ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προσωρινή αναβολή στην αντιπαράθεση για τη σερβική κοινότητα

Με παρέμβαση Ρωσίας, ΗΠΑ και ΕΕ

Παράταση μέχρι την επόμενη αφορμή για κλιμάκωση της επικίνδυνης έντασης στις σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινα δόθηκε χτες, μετά την παρέμβαση των Ρωσίας, ΗΠΑ και ΕΕ, που απαίτησαν από τον Κοσσοβάρο Αλβανό πρωθυπουργό Αλμπιν Κούρτι να μην υλοποιήσει σε αυτή τη φάση μία ακόμη προσπάθεια «ομογενοποίησης» και ενσωμάτωσης της σερβικής κοινότητας στο ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο, με το να αντικατασταθούν οι πινακίδες αυτοκινήτων και τα έγγραφα εισόδου - εξόδου των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου στα συνοριακά σημεία διέλευσης με τη Σερβία.

Η απόφαση του πρωθυπουργού Κούρτι, που αρχικά σχεδιαζόταν να τεθεί σε ισχύ χτες, 1η Αυγούστου πήρε παράταση για την 1η Σεπτέμβρη. Είχε ξεσηκώσει τους Σέρβους του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου, οι οποίοι έστησαν οδοφράγματα κατά μήκος δύο κομβικών οδικών αρτηριών που οδηγούν στα διοικητικά όρια με τη Σερβία. Επιπλέον, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς, που επιδιώκει να διατηρεί καλές σχέσεις με τη Ρωσία, είχε προειδοποιήσει ακόμη και με πόλεμο σε περίπτωση που η σερβική κοινότητα του Κοσσυφοπεδίου γίνει στόχος «νέου πογκρόμ».

Την Κυριακή ο Κούρτι κατηγόρησε «ένοπλες ομάδες που ελέγχονται από τη σερβική κυβέρνηση» πως έκαναν ρίψη πυρών προσθέτοντας: «Οι επόμενες μέρες μπορεί να αποτελέσουν πρόκληση. Αντιμετωπίζουμε το είδος του σερβικού σοβινισμού που γνωρίζουμε καλά». Στη συνέχεια και μετά από παρεμβάσεις των ΗΠΑ και ΕΕ, αξιωματούχος της κυβέρνησης Κούρτι ανέβαλε την αμφιλεγόμενη απόφαση για τις πινακίδες των ΙΧ αυτοκινήτων στο Κοσσυφοπέδιο, αποδίδοντας την εξέλιξη στη στάση της ΕΕ και του Αμερικανού πρέσβη στην Πρίστινα, Τζεφ Χάβενιερ, ώστε να δείξει πως δεν ενέδωσε στις αντιδράσεις της Ρωσίας.

Αντιδράσεις σε Ρωσία και ΕΕ

Οι αντιδράσεις της Ρωσίας οδήγησαν σε ανάλογες κινήσεις ΗΠΑ και ΕΕ.

Αξιοποιώντας την Κυριακή τη νέα επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, έκανε παρέμβαση δηλώνοντας πως οι εξελίξεις αποδεικνύουν την αποτυχία των μεσολαβητικών προσπαθειών της ΕΕ μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Καλούμε την Πρίστινα και τις ΗΠΑ και την ΕΕ, που βρίσκονται πίσω της, να σταματήσουν τις προκλήσεις και να σεβαστούν τα δικαιώματα των Σέρβων στο Κόσοβο. Αυτή η εξέλιξη των γεγονότων αποτελεί άλλη μια απόδειξη της αποτυχίας της διαμεσολαβητικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι επίσης ένα παράδειγμα ως προς το ποια θέση προετοίμασαν για τη Σερβία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προτείνοντας στο Βελιγράδι να συμφιλιωθεί de facto με τη στέρηση των δικαιωμάτων των συμπατριωτών του».

Τη Δευτέρα ακολούθησε νέα ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, που απαίτησε την προστασία των δικαιωμάτων των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου σημειώνοντας: «Η Ρωσία στέκεται στο πλευρό της Σερβίας στη διαφορά της με την αυτοαποκαλούμενη Δημοκρατία του Κοσόβου και επιμένει ότι τα δικαιώματα των Σέρβων πρέπει να εξασφαλιστούν». Κάλεσε επίσης τις δυτικές χώρες που έχουν αναγνωρίσει την «ανεξαρτησία» του προτεκτοράτου να «χρησιμοποιήσουν κάθε επιρροή για να προειδοποιήσουν τις αρχές στην επαρχία να μην κάνουν άλλα παράτολμα βήματα» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν «σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων».

Παράλληλα ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, χαιρέτισε χτες την απόφαση του Κούρτι να αναβάλλει την εφαρμογή των αποφάσεων που ενόχλησαν τους Σέρβους, προσθέτοντας ότι τα ανοιχτά ζητήματα «θα πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσω του διαλόγου που διευκολύνει η ΕΕ και να εστιάσει σε συνολική ομαλοποίηση των σχέσεων Κοσόβου και Σερβίας που είναι απαραίτητη για το μονοπάτι της ευρωενωσιακής ολοκλήρωσης». Απέφυγε να σχολιάσει την εκτίμηση της Μόσχας για τον αποτυχημένο ρόλο μεσολαβητή της ΕΕ στην αντιπαράθεση Βελιγραδίου - Πρίστινας.

Σε αυτό το φόντο, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επιχείρησε να δηλώσει παρών, πραγματοποιώντας περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια. Ολοκληρώνοντας χτες στα Τίρανα τη βαλκανική περιοδεία του (με προηγούμενους σταθμούς σε Σερβία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Βόρεια Μακεδονία) ο Σάντσεθ εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξη» της Ισπανίας στην ευρωενωσιακή ολοκλήρωση της περιοχής, προσθέτοντας πως «δεν μπορεί να διανοηθεί κανείς την Ευρώπη δίχως τα Βαλκάνια». Δύο μέρες πριν, όταν βρισκόταν στο Βελιγράδι ο Σάντσεθ διαβεβαίωσε τη Σερβία ότι η χώρα του «ήταν και θα είναι στο πλευρό της, για την υπεράσπιση των αρχών της, ενώ θα υποστηρίζει πάντα και τον διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών».

  • Από το Βιετνάμ όπου πραγματοποίησε χτες επίσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στην ένταση στο Κοσσυφοπέδιο, λέγοντας ότι απαιτείται σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και ότι η Ελλάδα «θα κάνει ό,τι μπορεί» για να διευκολύνει τις συνομιλίες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
«Λάδι στη φωτιά» η περιοδεία της Πελόζι στην Ασία

Η κινεζική Πολεμική Αεροπορία απειλεί για ενδεχόμενη στάση στην Ταϊβάν - Αμερικανικό αεροπλανοφόρο φέρεται να κατευθύνεται στο νησί

Η Ν. Πελόζι βρέθηκε χτες στη Σιγκαπούρη στο πλαίσιο της περιοδείας της στην Ασία

Copyrighted by Ministry of Com

Η Ν. Πελόζι βρέθηκε χτες στη Σιγκαπούρη στο πλαίσιο της περιοδείας της στην Ασία
Σε τροχιά κλιμάκωσης βρίσκεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας στη στρατηγικής σημασίας περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, με την περιοδεία της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην περιοχή, που ξεκίνησε χτες, να ρίχνει κι άλλο «λάδι στη φωτιά».

Η Κίνα έχει αντιδράσει σθεναρά μπροστά στο ενδεχόμενο η Πελόζι να επισκεφτεί το αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν, που η Κίνα θεωρεί δική της επαρχία, με απειλές ακόμη και από το υπουργείο της της Αμυνας ότι θα υπερασπιστεί το κινεζικό έδαφος.

Χτες, ΜΜΕ της Ταϊβάν αλλά και των ΗΠΑ ανέφεραν, επικαλούμενα μη κατονομαζόμενες πηγές, ότι η Πελόζι πρόκειται να επισκεφθεί την Ταϊβάν σήμερα, Τρίτη, και ενδεχομένως να διανυκτερεύσει στην Ταϊπέι. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Liberty Times», η υψηλόβαθμη Αμερικανίδα αξιωματούχος είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί το Κοινοβούλιο της Ταϊβάν αύριο το πρωί πριν συνεχίσει την περιοδεία της στην Ασία.

Αξιωματούχοι και στελέχη με τα οποία η Πελόζι σχεδιάζει να συναντηθεί στην Ταϊβάν έχουν ενημερωθεί για την επικείμενη άφιξή της, αναφέρει η «Wall Street Journal», επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, και οι περισσότερες συναντήσεις είναι προγραμματισμένες για αύριο, Τετάρτη.

Το γραφείο της Πελόζι έχει ανακοινώσει πως η περιοδεία στην περιοχή Ινδικού - Ειρηνικού περιλαμβάνει επισκέψεις σε Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Νότια Κορέα και Ιαπωνία, ενώ το ΥΠΕΞ της Ταϊβάν δήλωσε ότι δεν σχολιάζει τις αναφορές για τα ταξιδιωτικά σχέδια της Αμερικανίδας αξιωματούχου.

Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζιπίνγκ, τον είχε προειδοποιήσει σχετικά με ενδεχόμενη επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, πως «όποιος παίζει με τη φωτιά, καίγεται».

Χτες, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι η Κίνα «δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια» αν η Πελόζι επισκεφθεί την Ταϊβάν και ότι επειδή είναι «η τρίτη στη σειρά αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης» τυχόν επίσκεψή της «θα έχει πρωτοφανή πολιτικό αντίκτυπο».

Αμερικανοί αξιωματούχοι πραγματοποιούν συχνά επισκέψεις στην Ταϊβάν για να δείξουν τη στήριξή τους αλλά μια επίσκεψη της Πελόζι θα ήταν η περισσότερο βαρυσήμαντη πολιτικά.

Ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας, Σεν Τζίνκε, δήλωσε ότι η χώρα του «θα προστατεύσει με αποφασιστικότητα την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα» και ότι η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει πολλούς τύπους μαχητικών αεροσκαφών που μπορούν να κυκλώσουν «το πολύτιμο νησί της πατρίδας μας».

Κινεζική «δεξαμενή σκέψης» (SCSPI) ανέφερε χτες πως το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Ronald Reagan» κατευθύνθηκε στα ύδατα νοτιοανατολικά της Ταϊβάν. Σύμφωνα με αυτήν, στις 30 Ιούλη το αεροπλανοφόρο εγκατέλειψε τη Νότια Κινεζική Θάλασσα και εισήλθε στη Θάλασσα των Φιλιππίνων και στράφηκε βόρεια προς την Ταϊβάν. Υπολογιζόταν πως χτες βρισκόταν περίπου 800 χλμ. νοτιοανατολικά της Ταϊβάν.

Στο μεταξύ, η Κίνα, γιορτάζοντας την επέτειο της ίδρυσης του στρατού της, οργανώνει στρατιωτικές ασκήσεις από σήμερα ως τις 6 Αυγούστου, στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, κοντά στο νησί της Ταϊβάν.

Χτες, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και 4 άλλα μέλη του Κογκρέσου συναντήθηκαν στη Σιγκαπούρη με τον πρωθυπουργό, Λι Χσιέν Λουνγκ, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία των σταθερών σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας για την «περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια».

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Κάλπες στις 2 Οκτώβρη στο φόντο της κόντρας ΗΠΑ - Ρωσίας

Στις 2 Οκτώβρη θα κληθούν (για τέταρτη φορά σε λιγότερο από δύο χρόνια) στις κάλπες οι Βούλγαροι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι προκειμένου να εκλέξουν νέα Βουλή.

Την ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών ανήγγειλε χτες ο Πρόεδρος της χώρας, Ρούμεν Ράντεφ, μετά την πρόσφατη κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού του πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ στο φόντο της ενεργειακής κρίσης, του υψηλού πληθωρισμού, του πολέμου στην Ουκρανία και της ευρύτερης γεωπολιτικής κόντρας ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ρωσίας στα Βαλκάνια.

Υπηρεσιακός πρωθυπουργός από σήμερα, Τρίτη 2 Αυγούστου, μέχρι τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης μετά τη διεξαγωγή των εκλογών του Οκτώβρη, θα είναι ο πρώην υπουργός Εργασίας Γκάλαμπ Ντόνεφ. Δεν αποκλείεται στο διάστημα αυτό το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο να υιοθετήσει μία πιο «ήπια» τακτική απέναντι στη Μόσχα, ώστε αφενός να επαναληφθούν οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και αφετέρου να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με τη Μόσχα μετά την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης του Κίριλ Πέτκοφ να απελάσει 70 Ρώσους διπλωμάτες με την κατηγορία της «κατασκοπείας».

Η κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας στην περίπτωση της Βουλγαρίας αντικατοπτρίστηκε στις πρόσφατες ανακοινώσεις και δηλώσεις των πρεσβειών αμφοτέρων των χωρών.

Την Παρασκευή η ρωσική πρεσβεία στη Σόφια εξέδωσε ανακοίνωση με χαρακτηριστικό απόσπασμα από τη συνέντευξη της Ρωσίδας πρέσβειρας, Ελεονόρας Μιτροφάνοβα, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, όπου εξέφρασε «ελπίδες για αναστροφή του κλίματος» στις ρωσο-βουλγαρικές σχέσεις καθώς ο έως πρότινος πρωθυπουργός, Κίριλ Πέτκοφ ήταν μέσα στους πρώτους που αρνήθηκαν να ευθυγραμμιστούν με τη ρωσική απαίτηση για χρήση ενός ειδικού μηχανισμού αυτόματης μετατροπής των πληρωμών στην «Gazprom» σε ρούβλια για την πληρωμή ρωσικού φυσικού αερίου.

Την περασμένη Τετάρτη στη διάρκεια φόρουμ για τον «πόλεμο στην ψηφιακή εποχή» στη Σόφια η (ιρακινής καταγωγής) Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Βουλγαρία, Ερο Μουσταφά, δήλωσε δηκτικά ότι «οι πολιτικοί στη Βουλγαρία αξιοποιούν τη ρωσική προπαγάνδα και χειραγώγηση για να έχουν βραχυπρόθεσμα οφέλη». Υποστήριξε ακόμη ότι πλέον στη Βουλγαρία «πολλοί άνθρωποι συνειδητοποίησαν πως η Ρωσία δεν έχει τίποτε να τους προσφέρει παρά ψέματα και πολέμους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ