ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»
Ανυποχώρητος αγώνας ενάντια στις απολύσεις και για την υπογραφή Σύμβασης

Συνεχίστηκαν και χτες οι επαναλαμβανόμενες απεργίες | Στο πλευρό τους αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν δηλώνουν οι εργαζόμενοι της «Μαλαματίνα», του ομίλου MANTIS, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Καθημερινά νιώθουν τη δύναμη της αλληλεγγύης, των εργαζομένων όλων των κλάδων, που παίρνουν θέση δίπλα τους στην περιφρούρηση των 24ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων, οι οποίες συνεχίζονται για τρίτη βδομάδα.

Στέκονται ενωμένοι απέναντι στην πολυμέτωπη επίθεση που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία με τις πλάτες της κυβέρνησης, των μηχανισμών καταστολής και φιλικών ΜΜΕ. Δηλώνουν ότι θα επιστρέψουν στη δουλειά μόνο με ανάκληση των 15 απολύσεων και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Χτες, η εργοδοσία κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία τους (η απόφαση αναμενόταν αργά το βράδυ). Η υπόθεση συζητήθηκε στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, με μάρτυρες δύο διευθυντικά στελέχη και έναν από τους νεοπροσληφθέντες εργαζόμενους, τους οποίους η επιχείρηση προσπαθεί να χρησιμοποιήσει στον απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Μαζικά παραβρέθηκαν οι απεργοί και στα δικαστήρια, έχοντας στο πλευρό τους συναδέλφους από άλλους κλάδους, ενώ συνεχίστηκε και η περιφρούρηση του εργοστασίου.

Το Σωματείο Εργαζομένων της «Μαλαματίνα» δίνει παράλληλα απάντηση στη συκοφαντική επίθεση που έχει εξαπολύσει ο όμιλος MANTIS για να υπονομεύσει τον αγώνα τους, αναζητώντας φιλόξενη στέγη σε μια σειρά από ΜΜΕ.


Με ανακοίνωσή του, απαντά μεταξύ άλλων στο μύθευμα πως μόνο μια μικρή μερίδα εργαζομένων συμμετέχει στην απεργία και πως οι περισσότεροι έχουν υπογράψει ατομική σύμβαση εργασίας, παραπέμποντας στη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων καθημερινά στην περιφρούρηση του αγώνα τους.

Επίσης, απαντά στους ισχυρισμούς πως η πρόταση της εταιρείας για τη νέα ΣΣΕ διασφαλίζει το σύνολο των παροχών που απολάμβαναν και πριν οι εργαζόμενοι. Οπως αναφέρει, η αλήθεια είναι ότι «η πρόταση είναι για 713 ευρώ βασικό μισθό σε όλους και το υπόλοιπο - μέχρι συμπληρώσεως του συνόλου των αποδοχών - να ενσωματωθεί στο επίδομα επιχειρησιακής παροχής, το οποίο "θα αποτελεί ελευθέρα ανακλητή οικειοθελή παροχή, την οποία η εταιρεία επιφυλάσσεται να διακόψει οποτεδήποτε στο μέλλον"».

Η αλληλεγγύη το πιο σημαντικό όπλο

Στο πλευρό των απεργών, στην πύλη του εργοστασίου και στη συνέχεια στα δικαστήρια, βρέθηκε χτες από το πρωί κλιμάκιο στελεχών του ΠΑΜΕ, με τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, και τον Βάλσαμο Συρίγο, γγ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Οπως είπε ο Βάλσαμος Συρίγος, «βρισκόμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον δίκαιο αγώνα σας, ο οποίος θεωρούμε ότι και από τη συμμετοχή, τη μαζικότητα στην περιφρούρηση βαίνει νικηφόρος. Η αλληλεγγύη μεταξύ σας και η αλληλεγγύη από όλα τα σωματεία είναι το πιο σημαντικό όπλο των εργαζομένων για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την εργοδοσία, τους μηχανισμούς, το κράτος, που όλοι μαζί μας πολεμούν για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία των ομίλων.

Εχει περάσει πάνω μας μια δεκαετής κρίση, είμαστε σε μια περίοδο που οι ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα, στη διατροφή, έχουν πάρει την ανιούσα, ο μισθός εξανεμίζεται στο πρώτο δεκαπενθήμερο και πάνω που ζητάμε ΣΣΕ, να επανέλθουν δικαιώματα και κατακτήσεις που καταπατήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, έρχεται η εργοδοσία και απαιτεί να συνεχίσει την ένταση της εκμετάλλευσης και να προωθήσει ατομικές συμβάσεις.

Αυτό είναι προκλητικό, αισχρό και απαράδεκτο. Η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι αυτή που δίνετε εσείς με τον αγώνα σας. Διαφορετικά δεν μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας, δεν μπορούμε να επιβιώσουμε.

Σε αυτήν τη βάση πρέπει να εκφραστεί ακόμα περισσότερο η αλληλεγγύη από όλα τα σωματεία, από όλους τους φορείς για να μπορέσουμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η Ομοσπονδία και τα Σωματεία των Οικοδόμων βρισκόμαστε δίπλα σας, θα συνεχίσουμε να δίνουμε στο πλάι σας, έμπρακτα, τον αγώνα. Φαίνεται ότι η αδιαλλαξία της εργοδοσίας θα σπάσει γιατί είσαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να νικήσετε».

Δίκαιος αγώνας για μια καλύτερη ζωή

Ο Γιώργος Πέρρος ανέδειξε ότι ο αγώνας των απεργών της «Μαλαματίνα» είναι πέρα για πέρα δίκαιος και γι' αυτό πρέπει να είναι περήφανοι. «Αυτός ο αγώνας, όπως και άλλοι που προηγήθηκαν, είναι η ελπίδα, το μέλλον μας. Το μέλλον των εργαζομένων, των παιδιών μας, είναι η οργάνωση, ο αγώνας και η προσπάθεια να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ζωή. Αυτό κάνουμε όλοι μας. Θέλουμε να διεκδικήσουμε μια ζωή καλύτερη. Δεν μπορεί η επιστήμη, η τεχνολογία να έχουν φτάσει στο απόγειο και οι εργαζόμενοι να ζουν με ψίχουλα, χωρίς ΣΣΕ και όλα τα άλλα.

Πρέπει να δυναμώσει η ενότητα των εργαζομένων, να δυναμώσει η αντοχή. Πάντα ένας αγώνας χρειάζεται αντοχή και υπομονή, δεν είναι μια κι έξω».

Επίσης, έστειλε μήνυμα προς τη διοίκηση της εταιρείας, προς την κυβέρνηση, αλλά και προς τα συλλογικά όργανα των εργοδοτών ξεκαθαρίζοντας ότι «η βρώμικη επίθεση που ξεκίνησαν τις τελευταίες μέρες, η συκοφαντία ενάντιά σας, ότι δήθεν οι εργάτες και οι αγώνες τους κλείνουν τα εργοστάσια, δεν θα πάει μακριά. Πρέπει να απαντηθεί. Ο αγώνας σας είναι η πρώτη απάντηση και η σημαντική».

Συνεχίζοντας ανέδειξε ποιος τελικά κλείνει τα εργοστάσια. Οπως είπε, «τα εργοστάσια τα κλείνουν οι εργοδότες, για τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι ότι θέλουν και άλλα κέρδη, δεν τους φτάνουν αυτά που βγάζουν. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν τα καταφέρνουν να τα φέρουν γύρα με τον ανταγωνισμό και ο τρίτος είναι να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις σε άλλες χώρες όπως και στο παρελθόν γινόταν πάρα πολύ αυτό, όπου εκεί υπήρχαν μεροκάματα εξευτελιστικά, εργασιακές σχέσεις χωρίς 8ωρο, απλήρωτη δουλειά που θέλουν και εδώ να γίνει καθεστώς.

Αυτοί κλείνουν λοιπόν τα εργοστάσια και όχι οι εργάτες που ζητούν μια καλύτερη ζωή.

Μπορεί ο Μαλαματίνας να έφυγε, αλλά έχει να ζήσει, το πουγγί του είναι γεμάτο. Οταν όμως ένας εργάτης απολύεται, το πουγγί του δεν είναι γεμάτο, είναι άδειο και πρέπει να ζήσει».

Σωτήρες είμαστε μόνο εμείς οι εργαζόμενοι και ο αγώνας μας

Ο Γιώργος Πέρρος αναφέρθηκε ακόμα στη δύναμη της αλληλεγγύης, της οργάνωσης και του αγώνα. «Οι εργοδότες δεν θέλουν να υπάρχει η οργάνωση των εργατών, δεν θέλουν να υπάρχει συνδικάτο, δεν θέλουν να υπάρχουν συγκροτημένα δικαιώματα, ΣΣΕ, 8ωρο ή 7ωρο αλλού. Βγάζουν σπυράκια όταν ακούνε συνδικάτα, όταν ακούν διεκδικήσεις. Το ίδιο κάνουν και οι κύριοι του ομίλου MANTIS, το ίδιο κάνει και η κυβέρνηση που στηρίζει και τον συγκεκριμένο όμιλο και όλους τους εργοδότες. Αλλωστε οι νόμοι τους δική τους επιλογή είναι. Και σωστά κάνετε εσείς, όλη η εργατική τάξη και απαντά "ψηφίστε όσους νόμους θέλετε, στην πράξη εμείς θα επιχειρήσουμε να οργανωθούμε και να τους καταργήσουμε".

Αυτός ο αγώνας είναι σημαντικός μέσα στη μαυρίλα της εποχής, είναι η ελπίδα. Εσείς θα κρίνετε και θα αποφασίζετε μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις και εμείς θα είμαστε δίπλα, κοντά, να βοηθήσουμε σε ό,τι θέλετε να συμβάλουμε. Και πέρα από την αλληλεγγύη, ένας αγώνας χρειάζεται και οικονομική στήριξη. Εμείς θα βοηθήσουμε με όλους τους τρόπους, αυτός ο αγώνας να έχει νικηφόρο αποτέλεσμα, όπως είχε ο αγώνας των οικοδόμων, των εργαζομένων της COSCO, κ.ά.

Πρέπει να πάρει απάντηση η προβοκάτσια, η συκοφαντία που επιχειρούν με στόχο να στρέψουν τους άλλους εργάτες εναντίον σας για να μη δυναμώσει η αλληλεγγύη.

Συνεχίστε. Αυτός ο αγώνας είναι παρακαταθήκη και εδώ στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα. Μας βοηθάει όλους. Εχει σημασία αυτός ο αγώνας να γίνει σπίθα. Να αναπτυχθούν παντού αγώνες προσανατολισμένοι ταξικά. Μόνο έτσι μπορεί να έρθουν αποτελέσματα. Μην περιμένετε σωτήρες. Σωτήρες είμαστε εμείς οι ίδιοι, ο αγώνας μας, σωτήρας είναι η αλληλεγγύη μας»


ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΤΟ «DOMES AULUS ZANTE»
Προετοιμάζουν την αυριανή στάση εργασίας

Διεκδικούν ενίσχυση των μισθών και αναγνώριση των χρόνων εργασίας τους

Από τη Γενική Συνέλευση που αποφάσισε τη στάση εργασίας
Από τη Γενική Συνέλευση που αποφάσισε τη στάση εργασίας
Την αυριανή στάση εργασίας (έναρξη βάρδιας - 12 μ.) προετοιμάζουν οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Domes Aulus Zante» (πρώην «Zante Beach»), διεκδικώντας μεταξύ άλλων ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, αναγνώριση των χρόνων προϋπηρεσίας και πληρωμή των υπερωριών τους. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε Γενική Συνέλευση που έγινε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα και με τη συμμετοχή εκπροσώπων του κλαδικού Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και του Εργατικού Κέντρου.

«Η εργοδοσία προσπαθεί με διάφορες ενέργειες να "ξεφορτωθεί" όσους εργαζόμενους είμαστε χρόνια στον χώρο», αναφέρει η Σπυριδούλα Μαρίνου, που δουλεύει 22 χρόνια στο ξενοδοχείο. Οπως καταγγέλλει, μέχρι και σήμερα λαμβάνει ελάχιστα από όσα προβλέπονται για τα χρόνια δουλειάς της στον χώρο, αλλά «η εργοδοσία απαντά "σε όποιον αρέσει", αφού "περιμένουν κι άλλοι για δουλειά"».

Η αντιπρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και του Εργατικού Κέντρου, Βούλα Καρακώστα, που συμμετέχει στην Επιτροπή Αγώνα, τονίζει ότι η συσπείρωση και ο αγώνας των εργαζομένων είχαν αποτέλεσμα και υποχρέωσαν την εργοδοσία να προσλάβει όλους τους εργαζόμενους με ΣΣΕ ενώ το ξενοδοχείο ήταν κλειστό.

Υπογραμμίζει πως «η πάλη μας είναι απαραίτητο να έχει συνέχεια, διότι ό,τι κερδίσαμε μέσα από αυτήν το πετύχαμε. Σήμερα το ξενοδοχείο έχει 250 δωμάτια και ετοιμάζει κι άλλα προκειμένου να τα λειτουργήσει τη φετινή αλλά και τις επόμενες σεζόν, κάτι που οφείλεται στη διαρκή προσπάθειά της να πλήξει τα δικαιώματά μας, ξεκινώντας από τους μισθούς, που είναι αισθητά μειωμένοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, επικαλούμενη ότι δεν λειτούργησε η επιχείρηση έως τις αρχές Ιούλη».

Παράλληλα εξηγεί: «Πρόσφατα, για τις απλήρωτες υπερωρίες, ανέφεραν ότι όποιος θέλει μπορεί να δουλεύει επιπλέον τέσσερις ώρες, δηλαδή να φτάνει τις δώδεκα τη μέρα, προκειμένου να λαμβάνει ως αποζημίωση το μισό απ' ό,τι προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Για όσους δουλεύουν από μία έως τρεις ώρες παραπάνω δεν προβλέπουν καμία επιπλέον πληρωμή».

Επιτροπή, Συνδικάτο και Εργατικό Κέντρο διεκδικούν επίσης: Να σταματήσει η τρομοκράτηση εργαζομένων μέσω προϊσταμένων σε διάφορα πόστα. Να δοθούν αντίγραφα των Συμβάσεων Εργασίας και των προσλήψεων. Να αναγνωριστεί το επίδομα προϋπηρεσίας για όλα τα χρόνια μέχρι σήμερα. 200 ευρώ ως αποζημίωση στην εμφανή μείωση του μισθού των εργαζομένων κατά τους μήνες που το ξενοδοχείο ήταν κλειστό. Εναρξη διαπραγματεύσεων για υπογραφή Επιχειρησιακής Σύμβασης, κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ