ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Συνεχίζει να δείχνει τα αποτελέσματά του ο «κόφτης» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Ανακοινώθηκαν χτες οι βάσεις και τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Πάνω από 10.000 κενές θέσεις στα ΑΕΙ - ακόμα λιγότεροι οι εισαχθέντες

INTIME NEWS

Ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Παιδείας στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και το σύστημα του sms τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων και οι βάσεις εισαγωγής στα Τμήματα των ΑΕΙ, ενώ για άλλη μια φορά φαίνεται ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) άφησε εκτός Ανώτατης Εκπαίδευσης χιλιάδες υποψήφιους κι αντίστοιχα άφησε χιλιάδες κενές θέσεις στα ιδρύματα.

Συγκεκριμένα, φέτος, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ανήλθε σε 99.305 (81.686 από τα ΓΕΛ και 17.619 από τα ΕΠΑΛ). Από αυτούς πέρασαν στα ΑΕΙ και τις υπόλοιπες σχολές (στρατιωτικές, εκκλησιαστικές κ.λπ.) 61.682 υποψήφιοι. Δηλαδή ένα ποσοστό 62,11%, αντίστοιχο του περσινού (ήταν 61,12%), κατά 15 περίπου ποσοστιαίες μονάδες λιγότεροι από τα ποσοστά εισαγωγής που είχαμε πριν εφαρμοστεί ο «κόφτης» της ΕΒΕ (ήταν πάνω από 77%). Πέρσι, ο συνολικός αριθμός υποψηφίων ήταν 103.468 και από αυτούς είχαν περάσει οι 63.239.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης για τα αποτελέσματα της ΕΒΕ ότι για τη μεγάλη κατηγορία των υποψηφίων των ημερήσιων ΓΕΛ μένουν κενές πάνω από 10.000 θέσεις στα ΑΕΙ.

Μαζί με τα παραπάνω ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις, τη λεγόμενη κατηγορία του 5% που εισάγεται χωρίς εξετάσεις. Σε αυτήν την κατηγορία οι υποψήφιοι ήταν 1.637 και από αυτούς εισήχθησαν οι 1.524.

Παράλληλα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της διαδικασίας του λεγόμενου παράλληλου μηχανογραφικού για την εισαγωγή σε Δημόσια ΙΕΚ, που φέτος το συμπλήρωσαν 20.432 και από αυτούς επιτυχόντες είναι συνολικά 13.472.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, για τους επιτυχόντες, η διαδικασία της ηλεκτρονικής εγγραφής θα ανακοινωθεί με νεότερο δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο.

Κυκλοφόρησε νέο τεύχος του περιοδικού «Θέματα Παιδείας»

Με πλούσια ύλη κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού «Θέματα Παιδείας» (τεύχος 81-88).

Το νέο τεύχος περιλαμβάνει ειδικό θέμα με αφορμή τα «νέα» Προγράμματα Σπουδών για τα σχολεία: «Οι Φυσικές Επιστήμες στο σχολείο».

Ακόμα, πολλά επίκαιρα άρθρα, μελέτες και πολιτιστικά αφιερώματα:

  • Η προπαγάνδα του πολέμου: Ο μύθος του «ουκρανικού λιμού» του 1933.
  • Επιστήμη για όλους: Το Εμβόλιο.
  • Η αξιολόγηση της εκπαίδευσης στην προοπτική του «νέου» σχολείου της αγοράς.
  • Απόψεις δασκάλων για τις επιπτώσεις της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης στους μαθητές τους.
  • Για τις ψηφιακές δεξιότητες.
  • Το 10χρονο Γενικό Πολυτεχνικό Σχολείο της ΓΛΔ.
  • Το γυναικείο ζήτημα μέσα από τη λογοτεχνία: Ντοστογιέφσκι και Χικμέτ.
  • Ο προλετάριος ποιητής Φώτης Αγγουλές.
  • Αποχαιρετισμός στον Μίκη Θεοδωράκη: Η «Αποκάλυψη» ενός λαού.
  • Ενα παιδικό διήγημα της Εύης Κοντόρα: Το ταξίδι των ονείρων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τα «Θέματα Παιδείας» στους κατά τόπους ανταποκριτές του περιοδικού, στα βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής», αλλά και στις εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ανά την Ελλάδα.

Τιμή τεύχους 5 ευρώ. Για επικοινωνία: τηλ. 210-8213430 και mail@thematapaideias.org

Παράλληλα, από τον Ομιλο Εκπαιδευτικού Προβληματισμού, που εκδίδει το περιοδικό, κυκλοφόρησε πρόσφατα μια ακόμη μικρή αλλά σημαντική έκδοση με τίτλο: «Η ανάπτυξη της κοινωνίας - πώς και γιατί η κοινωνία κινείται». Πρόκειται για μια μπροσούρα για τους νέους, ένα νέο και ιδιαίτερα χρήσιμο βοήθημα για τους εκπαιδευτικούς, που πωλείται χωριστά και ανεξάρτητα από το περιοδικό, επίσης στην τιμή των 5 ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το αναζητήσουν στους ίδιους χώρους που βρίσκουν και το περιοδικό «Θέματα Παιδείας».

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Σήμερα η εκδήλωση στη Ναύπακτο

Το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που ταξιδεύει ανά την Ελλάδα με σύνθημα «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για "το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό" (Ν. Μπελογιάννης) - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα», κάνει στάση σήμερα, Παρασκευή, στη Ναύπακτο, στις 20.30, στην πλαζ της παραλίας Ψανής. Θα μιλήσει η Γιώτα Λαμπαδά, μέλος της ΕΟΕ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσουν hip hop συναυλία με τον Materialist και λαϊκό γλέντι.

ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Διαμαρτυρία για τα λάθη στους πίνακες του ΑΣΕΠ

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, Παρασκευή, στις 11 π.μ. στα γραφεία του ΑΣΕΠ (Πουλίου 6, Αθήνα) καλεί ο Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΣΕΕΠΕΑ) Αττικής, σχετικά με τα λάθη στον πίνακα των αναπληρωτών - μελών ΕΒΠ, στον αξιολογικό πίνακα του διαγωνισμού 1ΕΑ/2022.

Ο Σύλλογος δέχεται μεγάλο αριθμό καταγγελιών για αναίτια λάθη στους προσωρινούς πίνακες της 1ΕΑ/2022, που σημαντικό μέρος τους δεν έχει ακόμη διορθωθεί. Σημειώνει πως η πλειονότητα των ατομικών φακέλων που κατατέθηκαν στην πλατφόρμα ΟΠΣΥΔ, είναι έγκυροι και επικαιροποιημένοι, ωστόσο στη διασταύρωση των ατομικών στοιχείων από τον φορέα έχουν παρουσιαστεί ποικίλα λάθη (μη προσμέτρηση προσόντων, κοινωνικών κριτηρίων κ.ά.), που μπορεί να οδηγήσουν τους αναπληρωτές να στερηθούν τη δυνατότητα εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ετσι ζητά από το ΑΣΕΠ να ληφθούν υπόψη οι δυσλειτουργίες που εμφανίζονται λόγω της πρόχειρης και εκ του αποτελέσματος κακοσχεδιασμένης διαδικασίας και απαιτεί την εξεύρεση θετικής λύσης για όσα από τα μέλη του ΕΕΠ και ΕΒΠ κινδυνεύουν να μην τους προσμετρηθούν προσόντα ή ακόμη και να απορριφθούν από τους αξιολογικούς πίνακες για τους μόνιμους διορισμούς και τις προσλήψεις αναπληρωτών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να αισθάνεστε αισιόδοξες και αισιόδοξοι για το επόμενο κεφάλαιο στη ζωή σας, όποιο και να είναι αυτό

Μήνυμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής

Σε μήνυμά του με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημείωσε:

«Η σκέψη μας είναι με τους νέους και τις νέες που μαθαίνουν σήμερα πού και αν εισήχθηκαν στα πανεπιστήμια. Αξίζουν σε όλους συγχαρητήρια γιατί το μέτρο της επιτυχίας και της αποτυχίας δεν είναι μόνο αν πέρασε κάποια ή κάποιος σε μια σχολή.

Ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε δικαιωμένοι από το αποτέλεσμα, να αισθάνεστε περήφανοι για την προσπάθειά σας, παρά τα απαράδεκτα εμπόδια (όπως ήταν φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα θεμάτων) που σας βάζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις.

Να αισθάνεστε αισιόδοξες και αισιόδοξοι για το επόμενο κεφάλαιο στη ζωή σας, όποιο και να είναι αυτό. Γεμάτοι δύναμη από το βασικό "μάθημα" της περασμένης χρονιάς, ότι το σημαντικό είναι να στέκεσαι στα πόδια σου και να παλεύεις για καλύτερους όρους μόρφωσης, εργασίας και ζωής, όπου και να βρίσκεσαι.

Αυτό είναι το κρίσιμο και αυτό σήμερα πρέπει να διαφυλαχτεί και να δυναμώσει ακόμα παραπέρα. Και σε αυτή την υπόθεση, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.

Τις πιο όμορφες μέρες σας, σίγουρα, δεν τις ζήσατε ακόμα!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ