ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Με «αναθεωρημένους» στόχους κλιμακώνεται η πολεμική σύγκρουση

Για ανάγκη «αποναζιστικοποίησης» όλης της Ουκρανίας κάνει λόγο η Ρωσία

Με ένταση των εχθροπραξιών στη στρατηγικής σημασίας περιοχή Χερσώνα και στο Ντονέτσκ και τη Μόσχα να απειλεί να «αποναζιστικοποιήσει» όλη τη χώρα, συνεχίζεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της συνολικότερης αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.

Η περιοχή της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία - στην οποία εδώ και έναν μήνα οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν βασισμένες σε ΝΑΤΟικά βαρέα όπλα να οργανώσουν αντεπίθεση για την ανακατάληψή της - ετοιμάζεται να διεξαγάγει δημοψήφισμα και θα γίνει σύντομα μέρος της Ρωσίας, επανέλαβε και χτες στέλεχος της φιλορωσικής στρατιωτικής - πολιτικής διοίκησης της περιοχής. Ο ίδιος είχε αναφερθεί νωρίτερα στο ενδεχόμενο αντίστοιχο δημοψήφισμα να διοργανωθεί ταυτόχρονα και στη Ζαπορίζια.

Οι ΗΠΑ «θα δράσουν άμεσα για να καταστήσουμε σαφές στη Ρωσία ότι αυτές οι τακτικές δεν θα λειτουργήσουν», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, χαρακτηρίζοντάς τα σχεδιαζόμενα δημοψηφίσματα «ψεύτικα», με στόχο να νομιμοποιήσουν την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών.

Ο Αντ. Μπλίνκεν σχεδιάζει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, μέσα στις επόμενες μέρες - την πρώτη μετά τη ρωσική εισβολή στα τέλη Φλεβάρη. Ως βασικό αντικείμενο της συνομιλίας ο Μπλίνκεν παρουσίασε τη συζήτηση της πρότασης των ΗΠΑ για ανταλλαγή δύο Αμερικανών που κρατούνται στη Ρωσία, του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν και της μπασκετμπολίστριας Μπρίτνεϊ Γκράινερ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα προτείνεται να ανταλλαγούν με τον Ρώσο έμπορο όπλων, Βίκτορ Μπουτ.

Το ζήτημα της αμοιβαίας ανταλλαγής Ρώσων και Αμερικανών κρατουμένων συζητιέται, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα αποτελέσματα, ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα των δύο πλευρών, τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου.

Επίσης, ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι σκοπεύει να συζητήσει με τον Λαβρόφ τη συμφωνία Ρωσίας και Ουκρανίας με την Τουρκία και τον ΟΗΕ για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Πάντως, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ισχυρίστηκε πως δεν θα υπάρξουν συνομιλίες για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας ότι «τίποτα δεν πρέπει να αποφασιστεί για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία».

Η επιτυχία της συμφωνίας για τα σιτηρά μπορεί να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, διευκολύνοντας τις προσπάθειες επίλυσης της ουκρανικής κρίσης, δήλωσε από την πλευρά του χτες ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, προσθέτοντας πως «τώρα είναι η ώρα να επικεντρωθούμε στην επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός». Υπενθύμισε πως «από την αρχή της σύγκρουσης, η Τουρκία καταβάλλει ενεργές προσπάθειες για τον τερματισμό της» και επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Αγκυρας να φιλοξενήσει σχετικές συνομιλίες των δύο πλευρών.

Πάντως, η Ουκρανία δηλώνει ότι αποκλείει μια κατάπαυση πυρός χωρίς ανακατάληψη εδαφών, καθώς αυτή θα παγιώνει τα σημαντικά εδαφικά κέρδη της Ρωσίας, ενώ και η Μόσχα διευρύνει συνεχώς τους «στόχους» της πολεμικής επιχείρησης στην Ουκρανία, επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, την παράδοση σύγχρονων ΝΑΤΟικών όπλων στο Κίεβο, που δίνουν τη δυνατότητα να χτυπά βαθιά σε εδάφη υπό ρωσικό έλεγχο.

Κρεμλίνο: Απαραίτητη η «αποναζιστικοποίηση» όλης της Ουκρανίας

Σε αυτό το πλαίσιο, το Κρεμλίνο εμφανίστηκε χθες να στηρίζει τις δηλώσεις του φιλορώσου αυτονομιστή ηγέτη του Ντονέτσκ, Ντ. Πουσίλιν, ότι «ήρθε η ώρα να απελευθερωθούν όλες οι πόλεις στην Ουκρανία που ιδρύθηκαν από Ρώσους: Κίεβο, Τσερνίχιφ, Πολτάβα, Οδησσός, Ντνίπρο, Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Λουτσκ».

«Το Κρεμλίνο υποστηρίζει τη θέση ότι είναι γενικά απαραίτητο να απελευθερωθεί η Ουκρανία από διάφορες εκδηλώσεις νεοναζιστικού αισθήματος - αυτό είναι απαραίτητο», σχολίασε ο εκπρόσωπός του, Ντμ. Πεσκόφ, και «είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα - στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης - για την προστασία των ανθρώπων στις δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ», συμπλήρωσε.

Πριν από λίγες μέρες ο Ρώσος ΥΠΕΞ είχε θέσει ζήτημα αλλαγής καθεστώτος στην Ουκρανία και είχε απειλήσει ότι θα τεθούν υπό κατοχή και άλλα εδάφη, πέραν της περιοχής του Ντονμπάς. Οπως είπε, από τον Μάρτη έχει αλλάξει η γεωγραφία της «ειδικής επιχείρησης» και πλέον περιλαμβάνει επίσης τις περιφέρειες της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, αλλά και μια σειρά από «άλλες περιοχές». Προειδοποίησε ότι αυτοί οι στόχοι θα επεκταθούν εάν η Δύση συνεχίσει να παρέχει στην Ουκρανία όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να στείλουν επιπλέον τέτοιους πολλαπλούς εκτοξευτήρες πυραύλων HIMARS, ενώ αντίστοιχα γερμανικά συστήματα παραδόθηκαν στο Κίεβο.

Εντείνονται οι εχθροπραξίες στη Χερσώνα

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας εντείνονται οι επιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων στην Χερσώνα και «οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν πολύ πιθανόν δημιουργήσει προγεφύρωμα νότια του ποταμού Ινγκουλέτς, ο οποίος αποτελεί το βόρειο σύνορο της κατεχόμενης από τις ρωσικές δυνάμεις Χερσώνας».

Από την πλευρά τους, οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής ανακοίνωσαν χτες τη σύλληψη «21 συνεργών» του ουκρανικού στρατού στις περιφέρειες της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία. Επίσης, κατασχέθηκαν 13 εκτοξευτήρες ρουκετών, περισσότερα από 31.000 πυρομαχικά, 53 χειροβομβίδες και περισσότερα από 24 κιλά εκρηκτικών που είχαν οι συλληφθέντες, ενώ εξουδετερώθηκαν νάρκες και οβίδες πυροβολικού.

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας φέρεται επίσης να εξάρθρωσαν στην Χερσώνα ομάδα Ουκρανών πρακτόρων που παρείχε στον ουκρανικό στρατό πληροφορίες για την ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων σε αυτήν την πόλη και τα περίχωρά της για να καθοδηγούν τις βολές ουκρανικών πυραύλων, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, την οποία επικαλείται το «Ria Novosti».

Ο ουκρανικός στρατός βομβάρδισε σημαντική γέφυρα που ενώνει τις δύο όχθες του Δνείπερου ποταμού στη Χερσώνα, καθιστώντας την αδιάβατη. Ρώσοι αξιωματικοί είπαν ότι θα στηθούν κινητές γέφυρες και θα αρχίσουν να μετακινούνται δυνάμεις με πορθμεία.

Σύμφωνα δε με ισχυρισμούς του συμβούλου του Ουκρανού Προέδρου, Ολ. Αρεστόβιτς, βρίσκεται σε εξέλιξη «μαζική αναδιάταξη» των στρατευμάτων της Ρωσίας σε τρεις νότιους τομείς στη νότια Ουκρανία, σε Χερσώνα, Μελιτόπολη και Ζαπορίζια, καθώς η τακτική της Μόσχας μοιάζει να μεταβάλλεται.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας ισχυρίστηκε επίσης πως οι ρωσικές δυνάμεις μοιάζουν να περνούν από την επίθεση στην άμυνα και να προχωρούν σε πλήγματα για να μειώσουν τη δυνατότητα των ουκρανικών στρατευμάτων να αντεπιτεθούν στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Ο Αρεστόβιτς αναγνώρισε πάντως ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε τον δεύτερο μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Ουκρανίας, Μπουρλεχίρσκ.

Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 11 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό των ουκρανικών δυνάμεων το προηγούμενο 24ωρο, ανακοίνωσαν χτες οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Ντονέτσκ. Οι αρχές των αυτονομιστών του Ντονέτσκ έχουν κατηγορήσει επανειλημμένως την Ουκρανία ότι βομβαρδίζει την ομώνυμη πόλη.

Στρατιωτική βάση κοντά στο Κίεβο χτύπησαν χτες έξι ρωσικοί πύραυλοι κρουζ Kalibr, που εκτοξεύθηκαν από την Κριμαία, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό. Αλλοι βομβαρδισμοί από πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών είχαν ως στόχο την περιοχή του Τσερνίχιβ, στη βόρεια Ουκρανία, και εκτοξεύτηκαν από τη γειτονική Λευκορωσία,.

Ο κυβερνήτης της περιοχής του Μικολάιφ, στο νότιο τμήμα της χώρας, ανέφερε «μαζικό» βομβαρδισμό με πυραύλους.

Ο δήμαρχος του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία, έκανε λόγο για δύο χτυπήματα με πυραύλους S-300 που προκάλεσαν πυρκαγιές.

Στο μεταξύ, Αμερικανίδα βουλευτής των Δημοκρατικών δήλωσε χθες ότι η Ουάσιγκτον υπολογίζει πως πάνω από 75.000 Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι που το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «ψευδή είδηση».

Η πιο πρόσφατη εκτίμηση της αμερικανικής CIA, έκανε λόγο για 15.000 Ρώσους στρατιωτικούς νεκρούς στον πόλεμο.

Μεγάλη εξοπλιστική συμφωνία Πολωνίας - Νότιας Κορέας

Με φόντο την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και τις συνολικότερες κινήσεις στρατιωτικής ενίσχυσης των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, που οξύνουν τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό, η κυβέρνηση της Πολωνίας υπέγραψε προχτές συμβόλαια για την προμήθεια ή/και την παραγωγή βαρέων όπλων και αεροσκαφών από τη Νότια Κορέα, συμπεριλαμβανομένων περίπου χιλίων κυρίων αρμάτων μάχης K2, κάπου 650 αυτοκινούμενων πυροβόλων 155 χιλιοστών K9, καθώς και 48 αεροσκαφών FA-50.

Δεν αποκαλύφθηκε το κόστος της απόκτησης του εξοπλισμού αυτού. Σύμφωνα με κορεατικά ΜΜΕ, η δαπάνη θα ανέλθει σε αρκετά δισ. δολάρια.

«Αντλούμε μαθήματα από αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία», είπε στον Τύπο ο Πολωνός υπουργός Αμυνας, Μ. Μπλάστσακ, μετά την υπογραφή των συμβολαίων με αντιπροσώπους των ομίλων Korea Aerospace Industries και Hyundai. «Ο χρόνος πιέζει, πρέπει να εξοπλιστεί ο πολωνικός στρατός», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το πολωνικό υπουργείο Αμυνας, τα πρώτα 12 από τα 48 FA-50 (πρόκειται για εκπαιδευτικά/ελαφρά μαχητικά - βομβαρδιστικά ανεπτυγμένα από την KAI και τη «Lockheed Martin», με βάση το F-16) θα παραδοθούν στην πολωνική Πολεμική Αεροπορία το 2023. Θα αντικαταστήσουν αεροσκάφη σοβιετικού σχεδιασμού, ιδίως τα MiG-29, και θα τεθούν σε υπηρεσία μαζί με F-16 και, αργότερα, F-35 που έχει παραγγείλει η Πολωνία από τις ΗΠΑ.

Τα πρώτα 180 κύρια άρματα μάχης θα παραδοθούν φέτος, ενώ η δεύτερη παρτίδα, αποτελούμενη από 800 άρματα, θα παραχθεί εν μέρει στην Πολωνία.

Επιπλέον, οι πολωνικές ένοπλες δυνάμεις θα παραλάβουν από φέτος 48 K9, προς αντικατάσταση των οβιδοβόλων που προσφέρθηκαν στην Ουκρανία. Αλλα 600 θα παραληφθούν το 2024 και το 2026 θα αρχίσουν να παράγονται στην Πολωνία. Η KAI εξάλλου σχεδιάζει να μεταφέρει προοδευτικά στο μέλλον την παραγωγή των FA-50 στην Πολωνία.

Η Πολωνία έχει αναγγείλει μεγάλο πρόγραμμα εξοπλισμών, με αγορά 32 ελικοπτέρων AW149 της Leonardo (Ιταλία), 366 κυρίων αρμάτων μάχης Abrams (ΗΠΑ) και συστημάτων πυραύλων εδάφους - αέρος CAMM iLauncher που παράγει η ευρωπαϊκή σύμπραξη MBDA.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ