ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Ιούλη 2001
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Ατζέντα Εκδηλώσεων
ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Επιβλητικά γλυπτά και σχέδια

Τέσσερις γλυπτές φιγούρες της Ασπ. Παπαδοπεράκη, με τίτλο «Γυναίκες στην Αντίσταση»
Τέσσερις γλυπτές φιγούρες της Ασπ. Παπαδοπεράκη, με τίτλο «Γυναίκες στην Αντίσταση»
«Η γλυπτική είναι μια μορφή έκφρασης. Η γλυπτική σαν έκφραση καταλαμβάνει με όγκο, με κάποιο υλικό, κάποιο χώρο και ορίζει αυτό το χώρο με πλαστικότητα, δηλαδή επάλληλες φόρμες, που εκφράζουν μία αίσθηση, μία κατάσταση με συνοχή. Δημιουργεί, έτσι, ένα μοναδικό έργο έκφρασης, που προστίθεται στο περιβάλλον και που δημιουργεί διάλογο με το φως, το χρόνο, το χώρο και τον άνθρωπο. Για τη γλυπτική μπορούμε να πούμε ότι έχει τη δυνατότητα να καλλιεργεί στο ένστικτό μας, μία "πλαστική συνείδηση"». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στην γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη, έργα της οποίας φιλοξενούνται στην έκθεση, που εγκαινιάστηκε χτες, στην γκαλερί «Απόλλων», στη Ραφήνα (Μακεδονομάχων 8). Στην έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Ιουλίου και θα λειτουργεί καθημερινά, εκτός Δευτέρας (10 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ.), παρουσιάζονται γλυπτά και σχέδια της εξαίρετης γλύπτριας, η οποία - σημειωτέον - έχει στο παρελθόν «απαθανατίσει» με σχέδια και γλυπτά τους κορυφαίους μας ποιητές (Καβάφη, Ρίτσο, Ελύτη, Σεφέρη).

«Ενα γλυπτό πρέπει να είναι ένας ζωντανός οργανισμός μέσα στο χώρο», σημειώνει η Ασπ. Παπαδοπεράκη, «που η αντίληψη του καλλιτέχνη για τον κόσμο τού προσδίδει κατά ένα μέρος μία πνευματική υπόσταση και το τοποθετεί σε μία ιστορική στιγμή. Ετσι, μαζί με την πλαστικότητά του, επεμβαίνει στο χώρο. Καθορίζοντας το χρόνο, το χώρο και τα προβλήματα ενός περιβάλλοντος, εκφράζει τις ανάγκες της εποχής του». Και είναι πολλά τα έργα, μέσα από τα οποία εκφράστηκε η δημιουργός, στην πολύχρονη και σημαντική κατάθεσή της. Είτε σμιλεύοντας τις «Γυναίκες στην Αντίσταση» και τη «Σύγχρονη Νίκη», επίσης αναφορά στη γυναίκα της Αντίστασης, είτε αναλύοντας την ανθρώπινη φιγούρα, είτε φιλοτεχνώντας μνημεία και προτομές μεγάλων μορφών, όπως η Μαρία Κάλλας, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο Νίκος Ξυλούρης, είτε δίνοντας ζωή σε αγγέλους, άλογα κ.ά. Πολλά από τα έργα της εκτίθενται σε δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ άλλα κοσμούν σπίτια, επεμβαίνοντας με τον ένα ή άλλο τρόπο στο περιβάλλον και προσφέροντας "πλαστική συνείδηση" στην καθημερινή ζωή. «Για τη γλυπτική», αναφέρει η Ασπ. Παπαδοπεράκη, «χρησιμοποιώ στοιχεία από τις μελέτες μου για την ανθρώπινη φιγούρα και την αρχαϊκή και κλασική περίοδο της ελληνικής γλυπτικής, καθώς και στοιχεία από την αιγαιοπελαγίτικη λαϊκή αρχιτεκτονική. Για όλα τα μεγάλα έργα μου, που προορίζονται για δημόσιους χώρους, αναπτύσσω διάλογο με το κοινό σε όλες τις φάσεις της δημιουργίας, με το να εκθέτω αναλυτικά τη διαδρομή του έργου, πριν στηθεί το έργο».


Ατζέντα
Κυριακή (1/7)
  • Ο Γιαν Γκαρμπάρεκ στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»
    Ο Γιαν Γκαρμπάρεκ στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»
    Στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του «7ου Φεστιβάλ της Σύμης», στις 8.30 μ.μ., στο «Μουσείο Λαϊκών Οργάνων - Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη», στην Πλάκα, θα πραγματοποιηθεί ένα μουσικό ταξίδι με τον συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλο και την Μαρία Δημητριάδη, στο τραγούδι. Συμμετέχουν οι μουσικοί Θ. Οικονόμου και Γ. Καλούδης. Παραδοσιακή μουσική θα παρουσιάσει η «Συμαϊκή Κομπανία».
  • Στην «Αίγλη» Ζαππείου, η Μεξικάνα τραγουδίστρια Μάρθα Μορελεόν συνεχίζει τις συναυλίες της (μέχρι 5/7), προσφέροντας λατινοαμερικάνικα «ταξίδια», αλλά και ερμηνείες τραγουδιών του Μ. Χατζιδάκι.
  • Συνεχίζεται στο θερινό κινηματογράφο «Πλανήτης» (πλατεία Βούλας) το αφιέρωμα στο ιταλικό σινεμά της μεταπολεμικής περιόδου, που διοργανώνει η Πνευματική Εστία Βούλας (τηλ. 89.53.851-4), σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. Σήμερα, θα προβληθεί «Η νύχτα» του Μικελάντζελο Αντονιόνι, ενώ θα δώσει συναυλία το κουιντέτο «Ροσίνι».
Δευτέρα (2/7)
  • Η Μαρία Φαραντούρη θα δώσει συναυλία, στις 9 μ.μ., στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη». Μαζί της ο Δώρος Δημοσθένους.
  • Στο θερινό κινηματογράφο «Πλανήτης» (πλατεία Βούλας) σήμερα προβάλλονται οι ταινίες «Μια ξεχωριστή ημέρα» του Ετόρε Σκόλα και «Τα χέρια πάνω από την πόλη» του Φραντσέσκο Ρόζι.
Τρίτη (3/7)
  • Ο Γιάννης Κότσιρας στο Θέατρο Πέτρας
    Ο Γιάννης Κότσιρας στο Θέατρο Πέτρας
    Η όπερα του Μανώλη Καλομοίρη «Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος» από τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, σήμερα και αύριο, σε μουσική διεύθυνση Β. Φιδετζή, σκηνοθεσία Σπ. Ευαγγελάτου.
  • Στο Θέατρο του Λυκαβηττού (9 μ.μ.) οι «Σαολίν Μονκς», δημιουργοί του κουνγκ - φου, παρουσιάζουν ένα υπερθέαμα από τη μακρινή Κίνα. Η παράστασή τους επαναλαμβάνεται και αύριο.
  • Στο θερινό κινηματογράφο «Πλανήτης» (πλατεία Βούλας) προβάλλονται οι ταινίες «Οι νύχτες της Καμπίρια» του Φεντερίκο Φελίνι και «Ο Ρόκο και τ' αδέλφια του» του Λουκίνο Βισκόντι.
Τετάρτη (4/7)
  • Στο Θέατρο Πέτρας, στις 9 μ.μ., θα δώσει συναυλία ο Γιάννης Κότσιρας, με τραγούδια από τη δισκογραφία του, αλλά και με κομμάτια αγαπημένα, που πάντα ήθελε να ερμηνεύσει. Μαζί του στο τραγούδι, η Ελένη Καπηλίδου.
  • Στο θερινό κινηματογράφο «Πλανήτης» (πλατεία Βούλας) προβάλλονται οι ταινίες «Διαζύγιο αλά ιταλικά» του Πιέτρο Τζέρμι και «Ο κλέφτης των παιδιών» του Τζιάνι Αμέλιο.
Πέμπτη (5/7)
  • Μια μεγάλη χορεύτρια του φλαμένκο, η Σεβιλιάνα Χριστίνα Χόγιος ανηφορίζει στο Θέατρο του Λυκαβηττού με το μπαλέτο της. Θα παρουσιάσει το έργο «Στο πέρασμα του χρόνου», ένα «ταξίδι» στη «σκοτεινή», αλλά και τη φωτεινή πλευρά του φλαμένκο.
  • Γεύσεις «Ροκ Δυτικής Αθήνας» προσφέρει το Φεστιβάλ Πέτρας. Στις 8.30 μ.μ., το Θέατρο Πέτρας φιλοξενεί τα σχήματα «Τα Φώτα που σβήνουν», «Ανύποπτοι Διαβάτες», «Ονείρων Ισκιοι».
  • Ο εξαίρετος Νορβηγός σαξοφωνίστας Γιαν Γκαρμπάρεκ θα εμφανιστεί στις 9 μ.μ., στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», μαζί με το βρετανικό φωνητικό κουαρτέτο «Hilliard Ensemble». Μια σύμπραξη με αναπάντεχα ακούσματα, που συνδυάζει διάφορα μουσικά είδη.
  • Στο «Βεάκειο» του Πειραιά, θα δώσουν συναυλία, στις 9.30 μ.μ., οι «Ακτιβ Μέμπερ», με γνωστά τραγούδια τους, αλλά και αποσπάσματα από την καινούρια, ανέκδοτη δισκογραφική δουλιά τους «Στον καιρό του αλλόκοτου φόβου». Θα συμμετέχει ο Ρον Αρτεστ, ο γνωστός ράπερ μπασκετμπολίστας των «Σικάγο Μπουλς», τα συγκροτήματα «Βαβυλώνα», «Brigada», «Relica» και η Sadanzinia.
  • Φλαμένκο από τη Χριστίνα Χόγιος στο Θέατρο Λυκαβηττού
    Φλαμένκο από τη Χριστίνα Χόγιος στο Θέατρο Λυκαβηττού
    Στο θερινό κινηματογράφο «Πλανήτης» (πλατεία Βούλας) προβάλλονται οι ταινίες «Ο Φανφαρόνος» του Ντίνο Ρίζι και «Βίαιος Θάνατος» του Μπερνάντο Μπερτολούτσι.
Παρασκευή (6/7)
  • Με την «Ορέστεια» του Αισχύλου ανοίγουν τα φετινά Επιδαύρια (6 - 7 Ιουλίου), από το Εθνικό Θέατρο. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία και σκηνογραφία Γιάννη Κόκκου. Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Δημητριάδη, τα κοστούμια της Λιλής Κεντάκα, η μουσική του Γιώργου Απέργη και οι φωτισμοί του Πατρίς Τροτιέ. Ερμηνεύσουν: Νικήτας Τσακίρογλου, Λυδία Κονιόρδου, Ολια Λαζαρίδου, Αμαλία Μουτούση, Νίκος Κουρής, Ολγα Τουρνάκη, Μαρία Ναυπλιώτου, Αριστοτέλης Αποσκίτης, Θέμης Πάνου, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, κ.ά.
  • Ενόψει του «7ου Φεστιβάλ Σύμης», στις 8.30 μ.μ., στην Ελευσίνα, στο πάρκο Συμιακά, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, η Μελίνα Μποτέλη προσφέρει ένα πρόγραμμα «Στο φως των κεριών». Κιθάρα: Μιχάλης Σουρβίνος.
Σάββατο (7/7)
  • Στο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Αετοπούλειου, το Χοροθέατρο «Megakles Ballet» από τη Σικελία παρουσιάζει το έργο «L' Isola» και διατρέχει την ιστορία της Σικελίας μέσα από τον πολιτισμό της.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ