ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Μιλά για ... «πλάνο προστασίας» την ώρα που καίγεται η χώρα

Το γνωστό τροπάριο περί «κλιματικής αλλαγής» επανέλαβε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, και σε αυτό απέδωσε τις πυρκαγιές και τις καταστροφικές τους συνέπειες, προκειμένου να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες διαχρονικά των αστικών κυβερνήσεων για τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της πυροπροστασίας και της αντιπυρικής θωράκισης της χώρας.

Η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που σπίτια και περιουσίες γίνονται στάχτη απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, έχει το θράσος να κάνει λόγο για «πλάνο που έχουμε διαμορφώσει όλο το προηγούμενο διάστημα και γιατί αξιοποιούνται όλες οι κινήσεις, αλλά και όλες οι πρόνοιες που προληπτικά είχαν πραγματοποιηθεί την προηγούμενη περίοδο»! Ολα αυτά στο φόντο της τεράστιας καταστροφής σε Εβρο, Λέσβο και Ηλεία, πέραν των άλλων που έχουν προηγηθεί. Μάλιστα, και γι' αυτές τις πυρκαγιές προσπάθησε να βγάλει λάδι την κυβέρνηση επικαλούμενος, σε ό,τι αφορά τη Δαδιά, μεγάλα μεγέθη δυσκολίας όπως ότι «μιλάμε για ένα πάρκο 420.000 στρεμμάτων με πολύ πυκνή βλάστηση, δύσβατη γεωμορφολογία, κάτι που καθιστά σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση σε πολλά σημεία και με συνεχείς εναλλαγές της έντασης και της κατεύθυνσης του ανέμου».

Εφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι «από την περσινή δυσάρεστη εμπειρία πήραμε μαθήματα, αναδιοργανωθήκαμε και μπορούμε να διαχειριστούμε τα φαινόμενα - σε επίπεδο πρόληψης και διαχείρισης - καλύτερα από προηγούμενες περιόδους»! Κι όλα αυτά την ώρα που παρά την περσινή τραγωδία στην Εύβοια παραμένει ζητούμενο η ενίσχυση με προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η κάλυψη όλων των ελλείψεων στην αντιπυρική προστασία με ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης, διαχείρισης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών με κρατική χρηματοδότηση, όπως και η λήψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας μεταξύ των άλλων.

«Οποιος ισχυρίζεται ότι υπάρχει τρόπος για να μην ξεσπάσουν πυρκαγιές ή να αντιμετωπιστούν όλες από τα πρώτα λεπτά και με τον τρόπο αυτό να μην προκληθούν ζημιές είναι απλώς εκτός πραγματικότητας», πρόσθεσε, προκαλώντας τον λαό που υφίσταται τις συνέπειες της εμπρηστικής τους πολιτικής και αξιώνοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, και μπράβο αφού, όπως συμπλήρωσε, «έχουμε καταφέρει - με μελέτη των δεδομένων και των βέλτιστων διεθνών πρακτικών, με οργανωμένο σχέδιο, με τεχνογνωσία και επαγγελματισμό - να μη θρηνούμε ανθρώπινες απώλειες - είναι το πρώτο, το βασικό - και να μπορούμε να θέτουμε πια τις πυρκαγιές υπό έλεγχο σε συντομότερο χρονικό διάστημα από ό,τι στο παρελθόν»!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο Μάτι με αφορμή τη συμπλήρωση 4 ετών απ' την τραγωδία για να κομπάσει ότι ...«βρισκόμαστε μόλις ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση του σχεδιασμού για τη συνολική αναβίωση της περιοχής»!

Περήφανοι και για τα ψίχουλα...

Κατά τα λοιπά ευλόγησε τα γένια της κυβέρνησης για τα ψίχουλα των προγραμμάτων «τουρισμός για όλους», που κατά τον ίδιο αρκούν για «φυγή και αποφόρτιση» «για μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού», την ώρα που ακόμα και τα γλίσχρα ποσά για τους επισκέπτες της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου που επλήγησαν βαριά τα προηγούμενα χρόνια, δίνονται σε ελάχιστους με διαδικασίες που γεννούν τουλάχιστον ερωτήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες η πλατφόρμα των αιτήσεων για τα 100 ευρώ για τη Βόρεια Εύβοια έκλεισε μέσα σε 10 λεπτά, με πολλούς να περιμένουν μάταια κωδικό στο κινητό τους ώστε να ολοκληρώσουν την υποβολή της αίτησης που όταν τελικά ήρθε η πλατφόρμα είχε κλείσει!

Στο ίδιο πνεύμα εγκωμίασε και τα νέα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης καθώς ανοίγει το πρόγραμμα για την ανάπτυξη ψηφιακών και «πράσινων» δεξιοτήτων 80.000 ανέργων.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα», Γ. Οικονόμου κόμπασε για το κυβερνητικό «πρόγραμμα αλλαγής της ενεργειακής πολιτικής στην Ελλάδα», αναγγέλλοντας ...χρυσές «πράσινες» μπίζνες με τη θέσπιση του πλαισίου για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, που δίνει τη δυνατότητα να εγκατασταθούν «αιολικοί σταθμοί σε θαλάσσιες περιοχές, με την απλοποίηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ελέγχων, την απλοποίηση των χρήσεων γης και στις ζώνες προστατευόμενων περιοχών, τη ρύθμιση θεμάτων Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και Πράσινου Ταμείου, τη ρύθμιση θεμάτων δασικών χαρτών και επιτρεπόμενων χρήσεων σε δάση/δασικές εκτάσεις, τη ρύθμιση θεμάτων χρηματοδότησης για την κατασκευή υποδομών φυσικού αερίου και για την κατασκευή έργων ηλεκτρικής ενέργειας» κ.ά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Γ. Οικονόμου υπεραμύνθηκε πλήρως του περιβαλλοντοκτόνου νόμου 4685/2020, στο πλαίσιο του οποίου 7 φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών του δικτύου NATURA, μεταξύ των οποίων και του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, ενσωματώθηκαν στον ΟΦΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο μιας συνολικότερης πολιτικής για τη διεύρυνση και διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω της αλλαγής χρήσης γης για εγκατάσταση ξενοδοχείων, λατομείων και κάθε άλλης επιχειρηματικής εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος, ακόμη και εντός προστατευόμενων περιοχών.

ΚΡΗΤΗ
Ακόμη ένα περιστατικό με μεθυσμένο Αμερικανό πεζοναύτη

Ανακοίνωση της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ

Ακόμα μια φορά, οι κάτοικοι των Χανίων ήρθαν αντιμέτωποι με επεισόδιο που προκάλεσε Αμερικανός πεζοναύτης, την προηγούμενη βδομάδα, όπως αναδεικνύει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ.

Πιο συγκεκριμένα σημειώνει:

«Οπως αναφέρεται σε τοπικά ΜΜΕ, Αμερικανός πεζοναύτης, αφού μέθυσε, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην οδό Κανεβάρο. Για να σταματήσει τις φωνές χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας, που τον μετέφερε στο αστυνομικό μέγαρο.

Το παραπάνω περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε ένα από τα δεκάδες περιστατικά που έχουν προκαλέσει οι ΝΑΤΟικοί στρατιώτες σε όλες τις πόλεις που φιλοξενούν ΝΑΤΟικές υποδομές. Αυτός είναι άραγε ο στρατιωτικός τουρισμός που ονειρεύονται και προσπαθούν να πείσουν τον χανιώτικο λαό για τα οφέλη του όλα τα αστικά κόμματα και οι εκπρόσωποί τους;

Ο λαός των Χανίων, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί και μεσαίοι ΕΒΕ της πόλης μας δεν έχουν ανάγκη από μεθυσμένους ΝΑΤΟικούς στρατιώτες να τριγυρνάνε στην πόλη μας. Εχουν ανάγκη από μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους, που εξανεμίζεται από το κύμα ακρίβειας που οφείλεται στην πολιτική της "πράσινης ανάπτυξης", που ακολουθούν πιστά όλα τα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ. Το ίδιο κράτος που εμφανίζεται ανίκανο να προστατέψει το εισόδημα του λαού μας από το τεράστιο κύμα ανατιμήσεων σε ρεύμα, καύσιμα, σε βασικά είδη διατροφής και πρώτες ύλες, είναι αυτό που εξασφαλίζει δισ. ευρώ για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας.

Οι Χανιώτες δεν θα ανεχτούν να βλέπουν την πόλη τους να μετατρέπεται σε μόνιμο σημείο στάθμευσης των ΝΑΤΟικών. Η ανασφάλεια που νιώθει ο λαός μας μεγαλώνει, όταν γίνεται φανερό ότι μεγαλώνουν οι κίνδυνοι που βάζουν το νησί μας στο στόχαστρο των ανταγωνιστών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν τεράστιες ευθύνες για τη μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο ΝΑΤΟικό στρατηγείο, όπως προβλέπει η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις που προετοίμασαν και υπέγραψαν.

Με βάση αυτή τη συμφωνία, οι Αμερικανοί σχεδιάζουν την επέκταση των δυνατοτήτων της Σούδας, έχοντας λυμένα τα χέρια. Μόνο ανησυχία προκαλούν τα έργα υποδομής που πραγματοποιούνται στη Σούδα και επεκτείνουν τις δυνατότητές της. Η βάση μετατρέπεται σε βασικό κόμβο ανεφοδιασμού του στόλου των ΗΠΑ που δραστηριοποιείται στην περιοχή, την ίδια στιγμή που κλιμακώνεται η ένταση με τη Ρωσία και την Κίνα, ενώ ταυτόχρονα με την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ προωθούνται τα σχέδια συνδιαχείρισης του Αιγαίου.

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ καλεί τον χανιώτικο λαό και τη νεολαία σε κλιμάκωση του αγώνα, ώστε να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά ότι οι φονιάδες των λαών είναι ανεπιθύμητοι στην Κρήτη. Καλούμε τα σωματεία, τους φορείς του οργανωμένου λαϊκού κινήματος και της νεολαίας να συντονίσουν τον αγώνα τους, ώστε να σταματήσει η επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, ενάντια στην απαράδεκτη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις, που μετατρέπει τον τόπο μας σε ένα απέραντο ΝΑΤΟικό ορμητήριο».

ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ - ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατάθεση στεφανιών για την Σωτηρία Βασιλακοπούλου

Στις 28 Ιούλη, έξω από την πρώην ΕΤΜΑ

Την Πέμπτη 28 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., θα γίνει η κατάθεση στεφάνων έξω από τον χώρο του πρώην εργοστασίου της ΕΤΜΑ (Ιερά Οδός & Αγ. Αννης), όπου πριν από 42 χρόνια, η Σωτηρία Βασιλακοπούλου, μέλος της ΚΝΕ και φοιτήτρια της Παντείου, δολοφονήθηκε από τους μπράβους της εργοδοσίας της ΕΤΜΑ, την ώρα που μοίραζε προκηρύξεις στους εργάτες.

Στο κάλεσμά τους η ΤΟ Πανεπιστημίων - Ερευνας και η ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ αναφέρουν: «Τιμούμε την σ. Σωτηρία, δεν ξεχνάμε τη δολοφονία της, συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της φτώχειας, ενάντια στον καπιταλισμό! Δυναμώνουμε τον αγώνα για την εκπλήρωση των ιδανικών που πάλεψε η Σωτηρία, την οικοδόμηση της κοινωνίας χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό!».

Κλειστό ως τις 22/8 το ΕΚ «Χαρίλαος Φλωράκης»

Το Επιμορφωτικό Κέντρο Βιβλιοθήκη - Αρχείο «Χαρίλαος Φλωράκης» θα παραμείνει κλειστό λόγω θερινών διακοπών από Δευτέρα 1 Αυγούστου και για τρεις βδομάδες.

Θα ανοίξει ξανά τη Δευτέρα 22 Αυγούστου και όπως πάντα θα λειτουργεί καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή, 09.00 με 17.00.

Οι επισκέψεις καθορίζονται έγκαιρα, μετά από τηλεφωνική συνεννόηση.

Δραστηριότητα Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ

Σήμερα, Τρίτη

- Η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση της έκδοσης «Πανδημία Covid-19: Ο καπιταλισμός στη δύση του», στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Βουνακίου (στην πλευρά της εξέδρας). Η παρουσίαση θα γίνει από τον Γιώργο Σιδέρη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η ΤΕ Αρκαδίας οργανώνει στις 8 μ.μ. στην Τρίπολη (στο μεγάλο καφενείο) βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Πανδημία COVID-19: Ο καπιταλισμός στη δύση του» του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ (εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»), με ομιλητή τον Γιώργο Νάνο, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Η ΚΟΒ Παραλίας - Βραχνεΐκων - Μεσσάτιδας της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 8.30 μ.μ. στο καφενείο «To παρεάκι» στο Σαραβάλι. Θα μιλήσει η Τασία Αγγελοπούλου, μέλος της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ και περιφερειακή σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Θα συμμετάσχει η Τασία Τογιοπούλου, αντιδήμαρχος Πάτρας.

Αύριο, Τετάρτη

- Η ΚΟΒ Παγκρατίου της ΤΟ Α΄ Αθήνας του ΚΚΕ οργανώνει σύσκεψη - συζήτηση στις 7.30 μ.μ. στο καφέ «Metz» (Μάρκου Μουσούρου 63) με την Λιάνα Κανέλλη, βουλευτή του Κόμματος.

Πέμπτη 28 Ιούλη

- Η KO Κανήθου του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στη νέα πλατεία Κανήθου (Σμηναγού Παντελή Γκέλη) στις 8 μ.μ. με ομιλήτρια την Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ