ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Τουρκικές προκλήσεις ενόψει των ερευνών του γεωτρύπανου

Το «Αμπντούλ Χαμίτ» πιθανά θα καταπλεύσει στην κυπριακή ΑΟΖ

Με διαδοχικές προκλητικές δηλώσεις απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, η Αγκυρα κλιμακώνει την ένταση και προετοιμάζει το έδαφος για το ερευνητικό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ» που ετοιμάζεται να βγει στην Ανατολική Μεσόγειο, πιθανά στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το γεωτρύπανο βγήκε από το λιμάνι Τασούκου της Μερσίνας και πραγματοποίησε δοκιμές, ενώ η Τουρκία αναμένεται να ανακοινώσει στις 9 Αυγούστου την κατεύθυνση που θα πάρει. Χτες το μεσημέρι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Marine Traffic», το πλοίο επέστρεψε και πάλι εντός του τουρκικού λιμένα.

Να κάνουν γεωτρήσεις για λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων τα τουρκικά γεωτρύπανα προτείνει ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας» και του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, απόστρατος Τούρκος ναύαρχος και πρώην αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ Τζ. Γιαϊτζί. «Ας στείλουμε τα γεωτρύπανα κοντά στη γραμμή συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με τη Λιβύη και ας φέρουν τη σημαία της "Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου"», δήλωσε χαρακτηριστικά. Οπως είπε ο ίδιος, «ας είναι η "ΤΔΒΚ" ο συνομιλητής απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Ελλάδα. Ετσι, θα θέσουμε τις βάσεις για την de facto αναγνώριση της "ΤΔΒΚ"».

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπρ. Καλίν, είχε δηλώσει προχτές ότι η Τουρκία κάνει αυτές τις έρευνες «απολύτως νόμιμα», επικαλούμενος μάλιστα άδεια από την κατεχόμενη «Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

«Καρότο» και «μαστίγιο» από τον Ακάρ

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ, εμφάνισε την Ελλάδα ως επεκτατική δύναμη και μίλησε για το δικαίωμα της Τουρκίας στην «αυτοάμυνα», ενώ παράλληλα κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι του διαλόγου για να προωθηθούν σχέδια συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου.

Η Ελλάδα «κάτι σκαρώνει σε βάρος της Τουρκίας», είπε ο Τούρκος υπουργός, επικαλούμενος την αύξηση των αμυντικών δαπανών της χώρας.

«Δεν υπάρχει λογική η Ελλάδα με 3.000 νησιά στο Αιγαίο να έρχεται μπροστά στη μύτη μας και να μας κατηγορεί για επεκτατισμό», είπε ο Χ. Ακάρ.

«Εχουν καλύψει όλο το Αιγαίο. Ποιος είναι ο επεκτατικός; Εδώ μιλάμε για μια χώρα που από την ίδρυσή της έχει επεκταθεί 5 ή 7 φορές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν προσέρχονται στο τραπέζι του διαλόγου που τους περιμένουμε εδώ και δύο χρόνια», συνέχισε ο Ακάρ αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ ισχυρίστηκε πως η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για τους συμμάχους της.

«Ας επικρατήσει η ειρήνη και η σταθερότητα, ας κάνουμε το Αιγαίο Πέλαγος θάλασσα ειρήνης, ας το αναπτύξουμε», πρόσθεσε.

Ο Ακάρ αναφέρθηκε στην «ανεπιτυχή προσπάθεια» της Αθήνας να «πείσει τις ΗΠΑ να μην πουλήσουν F-16 στην Τουρκία» και προανήγγειλε σχετική συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο αντιπροσωπειών της Τουρκίας και των ΗΠΑ στις 15 Αυγούστου.


ΕΕΔΥΕ
Συγκέντρωση για τα 77 χρόνια από το έγκλημα σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι

Συγκέντρωση στην πλατεία Ζακλίν Ντε Ρομιγύ (στάση ΗΣΑΠ Θησείο) και πορεία στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, την Τρίτη 9 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ για τα 77 χρόνια από τη ρίψη ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, στη μνήμη των θυμάτων της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας.

Με το σύνθημα «Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στις νέες πυρηνικές απειλές, ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους», η ΕΕΔΥΕ καλεί σε συμμετοχή στην κινητοποίηση, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της:

«Σήμερα, 77 χρόνια μετά, κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί και η επιθετικότητα ανάμεσα στους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα στο φόντο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, με υπαρκτό το ενδεχόμενο γενίκευσής του. Στο έδαφος αυτό, οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον Ιούνη του 2022 και η "Νέα Στρατηγική Αντίληψη" που αποφασίστηκε μυρίζουν μπαρούτι για τους λαούς. Φανερώνουν τη γενικότερη πολεμική προπαρασκευή που βρίσκεται σε εξέλιξη, προειδοποιώντας για μεγάλους κινδύνους (...)

Η απειλή ενός πυρηνικού πλήγματος δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει και μάλιστα εντάθηκε τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Ηδη απ' τη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας το 2016, εξεταζόταν το δόγμα του "πρώτου πυρηνικού πλήγματος" και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τον Ιούνη του 2021 υιοθετήθηκε η απόφαση για το πρώτο πυρηνικό πλήγμα ως στοιχείο της Στρατηγικής "ΝΑΤΟ 2030". Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να πλήξει πρώτο με πυρηνικά όπλα μεγάλης ισχύος τους αντιπάλους του, αν εκτιμήσει ότι απειλείται. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι αποφάσεις που εξειδικεύονται παραπέρα στη "Νέα Στρατηγική Αντίληψη" του ΝΑΤΟ, που αποφασίστηκε στη Σύνοδο της Μαδρίτης, λαμβάνονται στη διάρκεια της εξέλιξης του ιμπεριαλιστικού πόλεμου στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να έχει ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο και να απειλεί με αντίποινα».

Ετοιμότητα και επαγρύπνηση

Τονίζει ακόμη: «Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει βαριές ευθύνες. Κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση με βαριές συνέπειες στη ζωή του λαού, που βιώνει την αβάσταχτη ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, την επίθεση στο δικαίωμα στη δουλειά, στη μόρφωση, συνολικά την όξυνση των προβλημάτων του. Την ίδια στιγμή, επιδιώκοντας να παίξει τον ρόλο του πρωτοπαλίκαρου για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και με τη στήριξη των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντισμού μετατρέπει τη χώρα μας σε μια απέραντη πολεμική βάση, αλλά ταυτόχρονα και σε στόχο αντιποίνων. Παίρνει επιθετικές και επικίνδυνες πρωτοβουλίες. Συμφωνεί και συντάσσεται μέχρι κεραίας με τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Προχώρησε στην ψήφιση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις που προετοίμασε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναβαθμίζοντας περισσότερο τις ήδη υπάρχουσες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και δημιουργώντας νέες. Ολο το προηγούμενο διάστημα έστειλε πολεμικό υλικό στο πεδίο του πολέμου στην Ουκρανία. Πήρε την απόφαση για την αποστολή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στην Ομάδα Μάχης του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία! Λαμβάνει συγχαρητήρια γιατί βγαίνει πρωταθλήτρια στις ΝΑΤΟικές δαπάνες για εξοπλισμούς που δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, ξεπερνώντας κατά πολύ το 2% του ΑΕΠ».

Τονίζει επίσης πως «οι μύθοι ότι η παραπέρα πρόσδεση της Ελλάδας στους επιθετικούς πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ μπορεί τάχα να συμβάλει στην προστασία της άμυνας, της ασφάλειας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα, καταρρίπτονται από την ίδια την πραγματικότητα», σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «αποκαλύπτεται ότι απώτερος στόχος είναι η διατήρηση της συνοχής στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ με το βλέμμα στραμμένο σ' έναν οδυνηρό συμβιβασμό για τη συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της περιοχής υπό ευρωατλαντική εποπτεία, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».

Η ΕΕΔΥΕ καλεί σε «ετοιμότητα και επαγρύπνηση μπροστά στις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις. Αποτελεί μονόδρομο το δυνάμωμα της πάλης του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος, με τη συσπείρωση νέων δυνάμεων. Ο λαός με την πάλη του έχει τη δύναμη να βγει στο προσκήνιο της Ιστορίας, να διεκδικήσει έναν κόσμο με πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με τους άλλους λαούς.

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα για:

  • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους
  • Να ξηλωθούν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας
  • Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Αραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα - να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές και η παραγωγή κάθε είδους όπλων μαζικής καταστροφής
  • Να ματαιωθούν οι αποστολές ενόπλων δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων
  • Οχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και στη διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ
  • Καμιά αλλαγή συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν
  • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».
Στη Θεσσαλονίκη

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης καλεί σε μαζική συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο, την Τρίτη 9 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ. Θα ακολουθήσει πορεία στο προξενείο των ΗΠΑ.

Στα Χανιά

Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων καλεί σε μαζική συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση - εκδήλωση στο Ενετικό λιμάνι, στην πλατεία πίσω από το Γυαλί Τζαμί, την Τρίτη 9 Αυγούστου, στις 8.30 μ.μ. για την καταδίκη του εγκλήματος των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, προς τιμήν των θυμάτων της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ