ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Νέο κάλεσμα ΗΠΑ σε «εποικοδομητικό διάλογο» για τις «εντάσεις στο Αιγαίο»

Τηλεφωνική συνομιλία υπουργών Αμυνας ΗΠΑ - Τουρκίας, προς αναζήτηση «πραγματιστικών λύσεων»

Ως «εντάσεις στο Αιγαίο» περιέγραψε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας τις τουρκικές προκλήσεις και αξιώσεις (φωτ. από συνάντηση των δύο υπουργών τον Φλεβάρη)
Ως «εντάσεις στο Αιγαίο» περιέγραψε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας τις τουρκικές προκλήσεις και αξιώσεις (φωτ. από συνάντηση των δύο υπουργών τον Φλεβάρη)
Νέα ορμή στην προκλητικότητα της Τουρκίας συνεχίζουν να προσφέρουν οι ΗΠΑ, καθώς, ενώ η Αγκυρα δεν σταματά βδομάδα να απειλεί με ανοιχτή αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε μια σειρά από νησιά του Αιγαίου, εκείνες επιμένουν να υποβαθμίζουν τις απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις και να καλούν σε όλους τους τόνους «βρείτε τα», ώστε να διαφυλαχτεί η ΝΑΤΟική συνοχή, απαραίτητη για την αναμέτρηση με Ρωσία και Κίνα.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, είχε προχτές τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλούσι Ακάρ, στην οποία οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν «την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να μειωθούν οι εντάσεις στο Αιγαίο μέσω εποικοδομητικού διαλόγου». Δηλαδή, η Ουάσιγκτον μιλά ξανά απλά για «εντάσεις στο Αιγαίο», ελάχιστα μάλιστα 24ωρα αφού υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ερντογάν (ο ΥΠΕΞ αλλά και ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας) έθεσαν πάλι ζήτημα για το «καθεστώς ιδιοκτησίας» σε μια σειρά από νησιά για τα οποία - όπως ανέφεραν - «η Ελλάδα λέει ότι είναι δικά της» και κατηγόρησαν την Αθήνα για «παραβιάσεις» από τις οποίες, όπως είπαν, «αν δεν κάνει πίσω (...) θα ανοίξουμε τη συζήτηση για την κυριαρχία των νησιών».

Με φόντο ωστόσο αυτήν τη διαρκή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, ο Οστιν συζήτησε με τον Ακάρ για την αξία ενός «εποικοδομητικού διαλόγου», χωρίς την παραμικρή νύξη στις απαράδεκτες τουρκικές αξιώσεις.

Σημειώνουμε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε στις ΗΠΑ με τον Ελληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο Οστιν, του είχε πει ότι θα επιδιώξει επικοινωνία με τον Ακάρ, προτρέποντας τις δύο πλευρές «να διερευνήσουν πραγματιστικές λύσεις σε μακροχρόνιες διαφορές», όπως τότε είχαν βαφτιστεί οι απαράδεκτες και «εφ' όλης της ύλης» διεκδικήσεις που βάζει η τουρκική αστική τάξη στο τραπέζι. Ο δε εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είχε σπεύσει κι εκείνος από τη δική του μεριά να καλέσει την Τουρκία «να ακολουθήσει τον δρόμο της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου». Χαρακτηριστική ήταν και η τότε ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου που μιλούσε πάλι για «ανάγκη μείωσης της έντασης στο Αιγαίο μέσω εποικοδομητικού διαλόγου».

Εκτός των άλλων, η προχτεσινή επικοινωνία Οστιν - Ακάρ επιβεβαίωσε πως το παζάρι ΗΠΑ - Τουρκίας φουντώνει για μια ευρεία γκάμα θεμάτων, τμήμα του οποίου αποτελούν τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό κ.ά. Εκτός από το Αιγαίο, οι δύο υπουργοί συνομίλησαν και για «τη σημασία της διατήρησης σταθερότητας στη Συρία» αλλά και για τη «συνεχιζόμενη στήριξη για την Ουκρανία», ενώ ο Οστιν έσπευσε να ευχαριστήσει τον Ακάρ και για «τις ανθρωπιστικές προσπάθειες της Τουρκίας που σχετίζονται με την απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Η τουρκική ανακοίνωση σημείωνε πως Ακάρ και Οστιν συζήτησαν και για διμερή και περιφερειακά θέματα, ενώ αντάλλαξαν απόψεις και για θέματα Αμυνας και Ασφάλειας, περιλαμβανομένης και της προμήθειας νέων αμερικανικών μαχητικών F-16 που ζητά η Αγκυρα.

Μόνιμος ο μιντιακός αυταρχισμός σε ιδιωτικά και κρατικά ΜΜΕ

Σχόλιο του ΚΚΕ για την παραίτηση δημοσιογράφου της ΕΡΤ από την κάλυψη του ρεπορτάζ της Προεδρίας της Δημοκρατίας

Η Χρύσα Ρουμελιώτη
Η Χρύσα Ρουμελιώτη
Σε σχόλιό του για την παραίτηση της δημοσιογράφου της ΕΡΤ Χρύσας Ρουμελιώτη από την κάλυψη του ρεπορτάζ της Προεδρίας της Δημοκρατίας το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Το γεγονός ότι η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Χρύσα Ρουμελιώτη με εντιμότητα ανακοινώνει την παραίτησή της από την κάλυψη του ρεπορτάζ της Προεδρίας της Δημοκρατίας, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στη δουλειά της, αποκαλύπτει για πολλοστή φορά αυτό που όλοι γνωρίζουν: Οτι η "ελεύθερη και αντικειμενική ενημέρωση" γενικά και από την κρατική ραδιοτηλεόραση ειδικά είναι ένας μύθος.

Ορισμένοι, μάλιστα, προκαλούν όταν εμφανίζονται να "πέφτουν απ' τα σύννεφα", αφού ο μιντιακός αυταρχισμός που επικρατεί και περιλαμβάνει παρεμβάσεις στη δουλειά των δημοσιογράφων, αποκλεισμό της προβολής του ΚΚΕ και των εργατικών - λαϊκών αγώνων είναι μόνιμος και διαμορφώνεται από την εκάστοτε αστική κυβέρνηση και τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών ιδιοκτητών ΜΜΕ».

Υπενθυμίζεται ότι η Χρύσα Ρουμελιώτη, την περασμένη Δευτέρα, είχε κάνει γνωστή, με ανάρτησή της στο facebook, την αποχώρησή της από την κάλυψη του ρεπορτάζ της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στο οποίο ήταν διαπιστευμένη. Οπως ανέφερε η για χρόνια δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ, «οι εξελίξεις εξάλλου που προδιαγράφονται μας θέτουν και πάλι το δίλημμα: αξιοπρεπείς, χρήσιμοι και αξιόπιστοι ή δουλικοί και κόλακες;». Ενώ κατήγγειλε παρεμβάσεις που «αγγίζουν τη δουλειά των συντακτών». Η δημοσιογράφος έκανε γνωστές τις προθέσεις της μετά τη λήξη της πρόσφατης εκδήλωσης της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με αφορμή τα 48 χρόνια από την κατάρρευση της δικτατορίας.

ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ: «Τραβήχτηκε η κουρτίνα» της διαχρονικής έλλειψης αντικειμενικής ενημέρωσης

«Για όλους εμάς τους εργαζόμενους - δημοσιογράφους, τεχνικούς, φωτορεπόρτερ και διοικητικούς υπαλλήλους - που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία η καταγγελία της δημοσιογράφου της ΕΡΤ Χρύσας Ρουμελιώτη για κατ' επανάληψη παρεμβάσεις στη δουλειά της, δηλαδή στο ρεπορτάζ της Προεδρίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

Και αναλυτικά σημειώνει:

«Οπως είναι γνωστό, αντικειμενική ενημέρωση από τα αστικά ΜΜΕ, ιδιωτικά και κρατικά, δεν υπάρχει. Σήμερα, με αφορμή την παραίτηση της συναδέλφισσας Χρ. Ρουμελιώτη, τραβήχτηκε για άλλη μια φορά η κουρτίνα για να ξαναδούν οι πολλοί αυτήν τη διαχρονική αλήθεια. Ούτε πέφτουμε από τα σύννεφα για κάθε είδους παρεμβάσεις που αφορούν και την ΕΡΤ που διαχρονικά ως κρατική τηλεόραση λειτουργεί ως φερέφωνο της κάθε κυβέρνησης.

Αλλωστε, το ειδησεογραφικό - ενημερωτικό σκηνικό όλων των αστικών ΜΜΕ, χωρίς εξαίρεση, διαμορφώνεται από τα non papers της εκάστοτε κυβέρνησης και τα ιδιαίτερα συμφέροντα των ιδιοκτητών των ΜΜΕ που τα χρησιμοποιούν σαν εργαλεία προαγωγής και ενίσχυσης των συμφερόντων των επιχειρηματικών τους ομίλων.

Αυτήν την πραγματικότητα, η οποία κυριαρχεί, τη διαμορφώνουν, μαζί με τους ιδιοκτήτες, το κράτος και τις κυβερνήσεις, τα διευθυντικά στελέχη των ΜΜΕ με τις ανάλογες παρεμβάσεις στη δουλειά των δημοσιογράφων πρωτίστως, αλλά και των άλλων εργαζομένων, με στόχο τον αποκλεισμό της προβολής των πραγματικών αναγκών του λαού και της νεολαίας, των προβλημάτων που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετούν αυτά τα ΜΜΕ, των διεκδικητικών αγώνων, της δράσης και των επιτυχιών του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ γίνεται ολοένα πιο κατανοητό ότι ο δρόμος για την "περιφρούρηση της αξιοπρέπειάς μας και την προάσπιση της αξιοπιστίας στη δουλειά μας" είναι ο αγωνιστικός δρόμος, ο δρόμος του εργατικού ταξικού κινήματος που πρέπει να διεκδικεί και ενημέρωση σε όφελος του λαού».

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ
Μηνυτήρια αναφορά για απόπειρα παρακολούθησης του τηλεφώνου του

Μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο σχετικά με απόπειρα παρακολούθησης του τηλεφώνου του κατέθεσε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης.

Οπως ανέφερε σε δηλώσεις κατά την έξοδό του από την Εισαγγελία του Ανώτατου Δικαστηρίου, πριν από λίγες μέρες ενημερώθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι είχε γίνει απόπειρα να παγιδευτεί το κινητό του με το πρόγραμμα παρακολούθησης «Predator».

«Η αποκάλυψη ποιοι κρύβονται πίσω από τέτοιες νοσηρές πρακτικές και για ποιους ενεργούν δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα», δήλωσε ο Ν. Ανδρουλάκης, προσθέτοντας πως σε αυτήν τη σκοτεινή υπόθεση δεν θα συμβιβαστεί με μισόλογα και υπεκφυγές. Συμπλήρωσε πως «είναι δημοκρατικό μου καθήκον και σε όλη μου την πορεία έμαθα να αγωνίζομαι για τη διαφάνεια, στο φως, στο προσκήνιο. Η διαφάνεια είναι ένα απαιτούμενο στοιχείο της ομαλής λειτουργίας του πολιτικού συστήματος».

Υπενθυμίζεται ότι από το 2016 έως και φέτος το ΚΚΕ έχει καταγγείλει περιπτώσεις συνακροάσεων στα τηλέφωνα της Κεντρικής Επιτροπής, στον Περισσό και έχει ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες όμως ακόμα δεν έχουν απαντήσει για τα αποτελέσματα των ερευνών...

Στο θέμα των καταγγελιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, για απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του με λογισμικό παρακολούθησης, αναφέρθηκε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, σε τοποθέτησή του σε συζήτηση στην Ολομέλεια σχετικά με προτεινόμενες αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής.

Ο Θ. Παφίλης τόνισε ότι είναι καταδικαστέα εκ των προτέρων τα φαινόμενα αυτά, ωστόσο υπογράμμισε το γεγονός ότι τα άλλα κόμματα τήρησαν «σιγήν ιχθύος» στις αλλεπάλληλες καταγγελίες του ΚΚΕ για τις συνακροάσεις στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος.

Αναφορικά με το ερώτημα «ποιος παρακολουθεί», τόνισε ότι όπως ιστορικά έχει αποδειχθεί, αυτές είναι οι μυστικές υπηρεσίες, όπως η CIA, MI6 κ.λπ., οι οποίες, όπως χαρακτηριστικά είπε, «αλωνίζουν».

Κατέκρινε επίσης το γεγονός ότι το συγκεκριμένο λογισμικό έχει κατασκευαστεί από ισραηλινή εταιρεία, ωστόσο ούτε η εταιρεία τιμωρήθηκε ούτε επιβλήθηκαν κυρώσεις στο Ισραήλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ