ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Εντείνονται οι αντιπαραθέσεις στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία

Στο φόντο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία εντείνονται και οι τριβές μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ. Πιο πρόσφατο επεισόδιο αποτελεί η δρομολόγηση απόφασης από τη Μόσχα για κλείσιμο του «Εβραϊκού Πρακτορείου» στη Ρωσία, ωστόσο στις εξελίξεις είναι σαφές ότι βαραίνουν οι «προσαρμογές» που κάνει το Ισραήλ στη στάση του για το Ουκρανικό, όπου τάσσεται μαζί με τη Δύση στην καταδίκη της ρωσικής εισβολής και τη στήριξη της κυβέρνησης του Κιέβου, χωρίς ωστόσο να συμμετέχει στην αποστολή όπλων και στις ευρωατλαντικές κυρώσεις.

Ο Ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γ. Λαπίντ - αφού την Κυριακή είχε «προειδοποιήσει» ότι το κλείσιμο του «Εβραϊκού Πρακτορείου» στη Ρωσία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις διμερείς σχέσεις - επιχείρησε χτες να ρίξει τους τόνους. Οι σχέσεις Ρωσίας - Ισραήλ «βασίζονται στην κληρονομιά» και η Ιερουσαλήμ είναι πάντα έτοιμη για διάλογο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας πως «η εβραϊκή κοινότητα στη Ρωσία είναι κεντρική υπόθεση στις διμερείς σχέσεις».

Αντίστοιχα, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισ. Χέρτζογκ χαρακτήρισε σε εκδήλωση του ισραηλινού καναλιού 13 τη Ρωσία «σημαντική χώρα», ενώ τόνισε πως ορισμένα θέματα είναι καλό να μη λέγονται: «Νομίζω ότι όσο λιγότερο μιλάμε για αυτό, τόσο καλύτερα θα είναι. Θα επιτρέψει την καλύτερη αντιμετώπιση της υπόθεσης».

Αντιφατικά μηνύματα εξέπεμψε νωρίτερα η Μόσχα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, δήλωσε πως η κατάσταση με το «Εβραϊκό Πρακτορείο» δεν θα πρέπει να πολωθεί ή να επηρεάσει το σύνολο των διμερών σχέσεων, προτείνοντας να αντιμετωπιστεί η υπόθεση «πολύ προσεκτικά». Ισχυρίστηκε δε ότι το ζήτημα αναστολής λειτουργίας του «Εβραϊκού Πρακτορείου» στη Ρωσία (που μεταξύ άλλων οργανώνει τη μετάβαση Εβραίων της διασποράς στο Ισραήλ) είναι «αμιγώς νομικό θέμα».

Ακολούθησε η δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα, που μιλώντας σε ρωσικό κανάλι κατηγόρησε το Ισραήλ «για μη εποικοδομητική συμπεριφορά» και «προκατειλημμένη ρητορική σε δηλώσεις που έγιναν στο Τελ Αβίβ τους τελευταίους μήνες». «Οταν ακούμε τις αρχές της χώρας να λένε πως κάποιες από τις ενέργειες της Ρωσίας μπορεί να επηρεάσουν τις σχέσεις σε διμερές επίπεδο, τότε αναρωτιόμαστε εάν οι ίδιοι άνθρωποι νομίζουν πως οι πράξεις και οι δηλώσεις τους τους τελευταίους μήνες δεν επηρέασαν ακόμη τις διμερείς σχέσεις», πρόσθεσε. Ανέφερε μάλιστα ότι «η ισραηλινή ηγεσία εξέφρασε αντιρωσικές εκτιμήσεις σε διάφορα επίπεδα» και «υιοθέτησε μια φιλοουκρανική θέση».

Ρωσικά πυρά εναντίον Ισραηλινών στη Συρία

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπ. Γκαντς, μιλώντας χτες σε εκδήλωση του ισραηλινού καναλιού 13, αποκάλυψε ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βρέθηκαν τον Μάη στη Συρία υπό ρωσικά αντιαεροπορικά πυρά, τα οποία όμως δεν πέτυχαν τον στόχο τους. Χαρακτήρισε το συμβάν «μοναδική» περίπτωση που δεν επαναλήφθηκε.

Το περιστατικό φαίνεται πως σημειώθηκε στις 13/5, όταν συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 που χειρίζονταν ρωσικές δυνάμεις πυροβόλησε ισραηλινά μαχητικά ενώ πραγματοποιούσαν έξοδο στη Συρία, χωρίς να πλήξουν κανένα από αυτά.

«Προειδοποιήσεις» της «Χεζμπολάχ»

Στο μεταξύ, προχτές βράδυ, με αφορμή τα 40 χρόνια από την ίδρυση της «Χεζμπολάχ», ο ηγέτης της λιβανέζικης οργάνωσης, Χ. Νασράλα, σε συνέντευξή του «προειδοποίησε» το Ισραήλ με επιθέσεις σε στεριά και θάλασσα σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί έως τον Σεπτέμβρη συμφωνία Λιβάνου - Ισραήλ για την επίλυση διμερών θαλάσσιων διαφορών ώστε να επιτραπεί στον Λίβανο να ξεκινήσει έρευνες γεωτρήσεων σε πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Ο Νασράλα άφησε αιχμές και σε βάρος της πλατφόρμας της ελληνικής εταιρείας «Energean» στο κοίτασμα Καρίς, τονίζοντας πως αξιοποιείται η θέση της στην περιοχή από τους Ισραηλινούς για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους σε βάρος του Λιβάνου.

Αναφέρθηκε σε έμμεσο εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ κατά του Λιβάνου, αποθαρρύνοντας τις εταιρείες Ενέργειας να ξεκινήσουν έρευνες δίχως επίλυση της διαφοράς Ισραήλ - Λιβάνου σε θαλάσσια διαφιλονικούμενη ζώνη έκτασης περίπου 860 τ.χλμ. Σε αυτή την περίπτωση ο Νασράλα πρότεινε να αναλάβουν γεωτρήσεις ιρανικές εταιρείες Ενέργειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ