ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Μέχρι αύριο Παρασκευή ανακοινώνονται οι βάσεις

Eurokinissi

Νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, που μιλούσαν για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, θα ανακοινωθούν όπως φαίνεται οι βάσεις εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, μιλώντας χτες σε τηλεοπτικό σταθμό είπε πως τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων θα ανακοινωθούν μέχρι αύριο Παρασκευή, ενώ υπενθύμισε πως οι υποψήφιοι μπορούν να λάβουν τα αποτελέσματα και με sms στο κινητό τους, εφόσον είχαν εγγραφεί στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Θυμίζουμε ότι πέρσι εισήχθησαν στην Ανώτατη Εκπαίδευση 18.174 λιγότεροι υποψήφιοι από πρόπερσι, καθώς ήταν η πρώτη χρονιά εφαρμογής του «κόφτη» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ). Συγκεκριμένα, πέρσι ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ήταν 103.468 και από αυτούς πέρασαν οι 63.239, δηλαδή ένα ποσοστό 61,12% (ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις δυο προηγούμενες χρονιές ήταν πάνω από 77%).

Παράλληλα, η ΕΒΕ άφησε 14.731 θέσεις κενές στα πανεπιστήμια, ποσοστό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 20% (18,89%) των θέσεων που είχαν διατεθεί, ενώ υπήρχαν ακόμα και περιζήτητες σχολές (χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα της Αρχιτεκτονικής Ξάνθης) που είχαν μονοψήφιο ή και μηδενικό αριθμό εισαχθέντων.

Φέτος τα ΑΕΙ συνδιαμορφώνουν εκ νέου την ΕΒΕ, έχοντας ορίσει από τον Απρίλη τους συντελεστές βαρύτητας που επιθυμούν για καθένα από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων που τέθηκαν από τα ιδρύματα, διαφέρουν ακόμα και μεταξύ ομοειδών Τμημάτων. Ετσι ένας υποψήφιος με τη βαθμολογία του θα συγκεντρώνει διαφορετικό αριθμό μορίων π.χ. για τη Νομική Θεσσαλονίκης και διαφορετικό για τη Νομική Κομοτηνής. Σε περιπτώσεις ισοβαθμίας δύο ή περισσότερων υποψηφίων στη θέση του τελευταίου εισαγόμενου σε ένα Τμήμα, τότε εισάγεται ο υποψήφιος που έχει καλύτερο βαθμό στο μάθημα με τον μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας. Αν πάλι υπάρχει ισοβαθμία, η ίδια διαδικασία γίνεται για το μάθημα με τον δεύτερο μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας και όταν εξαντληθεί αυτό το κριτήριο, εισάγονται όλοι οι ισοβαθμήσαντες.

  • Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκαν επίσης τα αποτελέσματα των εξετάσεων του Κρατικού Πιστοποιητικού Πληροφορικής εξεταστικής περιόδου 2022 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για αυτά μέσω των προσωπικών τους λογαριασμών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://kpp-mis.cti.gr/kppmis/login). Στις εξετάσεις υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής 1.418 υποψήφιοι και οι επιτυχόντες σε όλα τα εξεταζόμενα γνωστικά/ψηφιακά αντικείμενα είναι 426.
ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΧΑΝΙΩΝ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ιστορικός περίπατος στα βουνά των ανταρτών

Ιστορικό περίπατο οργάνωσαν την Κυριακή οι Τομεακές Οργανώσεις Χανίων της ΚΝΕ, ακολουθώντας τα βήματα των ανταρτών του ΔΣΕ στα Χανιά, στην περιοχή Γούρνες στις Καρές Αποκορώνου με σύνθημα: «Μελετάμε την Ιστορία μας, διδασκόμαστε από τους ήρωες του λαού μας!».

Σε αυτά τα βουνά περπάτησαν, έστησαν λημέρια, βρήκαν φιλοξενία και καταφύγιο στις σπηλιές και στα μικρά σπιτάκια των βοσκών, οι αντάρτες του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού. Ενα τέτοιο ορεινό λημέρι στις Καριώτικες Μαδάρες είναι και οι Γούρνες, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, νότια του χωριού Καρές. Αποτελούσε ασφαλές μέρος, στο οποίο οι αντάρτες μπορούσαν να κινηθούν, ενώ τροφοδοτούνταν από τους κτηνοτρόφους και τον λαό της περιοχής.

Από την περίοδο της γερμανικής κατοχής σε αυτήν την περιοχή είχαν δοθεί πολλές μάχες από τα χωριά Σαμωνά - Κάμπους μέχρι Ραμνή και Καρές.

Την περίοδο του ΔΣΕ ξεχωρίζει η μάχη που έδωσαν οι αντάρτικες ομάδες της επαρχίας Αποκορώνου. Σε αυτήν τη μάχη έπεσαν ηρωικά οι Τσατσαρωνάκης Νίκος, Ειρηνάκης Λευτέρης, Λιονουδάκης Δημήτρης και Ροζάκης Αρτέμης. Και οι τέσσερις από μικρή ηλικία, είχαν ενταχθεί στις γραμμές της ΕΠΟΝ, πολέμησαν στην αντίσταση κατά των Γερμανών με τον ΕΛΑΣ και συνέχισαν στον ΔΣΕ, ώσπου έπεσαν νικημένοι από τις ομάδες του Πετρακογιώργη, που τον κάλεσαν από το Ηράκλειο για να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις του ΔΣΕ στην περιοχή.

Οι συμμετέχοντες στον ιστορικό περίπατο είδαν μερικά από τα σημεία που γινόταν η τροφοδοσία των αντάρτικων ομάδων, από τις καλύβες των βοσκών που τους προμήθευαν γάλα και τυρί, μέχρι και τις στέρνες και τα πηγάδια που αντλούσαν νερό για να πιούν. Είδαν ακόμα απέναντί τους τη θέση «Σπαθί», όπου επίσης έγινε μια από τις μεγάλες μάχες της περιοχής και πήρε μέρος ο ΕΠΟΝίτης Νίκος Τσατσαρωνάκης. Εκεί επίσης, σε χαμηλότερο ύψωμα, ήταν το Χαϊνόσπηλιο, μια σπηλιά σε απόκρημνο μέρος καλά κρυμμένο, που χρησιμοποίησαν οι αντάρτικες ομάδες για προστασία και ξεκούραση.

Φτάνοντας στο τέλος της διαδρομής, οι συμμετέχοντες βρέθηκαν σε ένα μητάτο όπου ξεκουράστηκαν, έφαγαν και είχαν ελεύθερο χρόνο να συνεχίσουν να συζητούν για την ιστορία του τόπου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πληροφορία για το χωριό Ραμνή, που την περίοδο της Αντίστασης ήταν εξολοκλήρου ενταγμένο στις γραμμές του ΕΑΜ.

Το επόμενο διάστημα δόθηκε η υπόσχεση πως θα ενταθούν τέτοιες πρωτοβουλίες, με αφορμή τη συμπλήρωση επετείων των μαχών της περιοχής, αλλά και τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση του ΕΛΑΣ. «Εμπνεόμαστε από όλους όσοι κράτησαν αλύγιστη στάση ζωής, διάλεξαν τον αγώνα για το δίκιο, για την εξουσία του λαού και όχι τον συμβιβασμό και την υποταγή. Γινόμαστε πιο ικανοί στην οργάνωση των αγώνων στο σήμερα, στην πάλη για τον σοσιαλισμό», δήλωσαν για την πρωτοβουλία οι ΤΟ Χανίων της ΚΝΕ.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΕΕΠ - ΕΒΠ
Οι εργαζόμενοι να ακυρώσουν τον νόμο Χατζηδάκη στην πράξη

Την αντίθεσή τους στην εγγραφή της Ομοσπονδίας στο ηλεκτρονικό μητρώο που προβλέπει ο εκτρωματικός νόμος Χατζηδάκη, εξέφρασαν οι δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης», στην Ολομέλεια Προέδρων και ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ).

Ανέδειξαν τους λόγους για τους οποίους διαφωνούν, καθώς και την ανάγκη συμπόρευσης με τις εκατοντάδες Ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα που κρατούν την ίδια στάση.

Σύμφωνα με την «Αγωνιστική Συσπείρωση», οι άλλες δυνάμεις ισχυρίστηκαν πως δεν συμφωνούν αλλά προέβαλαν μια σειρά από δικαιολογίες, όπως ότι «αν δεν γραφτούμε θα βγει παράνομη η Ομοσπονδία», κ.ά.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» υπογραμμίζει πως δεν πρέπει να περάσει η τρομοκρατία που ασκείται και καλεί τους εργαζόμενους να ισχυροποιήσουν τους συλλόγους, να συσπειρωθούν ενάντια στον αντιδραστικό νόμο Χατζηδάκη ακυρώνοντάς τον στην πράξη.

Την Ολομέλεια της ΠΟΣΕΕΠΕΑ απασχόλησαν επίσης τα λάθη από ΑΣΕΠ και ΟΠΣΥΔ στους πίνακες διορισμών και για το θέμα προτάθηκε η συλλογή αιτημάτων και διαμαρτυριών από όλους τους Συλλόγους και η κατάθεσή τους στον ΑΣΕΠ σε επερχόμενη συνάντηση της Ομοσπονδίας, όχι ονομαστικά αλλά κατά περίπτωση θεμάτων. Επιπλέον, αναδείχθηκε η ανάγκη δημιουργίας βάσης δεδομένων από το υπουργείο, για να μην μπαίνουν στη διαδικασία οι αναπληρωτές κάθε χρόνο να αναρτούν όλα τα προσόντα τους εφόσον είναι ίδια, με δυνατότητα ανάρτησης νέων προσόντων.

ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΘ
Δηλώνει την αντίθεσή του στην παράδοση των πανεπιστημιακών δασών

Την αντίθεσή του με το άρθρο 296 του νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εκφράζει με ψήφισμά του το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

Το συγκεκριμένο άρθρο, που προστέθηκε την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο λίγο πριν αυτό συζητηθεί και ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής, αφορά την κατάργηση του Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής και στο Περτούλι Τρικάλων, που τα εντάσσει στη δικαιοδοσία της αναβαπτισμένης Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του ΑΠΘ. Δηλαδή, τα παραδίδει σε Ανώνυμες Εταιρείες που διαχειρίζονται και αξιοποιούν την κινητή, ακίνητη και διανοητική περιουσία των Πανεπιστημίων.

«Τα Πανεπιστημιακά Δάση Περτουλίου Τρικάλων και Ταξιάρχη - Βραστάμων Χαλκιδικής παραχωρήθηκαν, με απόφαση των υπουργών Γεωργίας και Παιδείας, από το Δημόσιο βάσει του Ν. 6320/1934 (ΦΕΚ 356/1934) κατά νομή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με πρώτιστο σκοπό την πρακτική άσκηση των φοιτητών/τριών του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, τη διεξαγωγή δασικών ερευνών και μελετών και την υποδειγματική διοίκηση και διαχείρισή τους, σε εφαρμογή αρχών πρότυπης δασοπονίας στη χώρα», αναφέρει η σχετική ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος και προσθέτει: «Το Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών (ΤΔΔΠΔ) σε αγαστή συνεργασία με το Τμήμα Δασολογίας και επί 71 συναπτά έτη έχει συνεισφέρει στην άρτια πρακτική εκπαίδευση των φοιτητών/τριών της δασολογικής επιστήμης και στην εφαρμογή προηγμένων μεθόδων δασοπονίας που ενισχύουν και τους τοπικούς παραδασόβιους πληθυσμούς. Το ΤΔΔΠΔ είναι αυτάρκες και η λειτουργία του δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, τα δε έσοδά του προέρχονται κυρίως από την πρότυπη και υποδειγματική διαχείριση των δύο».

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Εκδήλωση αύριο στη Ναύπακτο

Το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έχει ήδη αρχίσει το ταξίδι του ανά την Ελλάδα μεταφέροντας το σύνθημα «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για "το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό" (Ν. Μπελογιάννης) - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα», και καλώντας πλατιά τη νέα γενιά να συναντηθεί και να συμπορευτεί με το ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο αυτό εκδήλωση του 48ου Φεστιβάλ θα γίνει αύριο Παρασκευή στη Ναύπακτο, στις 20.30, στην πλαζ της παραλίας Ψανής. Θα μιλήσει η Γιώτα Λαμπαδά, μέλος της ΕΟΕ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσουν hip hop συναυλία με τον Materialist και λαϊκό γλέντι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ