ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
48ωρες απεργίες για την υπογραφή τοπικής ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς

Σε 48ωρη απεργία από χτες Τετάρτη στα ξενοδοχεία της πόλης της Κέρκυρας προχώρησε το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού, διεκδικώντας την υπογραφή τοπικής ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα κατά της εντατικοποίησης της εργασίας, προσλήψεις προσωπικού κ.λπ.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις, σύμφωνα με το Σωματείο, θα συνεχιστούν με νέα 48ωρη απεργία από την Παρασκευή 29 Ιούλη στα ξενοδοχεία της Δημοτικής Ενότητας Μελιτειαίων, του δήμου Νότιας Κέρκυρας, με τα ίδια αιτήματα.

«Θα συνεχίσουμε τους αγώνες γιατί δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα, παρά την εκμετάλλευση και τις "αλυσίδες" που μας έχουν φορέσει. Σήμερα στο πεζοδρόμιο και στον δρόμο, αύριο στο αεροδρόμιο και όπου χρειαστεί για να τσακιστεί η αδιαλλαξία, το θράσος και η ασυδοσία των εργοδοτών», σημειώνει.

Τα δεδουλευμένα τους ζητούν ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Εύβοια

Σε κινητοποίηση προχωρά σήμερα και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Επισιτισμού Εύβοιας, οργανώνοντας συγκέντρωση στις 12.30 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «Paradise Beach Resort» στην Ερέτρια, απαιτώντας την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων από το πρώην «Holydays» και την καταβολή δεδουλευμένων.

Καταγράφοντας το πικρό ιστορικό της υπόθεσης το Σωματείο αναφέρει ότι το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι του πρώην «Holydays» στην Εύβοια «κατέβαλαν προσπάθεια να έρθουν σε συνεννόηση με την εργοδοσία που πλέον έχει στα χέρια της το πλειοψηφικό πακέτο του ξενοδοχείου. Για άλλη μια φορά υψώθηκε τοίχος από την πλευρά της εργοδοσίας, που δεν δέχτηκε καν να παρευρεθεί σε συνάντηση με την Ομοσπονδία και το σωματείο μας».

Θυμίζει μάλιστα ότι από το 2016 το υπουργείο Εργασίας, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς γνωρίζουν ότι οι 150 εργαζόμενοι του «Holydays» πετάχτηκαν στον δρόμο χωρίς καταβολή δεδουλευμένων, χωρίς βεβαιωμένα ένσημα, χωρίς απόλυση, χωρίς αποζημίωση, χωρίς καν το δικαίωμα να βγουν σε ταμείο ανεργίας. «Από το 2016 μέχρι σήμερα αν και έχουν μεσολαβήσει δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους εργαζόμενους, η εργοδοσία συνεχίζει τις κερδοφόρες μπίζνες της με εξαγορές, τώρα πλέον και επαναλειτουργία, ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για τον κόπο χρόνων και με την απαίτηση να επιστρέψουν στις δουλειές τους», αναφέρει.

ΚΚΕ
Στη Βουλή φέρνει το θέμα με τις διώξεις συνδικαλιστών από τη δημοτική αρχή Αλίμου

Τις απαράδεκτες συνδικαλιστικές διώξεις και τις απαιτήσεις χρηματικών αποζημιώσεων από συνδικαλιστές, από τη δημοτική αρχή Αλίμου, φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του Κόμματος προς τον υπουργό Εσωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι η δημοτική αρχή Αλίμου με τις συνδικαλιστικές διώξεις που μεθοδεύει επιχειρεί την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Πιο συγκεκριμένα, για μια καθ' όλα νόμιμη και εντελώς ειρηνική παρέμβαση συνδικαλιστικών στελεχών της ΠΟΕ-ΟΤΑ, της ΑΔΕΔΥ, του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αλίμου, εργαζομένων, δημοτικών συμβούλων, φορέων και δημοτών Αλίμου στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του δήμου Αλίμου, για την παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο με το ερώτημα της απόλυσης, υπαλλήλου του δήμου Αλίμου και τότε αντιπροέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων, ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, μαζί με αντιδημάρχους κατέθεσαν μήνυση για διατάραξη και διακοπή συνεδρίασης συλλογικού οργάνου, υπεξαγωγή εγγράφου, εξύβριση, βιαιοπραγίες, φθορές κ.λπ. Η μήνυση στρέφεται κατά του Βασίλη Γκιτάκου, τότε Α' αντιπροέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ και σήμερα Γραμματέα του Σωματείου Οδηγών - Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά, μέλους της διοίκησης του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, των Αικατερίνης Γιαννούλια, τότε μέλους του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, Μάριου Κατσουρού, τότε μέλους του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, και Ιωάννη Καπράλου, τότε προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αλίμου.

Μάλιστα, η πειθαρχικά και ποινικά τελικά διωκόμενη εργαζόμενη από τη δημοτική αρχή Αλίμου, συνδικαλίστρια και μητέρα 3 παιδιών, δικαιώθηκε τόσο από το πόρισμα του ΣΕΕΔΔ, όσο και από το Εφετείο και το Πειθαρχικό Συμβούλιο όπου παραπέμφθηκε.

Στην ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε τον Ιούνη του 2021 και ολοκληρώθηκε τέλος Γενάρη του 2022, όπου δεν αποδείχθηκαν οι κατηγορίες και οι μάρτυρες κατηγορίας υπέπεσαν σε πλήθος αντιφάσεων, οι τρεις από τους τέσσερις κατηγορούμενους συνδικαλιστές αθωώθηκαν, ενώ ο Β. Γκιτάκος καταδικάστηκε σε 9 μήνες φυλάκισης με αναστολή και ασκήθηκε έφεση. Αίτημα έφεσης κατέθεσε και ο δήμαρχος Αλίμου κατά της αθωωτικής απόφασης για τους τρεις συνδικαλιστές.

Τη Δευτέρα 11 Ιούλη 2022 και ενώ οι αποφάσεις δεν έχουν κριθεί ως αμετάκλητες λόγω των εφέσεων, ο δήμος Αλίμου κατέθεσε αγωγή απαιτώντας χρηματική αποζημίωση από τον Β. Γκιτάκο, ύψους 16.000 ευρώ, ενώ από τους άλλους τρεις συνδικαλιστές, που πρωτόδικα αθωώθηκαν, το ποσό των 15.000 ευρώ συνολικά.

Στην προσπάθειά της μάλιστα η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αλίμου να φέρει το θέμα της αγωγής αποζημίωσης σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (18 Ιούλη), δέχτηκε τη φραστική επίθεση του δημάρχου Αλίμου, που μεταξύ των άλλων την αποκάλεσε υβριστικά «σούργελο» και «μίασμα», όπως και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου που την απειλούσε με αποβολή από την αίθουσα.

«Είναι ολοφάνερο ότι η δημοτική αρχή Αλίμου στοχοποιεί τους εργαζόμενους συνδικαλιστές, προσβλέποντας ακόμα και στην οικονομική τους καταστροφή», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και προσθέτουν:

«Αν στα παραπάνω προσθέσουμε το πλήθος των εξώδικων που έχει αποστείλει η δημοτική αρχή Αλίμου σε πρωτοβάθμια σωματεία, Ομοσπονδίες και φορείς επειδή εξέφρασαν την αλληλεγγύη και στήριξή τους σε διωκόμενους, από τη δημοτική αρχή Αλίμου, συνδικαλιστές και εργαζόμενους, ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι ο δήμαρχος Αλίμου, κ. Ανδρέας Κονδύλης, εφαρμόζει την πολιτική των συνδικαλιστικών διώξεων με αφετηρία και τροφοδότη όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει ψηφίσει τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες, με απώτερο σκοπό τον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση των εργαζομένων και εντέλει την υποχώρηση του συνδικαλιστικού κινήματος από αγώνες και διεκδικήσεις.

Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα και λόγο να εκφράζουν την αντίθεσή τους στις αρνητικές ενέργειες της εργοδοσίας, που οι επιπτώσεις τους βαρύνουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Η οργάνωση, ο αγώνας και οι διεκδικήσεις είναι ανάγκη αλλά και δικαίωμα των εργαζομένων και δεν μπορεί κανένας να το μετατρέπει σε ποινικό ή πειθαρχικό αδίκημα».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να σταματήσουν η βιομηχανία συνδικαλιστικών διώξεων που έχει στήσει η δημοτική αρχή Αλίμου, η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και η απαίτηση χρηματικών αποζημιώσεων σε όποιους αντιδρούν και αντιστέκονται στην αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό του δημάρχου Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕMFI
Να σταματήσει η εργοδοσία το «κρυφτούλι» για τη Σύμβαση

Την αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας μπροστά στο αίτημα των εργαζομένων για την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στη βάση των αιτημάτων τους, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρώην ΕΒΓΑ).

Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Σωματείου σημειώνει «την απαράδεκτη στάση της Γενικής Διεύθυνσης για τον μη ορισμό συνάντησης με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Φιλίππου, η οποία αφορά τη συζήτηση για την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στη βάση του πλαισίου αιτημάτων μας».

Μοναδικό τους ενδιαφέρον - υπογραμμίζει το Σωματείο - είναι «να βγαίνει η παραγωγή με οποιοδήποτε κόστος. Αλλωστε το τελευταίο διάστημα η εντατικοποίηση βαράει κόκκινο, τα 12ωρα είναι καθημερινά, εξαντλώντας ψυχικά και σωματικά τους εργαζόμενους, με τον κίνδυνο για ένα εργατικό ατύχημα να είναι πιο ορατός από ποτέ.

Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στο εργοστάσιο φανερώνει την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας. Τόσα κρούσματα δεν είχαμε ούτε στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Οι ευθύνες της εργοδοσίας για τη διασπορά της νόσου είναι εγκληματικές».

Παράλληλα το Σωματείο αναφέρεται στη σημασία των αγώνων που έγιναν το τελευταίο διάστημα, υπογραμμίζοντας ότι «ο κοινός βηματισμός των σωματείων στις επιχειρήσεις συμφερόντων οικογένειας Φιλίππου έχει ενοχλήσει πάρα πολύ. Προσπαθούν με διάφορους τρόπους να σπάσουν το κοινό μέτωπο. Η καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην κλαδική απεργία στις 30/6, σε όλα τα εργοστάσια της οικογένειας Φιλίππου, ανέδειξε την ενότητα των εργαζομένων απέναντι στην κοινή αδιαλλαξία της εργοδοσίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεχίζει τη δράση του με καθημερινές παρεμβάσεις προς την εργοδοσία, για όποιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, από το πιο μικρό έως και το πιο μεγάλο. Δεν αναστέλλει την δράση του λόγω διακοπών. Είμαστε σε αναμονή συνάντησης με τον διευθύνοντα σύμβουλο».

Τέλος ξεκαθαρίζει: «Καλούμε τη Γενική Διεύθυνση να σταματήσει το κρυφτούλι και να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας. Δεν ανεχόμαστε άλλο την κοροϊδία σε εμάς και τις οικογένειές μας. Δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα - αυξήσεις που ανακοίνωσε μονομερώς η εργοδοσία, πόσο μάλλον με τον αισχρό διαχωρισμό που έκανε ανάμεσα σε εργαζόμενους (αορίστου - ορισμένου χρόνου συμβάσεων).

Προετοιμάζουμε τις επόμενες ενέργειες, που θα αποφασίσουμε συλλογικά, ώστε να υπάρξει για πρώτη φορά επιχειρησιακή ΣΣΕ».

Φτάνει με την ομηρία των ναυτεργατών στο Ιράν

Nα αναλάβουν τις ευθύνες τους και να φροντίσουν για τον άμεσο απεγκλωβισμό των ναυτεργατών των δύο δεξαμενόπλοιων που έχει δεσμεύσει το Ιράν, καθώς και τον ασφαλή επαναπατρισμό τους ζητάνε για άλλη μια φορά από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας και Εξωτερικών τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Σε νέα ανακοίνωση που εξέδωσαν για το συγκεκριμένο πρόβλημα, τα ναυτεργατικά σωματεία σημειώνουν πως «δύο μήνες μετά την ένοπλη κατάληψη στο Ιράν των δύο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιων, "DELTA POSEIDON" της ναυτιλιακής εταιρείας "DELTA TANKERS" και "PRUDENT WARRIOR" της ναυτιλιακής εταιρείας "POLEMBROS SHIPPING LIMITED", συνεχίζεται η ομηρία των ναυτεργατών.

Παρά τις κραυγές αγωνίας των ναυτεργατών και των οικογενειών τους, δεν υπάρχει καμία επίσημη διαβεβαίωση από πλευράς κυβέρνησης, υπουργείου Ναυτιλίας για την εξέλιξη της κατάστασης και τον ασφαλή επαναπατρισμό των ναυτεργατών».

Τα σωματεία αφού υπενθυμίζουν πως «η ένοπλη κατάληψη των δύο πλοίων συνδέεται με την κατάσχεση του ιρανικού πετρελαίου, που μετέφερε το ρωσικό δεξαμενόπλοιο "LANA", κατ' εντολή των ΗΠΑ λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε Ρωσία, Ιράν και ενώ το πλοίο βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή της Καρύστου» τονίζουν ότι «επιβεβαιώνεται και από αυτό το γεγονός ότι τα θύματα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών είναι οι λαοί. Εχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση με την εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και συνολικά για αυτή την κατάσταση, που συνεχίζει να θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των ναυτεργατών». Τέλος επαναλαμβάνουν τη θέση τους «η κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Ναυτιλίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τον άμεσο απεγκλωβισμό των ναυτεργατών των δύο δεξαμενόπλοιων και τον ασφαλή επαναπατρισμό τους».

  • Την ανακοίνωση των ναυτεργατικών σωματείων κατέθεσαν ως Αναφορά στα συναρμόδια υπουργεία οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Μαρίνος, Δ. Μανωλάκου, Ν. Παπαναστάσης και Θ. Παφίλης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ