την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.

- Ο πολιτικός χαρακτήρας των εκλογών πρέπει να εστιαστεί ενάντια στη γενικότερη πολιτική των αναδιαρθρώσεων και όχι απλά στην έκφραση δυσαρέσκειας στην κυβέρνηση ή σε ρηχή «αντιδεξιά» κατεύθυνση.

Η δυσαρέσκεια να βρει θετική διέξοδο στην ενίσχυση των ψηφοδελτίων που θα στηρίξει το ΚΚΕ και οι δυνάμεις που θα συνεργαστούν μαζί του. Να μην αξιοποιηθεί από κανέναν από τους δύο πόλους.

Σημασία έχει η καταδίκη και των δύο για τον αντιλαϊκό ρόλο τους στις εξελίξεις στην ΤΑ και τη χρησιμοποίησή της απ' αυτούς. Η καταδίκη να εκφραστεί και στους δύο γύρους των εκλογών. Να ενισχύονται οι αντιστάσεις σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, για να μην πέσουν βορά ψευτοδιλήμματων. Οι εκλογές να αξιοποιηθούν ώστε:

- Να βοηθήσουν στην αγωνιστική συμπαράταξη όσων αντιστέκονται στην πολιτική της ΕΕ, στους «εκσυγχρονισμούς» και αναδιαρθρώσεις που πλήττουν την πλειοψηφία του λαού, ιδιαίτερα την εργατική τάξη, τη νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

- Να δώσουν ώθηση στη συσπείρωση λαϊκών ριζοσπαστικών δυνάμεων που θέλουν να παλέψουν την πολιτική που επιδεινώνει το βιοτικό τους επίπεδο και περιορίζει δραστικά τα δημοκρατικά δικαιώματά τους.

- Να εκφραστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια στις επιλογές της ΕΕ, στις εργασιακές σχέσεις, στην κοινωνική πολιτική, στις ιδιωτικοποιήσεις, στα σχέδια της νέας τάξης.

Είναι δυνατόν, ανάλογα με το συσχετισμό δύναμης που θα βγάλουν οι εκλογές, τα τοπικά όργανα, καθώς εκλέγονται με την ψήφο του λαού, να αποκτήσουν ικανότητα διεκδίκησης, να βάζουν φρένο σε αντιλαϊκά σχέδια, να αναστείλουν, έστω προσωρινά, αντιλαϊκές επιλογές, να αποσπούν κάποιες παραχωρήσεις. Η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στα τοπικά όργανα, και μάλιστα όταν αυτή έχει ευρύτερες διαστάσεις και μαζικό χαρακτήρα, θα δώσει αέρα και δυνατότητες στο γενικότερο αγώνα για τα δικαιώματα του λαού. Θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα στο βαθμό που προωθούνται η κοινή δράση και αλληλεγγύη των αγωνιστικών τοπικών αρχών με αγωνιστικά ταξικά κοινωνικά κινήματα, με το κίνημα των γυναικών, της νεολαίας, το αντιπολεμικό, φιλειρηνικό. Να αξιοποιηθούν οι συσπειρώσεις που έχουν επιτευχθεί και να διευρυνθούν παραπέρα σε όλα τα μέτωπα για όλα τα προβλήματα. Να εκφραστούν και μέσα από τα ψηφοδέλτια που θα στηρίξουμε.

Ο λαός μας με τους αγώνες του, με τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου και με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν αποτελέσματα ως το επίπεδο της εξουσίας, θα μπορέσει να αναδείξει λαογέννητους τοπικούς θεσμούς που θα έχουν λόγο και ρόλο στην τοπική, περιφερειακή ανάπτυξη προς όφελος του λαού και σε βάρος των μονοπωλίων.

Δ. Οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και η τακτική του ΚΚΕ

α) 1. Το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει με την «κεντροαριστερά» να αφομοιώσει μεγάλο μέρος στελεχών άλλων κομμάτων.

Η κατάκτηση νέων δήμων είναι η κύρια επιδίωξη για να την παρουσιάσει σαν επικύρωση της ασκούμενης πολιτικής. Ιδιαίτερα ενδιαφέρεται για τις μεγάλες πόλεις. Προετοιμάζει στελέχη του κομματικού μηχανισμού, εντείνει τα αντιδεξιά σύνδρομα.

2. Η συναίνεση της ΝΔ στην ΤΑ ακολουθεί τη συναίνεση στη γενικότερη πολιτική για την υλοποίηση των στόχων της άρχουσας τάξης και της ΕΕ. Η όποια διαφοροποίηση, που εκφράζεται από στελέχη της, δεν αφορά την ουσία, αλλά τον τρόπο διαχείρισης στην ίδια κατεύθυνση. Ολα αυτά φαίνονται καθαρά στα Συνέδρια της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ όπου λαμβάνονται αποφάσεις.

Θα επιδιώξει να πάρει πιο πολλούς δήμους, νομαρχίες, για να παίζει το ρόλο εναλλακτικής λύσης στη διαχείριση της ίδιας πολιτικής.

Θα αξιοποιήσει τον αντιΠΑΣΟΚισμό προοδευτικών ανθρώπων για να πάρει ψήφο, πράγμα αρνητικό για τη λαϊκή συνείδηση. Εντείνει το δικομματισμό και υποβαθμίζει τον πολιτικό χαρακτήρα των εκλογών. Προβάλλει τη θέση για, δήθεν, κατάργηση των ταξικών διαχωριστικών γραμμών.

3. Ο ΣΥΝ όχι μόνο συναινεί, στα θέματα της ΤΑ, αλλά συχνά υπερακοντίζει τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Διακηρύσσει την αυτόνομη κάθοδό του στις μεγάλες πόλεις. Ομως στο σύνολο της χώρας φαίνεται ότι θα συνεργαστεί με δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, για να διεκδικήσει κάποιους δήμους και δημοτικούς συμβούλους. Προωθεί συνεργασίες με διάφορους που κατά καιρούς αποχώρησαν από το Κόμμα.

4. Είναι αποπροσανατολιστικός ο όρος «αντάρτης», «υπερκομματικός», «ανεξάρτητος», στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται για να κρύψουν την ουσία της πολιτικής που υπερασπίζονται, για να απορροφήσουν την έκφραση διαμαρτυρίας και να διαθέσουν, τελικά, την όποια δύναμή τους στην προώθηση των συντηρητικών επιλογών, στην εξασφάλιση θέσεων κλπ. Αυτό διδάσκει η εμπειρία δεκάδων αναμετρήσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και σε μαζικούς χώρους.

Επίσης, είμαστε αντίθετοι σε αντιλήψεις που περιορίζουν το πολιτικό πρόβλημα σε συνεργασίες εναντίον του «κακού» δημάρχου, για την αντιμετώπιση της «αδιαφάνειας» κλπ. χωρίς αρχές. Οι δράσεις μας θα στηρίζονται στο πρόγραμμα και στις αρχές μας, στην κατεύθυνση που πρέπει να δρα μια δημοτική αρχή όπως προτείνουμε.

β) Η τακτική του ΚΚΕ

- Προβάλλουμε τις θέσεις του Κόμματος για την ΤΑ και το ρόλο των εκλογών και της ΤΑ στις εξελίξεις από τη σκοπιά του μετώπου. Τεκμηριώνουμε γιατί είναι ή δεν είναι εφικτές οι συμφωνίες με κόμματα που έχουμε ουσιαστικές διαφορές στο γενικό επίπεδο και στην ΤΑ.

Θα δώσουμε τη μάχη στηριγμένοι στις αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου, στη γενική πολιτική γραμμή και τακτική μας, με επίκεντρο τα μεγάλα προβλήματα του λαού, τους βασικούς άξονες πάλης, αναπτύσσοντας δράση και σε τοπικό επίπεδο σ' όλα τα μέτωπα, για συμβολή στη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου.

Θα διαδώσουμε, θα εκλαϊκεύσουμε την πρόταση του Κόμματος για το κοινωνικοπολιτικό λαϊκό μέτωπο. Στις σημερινές συνθήκες η δυσαρέσκεια πρέπει να σταθμιστεί και να μετρηθεί με μέτρο τη ριζοσπαστικοποίηση σε αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, άρα υπέρ των ψηφοδελτίων συνεργασίας που θα στηρίξει το ΚΚΕ. Η γενικότερη αυτή επιδίωξη συνδέεται και με τις εξελίξεις στο θεσμό.

- Το ΚΚΕ υποστηρίζει κινήσεις και ψηφοδέλτια συνεργασίας που εκφράζουν την απαίτηση για μια ΤΑ εκφραστή των προβλημάτων του λαού, σύμμαχο και υπερασπιστή των αγώνων του, εμπόδιο στον αυταρχισμό και συγκεντρωτισμό της κεντρικής εξουσίας, σε αντίθεση με την κατεύθυνση για ΤΑ ως μέσο διοχέτευσης και εφαρμογής αντιλαϊκών επιλογών.

Ενισχύουμε τις συνεργασίες μας με τις δυνάμεις και αγωνιστές και αγωνίστριες που συνεργαστήκαμε, δράσαμε και δρούμε καθημερινά στο μαζικό, λαϊκό κίνημα, για μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την εργατική τάξη, το λαό και τον τόπο. Επιδιώκουμε διεύρυνση με βάση τις δυνάμεις που έχουν προκύψει από την ανάπτυξη των αγώνων.

Πολλοί περιμένουν από το ΚΚΕ. Σήμερα, που υπάρχουν θετικά βήματα στην ανάπτυξη του μαζικού κινήματος, επιβεβαιώνονται οι θέσεις του Κόμματος, είναι επιτακτικά αναγκαίο ένα άνοιγμα σ' αυτούς.

Σημαντικό μέρος ψηφοφόρων, οπαδών των άλλων κομμάτων έχει θετικό προβληματισμό, αναζήτηση, που μπορεί να διαφοροποιηθεί υπέρ των θέσεών μας. Ακόμη και αν οι ηγεσίες κομμάτων αποτελούν εμπόδιο, είναι δυνατή η συνεργασία με δυνάμεις που ανήκουν ή επηρεάζονται από τα κόμματα αυτά, στο βαθμό που σε συγκεκριμένα μέτωπα πάλης κρατούν στάση που βοηθάει την αντίσταση, τον προσανατολισμό των αγώνων. Η συνεργασία μαζί τους στην εκλογική μάχη προϋποθέτει συμφωνία στις θέσεις για το περιεχόμενο της ΤΑ στο πρόγραμμα δράσης.

Θα αναπτύξουμε και άλλες μορφές συνεργασίας που ταιριάζουν στο χαρακτήρα των τοπικών εκλογών και στις όποιες τοπικές ιδιομορφίες, π.χ. συνεργασίες με κινήματα, μαζικές οργανώσεις με αντικειμενικά κριτήρια. Σ' αυτή την κατεύθυνση να αξιοποιήσουμε φίλους, οπαδούς. Μεγάλος αριθμός φίλων, ψηφοφόρων του Κόμματος με ενδιαφέροντα, με κύρος στο τοπικό και ευρύτερο περιβάλλον να προσελκυστούν στα ψηφοδέλτιά μας και στη δράση για τη διεύρυνσή τους.

Συγκροτούμε ψηφοδέλτια παντού, με αυξημένη συμμετοχή γυναικών και νέων.

Κύριο ζήτημα είναι να αποκτήσουν στέρεες βάσεις οι συσπειρώσεις και συνεργασίες, για όλα τα προβλήματα που απασχολούν το λαό και τον τόπο, αλλά και την ΤΑ. Συνεργασίες που ενώνουν και ριζοσπαστικοποιούν το λαό στην πάλη κατά των αναδιαρθρώσεων.

Επομένως, η τακτική, η δράση, αλλά και η διαδικασία σύνταξης των προγραμμάτων και ψηφοδελτίων, η όλη προετοιμασία μας για τις εκλογές, πρέπει να ικανοποιούν τους παραπάνω στόχους, την εξυπηρέτηση της πολιτικής των συμμαχιών μας.

Βασικής σημασίας είναι το γενικό ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα ψηφοδέλτια συνεργασίας που θα στηρίξει το ΚΚΕ, γιατί η εκλογή περισσότερων δημάρχων, δημοτικών και νομαρχιακών συμβούλων δίνει πιο πολλές και διαφορετικές δυνατότητες γενικευμένης αντίστασης σε αντιλαϊκές επιλογές.

Η εκλογική μάχη, η προετοιμασία γι' αυτή θα δοθεί με υψηλούς στόχους απ' όλες τις δυνάμεις του Κόμματος, τους φίλους και οπαδούς. Μάχη που πρέπει να πάρει χαρακτηριστικά λαϊκής αντεπίθεσης. Για τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων στην προοπτική της διαμόρφωσης μιας άλλης κατάστασης στο χώρο όχι μόνο της ΤΑ, αλλά και γενικότερα.

* * *

Απευθυνόμαστε σε πλατιές λαϊκές μάζες, πρωτίστως στους εργάτες, τη νεολαία, σε ανέργους, στα μικρομεσαία στρώματα του χωριού και της πόλης. Σε χώρους και τμήματα εργαζομένων που στο περασμένο διάστημα ανέπτυξαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις και γενικότερη διεκδικητική δράση. Αλλά και σε χώρους που φαίνεται να έχουν δυναμική.

Η δράση του Κόμματος σε όλα τα μέτωπα, για τα γενικότερα προβλήματα, αλλά και για τα προβλήματα της ΤΑ, μας δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε τις θέσεις μας, να ενημερώσουμε τον κόσμο, να αναδείξουμε τη διαφορετικότητά μας. Να φτιάξουμε νέες συσπειρώσεις και συμπαρατάξεις, να κερδίσουμε νέες θέσεις.

Στο χέρι μας είναι να πλησιάσουμε την πλειοψηφία των ανθρώπων που θίγονται ή επηρεάζονται από την κυβερνητική πολιτική, έγκαιρα, σωστά, χωρίς να αγνοούμε ότι με πιέσεις, εκβιασμούς, συκοφαντίες, υποσχέσεις μπορεί να εμποδιστούν κάποιοι πλατύτεροι να προσεγγίσουν την πολιτική μας, τις συσπειρώσεις για το μέτωπο.

Η ΚΕ του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ