ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
Εκδηλώσεις σε πόλεις και νησιά

Με εκδηλώσεις σε νησιά ξεδιπλώνεται τις επόμενες μέρες η δραστηριότητα του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Στη Θάσο

Οι εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θάσο, με σύνθημα «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για "το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό". Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα», θα πραγματοποιηθούν:

  • Αύριο Πέμπτη στις αποθήκες Μεταλλείων στα Λιμενάρια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Πολιτική ομιλία από τον Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία με την Πολυξένη Καράκογλου.

Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με τους Αναστασία Βασιλειάδου, Γιάννη Κουλαουζίδη και Γιώργο Παπαζιάκα.

  • Την Παρασκευή 12 Αυγούστου στην πλατεία Καλλιράχης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Πολιτική ομιλία από τον Αντώνη Τζιρίτα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ.

Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με το Μουσικό Εργαστήρι Θάσου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Στην Ικαρία

Στο Καραβόσταμο (Ρέμα) κάνει στάση το Φεστιβάλ την Παρασκευή 12 Αυγούστου. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, το οποίο ξεκινά στις 9 μ.μ., περιλαμβάνει hip hop συναυλία με τους Urban Pulse, ενώ θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με τους Σταύρο Νικολαΐδη (λύρα) και Νώντα Βαλσαμή (λαούτο).

Στον χώρο θα λειτουργούν:

- «Η γωνιά των μαθητών»: Σε έναν ξεχωριστό και όμορφα στημένο χώρο του Φεστιβάλ, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ικαρίας θα έχουν την ευκαιρία να ανταμώσουν και να συζητήσουν για την απίστευτη χρονιά που πέρασε. Σ' αυτόν τον χώρο θα πραγματοποιηθεί συζήτηση και προβολή βίντεο, καθώς και παιχνίδι γρίφων για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

- Χώρος για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ, με πλούσια δραστηριότητα και παιχνίδια.

- Εκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής»

- Πινγκ πονγκ και σκάκι.

- Γωνιά πηλού.

Η γωνιά των μαθητών, ο χώρος για τους μικρούς φίλους και οι αγώνες πινγκ πονγκ και σκακιού θα ξεκινήσουν στις 7 μ.μ.

Στην Αμφίπολη Σερρών

Το Σάββατο 20 Αυγούστου το Φεστιβάλ περνάει από το Ροδολίβος Αμφίπολης στις Σέρρες.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 9 μ.μ. στο δημαρχείο και το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία της Θεανώς Καπέτη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συναυλία με την Πολυξένη Καράκογλου και λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με τους «Αστέρες της Ταβέρνας».

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Οι κεντρικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλία

Με τις κεντρικές εκδηλώσεις στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών κορυφώνεται η δραστηριότητα του Φεστιβάλ στη Θεσσαλία, μαζί με τις προφεστιβαλικές που θα γίνουν σε χωριά, κωμοπόλεις, γειτονιές τις επόμενες μέρες.

Το πρόγραμμα των κεντρικών εκδηλώσεων στις πρωτεύουσες των νομών τον Σεπτέμβρη έχει ως εξής:

-- Στη Λάρισα, στις 16 και 17 Σεπτέμβρη στην κοίτη Πηνειού.

Η πολιτική ομιλία θα πραγματοποιηθεί στις 17 Σεπτέμβρη από την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεχωρίζει η μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα με τον Γιώργο Νταλάρα, το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη.

-- Στον Βόλο στις 16 και 17 Σεπτέμβρη στο πάρκο δημαρχείου Βόλου (έναντι εφορίας).

Η πολιτική ομιλία θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτέμβρη, από την Μαρία Γαβαλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Θεσσαλίας του Κόμματος. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την πρώτη μέρα, Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη, συναυλία - αφιέρωμα στον Δ. Μητροπάνο, με τους Βιολέτα Ικαρη, Κώστα Τριανταφυλλίδη και Διονύση Τσακνή.

-- Στα Τρίκαλα στις 9 και 10 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Ματσόπουλου.

Η πολιτική ομιλία θα πραγματοποιηθεί στις 9 Σεπτέμβρη από τον Γιάννη Τσιούτρα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεχωρίζει η συναυλία - αφιέρωμα στον Δ. Μητροπάνο την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη, με τους Δημήτρη Μπάση και Κώστα Τριανταφυλλίδη.

-- Στην Καρδίτσα στις 9 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Λουμάκη (πρώην στρατόπεδο).

Η πολιτική ομιλία θα πραγματοποιηθεί από τον Ρίζο Μαρούδα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία με την Φωτεινή Βελεσιώτου.

Σε όλες τις εκδηλώσεις των Φεστιβάλ θα υπάρχουν συναυλίες από τοπικά σχήματα, συζητήσεις, εκθέσεις, στέκια, καθώς και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση στο Λιτόχωρο

Με επιτυχία και μαζική συμμετοχή της νεολαίας πραγματοποιήθηκε το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Λιτόχωρο Πιερίας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με δραστηριότητες στο Μαθητικό Στέκι, όπου οι μαθητές συζήτησαν τους προβληματισμούς τους για το σημερινό σχολείο και έφτιαξαν κολάζ με θέμα «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα». Πολύ μεγάλη συμμετοχή είχε το παιχνίδι escape room ενάντια στον πόλεμο. Στον χώρο λειτούργησαν βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», έκθεση για τον πόλεμο και Στέκι Νέων Γυναικών. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους Βαγγέλη Καρακίτσιο, Κωστή Μπαλανίκα, Μάριο Σάλτα και Μαρία Σβάρνα.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε η Ελένη Παπαδοπούλου, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΣ της ΚΝΕ, τόνισε ότι «οι νέοι πρέπει να τολμήσουν στον αγώνα με το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που αποτελεί "ασπίδα" για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, τις ανάγκες της νέας γενιάς, που τις τσαλαπατάει το βάρβαρο σύστημα της εκμετάλλευσης, καταδικάζοντας όλους εμάς στη μισή δουλειά, στη μισή ζωή, σε ένα μέλλον γεμάτο πολέμους, κρίσεις, ξεριζωμένους, ανισότητες από τη μία, πλούτο, χλιδή και άνεση από την άλλη μεριά της τραμπάλας! (...)

Είναι η κατάλληλη στιγμή η νεολαία να κάνει το "plot twist", με το ΚΚΕ πιο δυνατό, που αποτελεί και το μοναδικό καλό σενάριο για τον λαό! Τώρα με το ΚΚΕ, για όλα αυτά που θα γίνουν με σένα!».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Βασίλης Τομπουλίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα ανέφερε: «Το ΚΚΕ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που οργανώνει μια ουσιαστική συζήτηση για τις πραγματικές αιτίες των όσων βιώνουμε, για το πού πάνε τα πράγματα και πού βρίσκεται η διέξοδος, και ταυτόχρονα μπαίνει μπροστά παντού για μέτρα ανακούφισης, αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος για μια πραγματικά καλύτερη μέρα... Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε πολλά! Η ελπίδα βρίσκεται μόνο στην πάλη των λαών, βρίσκεται στην προοπτική μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας εργατοϋπαλλήλων με τους μικρούς επαγγελματίες της πόλης και της υπαίθρου ενάντια στα μονοπώλια και στον καπιταλισμό, για να ζήσουμε όπως μας αξίζει στον 21ο αιώνα!».

ΧΑΝΙΑ
Αθλητικό τουρνουά ενάντια στα ναρκωτικά

Με σύνθημα «Κόντρα στο ρεύμα, με το κεφάλι ψηλά! Σκέψου - Δράσε - Ζήσε, χωρίς ναρκωτικά!» ολοκληρώθηκε το αθλητικό τουρνουά της Τομεακής Οργάνωσης Χανίων της ΚΝΕ που διεξάχθηκε στο Δημοτικό Γήπεδο του Αϊ-Γιάννη την Πέμπτη 4 Αυγούστου.

Από νωρίς αρκετοί μαθητές με τις ομάδες τους συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο, όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τη θέση της ΚΝΕ για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά. Αναδείχθηκαν οι πραγματικές αιτίες που οδηγούν έναν νέο στη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Τονίστηκε πόσο πρόσφορο έδαφος για την εξάπλωση της χρήσης ναρκωτικών δημιουργούν η φτώχεια, οι κοινωνικές ανισότητες, το τσάκισμα των δικαιωμάτων της νεολαίας αλλά και η ναρκω-κουλτούρα που προσφέρει ψεύτικη φυγή από τα προβλήματα, δήθεν διέξοδο από το άγχος και τις ανησυχίες ενός νέου.

Επιπλέον, οι μαθητές υπογράμμισαν τις επιπτώσεις που έχει η χρήση των ναρκωτικών στην υγεία και στην κρίση του ανθρώπου, ο οποίος χάνει κάθε όραμα, νόημα και προοπτική για τη ζωή του, μετατρέποντάς τον σε ένα άβουλο ον, χωρίς διάθεση να παλέψει για τα όνειρα και τις ανάγκες του. Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συζητήθηκε η πρόταση της ΚΝΕ, ότι η ελευθερία δεν βρίσκεται στην υποταγή, στην παθητική στάση ζωής και στη μαστούρα που κρατά τον νέο αλυσοδεμένο. Αντίθετα, η δύναμη και η στάση κόντρα στο ρεύμα βρίσκονται στην αμφισβήτηση των ορίων του συστήματος, στη συλλογική και οργανωμένη πάλη για τα δικαιώματά τους, με το κεφάλι ψηλά, για όλα όσα έχουν ονειρευτεί, για τα ιδανικά τους.

Το τουρνουά ολοκληρώθηκε με τη βράβευση των νικητών, ενώ το ραντεβού ανανεώθηκε για τις εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ