ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Ιούλη 2022 - Κυριακή 31 Ιούλη 2022
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΜΗΤΣΟΣ ΚΑΤΣΙΑΝΑΚΟΣ
ΜΗΤΣΟΣ ΚΑΤΣΙΑΝΑΚΟΣ
ΦΩΤΟ

Οι αγωνιστές φεύγουν. Το αποτύπωμά τους μένει. 19 χρόνια χωρίς τον σ. ΜΗΤΣΟ ΚΑΤΣΙΑΝΑΚΟ.

Κοντεύουν 20 χρόνια και είναι σαν χτες που «έφυγε» ο πατέρας, ο σύντροφος με την ουσιαστική έννοια, για τους εργάτες, τους ανθρώπους του μόχθου. Αφοσιωμένος, ολοκληρωμένος κομμουνιστής, αγωνιστής του εργατικού κινήματος.

Νέος εντάχθηκε στο επαναστατικό κίνημα στη ΔΝ Λαμπράκη, στην ΕΔΑ. Το 1967 στη δικτατορία έγινε μέλος του ΚΚΕ στο Παρίσι όπου εργαζόταν.

Συνδικαλιστικό στέλεχος της CGT στην αυτοκινητοβιομηχανία, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εργαζομένων στη Γαλλία. Συμμετείχε στην εξέγερση του Μάη του '68. Οι Γάλλοι εργάτες τον θυμούνται. Ηταν παρών σε κάθε εργατική διεκδίκηση. Αναδείχθηκε στέλεχος του Κόμματος και στο 9ο Συνέδριο εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ.

Σεμνός, ανιδιοτελής, όπως πρέπει στο μέλος του ΚΚΕ, υπομονετικός στη βοήθεια και ανάδειξη στελεχών, πρόθυμος να σπεύσει όπου το Κόμμα τον χρειάζεται. Από όπου πέρασε άφησε θετικό έργο.

Στα χρόνια της κρίσης στο Κόμμα, όταν άλλοι τα δίπλωναν και αποχωρούσαν, αγωνίστηκε πιστός στον μαρξισμό - λενινισμό, με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη, στον λαό.

Είχε το χάρισμα της πειθούς. Βοηθούσε τους συντρόφους να κατανοούν τις δυσκολίες του αγώνα. Αταλάντευτος, με ευθυκρισία, συνέβαλε στην πρόοδο του Κόμματος. Παράδειγμα προς μίμηση αποτελούν η αγωνιστική στάση, η συνέπεια, η ανιδιοτέλεια, η προσήλωσή του στα ιδανικά και τους στόχους του ΚΚΕ.

Τον θυμόμαστε πάντα. Στον δρόμο του αγώνα, τον νιώθουμε δίπλα μας να διαδηλώνει. Στην πάλη του Κόμματος, για τον σοσιαλισμό, είναι πιο έντονη η απουσία του. Στους σημερινούς καιρούς χρειάζονται αγωνιστές σαν τον ΜΗΤΣΟ.

Στη μνήμη του, η συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα, Ελένη, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν 200 ευρώ στο ΚΚΕ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΡΑΒΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΡΑΒΟΣ
***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του αγωνιστή συντρόφου ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΡΑΒΟΥ που «έφυγε» απροσδόκητα από τη ζωή, προσφέρουμε στο ΚΚΕ μέσω ΤΟ Κοζάνης 80 ευρώ. Σύντροφοι από Κοζάνη.

Στη μνήμη του συντρόφου ΓΙΑΝΝΗ ΝΟΤΑΚΗ προσφέρουμε στο ΚΚΕ το ποσό των 100 ευρώ. Οικογένεια Ισμήνη - Χρήστου Κόφφα

***

ΦΩΤΟ

Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τότε που «έφυγες» ξαφνικά από κοντά μας. Μας λείπεις κάθε μέρα, κάθε στιγμή. Στη μνήμη του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΝΤΟΣΤΑΘΗ, η γυναίκα του, Κούλα, η κόρη του, Γεωργία και ο γιος του, Χρήστος, προσφέρουν στο Κόμμα το ποσό των 100 ευρώ μέσω της ΤΟ Κατασκευών της ΚΟ Αττικής.

***

Στην μνήμη του φίλου και συναδέλφου μας μουσικού ΚΩΣΤΑ ΓΕΡΑΚΗ που έφυγε εντελώς αναπάντεχα μόλις 40 χρόνων, στέλνουμε από το αγαπημένο του νησί, την Αμοργό, το ποσό των 220 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση στο Κόμμα μέσω της ΤΟ Καλλιτεχνών. Γιάννης Θεολογίτης, Μιχάλης Τσιάτης, Κώστας Σταυρόπουλος.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ, που μέχρι το τέλος της ζωής του υπήρξε πιστός στο ΚΚΕ, η κόρη του Τίνα Κακλαμάνη και ο Μιχάλης Φραγκομιχελάκης προσφέρουν 100 ευρώ στο τιμημένο Κόμμα του.

***

Στις 2 Ιουλίου έφυγε από κοντά μας ο Κώστας Κάππος. Στην μνήμη του, τα παιδιά του, οι φίλοι του και η ΚΟΒ Μεγάρων του ΚΚΕ κατέθεσαν 307 ευρώ στο Σπίτι του Αγωνιστή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΣΤΑΘΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΣΤΑΘΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΡΑΚΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΡΑΚΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κατέθεσε τροπολογία για στήριξη μαθητών και γονιών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές

Την ουσιαστική στήριξη μαθητών και των οικογενειών τους που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές απαίτησε το ΚΚΕ με τροπολογία που κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή. Η κυβέρνηση την απέρριψε χωρίς δεύτερη κουβέντα. Το ίδιο έπραξαν και τα άλλα αστικά κόμματα μέσω της εκκωφαντικής αφωνίας τους.

Αυτό που απέρριψαν είναι, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, «να δοθεί ουσιαστική στήριξη σε μαθητές και τις οικογένειές τους που κατά το σχολικό έτος 2021-2022 διαβιούσαν σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές (όπως για παράδειγμα ο σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 που έπληξε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης και είχε ως αποτέλεσμα κατεστραμμένες κατοικίες και σχολεία), ειδικά σε ό,τι αφορά την καθ' υπέρβαση εισαγωγή τους σε Ανώτατες Σχολές».

Ακόμα πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο - προσθήκη η τροπολογία προβλέπει: «Οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ περιοχών που επλήγησαν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2021-2022, εξαιτίας φυσικών καταστροφών, εισάγονται καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των ΑΕΙ και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών. Το δικαίωμα αυτό ισχύει μόνο για όσους υποβάλλουν αίτηση δήλωση και έχουν συμμετάσχει στις πρώτες μετά το συμβάν πανελλαδικές εξετάσεις της τακτικής εξεταστικής περιόδου ή στις πανελλαδικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια των οποίων συνέβη το περιστατικό και αφορά στην εισαγωγή κατά το οικείο ακαδημαϊκό έτος. Η περιοχή πρέπει να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον ν. 3013/2002 (Α' 102).

Για την εφαρμογή του παρόντος καθορίζεται ειδικό ποσοστό, το οποίο αποδίδεται βάσει του αριθμού των πληγέντων σε σχέση με τους συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις ανά κατηγορία λυκείου (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, ημερήσιο, εσπερινό) και το οποίο ανέρχεται, ανά κατηγορία, στο δέκα τοις εκατό (10%), ενώ ως ειδικότερη προϋπόθεση ορίζεται η επίτευξη εκ μέρους του μαθητή συνολικού αριθμού μορίων ίσο του εβδομήντα τοις εκατό (70%) του αριθμού των μορίων που πέτυχε ο τελευταίος επιτυχών της κατηγορίας τους στη συγκεκριμένη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση κατά το ίδιο ακαδημαϊκό έτος».

Η τροπολογία είχε κατατεθεί στο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά τα μεσάνυχτα της περασμένης Πέμπτης. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης επισήμανε ότι «είχαμε και μια κατηγορία μαθητών οι οποίοι έζησαν τον καταστροφικό σεισμό στην Κρήτη δυσκολεύοντας την προετοιμασία τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις», γι' αυτό και το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία η οποία «απηχεί τη θέληση μαθητών και γονιών». «Πρόκειται, τόνισε, για ένα δίκαιο αίτημα μαθητών και γονέων που είδαν τους κόπους τους να καταστρέφονται από τον καταστροφικό σεισμό» στο Ηράκλειο και «δυστυχώς, η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα αποφεύγουν να τοποθετηθούν».

Συλλυπητήρια

Με θλίψη και βαθιά οδύνη αποχαιρετά τον σύντροφο Βαγγέλη Κουρίτα, που έχασε την άνιση μάχη με τον καρκίνο που έδινε παλικαρίσια τους τελευταίους 6 μήνες, η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ.

Γεννημένος το 1949 στο Λιτόχωρο Πιερίας από οικογένεια αγωνιστών, μπήκε από μικρός στη βιοπάλη δουλεύοντας ως οικοδόμος. Από νεαρή ηλικία εντάχθηκε στην ΚΝΕ και αμέσως μετά στο ΚΚΕ, που το υπηρέτησε από διάφορες χρεώσεις. Συμμετείχε ενεργά στα κοινά του τόπου, στο γονεϊκό κίνημα, στους αθλητικούς συλλόγους, στο Σωματείο Οικοδόμων και τελευταία στο Σωματείο Συνταξιούχων Λιτοχώρου.

Ο σύντροφος Βαγγέλης δεν «έφυγε» πλήρης ημερών, «έφυγε» όμως πλήρης αγώνων κάτω από τη σημαία με τα τρία κόκκινα γράμματα του τιμημένου Κόμματος των αλύγιστων της ταξικής πάλης.

«Η αγωνιστική του αξιοπρέπεια και προσφορά, η αναγνώριση της δράσης του, η αγάπη και η εκτίμηση όλων μας, ας είναι μικρή παρηγοριά για την γυναίκα του Τασία, τα παιδιά, τα εγγόνια και τα αδέρφια του», σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΤΕ Πιερίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ