ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Παρουσίασε «σχέδιο επανένωσης» με την Ταϊβάν

«Υστατη επιλογή» η «χρήση στρατιωτικής βίας», ενώ σταθεροποιείται η στρατιωτική παρουσία στα Στενά

Από τις συνεχιζόμενες κινεζικές ασκήσεις στα ανοιχτά της Ταϊβάν

Xinhua

Από τις συνεχιζόμενες κινεζικές ασκήσεις στα ανοιχτά της Ταϊβάν
Την ώρα που περίπου 20 σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας και της Ταϊβάν εξακολουθούν να πλέουν κοντά στη νοητή διάμεση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν και μονιμοποιείται η κινεζική στρατιωτική παρουσία γύρω από το νησί, το Πεκίνο δεσμεύεται να μην αφήσει «κανένα περιθώριο κινήσεων» στους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, τονίζοντας ότι η «χρήση στρατιωτικής βίας» για την ανάκτηση του νησιού παραμένει στο τραπέζι ως «ύστατη επιλογή».

Το Γραφείο Υποθέσεων της Ταϊβάν δημοσίευσε χτες «λευκή βίβλο» στην οποία περιγράφεται λεπτομερώς ο τρόπος με τον οποίο η Κίνα σκοπεύει να ενωθεί με το νησί, κυρίως μέσω οικονομικών κινήτρων. Αντίστοιχη «λευκή βίβλος» για το νησί είχε να εκδοθεί από το 2000, και θεωρείται άμεση αντίδραση στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Ν. Πελόζι, στην Ταϊπέι την περασμένη βδομάδα.

«Είμαστε διατεθειμένοι να δημιουργήσουμε έναν τεράστιο χώρο συνεργασίας ώστε να φτάσουμε στην ειρηνική επανένωση», αναφέρεται στο έγγραφο του Πεκίνου, που υπόσχεται επίσης οικονομική ευημερία με την επανένωση. Επίσης σημειώνεται: «Δεν θα αφήσουμε κανένα περιθώριο σε αποσχιστικές ενέργειες που θα έχουν ως στόχο την ψευτοανεξαρτησία της Ταϊβάν υπό οποιαδήποτε μορφή. Δεν υποσχόμαστε ότι θα απεμπολήσουμε τη χρήση στρατιωτικής βίας. Η στρατιωτική βία θα χρησιμοποιηθεί ως ύστατη επιλογή, σε περίπτωση έκτακτων συνθηκών. Θα αναγκαστούμε να λάβουμε δραστικά μέτρα απέναντι στις προκλήσεις των αυτονομιστών ή ξένων δυνάμεων, αν αυτές παραβιάσουν τις κόκκινες γραμμές μας».

Η Διοίκηση Ανατολικής Στρατιάς του κινεζικού στρατού ανακοίνωσε χτες ότι έχει ολοκληρώσει όλα τα καθήκοντα των κοινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στα ύδατα και στον εναέριο χώρο γύρω από το νησί της Ταϊβάν, και ότι στο εξής «θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης στα Στενά της Ταϊβάν, θα συνεχίσει να εκτελεί στρατιωτική εκπαίδευση για πολεμική ετοιμότητα και θα οργανώνει κανονική περιπολία ετοιμότητας μάχης στα Στενά της Ταϊβάν, για να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας».

Στις επιχειρήσεις χρησιμοποιήθηκαν νέοι εξοπλισμοί, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών stealth, πολλαπλών συστημάτων πυραύλων εκτόξευσης και αεροσκαφών ανεφοδιασμού YY-20, όπως ανακοινώθηκε.

Στο μεταξύ ο πρέσβης της Κίνας στο Λονδίνο κλήθηκε στο βρετανικό ΥΠΕΞ, προκειμένου να του επιδοθεί διαμαρτυρία της βρετανικής κυβέρνησης για την κλιμάκωση της έντασης ενάντια στην Ταϊβάν από πλευράς Πεκίνου.

Οπως ανέφερε η Βρετανή ΥΠΕΞ Λιζ Τρας, «παρακολουθούμε τους τελευταίους μήνες μια όξυνση της επιθετικής συμπεριφοράς αλλά και της ρητορικής της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας, που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα».

Από την πλευρά της η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο καταδίκασε την «ανεύθυνη ρητορική» της Βρετανίας «σχετικά με τη νόμιμη και αναγκαία απάντηση της Κίνας στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν».

«Η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της επικράτειας της Κίνας. Καμία ξένη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν έχει το δικαίωμα να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», ξεκαθαρίζει η πρεσβεία.

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Εντείνεται ο ανταγωνισμός και στον τομέα των ημιαγωγών

Η νέα πολιτική των ΗΠΑ στον τομέα κατασκευής ημιαγωγών θα «διαταράξει το διεθνές εμπόριο» και θα διαστρεβλώσει τη λειτουργία των αλυσίδων παγκόσμιας παραγωγής ημιαγωγών, εκτίμησε χτες ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Γουενμπίν, σχολιάζοντας τον νόμο που ψηφίστηκε στις ΗΠΑ και αφορά μεταξύ άλλων τη χορήγηση κρατικών επιδοτήσεων ύψους 52,7 δισ. δολαρίων σε αμερικανικές βιομηχανίες κατασκευής ημιαγωγών, στο φόντο του σφοδρού ανταγωνισμού με την Κίνα.

Ο Κινέζος διπλωμάτης τόνισε ότι η χώρα του «είναι σταθερά σε αυτό» το σχέδιο, προσθέτοντας πως ο νέος αμερικανικός νόμος απαγορεύει «φυσιολογικές επενδύσεις και οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες με την Κίνα».

Ο νέος νόμος των ΗΠΑ τέθηκε σε ισχύ προχτές το βράδυ, μετά την υπογραφή του από τον Τζο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος αποκάλεσε τον νόμο «επένδυση που γίνεται μια φορά σε μια γενιά στην ίδια την Αμερική», διευκρινίζοντας ότι δεν δίνει «λευκή επιταγή» στις βιομηχανίες του κλάδου και παράλληλα επαναλαμβάνοντας τα γνωστά επιχειρήματα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.

Οι κρατικές επιδοτήσεις δεκάδων δισ. δολαρίων επιδιώκουν να καλύψουν τη μεγάλη ζήτηση ημιαγωγών σε βιομηχανίες που κατασκευάζουν σχεδόν τα πάντα, όπως αυτοκίνητα, όπλα, «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, πλυντήρια ρούχων, βιντεοπαιχνίδια. Εδώ και μήνες χιλιάδες αυτοκίνητα και φορτηγά παραμένουν σε αχανή πάρκινγκ στο νοτιοανατολικό Μίσιγκαν περιμένοντας τους απαραίτητους ημιαγωγούς, καθώς η έλλειψη συνεχίζει να βλάπτει τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης πίστωση φόρου επένδυσης 25% για εργοστάσια τσιπ, ύψους περίπου 24 δισ. δολαρίων, αλλά και τη χορήγηση 200 δισ. δολαρίων την επόμενη δεκαετία με στόχο προηγμένη επιστημονική έρευνα, ώστε οι ΗΠΑ να ξεπεράσουν στον σχετικό ανταγωνισμό την Κίνα αλλά και την Ταϊβάν.

Εντονα αντέδρασε η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, δηλώνοντας «σθεναρά αντίθετη» με αυτήν τη νέα νομοθεσία, την οποία χαρακτήρισε «απομεινάρι της νοοτροπίας του Ψυχρού Πολέμου».

Αντιδράσεις για τις έρευνες σε βάρος του Τραμπ

Στον απόηχο των ερευνών που ξεκίνησαν πριν λίγες μέρες στην έπαυλη του τέως Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι εμφανίστηκαν να παίρνουν το μέρος του, μεταξύ τους και ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Παράλληλα, ο Τραμπ σε χτεσινή του ανάρτηση στο δικό του Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, «Truth Social», ανέφερε ότι ήταν έτοιμος να παρουσιαστεί στην γενική εισαγγελέα Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς, που ερευνά ποινικά υποθέσεις με ακίνητά του. Ο Τραμπ κατηγόρησε την Αφροαμερικανίδα Τζέιμς για «ρατσισμό» και για συνέχιση «του κυνηγιού μαγισσών» σε βάρος του, και εμφανίστηκε ενώπιόν της χτες λίγο πριν τις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας. Ο τέως Πρόεδρος αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση της Τζέιμς, επικαλούμενος το δικαίωμα της σιωπής, σύμφωνα με την Πέμπτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος.

ΑΛΓΕΡΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Κοινά γυμνάσια τον Νοέμβρη στη Σαχάρα

Κοινά στρατιωτικά γυμνάσια θα πραγματοποιήσουν τον ερχόμενο Νοέμβρη στην Αλγερία δυνάμεις του αλγερινού και του ρωσικού στρατού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Αλγερινού στρατιωτικού αξιωματούχου, τα κοινά ρωσο-αλγερινά «αντιτρομοκρατικά» γυμνάσια ονομάζονται «Ασπίδα της Ερήμου 2022» και για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθούν στην έρημο Σαχάρα, εντός της αλγερινής επικράτειας, κοντά στα σύνορα με το Μαρόκο.

Τα πρώτα ρωσο-αλγερινά στρατιωτικά γυμνάσια πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβρη του 2021 στη Βόρεια Οσετία, με τη συμμετοχή περίπου 200 συνολικά στρατιωτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ