ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΤΡΙΠΛΑΣΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΝΕΚΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ
«Διορθώσεις» στα κριτήρια προσδιορισμού των θανάτων

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υιοθετήσει νέο «μοντέλο καταγραφής», σπέρνοντας εφησυχασμό για την πορεία και την επικινδυνότητα της πανδημίας

Eurokinissi

Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας αποτυπώνονται και στην έκθεση του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με την οποία μόνο την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου ο λαός θρηνεί υπερτριπλάσιο αριθμό νεκρών σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Συγκεκριμένα, η έκθεση αφορά το διάστημα 1 -7 Αυγούστου, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους 314 άνθρωποι με COVID-19 (91 νεκροί ήταν ο θλιβερός απολογισμός της πρώτης βδομάδας του Αυγούστου 2021).

Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 31.722 θάνατοι (σχεδόν 20.000 άνθρωποι με COVID πέθαναν από πέρυσι το καλοκαίρι μέχρι σήμερα), επιβεβαιώνοντας ότι ο απαραίτητος εμβολιασμός δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας της ζωής του λαού από το κράτος και άμεσης ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έσπευσε να «σφυρίξει τη λήξη» της πανδημίας πριν τρεις μήνες, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα σχεδόν αρνούνταν ότι υπάρχει αναζωπύρωση, υποβαθμίζοντας τις συνέπειες, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες, που καλούνταν «να πάρουν μέτρα αυτοπροστασίας».

Πλέον η κατάσταση δεν μπορεί να κρυφτεί και για πολλοστή φορά η κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη για τον αυξημένο αριθμό θανάτων COVID στο «μοντέλο καταγραφής». Απαντώντας σε ερώτηση για τους πολλούς θανάτους, ο υπουργός Υγείας επικαλέστηκε το «μοντέλο καταγραφής» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ): «Βάσει αυτού, όταν κάποιος έχει νοσήσει από COVID, ακόμα κι όταν η αιτία θανάτου δεν είναι ο κορονοϊός και απλώς έχει βγει θετικός, τότε καταγράφεται ως θάνατος από COVID».

Εκανε ταυτόχρονα σινιάλο για «επαναπροσδιορισμό» του πρωτοκόλλου καταγραφής COVID θανάτων από τον ΕΟΔΥ, το οποίο αναμένεται να αποτυπωθεί τις επόμενες βδομάδες στις επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ. Ενδεικτικές είναι οι μέχρι τώρα διαρροές των κριτηρίων που θα πρέπει να πληροί ένας θάνατος για να χαρακτηριστεί ότι προκλήθηκε από COVID: Να έχει θετικό αποτέλεσμα σε τεστ κορονοϊού, να έχει εμφανίσει πνευμονία λόγω της λοίμωξης COVID και να έχει λάβει θεραπεία για την αντιμετώπισή της!

Η κυβέρνηση, όπως και η ΕΕ, καταφεύγει σε επιστημονικές και μαθηματικές αλχημείες, πότε για να καλύψει την εκτίναξη της «πλεονάζουσας θνητότητας», πότε τη θνητότητα από COVID ή τις υπόλοιπες νόσους για τις οποίες οι πόρτες των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας έμειναν κλειστές, τα τακτικά περιστατικά που έγιναν επείγοντα από την αναμονή.

Εξάλλου η διάμεση ηλικία των θανόντων, στα 80 έτη, μαρτυρά ότι οι ευπαθείς ομάδες είναι απροστάτευτες και επιβεβαιώνει την έλλειψη ελέγχων και μέτρων θωράκισης στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, στις δομές αιμοκαθαιρόμενων κ.ά. που εν κρυπτώ διακομίζονται μαζικά στα δημόσια νοσοκομεία.

Τα άλλα επιδημιολογικά στοιχεία

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα στοιχεία κατά τη βδομάδα αναφοράς, έγιναν 2.343 εισαγωγές ασθενών COVID στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας (-8% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 2.195 ασθενείς.

Η κυβέρνηση «δικαιολογεί» τις χιλιάδες εισαγωγές με το επιχείρημα πως «ήρθαν για άλλο πρόβλημα στο νοσοκομείο και επιβεβαιώθηκε ότι νοσούν», ομολογώντας την απουσία ουσιαστικής επιδημιολογικής επιτήρησης στη χώρα, αλλά και την εκτεταμένη διασπορά του ιού στα νοσοκομεία, ως αποτέλεσμα της υποστελέχωσης και της επιστροφής στη δουλειά για τους υγειονομικούς 5 μέρες μετά, ακόμα και με θετικό τεστ, εφόσον έχουν «ήπια συμπτώματα».

120 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (μέχρι τα τέλη της βδομάδας αναφοράς), με διάμεση ηλικία τα 70 έτη. Επιβεβαιώθηκαν 100.421 νέα κρούσματα COVID-19, παρά την απουσία επιδημιολογικής επιτήρησης από το κράτος (-19% εβδομαδιαία μεταβολή), εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 21%. Στην Αττική εντοπίστηκαν 25.647 κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 10.941, ενώ «στον αέρα» παραμένει η ιατρική παρακολούθηση των 4.577.675 που έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Το Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0,93, ενώ το ποσοστό θετικότητας ήταν 13,79% σε σύνολο 728.373 εργαστηριακών ελέγχων.

Αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (+224%) και στην Αττική (+28%). Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στα Ιωάννινα (-10%). Τις τελευταίες δυο βδομάδες καταγράφεται επικράτηση κατά 76,6% της «Ομικρον 5» και κατά 11% της «Ομικρον 4».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Χτυπάει καμπανάκι κινδύνου για την άθλια κατάσταση στο Νοσοκομείο Λαμίας

Τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υπό διάλυση ακόμα και κρίσιμες κλινικές

Eurokinissi

«Ακρως επικίνδυνη για τη ζωή και την υγεία του λαού» χαρακτηρίζει η Τομεακή Οργάνωση Φθιώτιδας του ΚΚΕ την κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, απαιτώντας την άμεση ενίσχυσή του με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι το Νοσοκομείο Λαμίας βρίσκεται «υπό κατάρρευση, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό, που καθιστούν τη λειτουργία πολλών κλινικών και τμημάτων έως και αδύνατη».

Το λιγοστό προσωπικό καλείται να εργαστεί «σε άθλιες εργασιακές συνθήκες, με τεράστιο όγκο δουλειάς, με κομμένες άδειες, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς ρεπό, με παραπάνω εφημερίες, πράγμα που βάζει τεράστια εμπόδια στην παροχή υπηρεσιών», συνεχίζει η ΤΟ Φθιώτιδας, επισημαίνοντας ότι οι συνθήκες αυτές οδηγούν ακόμα και σε παραιτήσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στα προβλήματα και στην κατάσταση που επικρατεί σε βασικές κλινικές του Νοσοκομείου Λαμίας, αναφέροντας:

«Στα επείγοντα χτυπάει "καμπανάκι". Οι ελλείψεις φτάνουν σε τέτοιο σημείο, που υπάρχουν μέρες που λειτουργούν χωρίς τις απαιτούμενες ειδικότητες γιατρών.

Σε διάλυση η Παιδιατρική κλινική, που λειτουργεί χωρίς κανέναν μόνιμο γιατρό του Νοσοκομείου, κάνοντας συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κατά περίπτωση, και μετακινώντας γιατρούς από Κέντρα Υγείας της περιοχής, αποψιλώνοντας και υποβαθμίζοντάς τα.

Παιδοχειρουργός δεν υπάρχει καν. Η Πνευμονολογική κλινική στο "κόκκινο". Λειτουργεί με έναν γιατρό, με σοβαρό το ενδεχόμενο να μπει λουκέτο. Μάλιστα, η Πνευμονολογική κλινική είναι η μοναδική στη Στερεά Ελλάδα και απολύτως αναγκαία και στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων COVID.

Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που όχι μόνο δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία, αλλά είναι και σε μεγάλη έξαρση τα κρούσματα πανελλαδικά αλλά και στον νομό μας. Μεγάλα τα προβλήματα και στην Παθολογική.

Η Καρδιολογική κλινική λειτουργεί οριακά, καθώς γιατροί καλούνται να καλύπτουν άλλες θέσεις. Εχει σχεδόν διακοπεί και ο αιμοδυναμικός έλεγχος. Η Ουρολογική λειτουργεί μόνο με έναν γιατρό, και αυτόν υπό συνταξιοδότηση.

Το Αναισθησιολογικό τμήμα λειτουργεί οριακά, με μετάκληση γιατρών εκτός τμήματος. Το Ακτινολογικό εργαστήριο, αντί να δουλεύει με προσωπικό πάνω από 30 άτομα, δουλεύει μόνο με 9 και με δυσκολία να βγουν ακόμα και οι βάρδιες!

Ο αξονικός τομογράφος δεν λειτουργεί όλο το 24ωρο και ο μαγνητικός τομογράφος λειτουργεί ελάχιστες μέρες τον μήνα».

Καταγγέλλοντας ότι η τραγική αυτή κατάσταση δημιουργεί πολύ σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή και την υγεία του λαού της περιοχής, η ΤΟ Φθιώτιδας τονίζει:

«Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού στη Λαμία αποτυπώνεται σε νούμερο: 50 γιατροί λιγότεροι σήμερα από αυτούς που υπηρετούσαν προ πανδημίας, που ούτως ή άλλως υπήρχαν κενά! Οι υποσχέσεις, μετά από τις επισκέψεις στο ΓΝ Λαμίας, του κ. Κικίλια, της κας Γκάγκα, του κ. Οικονόμου, του κ. Κοτρωνιά αλλά και του κ. Σαρακιώτη, παρέμειναν υποσχέσεις.

Η ίδια άθλια κατάσταση επικρατεί και στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία του νομού, καθώς λειτουργούν και αυτά με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές. Ξεχειλίζει η αγανάκτηση όχι μόνο του προσωπικού, που έχει φτάσει στα όριά του, αλλά και όλου του λαού της περιοχής».

Και προσθέτει:

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που κάνει την Υγεία εμπόρευμα, της εγκατάλειψης του δημόσιου συστήματος Υγείας, των δραματικών περικοπών από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία. Αυτό είναι το "νέο ΕΣΥ" που οραματίζεται και προωθεί η κυβέρνηση, με τη στήριξη και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων στις κατευθύνσεις της ΕΕ για χάρη των επιχειρηματικών ομίλων. Τρίβουν τα χέρια τους οι έμποροι της Υγείας, κλινικάρχες και λοιπά αρπακτικά, στήνοντας χορό δισεκατομμυρίων πάνω στον πόνο του λαού.

Το ΚΚΕ θα διαθέσει όλες του τις δυνάμεις για το δικαίωμα σε αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, με βάση τις τεράστιες δυνατότητες της εποχής μας.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό της περιοχής μας και τους εργαζόμενους στις δομές Υγείας να διεκδικήσουν εδώ και τώρα μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών και λοιπού προσωπικού, κάλυψη όλων των κενών και του απαιτούμενου εξοπλισμού, με βάση τις πραγματικές ανάγκες λειτουργίας του νοσοκομείου».

  • Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λαμίας καλεί τα εργατικά σωματεία και άλλους φορείς να ξεσηκωθούν για να ανατρέψουν την κατάσταση αυτή με την κατάντια του νοσοκομείου. «Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε στα ιδιωτικά και να δίνουμε έναν σκασμό λεφτά που δεν έχουμε. Τι μπορούμε να κάνουμε; Την οργή μας και την αγανάκτηση οργανωμένο αγώνα για να αλλάξει αυτή η κατάσταση», τονίζει ανάμεσα σε άλλα.
Θανάσιμος τραυματισμός εργαζόμενου

Εργαζόμενος στον δήμο Λουτρακίου, πατέρας δύο παιδιών, τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια εργασιών χτες το μεσημέρι. Ο εργαζόμενος έπεσε από μεγάλο ύψος ενώ βρισκόταν σε καλαθοφόρο του δήμου, προσπαθώντας να κλαδέψει δέντρα στα Ισθμια, στην παραλία Κρυφή. Μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, όπου διασωληνώθηκε, όμως κατέληξε λίγες ώρες αργότερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ