ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Και τώρα ... «συνύπαρξη με τον ιό», μαζί με το ξήλωμα του δημόσιου συστήματος Υγείας

Το αφήγημα της «συνύπαρξης με τον ιό» επικαλέστηκε και χτες η κυβέρνηση, προκειμένου να μην πάρει τα αυτονόητα μέτρα θωράκισης του λαού και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, αφού κάτι τέτοιο θα «κόστιζε» σε πόρους που κατευθύνονται στους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Η πανδημία έχει μπει σε μια φάση όπου νοσεί ο κόσμος πιο εύκολα, γιατί υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα (...) Εχουμε και βαριές νοσηλείες, αλλά δεν έχουμε βαριές νοσηλείες που είχαμε στη "Δέλτα" και στην αρχή της "Ομικρον" όπου είχαμε τρομακτική πίεση. Οπότε πλέον θέλουμε να οδηγήσουμε σε ένα μοντέλο που να πηγαίνει περισσότερο στις συστάσεις»: Αυτή ήταν η απάντηση του υπουργού Υγείας, Θ. Πλεύρη, μιλώντας σε τ/σ, επικαλούμενος και πάλι σχέδιο που «έχουμε να είναι έτοιμα και νοσοκομεία στα νησιά μας και κυρίως αν χρειαστούν να γίνουν και διακομιδές». Κι όλα αυτά όταν οι δημόσιες μονάδες Υγείας στενάζουν, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Νοσοκομείου Ρόδου, που στην καρδιά του «τουριστικού θαύματος» δεν έχει καν κλιματισμό...

Παρ' όλα αυτά ο υπουργός Υγείας πέταξε το μπαλάκι στο ...φθινόπωρο, ώστε, όπως είπε, «να είμαστε προετοιμασμένοι (...) Δεν εξετάζεται να ληφθούν κάποια μέτρα πιο νωρίς από τον Σεπτέμβρη», εννοώντας την 4η δόση εμβολίου για τις ευπαθείς ομάδες, και «δύο μοντέλα, το ένα μοντέλο είναι η προετοιμασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπου αυτή τη στιγμή που μιλάμε δημιουργούμε όλες τις συνθήκες ώστε πλέον ο ιδιωτικός τομέας ενώ έμπαινε επικουρικά ως τώρα (...) η επιλογή είναι τώρα να μπουν από την αρχή, γιατί η διαχείριση των περιστατικών δεν έχει τη δυσκολία την οποία είχε η πρώτη φάση του κορονοϊού, άρα να έχουμε πολύ περισσότερες κλίνες», χωρίς να διευκρινίζεται το αντίτιμο για τη μίσθωση κλινών από τους ιδιώτες. Οσο για το δημόσιο σύστημα Υγείας, υποστήριξε ότι οι μόνιμες προσλήψεις «γίνονται και προχωρούν», αναμασώντας - όπως γίνεται τα τελευταία δυόμισι χρόνια - την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών (όταν τα κενά στους νοσηλευτές ξεπερνούν τις 20.000) πιθανολογώντας να βγει η σχετική προκήρυξη προς τα ...τέλη καλοκαιριού.

Οσο για τις προσπάθειες της κυβέρνησης «τώρα αυτό το καλοκαίρι να δώσουμε όλες τις δυνατότητες να πάρει άδειες και το προσωπικό για να είναι όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστο γίνεται για τον χειμώνα που έρχεται», δεν είναι παρά η ομολογία των τεράστιων ελλείψεων που οξύνονται και δεν καμουφλάρονται με μετακινήσεις προσωπικού και την εργασιακή εξουθένωσή του.

Ενώ για τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή μέχρι και 31 Δεκέμβρη ως «υπαίτιοι» για τη διασπορά του ιού, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι «δεν υπάρχει σχεδιασμός πριν από αυτή την ημερομηνία να επιστρέψουν (...) Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αλλάξει κάτι για πρόωρη επιστροφή». Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, πρόκειται για 2.148 εργαζόμενους.

Δύο νέα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά

Τις τελευταίες 20 μέρες εντοπίστηκαν 2 νέα περιστατικά παιδιών τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας. Το πρώτο περιστατικό αφορά ένα παιδί δύο ετών που παρουσίασε πυρετό και γαστρεντερικά συμπτώματα και το άλλο περιστατικό παιδί δεκατριών ετών με πυρετό και εξάνθημα. Τα παιδιά νοσηλεύτηκαν, βελτιώθηκαν και εξήλθαν από το νοσοκομείο σε άριστη κατάσταση. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 14 περιστατικά, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 1.010 περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, σε 35 χώρες του κόσμου. Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί 484 περιστατικά, εκ των οποίων τα 272 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΠΑΓΝΗ
«Ασκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας» με εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις

Παράσταση διαμαρτυρίας από το Σωματείο του Νοσοκομείου με αφορμή την παρουσία στελεχών του ΟΔΙΠΥ ΑΕ

Ενάντια στο κλίμα τρομοκρατίας, στην υποβάθμιση της δουλειάς και της αξιοπρέπειας και στην πολιτική του νοσοκομείου - επιχείρηση, το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ πραγματοποίησε χτες παράσταση διαμαρτυρίας διεκδικώντας ένα πραγματικά ασφαλές νοσοκομείο, με επαρκές αριθμητικά, μόνιμο προσωπικό, ώστε να εξασφαλίζονται επιπλέον βάρδιες σε περίπτωση ανάγκης, με ασφαλείς και επαρκείς χώρους, με επαρκές, εκπαιδευμένο προσωπικό με μόνιμες σχέσεις εργασίας.

Αφορμή για τη χτεσινή κινητοποίηση είναι η παρουσία στελεχών του ΟΔΙΠΥ ΑΕ στο νοσοκομείο τις τελευταίες βδομάδες για τον έλεγχο των νοσηλευτικών πρωτοκόλλων, υλικών και φαρμάκων. Σήμερα, ο ΟΔΙΠΥ πραγματοποιεί στο ΠαΓΝΗ μέρα «άσκησης ετοιμότητας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», υποχρεώνοντας τους εξουθενωμένους εργαζόμενους να παραμείνουν στο νοσοκομείο από το πρωί έως και το βράδυ, με στόχο να παρουσιαστεί μια πλασματική εικόνα «ασφάλειας» που δεν πατά στην πραγματικότητα που έχουν διαμορφώσει η υποστελέχωση και η κρατική υποχρηματοδότηση.

Το Σωματείο Εργαζομένων μετατρέπει μια ακόμη άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας «για τα μάτια του κόσμου» σε μέρα αγώνα με περιοδεία στα τμήματα του νοσοκομείου, ώστε να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για τις σκοπιμότητες που έρχεται να εξυπηρετήσει ο ΟΔΙΠΥ. «Αυτοί που άφησαν τα νοσοκομεία να καταρρέουν κάτω από το βάρος της πανδημίας και της λοιπής νοσηρότητας, αυτοί που άφησαν τους υγειονομικούς χωρίς όπλα, απροστάτευτους, να εφαρμόσουν αντιεπιστημονικά πρωτόκολλα, μας κουνάνε το δάχτυλο της "αξιολόγησης"! Σε σύντομο χρονικό διάστημα ξεσκεπάστηκαν οι αυταπάτες περί δημιουργίας "safe hospital". Σκοπός του ΟΔΙΠΥ ΑΕ είναι η αξιολόγηση των υπηρεσιών όχι με βάση τις ανάγκες ασθενών και εργαζομένων, αλλά με κριτήριο τη μείωση του κόστους στο πλαίσιο ενός ιδιωτικοποιημένου "νέου ΕΣΥ"», καταγγέλλει το Σωματείο.

Να μην κλείσει το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη Μεσσηνία

Συνταξιούχοι από όλες τις συνταξιουχικές οργανώσεις της Μεσσηνίας έδωσαν αγωνιστικό «παρών» στην κινητοποίηση έξω από τα Ιατρεία του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας, απαιτώντας να ανακαλέσει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ την απόφασή της να κλείσει το φαρμακείο στην Καλαμάτα.

Ενα φαρμακείο που, όπως σημειώνουν, «εκτελεί πάνω από 2.000 συνταγές τον μήνα, εξυπηρετώντας όλους τους ασθενείς που παίρνουν φάρμακα υψηλού κόστους, τόσο της Μεσσηνίας όσο και μεγάλου αριθμού ασθενών της Λακωνίας καθότι δεν υπάρχει αντίστοιχο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ».

Ο Παναγιώτης Κουφαλάκος, εκπρόσωπος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ ΕΦΚΑ Μεσσηνίας, σε δήλωσή του, χαρακτήρισε προκλητικές τις δηλώσεις τοπικών βουλευτών της ΝΔ και του υπουργού Υγείας, που από το πρωί προσπαθούσαν να περάσουν κλίμα εφησυχασμού, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει το κλείσιμο του φαρμακείου, χωρίς όμως να ανακαλείται η σχετική απόφαση του ΕΟΠΥΥ. Οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν σε εξόρμηση στους εργαζόμενους του Κέντρου Υγείας αλλά και στους πολίτες που προσέρχονταν για υπηρεσίες παροχής Υγείας, ενημερώνοντάς τους για τις εξελίξεις. Οι συνταξιούχοι του νομού Μεσσηνίας απαιτούν όχι απλά να μην υλοποιηθεί η απόφαση για κλείσιμο του φαρμακείου, αλλά αυτό να αναβαθμιστεί και να στελεχωθεί με όλο το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προδιαγεγραμμένο «έγκλημα» ο θάνατος του νοσηλευτή στο ΑΧΕΠΑ

Τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του 51χρονου νοσηλευτή, που βρέθηκε το βράδυ της Τρίτης 19 Ιούλη νεκρός κατά την αλλαγή της βάρδιας στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, εκφράζει η ΤΕ Υγείας - Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Παράλληλα, σημειώνει: «Ο τραγικός θάνατος του συναδέλφου νοσηλευτή εν ώρα εργασίας γίνεται στο έδαφος των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό και της εντατικοποίησης της εργασίας. Προβλήματα τα οποία "απογειώθηκαν" κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την πανδημία. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο συνάδελφος ήταν για αρκετές ώρες νεκρός σε χώρο διαλείμματος, δίχως να τον αντιληφθεί κανείς. Σε μέρα γενικής εφημερίας, η πίεση είναι στο "κόκκινο" και κάθε εργαζόμενος τρέχει να "μαζέψει ασυμμάζευτα". Μόνο αγανάκτηση και οργή προκαλεί ο συλλογισμός ότι ο Γιώργος θα μπορούσε να σωθεί αν η κατάσταση στο νοσοκομείο ήταν αλλιώς.

Σε αυτές τις συνθήκες, ο χαμός του συναδέλφου αλλά και μια σειρά άλλα τραγικά γεγονότα σε νοσοκομεία όλης της χώρας αποτελούν προδιαγεγραμμένα "εγκλήματα" της πολιτικής υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους προηγούμενους».

Οπως προσθέτει η ανακοίνωση, με βάση τα παραπάνω μόνο τρόμο πρέπει να προκαλεί η υλοποίηση του «νέου ΕΣΥ» το οποίο θα φέρει συγχωνεύσεις και κλείσιμο μονάδων και θα μεταφέρει ακόμη μεγαλύτερο κόστος στις πλάτες του λαού, αφού θα εντείνει τις αιτίες των σημερινών προβλημάτων.

Και καταλήγει: «Ο συνάδελφος Γιώργος ήταν παράδειγμα βιοπαλαιστή εργαζόμενου. Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ ξέρουμε πώς τιμάμε τη μνήμη του και εκπληρώνουμε και δικιά του επιθυμία, συνεχίζοντας με μεγαλύτερη ορμή τον αγώνα για ένα σύστημα Υγείας που θα χωράει τις ανάγκες του λαού, σε μια κοινωνία που δεν θα μετράει την ανθρώπινη ζωή σε ευρώ, δεν θα θυσιάζει πολλούς για την τσέπη λίγων».

Οδύσσεια για μια χημειοθεραπεία...

Οι εγκληματικές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν χιλιάδες χρόνιοι πάσχοντες στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με ή χωρίς πανδημία, χειμώνα - καλοκαίρι, αποτυπώνονται στην καταγγελία που κάνει στον «Ριζοσπάστη» συγγενής πάσχοντος από το Αγρίνιο.

Συγκεκριμένα, η οικογένεια 30χρονου καρκινοπαθούς αναγκάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κάθε μήνα, να επισκέπτεται το «Λαϊκό» Νοσοκομείο στην Αθήνα, για τις απαραίτητες θεραπείες. Στο Νοσοκομείο Αγρινίου δεν υπάρχει καν ογκολόγος, με αποτέλεσμα δεκάδες οικογένειες να αναγκάζονται να ταξιδεύουν προς τα νοσοκομεία της Αττικής, της Πάτρας και του Μεσολογγίου. Χτες, ωστόσο, ενημερώθηκαν από το «Λαϊκό» Νοσοκομείο ότι η αναγκαία θεραπεία, που πρέπει να χορηγείται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, αναβάλλεται διότι δεν υπάρχει το απαραίτητο φάρμακο και κατά πάσα πιθανότητα - όπως μας μετέφεραν - θα γίνει αύριο Παρασκευή. Η οικογένεια, όπως και τόσες άλλες, εκτός από τα 200 ευρώ που υποχρεούται να δίνει κάθε φορά σε καύσιμα, τώρα αναγκάζεται να πληρώσει από την τσέπη της επιπλέον τη διαμονή και τη σίτιση. Σημειώνεται μάλιστα ότι αντίστοιχη ταλαιπωρία είχαν υποστεί και πριν ενάμιση μήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ